Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple nākas oficiāli atzīt: iPhone ir kļuvuši pārāk dārgi

    Jaunākie raksti

    Noticis gandrīz neticamais – Apple akciju cena nokritusi par 5%, jo uzņēmums nav spējis sasniegt savus nospraustos apgrozījuma rādītājus. Pēdējo trīs mēnešu laikā, kas ietver arī Ziemassvētkus, Apple bija plānojis apgrozīt 89 līdz 93 miljardus dolāru, bet faktiski Apple nācies samazināt apgrozījuma prognozi līdz 84 miljardiem. Šie vēl nav oficiālie Apple ceturkšņa finanšu dati.

    Apple vadītājs Tims Kuks uzreiz ziņojis vēstulē investoriem, ka apgrozījuma kritumā vainojama zemā aktivitāte Āzijas tirgos, ASV tirdzniecības karš ar Ķīnu un esošie iPhone lietotāji. Esošie iPhone lietotāji nevēlas iegādāties jaunus viedtālruņus, jo Apple pieteicās mainīt akumulatorus par niecīgu maksu. Kuks arī paspējis vainot spēcīgo dolāra kursu, kas arī nenāk par labu Apple ieņēmumu aprēķiniem.

    Nevajadzētu arī piemirst, ka Apple ir būtiski cēlis jauno iPhone modeļu cenas. iPhone XR (64 GB versija) maksā 879 eiro, iPhone XS cenas sākas no 1179 eiro. Tikpat negausīgi noteiktas jauno iPad Pro un MacBook Air cenas.

    Iepriekš Apple bija paziņojis, ka negrasās vairs ziņot par iPhone pārdošanas apjomiem.

    Protams, Apple nav ne tuvu nabaga tarbai, bet uzņēmumam var nākties visai tuvā nākotnē būtiski pārskatīt ierīču izcenojuma aprēķinus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Girts Eldmanis
    03.01.2019 13:24

    Samsungs, Apple, u.c. tirgo samērā labus premium produktus… kas attiecīgi it kā maksā… (daudziem gan liekas ka cena ir pārspilēta)…
    Vai viņiem neliekas, ka tautai arī ne premium produkti neliekas pārcenoti ši iemesla dēļ… :D

    Par nelaimi arī 1+6 tūlīt būs laukā no ierindas… un par laimi Xiaomi grib izlauzties…

    Ansis Klintsons
    03.01.2019 13:30

    Xiaomi – Iphone par 200 Euro tā ir atbilde.

    Kursors.lv
    03.01.2019 14:38

    Jā, par aptuveni 200 eiro var nopirkt ļoti labu budžeta klases Xiaomi telefonu, tomēr tas pilnvērtīgi nekonkurē ar iPhone. Cita lieta, ka ne visiem vajag tos ekstra labumus, ko dod iPhone iegāde (App Store, saturs, aksesuāru ekosistēma utt.).

    Vimba
    04.01.2019 09:08

    Lūdzu paskaidro smalkāk par apple extra labumiem, tiešām neuztveru ko biji domājis ar to. App store? Tas pats kas google play. Saturs? Nesaprotu.. aksesuāru ekosistēma? Vēl vairāk nesaprotu..

    Kursors.lv
    04.01.2019 09:15

    Nu, skaties. Apple gadījumā, ja dzīvo šī uzņēmuma ekosistēmā, tev viss smuki labi savā starpā darbojas – telefons, dators, Apple TV, Airpods utt. Tas ir viens. Tālāk saturs no App Store vai iTunes. Jā, protams, kaut kas no tā visa ir arī Google Play veikalos vai ārējos servisos, bet labāk darbojas tas, kas natīvi iebūvēts. Un Apple, tāpat kā Netflix, gatavojas kļūt par satura ražotāju. Aksesuāru ekosistēma nozīmē to, ka tu savam iPhone varēsi nopirkt maciņus, plēves, skinus, baterijas, kabeļus utt., kamēr mazāk zināmiem čainas telefoniem tā visai ātri būs problēma. Kaut kādas lietas būs, bet noteikti ne tas, ko gribi un ne tik ātri kā gribi. Tad vēl nāk atbalsts. Viena lieta ir garantijas atbalsts (ar telefonu atpirkšanas bonusu) un pēc tam pēc garantijas atbalsts, kas Apple gadījumā ir nesamērojami labākā stāvoklī nekā čainai. Pamēģini salabot kādu 3 gadus vecu ķīnieti. Tas viss smuki salasās kopā un rada tādu lietošanas pieredzi par ko daļa izvēlas piemaksāt vairāk.

