Web Analytics
More
    Reklāma

    Patriot Viper V765 mehāniskās klaviatūras apskats

    Šis partnera materiāls tapis sadarbībā ar interneta veikalu Dateks.lv. Rakstu veidojis Toms no Dateks.lv un rakstā iekļautas partnerprogrammas saites. Kas ir partnera materiāls?

    Jaunākie raksti

    Gada sākumā pie mums paviesojās Patriot pārstāvis, un kā vienmēr viņš nebija ieradies tukšām rokām – šoreiz testiem tika uzticēta pavisam svaigā Viper V765 mehāniskā klaviatūra, kura tika prezentēta vien pagājušā gada nogalē un Latvijā ir nopērkama sākot no šīs nedēļas.

    Reklāma

    V765 ir jaunākais papildinājums Patriot Viper mehānisko klaviatūru saimei un tā tiek piedāvāta ar diviem dažādiem Kailh BOX slēdžiem. Viens no modeļiem aprīkots ar Kailh Box White, kuri orientēti sāncensībai ar Cherry MX Blue. Tiem, atšķirībā no pavisam nesen apskatītās Viper V760, ir ne vien jūtams nospiešanas brīdis, bet arī dzirdama izteikta klikšķa skaņa. Pašsaprotami, ka Patriot piedāvā arī klaviatūru ar lineārajiem Box Red slēdžiem, kuri visvairāk līdzinās tās pašas krāsas Cherry MX izstrādājumiem un radīti ar vienu mērķi – spēlīšu dzenāšanai.

    Jaunajiem Kailh BOX mehāniskajiem slēdžiem ir pāris būtiski uzlabojumi. Vispirms jau izmaiņas uzbūvē ar kvadrāta rāmi apkārt pašam slēdzim (krustam) nodrošina aizsardzību pret šļakatām un putekļiem. Klaviatūrai piešķirta IP56 sertifikācija, tāpēc varēsi nebaidīties pie datora iedzert kādu dzērienu un uzgrauzt čipsus. Tāpat caurspīdīgā slēdža pamatne būtiski uzlabo RGB diožu vizuālo efektu, izgaismojot taustiņus un klaviatūras virsmu daudz spēcīgāk un vienmērīgāk, kas stipri piekliboja Viper V760 klaviatūrai, kuru apskatīju iepriekš.

    Ja neskaita atšķirību slēdžos, tad Patriot Viper V765 uzbūve un dizains ir ļoti pietuvināti V760 modelim. Arī šīs klaviatūras virsma izgatavota no mazliet raupja (brushed) alumīnija, bet pamatne no melnas plastmasas. Plaukstu paliktnis šim modelim gan ir ievērojami šaurāks un ērtības ziņā krietni atpaliek no V760. Tāpat V765 nepiedāvā papildus USB portu aksesuāru pievienošanai, tomēr funkcionalitāti papildinājuši multimediju taustiņi un skaļuma regulēšanas poga, ko uzskatu par noderīgāku ieguvumu kā USB passthrough.

    Pozitīvi, ka pārmaiņas piedzīvojis arī vads savienojumam ar datoru. Tas joprojām ir ieturēts Patriot stilā no pīta (braided) kabeļa sarkani-melnā krāsā, taču apkārtmērs sarucis vairākas reizes un tas ir pat slaidāks un lokanāks kā Viper V530 optiskajai pelei! Simpatizē, ka standarta komplektācijā uz vada atrodas arī velcro savilcējs kabeļu organizēšanai – it kā sīkums, bet palīdz glītai darba vietas sakārtošanai.

    Patriot inženieri V765 modelim ir mazliet pamainījuši atstarpes taustiņa, jeb spacebar stiprināšanās mehānismu un tas uzvedas krietni labāk kā V760 risinājums, kurš pēc sajūtām un jo īpaši trokšņa daudz neatšķīrās no membrānas klaviatūru modeļiem.

    Slēdži

    Kailh Box White

    Patriot Viper V765 izmantoto Kailh Box White slēdžu darbība ir ļoti pietuvināta Cherry MX Blue sniegumam. Šo slēdžu tipu mīlēs ikviens, kam ikdienā jāsaskaras ar apjomīgu tekstu vai e-pastu rakstīšanu, jo klikšķi var ne tikai sajust, bet arī dzirdēt. Tas ļoti samazina pieļauto kļūdu skaitu rakstībā, jo izlaistu vai nejauši dubultā nospiestu taustiņu konstatēsiet momentā.

    Man pēc vairāku nedēļu ilgas ASUS ROG Strix Flare (Cherry MX Brown) lietošanas mājās un Patriot Viper V760 (Kailh Brown) izmantošanas darbā ļoti iepatikās Patriot Viper V765 balto slēdžu īpašības, jo taustiņi ar jūtamu klikšķi un skaņu reāli uzlaboja manu rakstības ātrumu un kvalitāti. Vienīgais mīnuss visām šāda tipa klaviatūrām ir troksnis, kurš ir gana labi dzirdams, tādēļ kolēģiem vai ģimenes locekļiem tava jaunā klaviatūra var nešķist pārāk labs pirkums.

