Web Analytics
More
    Reklāma

    Fitbit Charge 3 apskats – Šrēdingera kaķis*

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš

    Aproce patiešām ļauj pārvaldīt fiziskās aktivitātes un padarīt sevi veselīgāku. Diemžēl, pieviļ aprocē izmantotās komponentes.

    Jaunākie raksti

    *Austrijas fiziķa prāta eksperiments, kas skaidro kvantu fiziku. Ervīns Šrēdingers skaidro, ka kaķis, kas ielikts kastē ar toksisku indi vienlaicīgi var būt gan dzīvs, gan miris, līdz brīdim, kad atveram kasti un konstatējam, kāds tas kaķis tieši ir. Fitbit Charge 3 ir tieši kā šāds kaķis, kas vienlaicīgi var būt neatņemama un bezjēdzīga dzīves sastāvdaļa. Viss atkarīgs no mirkļa, kad pievēršu tai uzmanību.

    Pirms sākt rakstīt apskatu viedajai aprocei Fitbit Charge 3, uzmetu acis viedpulkstenim, ko pirms vairākiem gadiem pasūtīju AliExpress, kas šobrīd pilda interjera objekta funkciju. Godīgi sakot nekad neesmu bijis sajūsmā par šādām ierīcēm. Man tās vienmēr šķitušas bezjēdzīgas, tomēr, izmantojot savu profesionālo empātiju, esmu gatavs padalīties ar savu piedzīvojumu, pirmo reizi ilglaicīgi lietojot viedo aproci.

    Reklāma

    Īsumā par svarīgāko:

    • Ekrāns: vairāktoņu melnbalts, skārienjutīgs OLED, 0.72″, 100 x 150, Corning Gorilla Glass aizsargstikls
    • Bluetooth, NFC
    • Ūdensizturīgs korpuss
    • Maināmas siksniņas
    • Optiskais sirds darbības sensors
    • 3 asu akselerometrs, altimetrs
    • Svars – 29 g; biezums – 11.8 mm
    • Litija polimēru 71mAh baterija
    • Aptuvenā cena ap 150 eur.

    Kas tas īsti ir par zvēru?

    Fitbit pie mums nebūtu uzskatāms par pavisam svešu ražotāju. Shēma vienkārša – Silīcija ielejā tiekas gudri onkuļi ar kapitālu, apēd Pebble, apēd rumāņu Vector, pasūta “mātei Ķīnai” realizēt savus produktus un kopā ar Apple un Xiaomi sadala valkājamo viedierīču tirgu.

    Valkājamo viedierīču arsenāls ir diezgan plašs, sākot ar advancētiem viedpulksteņiem, beidzot ar vienkāršām viedajām aprocēm bez ekrāniem un pat gudrajiem gredzeniem. Fitbit Charge 3 gredzenu kategorijā nu nekādi neiederas, bet no pārējiem pieminētajiem iegulstas kaut kur pa vidu. Līdz smārtvočam nedavelk, bet par vienkāršu aproci arī grūti nosaukt relatīvi lielā ekrāna dēļ.

    Skaists, bet nenostrādāts

    Šoreiz Fitbit gājis vidusceļu, lai ierīce būtu funkcionāla, kad izmantota kā fitnesa aproce un pietiekami eleganta, kad nēsāta ikdienā kā pulkstenis. Galvenā vidusdaļa veidota no metāla, bet ekrānu sedz aizsargstikls. Jāuzteic oleofobiskais pārklājums, pirkstu nospiedumi uz tā nekrājas. Metāla korpusa kreisajā sānā ir virtuāls taustiņš (neliela, skārienjutīga alumīnija grope, pieskārienu palīdz saprast vibromotors), ar ko var aktivizēt pulksteni vai izmantot kā “atpakaļ” funkciju izvēlnē. Galvenās daļas aizmugure nosēta ar dažādiem sensoriem un lādēšanas ligzdu, par kuru darbību nedaudz vēlāk.

