Web Analytics
More
    Reklāma

    Garmin Forerunner 645 Music sporta pulksteņa apskats

    Jaunākie raksti

    Neapskaužu nevienu, kuram šobrīd nākas izvēlēties savu pulksteni sportam – viedie pulksteņi kļūst sportiskāki, sporta pulksteņus papildina viedās iespējas, tam visam pa vidu jaucas jau ļoti nopietnas fitnesa aproces. Atzīšos, ka neesmu sajūsmā par sporta pulksteņu tirgu, jo tikai ļoti dārgie un ar parastam cilvēkam nevajadzīgām iespējām piepičkātie modeļi atrodami ar kvalitatīviem materiāliem un jēdzīgu izskatu.

    Manuprāt, Garmin Forerunner 645 Music ir šim visam ārprātam trāpījis tieši pa vidu ar savu izskatu un aptuveni 390 eiro cenu. Forerunner 645 Music apveltīts ar visai plašām iespējām sekot līdzi ikdienai un treniņu statistikai.

    Reklāma

    Pats Garmin radījis Forerunner 645 Music vairākus spējīgus konkurentus – būtiski zemākā cenā ir Forerunner 45 (ap 200 eiro), kas paredzēts iesācējiem, bet arī Forerunner 245 (ap 290 eiro) nekur tālu aiz apskatam saņemtā Forerunner 645 Music neatpaliek. Garmin piedāvā arī ļoti dārgo Fēnix sēriju, bet tā svētdienas skrējējam nebūtu jāizvēlas.

    Kā vēsta nosaukums, Forerunner 645 Music nodrošina mūzikas atskaņošanu no dažādiem avotiem. Sporta pulkstenī iebūvēta atmiņa aptuveni 500 līdz 800 dziesmām, kā arī Forerunner 645 Music piedāvā arī Spotify un pāris citu mūzikas un tā dēvēto podkāstu straumēšanas servisu atbalstu. Te gan jāpiezīmē, ka sporta pulkstenis atbalsta tikai maksas Spotify lietotāju kontus.

    Papildus tam, Forerunner 645 Music ticis pie Garmin Pay bezkontakta norēķiniem, kas beidzot arī Latvijā būs pieejami sadarbībā ar Swedbank.

    Izskats un uzbūve

    Forerunner 645 Music ir viens no retajiem sporta pulksteņiem kaut cik pieejamā cenu kategorijā, kas izskatās labi vai pat ļoti labi. Pulkstenis ir tikai 42 mm liels, kas man šķiet nedaudz par mazu vīrieša rokai, tas ar siksniņu sver 42 gramus. Pret Forerunner 645 Music uzbūvi man laikam gan vienīgā iebilde būs par siksniņas garumu – ar aptuveni 20.5 cm rokas apkārtmēru man pāri palika trīs caurumi siksniņā ikdienas nēsāšanai. Sporta režīmā siksniņu nākas par vismaz vienu caurumu savilkt ciešāk, pretējā gadījumā pulsa nolasījumi no plaukstas locītavas nav ne tuvu uzticami.

    Sporta pulksteņa uzlāde norit ar krokodila tipa lādētāju, tas ir arī datu kabelis.

    Forerunner 645 Music ir 1.2 collu ekrāns ar 240 x 240 punktu izšķirtspēju, pārsvarā pulksteņa ekrāns darbojas melnbaltā režīmā, lai taupītu enerģiju. Krāsas parādās tad, kad sāc aiztikt Forerunner 645 Music pogas – tad iezīmējas pa kādai sārtākai sirdij, iestatījumu sadaļa ir visai krāsaina, bet visas krāsas ir pabalējušas. Šis gan nav nekāds brīnums sporta pulksteņiem. Protams, pastāv iespēja izvēlēties kādu krāsainu digitālo ciparnīcu, tad visu laiku pulksteņa ekrānā būs krāsas.

    Forerunner 645 Music ekrānu sargā ķīmiski stiprināts aizsargstikls (tā to dēvē tehniskās specifikācijas sadaļā), bet uz tausti šķiet, ka tā tomēr ir plastmasa.

    Pulksteņa visas piecas pogas ir veidotas no metāla, arī ap ekrānu ir metāla josla, kas Forerunner 645 Music padara visai patīkamu, tam ir jūtams kvalitātes pieskāriens.

