Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas skolēns izcīna bronzas medaļu Pasaules informātikas olimpiādē

    Jaunākie raksti

    Ar svinīgo apbalvošanu Irānas galvaspilsētā Teherānā noslēdzās 29. Vispasaules informātikas olimpiāde. Piedaloties 308 programmētājiem no 83 valstīm, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas absolvents Ingus Jānis Pretkalniņš izcīnīja vienu no bronzas medaļām.

    Ingum šī bija jau otrā bronzas godalga lielākajā pasaules jauno programmētāju forumā. Skolēnam šis gads bijis panākumiem bagāts – pavasarī izcīnīta zelta medaļa Baltijas informātikas olimpiādē, bet jūlija vidū Brazīlijā notikušajā Starptautiskajā matemātikas olimpiādē iegūta bronzas medaļa. Latvijas komandu vadīja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieks Mārtiņš Opmanis un Tehniskās jaunrades nama “Annas 2” skolotājs Raivis Ieviņš.

    Reklāma

    Vēl Latvijas komandu pārstāvēja Aleksandrs Zajakins (Rīgas 89. vidusskola), Raitis Rūsiņš Kriķis (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija) un Roberts Leonārs Svarinskis (Jūrmalas Valsts ģimnāzija), kuriem šogad līdz medaļām nesanāca aizsniegties. Absolūtajā vērtējumā uzvaru izcīnīja Japānas programmētājs Juta Takaja(Yuta Takaya), kuram sekoja ķīnietis Mingkuans Ksu (Mingkuan Xu) un ASV pārstāvis Žežengs Luo (Zhezheng Luo). Savukārt Igaunijas komandai sudraba un bronzas godalga, bet Lietuvas komandas izcīnīja vienu bronzas godalgu. Pilnie sacensību rezultāti atrodami http://stats.ioinformatics.org/results/2017.

    Katru gadu skolēnu dalību starptautiskajā informātikas olimpiādē organizē Valsts izglītības satura centrs, un programmētāju rezultāti tajās apliecina nozares dalībnieku ilglaicīgi veiksmīgo sadarbību. “Būtiski ir saglabāt un attīstīt tradīcijas jauniešu talantu izkopšanai IT nozarē, kurai ir neapstrīdama pievienotā vērtība Latvijas ekonomikā. Centra viena no prioritātēm turpmākajos gados ir veidot ilgtspējīgu sadarbību nozaru ietvaros starp izglītības iestādēm, institūtiem un augstākās izglītības iestādēm, kā arī uzņēmējiem, lai jauniešu talantu izkopšanai būtu nodrošinātas līdzvērtīgas iespējas kā IT nozares līdervalstīs”, apliecina ESF projekta “Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai” vadītāja Liene Voroņenko.

    “Varam būt gandarīti par mūsu skolēnu sasniegumiem, turklāt medaļas izcīnītas vairāku priekšmetu starptautiskajās olimpiādēs. Tas pierāda jauno programmētāju vispusību. Latvijas ekonomiku arvien lielākā mērā ietekmēs darba tirgum profesionāli sagatavoti jaunieši, tāpēc varam priecāties, ka jau trešo gadu skolās tiek mācīta datorika, tādējādi no pirmās klases skolēniem attīstot algoritmisko domāšanu un radot priekšstatu par IKT nozari,” uzsver Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

    “Informācijas tehnoloģiju nozare ir īpaša. Šajā sfērā biznesa uzsākšanai ir nepieciešami nelieli kapitālieguldījumi, piemēram, dators, kuru uzdāvinājuši vecāki. Pirmo miljonu var sākt pelnīt jau 18 gadu vecumā, to apliecinājuši vairāki veiksmes stāsti pasaulē. IT nozare bezdarbu nepazīst un sagaidāms, ka speciālistu deficītu nespēs apmierināt esošais skolēnu un IT studentu skaits, tāpēc nākotnes vārda aicinu ikvienu pievērsties un apgūt IT nozarei nepieciešamās iemaņas,” norāda Accenture vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs.

    “Priecājamies par izcīnīto medaļu un Latvijā izskolotajiem talantiem, kas spēj sacensties ar pasaules IT lielvalstīm un rādīt labu sniegumu, lai arī medaļu klāsts ir mazāks, nekā iepriekšējos gados. Pateicamies komandas dalībniekiem, kā arī viņu skolotājiem, treneriem un vecākiem par ieguldīto milzīgo darbu mūsu nākotnes speciālistu audzināšanā,” uzsver Māris Dreimanis, Exigen Services Latvia valdes priekšsēdētājs.

    “Pieprasījums pēc IT speciālistiem pieaug ne tikai IKT nozares uzņēmumos, bet arī citās nozarēs, jo reti kurš uzņēmums mūsdienās spēj efektīvi funkcionēt bez IKT risinājumiem. Vienlaikus paplašinās arī IT speciālistu kompetences un prasmes. Mākoņpakalpojumi, mašīnmācīšanās un lietu internets ir daļa no jaunajiem risinājumiem pie kā strādā Lattelecom IT speciālisti. E-prasmju attīstībai ir būtiska nozīme un priecājamies, ka mūsu jaunie talanti savas prasmes un kompetences jau vairāku gadu garumā apliecina ar lielisku sasniegumu arī starptautiskā līmenī, “ saka Lattelecom Technology valdes priekšsēdētāja Anita Mertena.

    Vispasaules informātikas olimpiādes notiek kopš 1989. gada. Pirmā olimpiāde notika Bulgārijas pilsētā Pravecā, kurā piedalījās 46 dalībnieki no 13 valstīm. Latvija Vispasaules informātikas olimpiādē debitēja 1992. gadā, un 23 gadu laikā mūsu komanda kopumā izcīnījusi 70 godalgas (7 zelta, 23 sudraba un 40 bronzas medaļas). Absolūtā līdere šajā kategorijā ir Ķīna – 111 medaļas, tostarp 74 zelta. Pilnu informāciju par iepriekšējo gadu rezultātiem var gūt Vispasaules olimpiādes statistikas vietnē http://stats.ioinformatics.org/countries/, kuras galvenais arhitekts ir bijušais olimpietis Eduards Kaļiņičenko.

    1997. gadā Dienvidāfrikā otro absolūti labāko rezultātu un Latvijai pirmo zelta medaļu izcīnīja Jānis Sermuliņš, panākumu atkārtojot arī pēc diviem gadiem Turcijā. 2002. gadā no Dienvidkorejas zeltu pārveda pat divi jaunie Latvijas programmētāji – Aleksandrs Belovs un Andrejs Ivanovs, 2011. gadā Taizemē izcīnīja Eduards Kaļiņičenko, 2015. gadā Aleksejs Zajakins, bet pērn – Aleksejs Popovs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma