Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas Komisija uzliek 997 miljonu eiro lielu sodu mikroshēmu ražotājam Qualcomm

    Jaunākie raksti

    Qualcomm ir nākamā milzīgā amerikāņu kompānija, kas Eiropā par negodīgas komercprakses piekopšanu atraujas uz milzu sodu. Pagājušajā vasarā jau rakstījām par to, ka Eiropas Komisija uzlikusi 2.42 miljardu eiro sodu Google par ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu meklētājservisu tirgū. Šoreiz Eiropas Komisija par līdzīgu pārkāpumu sodījusi mikroshēmu ražotāju Qualcomm, jo tas faktiski ir nopircis savu līdera pozīciju LTE modemu tirgū.

    Qualcomm, protams, ir lielākais LTE modemu ražotājs pasaulē, taču, kā noskaidrojuši Eiropas Komisijas izmeklētāji, amerikāņu uzņēmums ir veicis darbības, kas šajā tirgū liedz ienākt konkurentiem. Proti, no 2011. gada līdz 2016. gadam Qualcomm bija iemanījies noslēgt līgumu ar pasaulē lielāko mobilo ierīču ražotāju Apple, lai tas izmanto tikai un vienīgi Qualcomm produktus. Par to Qualcomm piedāvāja iespaidīgas (miljardiem dolāru vērtas) atlaides un līgums bija izveidots tā, ka Apple būtu jāatmaksā daļa naudas, ja tā izlemtu izmantot kāda cita ražotāja LTE modemu. Un tā vairs nav godīga komercprakse, jo liedz konkurentiem ienākt tirgū ar jauniem un inovatīviem produktiem. Rezultātā cieš arī patērētāji, jo saņem ierobežotu tehnoloģiju klāstu.

    Reklāma

    Eiropas Komisijas publiskotajā informācijā varam lasīt, ka negodīgā Qualcomm rīcība ir traucējusi Intel, kas arī ir izstrādājis līdzīgu LTE modemu produktu. Tikai tuvojoties līguma ar Qualcomm beigām (kad atgriežamā maksājuma apmērs vairs nav bijis liels), Apple ir izvēlējusies savos produktos izmantot arī Intel mikroshēmas.

    Precīzais soda apmērs ir 997 439 000 eiro, jeb 4.9% no Qualcomm pagājušā gada apgrozījuma. Šis soda apmērs aprēķināts balstoties uz informāciju par tiešajiem un netiešajiem LTE modemu pārdošanas datiem Eiropas Ekonomiskajā zonā. Pārkāpuma veikšanas ilgums ir 5 gadi, 6 mēneši un 23 dienas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    25.01.2018 11:14

    Vispār jau Apple arī vajadzēja uzlikt sodu par karteļa vienošanos ar Qualcomm.

    Kristaps Skutelis
    25.01.2018 11:19
    Reply to  Skābene

    Nu tad ir jāiedziļinās konkrētās jurisdikcijas likumos. Šoreiz Apple vairāk ir cietušā pozīcijā nevis kā vienlīdzīgi kaitniecisks karteļa dalībnieks. Ne jau Apple pieprasīja Qualcomm šādus nosacījumus. Tik vien kā piekrita tiem un pēc tam koda pirkstos, jo nevarēja brīvi izvēlēties komponenšu piegādātāju, kaut tāda interese bija.

    Latvijas gadījumā par karteļiem var palasīt te: https://www.kp.gov.lv/lv/aizliegtas-vienosanas

    Kuē mantras
    25.01.2018 11:28

    Komisijas izmeklētāji, amerikāņu uzņēmums ir veicis darbības, kas šajā tirgū liedz ienākt konkurentiem. Proti, no 2011. gada līdz 2016. gadam Qualcomm bija iemanījies noslēgt līgumu ar pasaulē lielāko mobilo ierīču ražotāju Apple, lai tas izmanto tikai un vienīgi Qualcomm produktus.

    Kuē mantras
    25.01.2018 11:29
    Reply to  Kuē mantras

    Kā var zināt kurš ir cietējs ? :D

    Skābene
    25.01.2018 16:11

    Nu Latvijas mērogos tak atceramies vēl neseno Knauf/Norgips skandālu, kur sākumā sodu iešķieba reģipša ražotājam un pēc tam būvmateriālu ķēdēm (DEPO, KRAUTA, utt). Būtība tā pati, Knauf uzspieda savus noteikumus, lai veikali saglabātu lielas atlaides, bet pēc būtības, būvmateriālu veikali pieļāva sitāciju, ka citu ražotāju reģipsi pirkt ir neizdevīgi. Situācija pa lielam 1:1, tik prece cita, vienam reģipsis, citam procesori. Iespējams Apple paglāba tas, ka tirgus daļa ES nepārsniedz 25%.