    Ja ļoti detalizēti iedziļinās balto Kailh slēdžu darbībā, tad var novērot pāris atšķirības no zilajiem Cherry MX. Uz tausti Box White spiežas ievērojami vieglāk, kamēr klikšķa punkts ir daudz izteiktāks, skan tīrāk un augstākā toņkārtā. Līdzīgi kā novēroju V760 testā starp Cherry MX un Kailh brūnajiem slēdžiem, arī šeit Kailh nostrādā mazliet tuvāk izejas pozīcijai (1,8 pret 2,3 mm).

    Lai gan pieņemts uzskatīt, ka nav un diez vai kādreiz būs labāki slēdži par Cherry MX, tomēr jāatzīst, ka baltie Kailh Box un konkrēti Patriot Viper V765 klaviatūra spēs apmierināt lielāku lietotāju pulku nekā risinājumi ar Cherry MX Blue. Rakstīšanas vajadzībām abas kalpos vienlīdz labi, bet ievērojami zemāka nospiešanas pretestība tieši Patriot izmantotos Kailh baltos slēdžus padara pievilcīgus arī geimeriem, tāpēc atļaušos apgalvot, ka Patriot Viper V765 ar baltajiem slēdžiem ir daudz universālāka un vienlīdz labi derēs gan rakstu darbiem, gan spēlīšu dzenāšanai.

    Kailh Box Red

    Jāatzīst, ka mana nostāja pret lineārajiem mehāniskajiem slēdžiem līdz šim bijusi ļoti skeptiska. Lai gan sarkanie slēdži ir pasaulē vispopulārākie un tos īpaši iecienījuši geimeri, mana ikdiena darbā sastāv no diezgan daudz rakstīšanas, kas pēc mārketinga informācijas nav tas labākais pielietojums Cherry MX Red un līdzīgiem slēdžiem, jo tiem nav absolūti nekādas atgriezeniskās saites (feedback) ne trokšņa, ne tactile bump formā. Arī kolēģis, kurš mājās izmanto pirmo Corsair K70 versiju ar Cherry MX Red atzina, ka bieži taustiņi mēdz nostrādāt, pat ja neesi vēlējies to nospiest, kas izskaidrojams ar zemo nospiešanas spēka slieksni un augsto nostrādāšanas punktu (actuation point).

    Par spīti manai skepsei, rakstīšana uz Patriot Viper V765 klaviatūras ar sarkanajiem slēdžiem izrādījās pavisam normāla un nebūt nesagādā problēmas kā biju iztēlojies. Uzreiz ir jūtams, ka taustiņi ir vieglāki, bet ne pārlieku. Troksnis Kailh Box Red slēdžiem ir ļoti kluss un netraucēs ne pašam, ne apkārtējiem. Jāsaka, ka tekstā pa retam kāds lieks burts tomēr mēdz iztrūkt vai iesprukt, jo slēdži ir vieglāki un to, vai un kas ir nostrādājis nav tik vienkārši uztvert ar tausti vai dzirdi. Taču uzrakstīt e-pastu, komentāru feisbukā vai kādu mājasdarbu skolai pēc pāris dienu lietošanas nevienam nevarētu radīt grūtības.

    Ja salīdzinām V765 izmantoto Kailh Box Red slēdžu grafiku ar parasto Cherry MX Red datiem, tad atšķirība nospiešanas spēkā nav novērojama un abi aktivizējas ar 37gf spēku, taču Cherry MX nostrādā krietni (1,4 pret 2,1 mm) augstāk. Atļaušos nefilozofēt, kurš risinājums ir labāks, taču rakstībā kļūdu uz Kailh Box Red vajadzētu būt mazāk, jo taustiņam jāveic lielāks ceļš līdz tas aktivizējas un varbūtība nejauši kaut ko nospiest, minimāli piedurot pirkstu, būtiski samazinās.

    Objektivitātes labad pievienošu arī Cherry MX Red RGB slēdžu versijas grafiku. Šie slēdži ir jaunāki par klasiskajiem MX Red un šobrīd daudz biežāk sastopami populārajās klaviatūrās ar izgaismojumu. Un šeit mēs ieraugām to, ka Cherry veikuši būtiskas izmaiņas, zemāk pārvietojot punktu, līdz kuram jānospiež taustiņš, lai tas tiktu reģistrēts – RGB versijā tas ir 2,1 mm gluži kā Kailh Box Red. Taču tā nav vienīgā RGB versijas izmaiņa, jo krietni pieaudzis nospiešanai nepieciešamais spēks, kas būtībā šos taustiņus vairāk pietuvina stingrajiem Cherry MX Black.

    Pārdomas

    Ņemot vērā V765 zemo cenu, kas dotajā brīdī Dateks.lv nopērkama par 79 eiro, tās iegāde manā skatījumā ir visnotaļ pievilcīgs darījums. Salīdzinot to ar nesen testēto V760, klāt nākusi aizsardzība pret šļakatām un putekļiem, noderīgie mediju un skaļuma kontroles taustiņi, kā arī pieejami slēdži katrai gaumei – tactile + clicky White vai lineārie Red. Nebaidos teikt, ka abi no tiem savā ziņā ir pat veiksmīgāki kā to pretinieki no Cherry MX nometnes. Žēl tikai, ka V765 plaukstu paliktnis kļuvis mazāks un neērtāks.