    Forerunner 645 Music ir optiskais sirds sitienu sensors, bet pulkstenim varēsi pievienot arī gana plašu ANT+ un Bluetooth aksesuāru klāstu. Vienīgais izņēmums ir peldēšana – Forerunner 645 Music prot darboties tikai baseinā (tam nav GPS režīma peldot), kā arī pulkstenim nevarēsi pievienot peldēšanai paredzētās krūšu siksniņas. Šīs iespējas Garmin paglabājis tikai Fenix pulksteņiem.

    Forerunner 645 Music (kā ļoti daudzi ražotāja pulksteņi) paļaujas uz piecām podziņām, bet ekrāns nav skārienjūtīgs. Kreisā, vidējā un apakšējā podziņa ļauj pārvietoties izvēlnē, kreisā augšējā – gaismiņa, bet, paturot to ilgāk, atveras ātrā izvēle. Paturot vidējo podziņu nonākam pie iestatījumiem. Apakšējās kreisās pogas paturēšana izsauc mūzikas atskaņošanu. Labās puses podziņas – augšējā būs galvenā poga, ar to dodamies uz sporta veidiem, apstiprinām izvēles, sākam un beidzam treniņu. Labā apakšējā poga nozīmē doties atpakaļ, sportošanas laikā ar šo pogu reģistrē apļa laikus.

    Mūzika

    Forerunner 645 Music atļauj klausīties pulkstenī saglabātu mūziku, saņemt mūziku no Spotify, Deezer, kā arī klausīties podkāstus sportošanas laikā. Pulkstenī mūziku no datora varēsi saglabāt ar Garmin Express palīdzību, Forerunner 645 Music māk sadarboties arī ar iTunes (datu pārnešanai tāpat vajadzēs datorā uzstādīt Garmin Express), tad varēsi pulkstenī ielikt arī savus atskaņošanas sarakstus (playlist).

    Mūzikas glabāšanai pieejami 3.5 GB atmiņas, kas būs pietiekami aptuveni 500 līdz 800 dziesmām. Ja saglabāsi pulkstenī Wi-Fi paroli, varēsi mūzikas datus no straumēšanas servisiem iedabūt Forerunner 645 Music bez tā pieslēgšanas pie datora ar vadu.

    Forerunner 645 Music var pievienot jebkādas Bluetooth austiņas. Man pie rokas bija iepriekš apskatītas 1MORE austiņas un vēl vienas neapskatītas austiņas ar Bluetooth savienojumu. Te būtu jāņem vērā, ka Forerunner 645 Music neatbalsta nekādus viltīgos aptX HD vai citus mūzikas pārraides bezvadu standartus, tāpēc nav jēgas meklēt nez kādas superdārgas ausis vai ielādēt ļoti augsta bitreita mūzikas datnes. Izmēģināšanas laikā šķita, ka Bluetooth savienojums nav 100% uzticams, īpaši savienojuma pašā sākumā mūzika ik pa laikam noraustījās.

    Te būtu uzreiz jāatzīmē, ka mūzikas atskaņošana visai būtiski paplicinās akumulatoru, ikdienā ar mūzikas klausīšanos no Forerunner 645 Music aizrauties nevajadzētu, bet skrējienu apskaņot varēsim.

    Akumulators

    Īsi par akumulatora darbību. Garmin sola, ka Forerunner 645 Music ar vienu uzlādi ikdienas režīmā darbojas nedēļu, sporta režīmā ar GPS un optisko sirdsdarbības sensoru – ap 5 līdz 6 stundām. Mūzikas atskaņošana noēd vēl kādu stundu. Garmin sniegtie dati drīzāk atbilst faktiskajai akumulatora darbībai. Jāatzīst, ka biju gaidījis nedaudz ilgāku akumulatora darbību.

    Pieejams arī Ultratrack režīms, ar vājāku GPS precizitāti, kas pagarina akumulatora darbību darbības laiku, bet, ja nepieciešams, pulksteni var arī lādēt aktivitātes laikā ar ārējo akumulatoru uzlādes ierīci.

    Ļoti dīvaini šķiet, ka Forerunner 645 Music ir pamatīgi paslēpti atlikušās enerģijas dati. Vai nu piemeklē atbilstošu digitālo ciparnīcu ar akumulatora atlikuma parādīšanu vai arī mēģini samedīt šo informāciju pāris vietās saskarnē.