    Krist2ps
    03.01.2019 13:32

    Bļin, sajūta, ka Apple joprojām dzīvo apmēram 10 gadus senā pagātnē un joprojām domā, ka viņu produkti ir “Wow!” … pacēluši vēl cenu, tagad brīnās, ka kopējais apgrozījums krītas. Protams, ka Āzija nesnauž un tur jau labu laiku ir krietni labāki produkti par Apple iPhone, kas jau, patiesībā drīzāk liekas kā Holivudas filmu rimeiki jau teju 20 gadu garumā.

    x
    03.01.2019 14:50

    viss skaidrs – nākamā akumulatoru maiņa izmaksās daudz dārgāk, gana dārgi lai cilvēki neturētos pie vecā aifona.

    LAN
    03.01.2019 15:20

    Nez cik tālu Apple aizjās ar šo vienu jājamzirdziņu. Vajadzētu ielausties jaunos tirgos. Elektro auto nebūtu slikta ideja.

    Kursors.lv
    03.01.2019 15:28
    Reply to  LAN

    Domāju, ka Apple vadība ļoti, ļoti labi apzinās riskus un tāpēc notiek darbs gan pie satura projektu attīstīšanas un jaunu jomu apgūšanas, tostarp arī auto.

    Starp citu, šodien bija interesanta ziņa, ka Apple Watch nu ir lielāks bizness nekā savulaik iPod atskaņotāji. Atceramies, ka toreiz tie bija vispelnošākais Apple produkts. Tas tā, perspektīvai: https://www.cultofmac.com/598714/apple-watch-is-now-a-bigger-business-for-apple-than-ipod-ever-was/

    Uldis Krastiņš
    03.01.2019 16:57

    Apple ir riktīgā dibenā, aizliegums Ķīnā (lielākais pasaules tirgus) un Vācijā (gan jau būs arī citas valstis kuras pievienosies), būs jāsāk piķot Qualcomm, vīzijas trūkums, utt. Uzminiet kurš par to maksās? Cenu samazinājuma nav un nebūs. Tims ir naudas Grāvelis un ja godīgi viņam labi sanāk.

    kursorslv
    03.01.2019 19:06

    Tur nav viss tik viennozīmīgi. Ķīnā un Vācijā Qualcomm mēģina nobanot vecākus iPhone modeļus (jo tad tika veidota prasība tiesām) un tas neskar jaunos modeļus. Tas, protams, ietekmē Apple, bet daži avoti lēš, ka tikai 10-15% no iPhone pārdošanas apjomiem ir skarti ar šiem aizliegumiem.

    Nevajag arī domāt, ka Qualcomm ir balts un pūkains uzņēmums bez grēka. Pirms gada Eiropas Komisija uzņēmumam uzlika 997 miljonu eiro sodu un te var palasīties, kāda tur saistība ar Apple: https://kursors.lv/2018/01/25/eiropas-komisija-uzliek-997-miljonu-eiro-lielu-sodu-mikroshemu-razotajam-qualcomm/

    Man vispār ir uzskats, ka high end viedtālruņiem nevajadzētu palikt lētākiem, jo objektīvi raugoties tie vairs nav tikai telefoni. Pie reizes gan jāpiezīmē, ka ne visiem cilvēkiem vajag dārgos telefonus (pat ja gribas) un viņu vajadzības apmierina citi ražotāji.

    mhmm
    04.01.2019 09:53
    Reply to  kursorslv

    “Man vispār ir uzskats, ka high end viedtālruņiem nevajadzētu palikt lētākiem, jo objektīvi raugoties tie vairs nav tikai telefoni.”