    Kristaps Skutelis
    25.01.2018 16:19
    Reply to  Skābene

    Nu, paga, nav gan 1:1, jo Apple nav Depo/K-Rauta. Karteļu gadījumā parasti apvienojas ražotāji ar to produktu izplatītājiem.

    wils
    25.01.2018 17:25
    Reply to  Skābene

    Qualcomm netirgo gala patērējiem LTE modemus. Līdz ar to, Qualcomm nevar uzstādīt noteikumus gala pārdevējiem. Es teiktu, atšķirīgas situācijas.

    wils
    25.01.2018 17:23
    Reply to  Skābene

    Kurš ir apgalvojis, ka šāda vienošanās Qualcomm bija tikai ar Apple un kāpēc, Apple pieņemt līgumu, kas tai liedz izmantot citu piegādātāju LTE modemiem uz 5 gadiem?

    Kristaps Skutelis
    26.01.2018 00:38
    Reply to  wils

    To kādas vienošanās Qualcomm ir saslēdzis ar citiem ražotājiem mēs varbūt uzzināsim citos tiesas procesos. Pagaidām mums nav šādas informācijas. Kas attiecas uz Apple, tad acīmredzot Qualcomm piedāvāja tādu finansiālu darījumu no kura bija grūti atteikties. Pat ja tas nozīmēja tapt saistītam uz tik ilgu laika periodu. Nav arī tā, ka Apple ir kaut kāds mazs ražotājs, kuram var viegli uzmīt uz papēžiem.

    wils
    26.01.2018 13:43

    Grūti atteikties vai vienīgā iespēja tikt pie jaunākajām izstrādnēm?

    Janis Krukovskis
    25.01.2018 16:09

    Tā strīda vēsture, manuprāt ir dziļāka un EK lēmums ir tikai turpinājums senāk aizsāktam konfliktam. Cik varēja lasīt presē, Qualcomm iesūdzēja Apple par informācijas nopludināšanu Intelim.
    Ja tas tā ir, tad dikti labi Intelim, vismaz pagaidām. Dabūja tehnoloģiju, dabūs Apple dealus, kamēr Apple ar Qualcomm skaidro attiecības.

    Krotow
    25.01.2018 22:52

    Derētu info, kādas pašlaik ir jēdzīgas Qualcomm bazēto aparātu alternatīvas. Piekrītu, ka Intel un Samsung vēl var piedāvāt analoģiskus čipsetus. Tālāk ir biezputra. MediaTek atkrīt uzreiz dēļ GPS gļukiem.

    wils
    26.01.2018 13:45
    Reply to  Krotow

    MediaTek nav GPS gļuku.
    Šajā līgumā rit runa tikai par LTE modēmiem. Un tur, cik noprotu, Qualcomm ir līderis pasaulē.

    Krotow
    26.01.2018 14:57
    Reply to  wils

    Jaunajiem aparātiem ar MT Helios čipsetu GPS uztveršana tiešām ir kārtībā. Pēdējo pāris gadu aparātu modeļi vairs nav tādas bremzes Waze, kā agrākajiem ar MT čipiem. Redzēs, kā būs tālāk. Taču tie ir jaunie modeļi :) Apritē joprojām ir papilnam veco lēno un bateriju rijošo MT brīnumu.

    wils
    26.01.2018 15:57
    Reply to  Krotow

    Helio X izstrādne ir nobremzēta.
    Helio P tiek pozicionēta kā mid-range, pirmie testi ar P70 uzrāda labu sniegumu, šiem nav dzirdētas problēmas ar GPS un līdzīgiem (lasi Glonass un Beidou) servisiem.
    MT6750 un MT673x variācijas jau ir Entry-level. – pieļauju, ka šeit kādam aparātam kaut kas varētu arī nestrādāt (bet tur nav vainīgs MTK, bet projektētājs, kas to modeli nodevis ražošanā).
    MT658x jau ir vēsture, tiem navigācija bija pabriesmīga.

    Reklāma