    Aproces siksniņas ir maināmas. Diemžēl savienojumi nešķiet pārāk uzticami, tie reizēm ļurkājas un tajos krājas putekļi. Šāds izpildījums neliekas, ka spēs ilgi izvilkt. Produktam par aptuveni 150 euro tas nav piedodami. Toties iepakojuma komplektācija ir dāsna. Komplektā ir rozīgi lillā auduma siksniņas, kas taustei ir patīkamas. Neesmu aizspriedumains, tomēr šo krāsu neatzinu par sev piemērotu, jo man vienkārši nav apģērba, kam to pieskaņot. Dāmas, ceru, ka jums krāsa ies vairāk pie sirds. Komplektā atradīsiet arī melnas gumijas siksniņas, kas taustei nav tik tīkamas, bet būs praktiskākas sportojot vai peldot. Abiem variantiem pieejama siksniņa dūšīgāku roku īpašniekiem, tas uzskatāms par plusu. Diemžēl, siksniņu sprādzes veidotas no ne visai uzticamas plastmasas. Jau atkal rodas jautājums, nez cik ilgi tās izvilks…

    Sākam lietot!

    Lai viedpalīgu padarītu par savu palīgu, jāielādē Fitbit aplikācija un jāsavieno ierīce ar telefonu caur Bluetooth. Te uzreiz jāsaka, ka jārēķinās ar nedaudz pacietību un buršanos caur iestatījumiem, lai pilnvērtīgi izmantotu ierīci.

    Ikdienā pati ierīce darbināma ar skārienjutīgo ekrānu un virtuālo taustiņu sānā. OLED ekrāns lieliski tiek galā ar jebkuru apgaismojumu un ir energoefektīvs. Ekrānu aktivizēt var pieskaroties sānu gropei vai pavicinot roku. Tā arī netiku gudrs, cik asam vai maigam manam žestam jābūt, lai šo veidu padarītu par organisku. Sākumekrānā būs redzama jūsu izvēlēta pulksteņa “seja”. Nevajag nobīties, ja sākumā ierīce nerāda laiku, tā ir Fitbit noklusējuma “seja”, kas rāda tikai soļu skaitu un pulsu. Pavelkot no augšas, var redzēt telefona paziņojumus, bet no lejas – soļus, pulsu, sadedzinātās kalorijas un citu informāciju. Pavelkot pa labi tiek aktivizēta izvēlne.

    Pulksteņa”seju” nomaiņa un citas darbības tiek kontrolētas Fitbit aplikācijā telefonā. Aplikācija ir pārdomāta, tajā varat atrast visus datus (pulsu, soļus, kalorijas, miegu u.c.) un to analīzi. Lietotne tiešām ir uzskatāma par Fitbit stipro pusi, ja ar tiem dzelžiem šis tas pieklibo, tad ar mīkstumu viss kārtībā.

    Baterija, savienojumi, sensori

    Būtiskākā atšķirība viedpulkstenim no gudrās aproces ir akumulatora ietilpība. Lai gan šim veikumam baterija ir vien 71mAh ietilpīga, tā savu darbu paveic lieliski. Ražotāja solīto septiņu dienu vietā, man izdevās izvilkt pat astoņas. Ja baterija ir Fitbit Charge 3 veiksmes stāsts, tad par lādētāju gan gribu nedaudz pasūdzēties. Tas savu darbu padara un atšķirībā no siksniņām negrab, bet jārēķinās, ka lādētāju draudzei pievienojas jauns dalībnieks, kas jāsargā kā acu raugs, jo ar telefona vai citu ierīču lādētājiem to neaizvietosi.