    Ikdienas aktivitāšu sekošana

    Forerunner 645 Music prot uzskaitīt veiktos soļus, miegu, stresu, kalorijas, uzkāptos stāvus un pulsu. Pulsa mērīšanu ikdienai var slēgt ārā, jo tā pamatīgi noēd akumulatoru, bet jāņem vērā, ka pulsa datus pulkstenis izmanto stresa un citiem mērījumiem.

    No šiem mērījumiem vēlētos izcelt tieši miega mērījums, kas šķiet visai uzticami un atbilst faktiem. Ar miega mērījumiem gan nevajag pārspīlēt.

    Jaunākie Garmin modeļi mēra arī stresu, bet pagaidām šie mērījumi ir visai jauna disciplīna. Grūti spriest, cik tie ir atbilstoši faktiem. Kā izrādās – esmu ļoti relaksēts cilvēks, iepriekš šķita, ka ikdienā dzīvoju uz naža asmens starp vājprātu un nervu sabrukumu.

    Garmin Forerunner 645 Music mēra arī patērētās kalorijas. Ja vēlies sekot kaloriju patēriņam, izmanto MyFitnessPal lietotni, tur vari reģistrēt visu, ko apēd, savieno MyFitnessPal ar Garmin Connect un redzēsi, cik kalorijas tiek uzņemtas un cik patērētas. Ikdienā nav pārāk ērti, bet darīt var.

    Sportošana

    Garmin Forerunner 645 Music piedāvā gandrīz visus tos pašus sporta veidus, kas atrodami dārgākajā Fenix 5 sērijā – skriešana, skriešana telpās, velobraukšana, kalnu slēpošana un snovbords, peldēšana, joga, vingrošana, airēšana un citi sporta veidi. Forerunner 645 Music piedāvā pielāgot datu laukus, vienlaikus var redzēt līdz četriem dažādiem rādītājiem pulksteņa ekrānā. Atšķirībā no Fenix 5 sērijas, Forerunner 645 Music pulsometram nebūs peldēšana atklātos ūdeņos (peldēšanas funkcija nedarbojas kopā ar GPS), tikai baseinā. Forerunner 645 Music nav savienojams ar specializētām peldēšanas pulsa jostām.

    Forerunner 645 Music piedāvā visai ērtu iespēju sagatavot treniņa plānu jau iepriekš, kā arī sporta pulkstenī iebūvēta iespēja novērtēt atjaunošanās statusu, VO2 Max, kā arī pulkstenis var aprēķināt iespējamos laikus dažādām skriešanas distancēm. Tīmeklī gan atrodama informācija, ka šie Garmin iepriekš noteiktie skriešanas distanču laiki ir ļoti optimistiski, īsākās distancēs ap 5 līdz 10 kilometriem Garmin kļūdas par vismaz 5 un vairāk minūtēm, bet uz maratona distanci kļūda jau tuvojas pusstundai (Garmin aprēķini liek tev skriet distanci 30 minūtes ātrāk, nekā tu to spēj).

    Forerunner 645 Music varēsi arī ielādēt GPX datni ar maršrutu, kas ir jau ļoti dārgu sporta pulksteņu un velosipēdu datoru iespēja.

    Optiskā pulsa nolasīšana ir atkarīga no lietotāja, viņa rokas un miljons citiem, sīkiem parametriem. Ir cilvēki, kuriem no rokas locītavas ļoti uzticami nolasa pulsu, man pulsa nolasījumi parasti ir drīzāk neuzticami. Toties Forerunner 645 Music iespējams pievienot Garmin Premium un HRM-Run pulsa jostiņas. Te gan jānorāda, ka pulsa jostiņas ir visai dārgs prieks – HRM-Run jostiņa maksā 100 eiro.

    Viedās funkcijas un lietotne

    Kādu laiku nebiju redzējis Garmin produktus, un jāsaka, ka Forerunner 645 Music šoreiz ar Android lietotni sadarbojās izcili. Nebija nevienas kļūdas, nevienas problēmas, kas kādreiz milzu apjomos vajāja Garmin pulksteņus. Jo viedāks bija pulkstenis (jo plašāku lietotņu klāstu no Garmin veikala tas atbalstīja), jo gigantiskākas bija problēmas. Bet šobrīd izskatās, ka Garmin spējis sakopt savu programmatūru.

    Garmin Connect lietotne ir plaši pielāgojama, vari slēgt ārā un iekšā vēlamos datu laukus. Lietotne piedāvā dažādas atskaites un ļoti plašu informāciju par ikdienas sekošanu un sportu.