    Nu, nu. Ja paskatāmies tālruņu cenas/sniegumu pēdējo 20-25 gadu griezumā, tad, ņemot vērā inflācijas un visādas citādas ekonomiskas burvestības, šodien par mantiņām maksājam salīdzinoši mazākas naudas, respektīvi, tālruņiem, arvien vairāk kļūstot par ne-tikai-tālruņiem, to cenai procentuāli uz ļaužu ienākumu fona ir tendence samazināties.

    Kursors.lv
    04.01.2019 09:57
    Reply to  kursorslv

    Budžeta, vidējās cenas kategoriju ierīcēm pavisam noteikti, jā, bet flagmaņu cenas kāpums, manuprāt, pārspēj visas inflācijas. Es runāju tieši par tiem telefoniem un to modeļiem, kas maksā >1000 eiro.

    mhmm
    04.01.2019 10:50
    Reply to  kursorslv

    Atturēšos viennozīmīgi nepiekrist, bet būtu interesanti apskatīt, nu, piemēram, 1995-2019 top of the tops tālruņu cenas pretstatā vidējiem algu un citiem ekonomikas rādītājiem. Tā, piemēram, pirmie krāsu displeja tālruņi taču arī uzskatāmi par pārāko inovāciju un tādēļ ierindojami flagmaņu plauktiņā, savukārt tādi uzreiz pēc iznākšanas reti ir bijuši nopērkami vienas mēnešalgas ietvaros.

    Uldis Krastiņš
    04.01.2019 14:50
    Reply to  kursorslv

    Qualcomm protams nav nekāds jaukumiņš, tomēr viņiem pieder patenti, kurus Apple nepārprotami pārkāpj un nav runa par vecākiem vai jaunākiem modeļiem, visa produkcija pārkāpj patentus un to nav iespējams novērst. Zinot iemeslus kādēļ Qualcomm to dara (savulaik Apple atteicās no viņu modemu izmantošanas), tad ir skaidrs, ka mierīga risinājuma nebūs. Tas ka Apple šobrīd ignorē Ķīnas tiesas lēmumu par pārdošanas aizliegumu arī varētu beigties slikti, ņemot vērā ASV vēlmi viņiem ierādīt vietu. Īsi sakot, ja ir Ābola akcijas, tad jāpārdod ar steigu.

    Kursors.lv
    04.01.2019 15:03

    Ir gan runa par vecākiem modeļiem. Tur tā prasība nav par visu produktu tirdzniecības aizliegšanu, bet gan tikai atsevišķiem (vecākiem) modeļiem. Es arī kaut kur biju lasījis, ka daļēji Apple problēmu centīsies risināt ar programmatūras izmaiņām. Cik sapratu pilnībā tas situāciju neuzlabo, bet kaut ko ar to var mainīt. Būtu jāpalasa vairāk par šo situāciju, jo man man pagaidām liekas, ka Qualcomm ir drusku pārrēķinājušies ar savu monopolista stāvokli un tagad dabūjuši trūkties no Apple, kas arī acīmredzot nebija apmierināti ar to, ka bija ieslēgti sadarbībā tikai ar Qualcomm.

    03.01.2019 20:24

    Hmm, kaut kā gandrīz click bait tituls. Kuks principā ir vainojis visu apkārt esošo, nevis pašas iPhone cenas un to politiku.

    Kursors.lv
    03.01.2019 20:37
    Reply to  Konsumer

    Mhm, autoram sanāca tāds diezgan klikbaitīgs virsraksts.

    Kursors.lv
    04.01.2019 08:49

    Te mazliet datu. Sanāk, ka Apple neaugstina cenas, bet vienkārši ražo dārgākus produktus (kas viņiem pašiem izmaksā dārgāk): https://twitter.com/cremnob/status/1080700390713278464

    Kursors.lv
    04.01.2019 08:51

    Vēl viens labs lasāmgabals par vakardienas Apple paziņojumu: https://500ish.com/apples-precarious-and-pivotal-2019-f4f8cea3993a

    Uldis Krastiņš
    05.01.2019 00:34
    Reklāma