    Par rūpju bērnu varētu uzskatīt viedpalīga Bluetooth savienojumu. Kad pirmo reizi pusdienu pavadīju ar nesekmīgu ierīču sapārošanu, nodomāju, ka vaina varētu būt manam nesvaigajam telefonam. Ar citām iekārtām strādā, tātad kaut kas nav lāgā pašai aprocei. Ko tas nozīmē? To, ka testa laikā vairākas reizes gadījās, ka ierīce kļūst bezjēdzīga un nerāda telefona paziņojumus, bet aplikācija neiegūst un nespēj parādīt manu aktivitāšu datus.

    Lai izmērītu visas dienas aktivitātes viedpalīgam ir dažādu sensoru kopums. No tiem viens no būtiskākajiem – optiskais sirds darbības sensors, kas jebkurā brīdī rāda pulsu. Salīdzinot to ar medicīnas iekārtu jāteic, ka rezultāti ir līdzīgi, tomēr nedaudz atšķirīgi. Uzticēties var, bet par nopietnu rādītāju uztvert nevajadzētu. Gaismjutīgā sensora specifika ir tāda, ka bieži vien tiek ņemta vērā arī apkārtējā vide, piemēram apģērba mala, tādēļ rezultāts nav pats precīzākais. Piemēram, šādi var izmērīt pulsu arī ābolam – 71, bet alus skārdenei 92. Es pēc treniņa izvēlējos pulsīgāko. Arī titulbildē fotoaparāta pulss ir 96, vai aparātam laiks apmeklēt kardiologu?. Neprecizitātes varēja novērot arī soļu skaitītājam. Piemēram, naktī guļot aproce izskaitīja ap 50 soļu. Ja esat tāds pats grēkāzis kā es un šad tad mēdzat uzlikt aproci uz labās rokas (tad, ja esat labrocis), tad tīrot zobus Fitbits pieskaitīs vēl krietnu žūksni soļu klāt.

    Fitness

    Nu ko, beidzot esam nonākuši pie aproces galvenā uzdevuma – fitnesa. Programmatūra visu padara lieliski. Aproce atgādina, cik soļu stundā vēl jānostaigā, lai dienas gaitā īstenotu vēlamo rezultātu. Kad rezultāts sasniegts, ekrāns palutina ar salūta vai disko bumbas animāciju. Papildus ar Fitbit Coach aplikāciju iespējams tikt pie pilnvērtīgas treniņu programmas. Pašā aprocē ir režīmi, kas fiksēs skriešanas, riteņbraukšanas, peldēšanas, skriešanas trenažiera un svarcelšanas treniņu datus. Tā kā bieži izmantoju trenažierus, tiem domātu precīzu režīmu neatradu.

    Vienkāršāk sakot, ar šo aproci patiešām katrs var kļūt par savu fizisko aktivitāšu pārvaldnieku, bet interesantākā fīča man šķita miega monitorings. Pirmajā naktī jutos kā kiborgs, ejot gulēt ar aproci uz rokas. Aplikācija parāda, cik daudz guļot esat pavadījis nomodā, REM (Rapid Eye Movement), vieglā un dziļā miega fāzēs. Pastāv risks, ka arī šie mērījumi nav precīzi, tomēr tos ņemot vērā ir iespējams aptuveni saprast savu miega ciklu, lai zinātu, kad likt modinātāju, lai pamostos fiziski gatavs dienai. Diemžēl pati aproce šādu funkciju nepiedāvā.

    Nobeigumā

    Rezumējot savus iespaidus, jāatgriežas pie Šrēdingera kaķa. Sportojot, analizējot savu miegu un saņemot telefona paziņojumus, šī aproce mainīja manu skepsi pret valkājamajām viedierīcēm un kļuva par lielisku sabiedroto. Tad, kad ierīce pusdienu nespēja sasinhronizēties ar telefonu, man bija vēlme to līdzīgi kā iepriekšējo viedpulksteni padarīt par interjera objektu.