    Lai Forerunner 645 Music iemānītu papildu digitālās ciparnīcas, lietotnes, vidžetus un citus niekus, nāksies uzstādīt viedtālrunī ne tikai Garmin Connect lietotni, bet arī Connect IQ lietotni, kas ir lietotņu veikals.

    Garmin vēl arvien nepatīk latviskās rakstzīmes, to vietā būs treknas, melnas jautājuma zīmes. Attiecīgi saņemtie paziņojumi būs nojaušami, bet tie izskatīsies atbaidoši, ja saņemtā ziņa būs latviski.

    Nobeigumā

    Garmin Forerunner 645 Music ir lieliska pāreja starp lētajiem, plastmasīgajiem sporta pulksteņiem un Fēnix 5 sērijas jau gana dārgajiem un izmēros lielajiem pulksteņiem. Parastam svētdienas skrējējam vai ar-velo-uz-darbu-braucējam ar Forerunner 645 Music iespējām būs vairāk nekā gana, šis jau uzskatāms par nopietnu sporta pulksteni. Pieļauju, ka daudziem lasītājiem pilnīgi pietiktu arī ar Vivoactive 3 (šim modelim ir arī būtiski dārgāka Music versija) vai Forerunner 245, bet tiek zaudēts dizains un metāls uzbūvē.

    Man ļoti patika Forerunner 645 Music uzbūve un izskats, bet būtu vēlējies, lai pulkstenis būtu nedaudz lielāks un kādu nieku smagāks. Resnāku roku īpašniekiem jāuzmanās, jo Forerunner 645 Music siksniņa ir aptuveni 2 vai 3 centimetrus īsāka, nekā ierasts L/XL izmēra sporta pulksteņiem un fitnesa aprocēm pieklātos. Forerunner 645 Music pieejams iegādei ar melnu vai sarkanu siksniņu.

    Kā ikdienas pulkstenis man Forerunner 645 Music ļoti patika – tam visu laiku rādās labi saskatāma ciparnīca, ielādējamas dažādu dizainu citas digitālās ciparnīcas. Paziņojumi strādā lieliski, ja neņem vērā latvisko rakstzīmju neatbalstīšanu. Paziņojumos redzēsi sūtītāju un pāris pirmos vārdus no ziņas vai e-pasta gadījumā virsrakstu. Īstens viedpulkstenis no Forerunner 645 Music gan nesakās. Ja parokas nedaudz dziļāk, vari atrast no savienotā viedpulksteņa saņemto kalendāru un laika ziņu prognozi.

    Sporta režīmos atradīsi pilnīgi visu, ko sirds vien kāros. Peldēšanai nebūs GPS, bet šis parametrs pie mums nav diez ko nozīmīgs. Vienlaikus gan jāsaprot, ka īstenam triatlonistam peldēšanas attāluma un ātruma dati tomēr būtu svarīgi.

    Mūzikas atskaņošanas iespēja ir līdzvērtīga citu ražotāju piedāvātajām, te neko jaunu tirgū Garmin nav atnesis.

    Patika

    • Izskats, materiāli
    • Garmin Connect lietotnes darbība
    • Gana precīzi sporta datu nolasījumi
    • Garmin Pay būs pieejams pie mums

    Nepatika

    • Visai augsta cena svētdienas skrējējam
    • Īss akumulatora darbības laiks ikdienas režīmā
    • Īsa rokas siksniņa
    • Vēl arvien nav latvisko rakstzīmju atbalsta
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis Stirna
    23.07.2019 14:02

    Lietoju +/- 6 mēnešus – negļuko, nav baigi noskrāpējies (steel versija), viskopumā labs aparāts. Varēja būt lielāka baterija.

    Edgars Briedis
    23.07.2019 23:35
    Reply to  Jānis Stirna

    Nesportošanas režīmā man baterija tur 8-10 dienas. Ar skriešanu katru otro dienu (apm 40 minūtes), tur 5-6 dienas. Galīgi nesūdzos. Nākamais līmenis ir Fenix sērija, tiem tur divtik ilgāk, bet viņi ir milzīgi izmēra, svara un arī cenas ziņā.

    Aksels
    23.07.2019 14:06

    Pats kādu nedēļu jau lietoju Samsung galaxy watch active. Ļoti patīk pulksteņa izskats, darbojas arī lieliski.
    Mīnus ir akumulatora darbības laiks, bet nu nav tik traki.
    Pārsteidza tik viena lieta – sportojot āda ļoti sasvīda zem pulksteņa un viņš nepareizi sāka mērīt pulsu, bet nu varbūt pie vainas bija pārāk cieši savilktā pulksteņa siksniņa.
    Bet kopumā esmu ļoti apmierināts.