    Ja atsakāmies no RGB un IP56 aizsardzības, tad tuvākie Patriot konkurenti šobrīd ir HyperX Alloy Elite ar izvēli starp Cherry MX Blue un Brown slēdžiem, kā arī Corsair K68 ar sarkanajiem slēdžiem, pie kuru plusiem varētu izcelt klasiski melno dizainu un viennozīmīgi ērtāku plaukstu paliktni, tomēr to cena jau pārsniedz 100 eiro slieksni.

    Futūristiska dizaina cienītājiem varētu patikt kosmiskais Alienware Pro AW768 modelis, taču tam nav individuāli konfigurējams taustiņu apgaismojums, bet tas sadalīts 13 zonās. Tāpat ne visiem patiks makro pogas klaviatūras kreisajā malā.

    Tie, kas vēlas labu mehānisko klaviatūru ar pāris kompromisiem – Patriot Viper V765 par savu cenu piedāvā patiešām labu funkcionalitāti un kvalitāti. Ja tomēr esi perfekcionists, tad Corsair K70K95 vai Logitech G910 risinājumi šobrīd ir vistuvāk izcilībai, taču tie izmaksās aptuveni divas reizes dārgāk.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    26.02.2019 22:09

    Ir kaut kas līdzīgs tikai bez dzirdama klikšķa?

    27.02.2019 09:28
    Reply to  Krotow

    Kailh Box Red (bez trokšņa un bez tactile bump) neder? Ja gribas kaut ko pa vidu (ar atduri, bet bez izteikta trokšņa), tad jāmeklē kaut ko ar brūnajiem slēdžiem, ko V765 šobrīd nepiedāvā.

    Normunds Treilāns
    27.02.2019 22:04

    Nu tak izlasiet vēlreiz rakstu. V760 ir ar Kailh brown, kuriem ir taktīlā atdeve, bet nav skaņas klikšķa. Daudzviet gan tiek apgalvots, ka tactile+clicky rakstīšanai ir vēl labāki, kā tikai tactile. Līdz ar to es šobrīd, savas Natec genesis rx85 ar Kailh red vietā, izvēlētos V765.

    Normunds Treilāns
    28.02.2019 07:58

    S. C., jūsu “partneris” nomainījis url visiem rakstā minētajiem linkiem. Līdz ar to jums sitiens zem jostas vietas no SEO viedokļa.

    Kursors.lv
    28.02.2019 08:20

    ?

    Normunds Treilāns
    28.02.2019 08:25

    Pārbaudi linkus! 502. Tas gan laikam nav ar adrešu maiņu saistīts. Varbūt pašiem kursors.lv kāds “ups” ?

    Kursors.lv
    28.02.2019 08:27

    Āha, paldies par norādi. Kaut kas Dateks pusē apstājies. Uzbikstīšu, lai salabo.

    P.S. Par SEO te mēs īpaši nesatraucamies, galvenais, lai mūsu lasītājiem tiek kvalitatīvs saturs.

    Normunds Treilāns
    28.02.2019 08:33

    Epā! Viss dateks nobrucis! Es šokā! Galīgi neienāca prātā tik globāla klizma! Saturs ir Ok! Tā turpināt!

    Kristaps
    11.04.2019 16:50

    Huh, izmantoju Hyperx FPS PRO Kompakto klavu ar MX Red switchiem perfekti !

    Sandijs
    11.04.2019 17:01

    Gribu notestēt :)

    Aigars
    11.04.2019 19:31

    Pašreizējā brīdī izmantoju Razer Deathstalker ļoti ilgi ir šī kaliatūra un ļoti gribās patestēt kautko jaunu

    Es
    12.04.2019 08:31

    Nav man.

    JNS
    12.04.2019 08:56

    Šobrīd darbojos uz CORSAIR K55 RGB – kad iegādājos – tad mehānisko nevarēju atļauties jo pārāk skaļi – PC bija guļamistabā un protams, ka traucē gulēt ja intensīvi ko dara ar klaviatūru… ;)
    Šobrīd jau droši var jo dzīvojam citur ! ! Lai veicas visiem !!!

    Ringolds
    12.04.2019 13:30

    Neko neizmantoju pagaidām, bet gribētu pāriet jaunā līmenī.

    13.04.2019 20:23

    Gadiem ilgi izmantoju Razer Black Widow. Jau sāk prasīties ko jaunu! :)

    Daniels
    17.04.2019 19:49

    Nav bijusi pieredze ar mehāniskām klavietūrām. Izmantoju Logitech 510S. Veca klavietūra, bet multifunkcionāla.

    Evis
    20.04.2019 10:58

    Lietoju Ducky One 2 Mini klaviatūru.

    Reklāma