    Iespēja saņemt aprocē telefona paziņojumus ir lieliska. Īpaši aukstajā laikā, lai saprastu vai ir vērts vilkt nost cimdu un ņemt rokās telefonu. Tiesa, ja nav viena no viedpalīga grūtajām dienām, kad sinhronizēties ar telefonu tas  nevēlas ne pa kam. Diemžēl, nepastāvīgo zilzoba savienojumu un ļodzīgos siksniņu savienojumus es nekādi nespēju savienot ar 150 euro cenu, kas šādas kvalitātes mantiņai šķiet daudz par daudz. Turklāt par nedaudz vairāk naudiņām var iegūt Fitbit Versa, kas šķiet pilnvērtīgāka ierīce.

    Nu ko, fitnesisti un gadžetisti, ir vērts pievērst uzmanību Fitbit Charge 3, tikai to darot, ņemiet vērā apskatā uzsvērtos trūkumus.

    Kādēļ Fitbit Charge 3 atstāt zem manas eglītes

    • Elegants dizains
    • Lieliska baterijas darbība
    • Fitbit lietotne
    • Miega mērījumi
    • Ūdens izturība

    Kādēļ Fitbit Charge 3 neatstāt zem manas eglītes

    • Slikts Bluetooth savienojums
    • Nepārliecinoši siksniņu savienojumi
    • Kvalitāte neatbilst cenai
    • Sensoru mērījumi nav precīzi

     

    Aproce patiešām ļauj pārvaldīt fiziskās aktivitātes un padarīt sevi veselīgāku. Diemžēl, pieviļ aprocē izmantotās komponentes.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    5
    Ekrāns
    8
    Programmatūra
    9
    Akumulators
    9
    Cenas un ieguvumu attiecība
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Čiekurs
    04.12.2018 12:04

    Baudāms apskats.
    Es tikai oponēju par to, ka akumulators ar vienu uzlādi spēj izturēt 7-8d ir liels pluss. Man šķiet, ka ierīcei ar tik pasīvu darbību būtu jāļauj lietotājam aizmirst par lādēšanu vismaz mēnesi. Nedēļa nav nekas. Negribu to salīdzināt ar citām tirgū pieejamajām ierīcēm, bet kopumā tas ir par īsu.

    Kā ir ar to virtuālo pogu, lietū, slapji, netīri pirksti negļučī? Te arī gribētos mest (ar) akmeni ražotāju dārziņā, izvēloties šāda tipa pogas. Ir vietas, kur to var darīt un vietas, kur galīgi ne- auto saloni, daļa sadzīves tehnikas, klēpjdatori, TV un arī šāda tipa ierīces.
    “3 ašu akselerometrs, altimetrs” Te kļūdiņa.

    Jurģis Spulenieks
    04.12.2018 12:14
    Reply to  Čiekurs

    Virtuālais taustiņš strādāja pārsteidzoši labi arī ar mitriem pirkstiem. Ekrāns ar mitriem pirkstiem bija maķenīt cimperlīgāks. Vai vari paskaidrot parametru kļūdu,jo tas bija tas, ko pats rażotājs bija norādījis. Katrā gadījumā, paldies par komplimentu un komentāru!

    Čiekurs
    04.12.2018 12:42

    Ar parametriem viss ok, biju domājis asu ar s. Vai arī es tagad izblamējos? :D

    Jurģis Spulenieks
    04.12.2018 12:46
    Reply to  Čiekurs

    comment image

    Jurģis Spulenieks
    04.12.2018 12:49
    Reply to  Čiekurs

    Ā, tikko sapratu,kā biji to domājis :D

    x
    04.12.2018 15:36

    vai tam, ka nofočēts uz feda, nevis leicas, ir kāda simboliska nozīme?

    Jurģis Spulenieks
    04.12.2018 15:41
    Reply to  x

    Në, :D vnk gribējās izmērīt pulsu Fedam

    Reklāma
    Aproce patiešām ļauj pārvaldīt fiziskās aktivitātes un padarīt sevi veselīgāku. Diemžēl, pieviļ aprocē izmantotās komponentes. Fitbit Charge 3 apskats - Šrēdingera kaķis*