    23.07.2019 14:37

    Kas vainas ar LV rakstzīmēm? Vai runa ir par paziņojumiem, piem., SMS, WhatsApp, Outlook utml.? Vismaz mans Garmin Vivoactive 3 tos attēlo bez pārsteigumiem sadarbībā ar svaigāko iOS. Varbūt vaina konkrētajā Android tālrunī?

    slokjis
    23.07.2019 22:40
    Reply to  ksedols

    Man ir tāds pats jautājums. Pensionārs 235 normāli attēlo latviešu burtus.

    Edgars Briedis
    23.07.2019 23:32
    Reply to  slokjis

    235 un Vivoactive ir jaunāka valodas programatūra, lai cik tas arī dīvaini neliktos. Par šo problēmu rakstīju Garminam. Ieteica vienkārši pagaidīt.

    Didzis Lūsis
    23.07.2019 22:49

    Pēc ražotāja datiem baterija tur līdz 14h GPS rezīmā, GPS+mūzika līdz 5h.

    Edgars Briedis
    23.07.2019 23:37

    Vēl jāpiebilst, ka mūzikas klausīšanās ar to ir visai neciešama. Raustās daudz, īpaši sākumā. Un kad rokas nolaiž gar sāniem, t.i. attālums starp austiņām un pulksteni paliek lielāks, tad signāls mēdz pazust pavisam. Austiņas airpod 2 paaudze.

    digitalk
    24.07.2019 00:13
    Reply to  Edgars Briedis

    tāpēc labāk lietot austiņas ar iebūvētu mp3 pleijeri un pulkstenim atvēlēt pārējo :)

    Edgars Briedis
    24.07.2019 00:28
    Reply to  digitalk

    Tad atkal nedzird audio paziņojumus, jo pulkstens ar balsi ziņo par pulsa izmaiņām, ātrumu u.c. lietām, ko var iestatījumos salikt. Visai noderīga fīča – nav jālūr un jāspaida pulkstenis skrienot.
    Bet ja gribas tiešām klausīties netraucēti mūziku, tad gribot negribot telefons jāņem līdzi un jāgriež muzons no tā. Vai arī mp3 austiņas.
    Joprojām ceru, ka ar nākamajiem updeitiem Garmin šo raustīšanās problēmu novērsīs.

    Rihards Linde
    24.07.2019 01:42

    Šis jau ir diezgan pavecs modelis, 245 ir modernāks un lētāks.
    Iepriekš lietoju 630 ar pulsa jostu. Man vismaz tie prognozētie sacensību rezultāti bija diezgan precīzi. Uz 5km/10km starpība ap 10s, bet pusmaratonu ap minūti.
    Pirms nedēļas nomainīju uz 245 Music.
    Tam ir visjaunākās paaudzes gps čips un optiskais pulsa mērītājs. Pulsu no rokas ņem tāpat kā no siksnas, tik vienīgi lēnāk noreaģē uz lielām pulsa izmaiņām.
    Šķiet, ka kilometrus ar skaita precīzāk, negriež tik daudz līkumus nost.
    Vienīgi kad baterija zem 20%, tad tāpat kā 630jam, GPS, principā, vairs nestrādā normāli.
    Un klausoties mūziku diezgan bieži noraustās signāls.

    Edgars Briedis
    24.07.2019 09:30
    Reply to  Rihards Linde

    Neesmu novērojis nekādus GPS gļukus baterijai zem 20%. Savādi.
    Runājot par 245 – jā, modernāks un letāks, bet tā kā es neesmu taisnās plaknes skrējējs, 645 ir apveltīts ar noderīgu fīču, kas nav daudzos citos modeļos, t.sk. 245, un tas ir barometriskais augstuma mērītājs, kas darbojas apbrīnojami precīzi. Ja aktuāla ir MTB braukšana vai skriešana pa mežiem un pauguriem, tad tā ir must have fīča.

    kas
    29.07.2019 09:43

    hmmm, Garmin Pay būs pieejams pie mums – interesanti, kura banka to nodrošinās? Kura ir solījusi?

    Kursors.lv
    29.07.2019 10:01
    Reply to  kas
    Reklāma