Web Analytics
More
    Reklāma

    Biedri un baroni. Neatkarības pasjanss – pirmā datorspēle par Latvijas Brīvības cīņām

    Jaunākie raksti

    8. februārī platformā Steam nāca klajā datorspēle “Biedri un baroni. Neatkarības pasjanss”. Šajā spēlē Latvijas Neatkarības kara kaujas lauki ir pārvērsti 200 atšķirīgos kāršu izklājumos, un spēlētājs vēstures notikumus var izdzīvot, spēlējot pasjansu.

    Datorspēles ir neatņemama mūsdienu kultūras sastāvdaļa, un to īpatsvars kultūrā nākotnē tikai pieaugs. Latvijā ir tapušas datorspēles, no tām Latvijas auditorijai veltīto spēļu daļa ir arī latviešu valodā, tomēr “Biedri un baroni. Neatkarības pasjanss” ir pirmā Steam spēle, kuru ir iespējams spēlēt latviski.

    Reklāma

    Starptautiskai auditorijai spēles nosaukums angļu valodā ir “Comrades and Barons: Solitaire of Bloody 1919”. Bez latviešu valodas spēle ir spēlejama arī angliski un krieviski.

    Tā ir arī pirmā Latvijas spēle vispār, kas ir veltīta Neatkarības karam. Līdz šim 1919. gada notikumi kaujas laukos, kuros izveidojās Latvijas valsts, ir attēloti tikai literatūrā un retāk filmās, tomēr datorspēļu jomā tiem līdz šim vieta nebija atradusies.

    “Biedri un baroni” attēlo Neatkarības kara notikumus sešos spēlējamos scenārijos. Katrā notikumi tiek attēloti no citas tajā laikā karojošas armijas skatu punkta: sākot ar Sarkanās armijas iebrukumu Baltijā 1918. gada beigās, beidzot ar Latvijas armijas veikto Latgales atbrīvošanu.

    Spēles pasjansa noteikumi vispārīgā veidā saucas par Golfa pasjansu (tas ir atšķirīgs no plaši pazīstamajiem FreeCell vai Klondaikas). Uz līdzīgiem noteikumiem ir balstītas vairākas citas populāras pasjansa datorspēles, starp kurām ir vērts pieminēt uz vēsturi balstītās “Regency Solitaire” un “Shadowhand”.

    Spēle ir pieejama Steam veikalā un šonedēļ tā piedalās Steam iknedēļas piedāvājumā ar 10% atlaidi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    madarasaule
    18.04.2018 08:35

    “Datorspēles ir neatņemama mūsdienu kultūras sastāvdaļa”. Tas ir kas jauns…

    Raimonds Talcis
    18.04.2018 09:12
    Reply to  madarasaule

    Varbūt Latvijā datorspēles nav īsti skatāmas kā kultūras sastāvdaļa. Tomēr pasaules mērogā spēles noteikti ir.

    And-so
    18.04.2018 11:30
    Reply to  madarasaule

    Nu tas neizklausās tik šiki un inteliģenti kā teātra, operas vai klassiskās mūzikas koncerti… un laikam mazāk redzams, jo vienkārši notiek savā ekosistēmā (twitch, youtube, forumi, reddit, u.t.t.). Un vairāk to dara mājās pie kompja, tātad samērā pasīvi un ārēji rada iespaidu par nesociālu darbību, bet tie laiki jau sen ir pagājuši, kad tas bija šaura cilvēku loka prieciņš. Plus, LV jau arī sāk parādīties geimeru bāri/hangouti, un pieņemu ka sociālākiem cilvēkiem ir diezgan aktuāli tājos atpūsties.

    madarasaule
    18.04.2018 11:39
    Reply to  And-so

    Grāmatvedes pēc gada pārskata nodošanas atpūšas Sapņos un kokteiļos, bet tas nu nekādi netiek definēts par kultūras sastāvdaļu.

    And-so
    18.04.2018 11:58
    Reply to  madarasaule

    Es vairāk domāju pirmo daļu – par virtuālo ekosistēmu, kā savādāk to saukt, ja ne par kultūras sastāvdaļu? Tā vienkārši nav tā sabiedriski pamanāmākā daļa, jo ir relatīvi “privāta”, ja vien neesi tajā iekšā.
    LV varbūt nav populāru un izteiktu līderu tajā jomā, jo vairāk tas viss novirzās uz ārzemju mēdijiem, bet still tā ir šejieniešu dzīves sastāvdaļa.
    Te laikam vairāk ir jautājums, ko katrs pats saprot ar “kultūras sastāvdaļa”, manā uztverē tā ir. Tavā, laikam, tam būtu jābut kaut kam publiskākam.

    21.04.2018 10:20
    Reply to  madarasaule

    Latviešiem kā jau latviešiem – galvenais ir papukstēt.

    KKTK
    07.05.2018 09:46
    Reply to  madarasaule

    Ļoti šauras cilvēku kopienas, noteikti ne neatņemama sastāvdaļa.

    Reklāma