Web Analytics
More
    Reklāma

    TomTom Spark Cardio + Music apskats

    Prasīgi lietotāji TomTom Spark metīs līkumu, bet sporta entuziastiem šis varētu būt viens no ērtākajiem veidiem iegūt vispārēju informāciju sportošanas laikā.

    Jaunākie raksti

    Fitnesa aproces un sporta pulksteņi veido neticami lielu tirgu, tāpēc tajā piedalās gandrīz katrs sevi cienošs ražotājs. TomTom ir ieņēmis visai interesantu nišu, ko gribētos nosaukt par vidusceļu starp fitnesa aprocēm un pilntiesīgiem sporta pulksteņiem. Pēdējā metienā TomTom izdevies izveidot vairākus interesantus sporta pulksteņus, un spējīgākais no tiem – TomTom Spark Cardio + Music – ir nonācis arī pie mums.

    TomTom spējis vienā ne visai lielā pulkstenī ievietot GPS, optisko sirdsdarbības sensoru un pat mūzikas atskaņotāju, TomTom Spark Cardio + Music paredzēts skrējējiem, velobraucējiem un svaru zāļu cienītājiem, lai nav visur jāstaipa līdz salīdzinoši smagais un trauslais viedtālrunis.

    Reklāma

    TomTom piedāvā jaunos Spark sērijas pulksteņus pat četrās dažādās versijās. Vienkāršākā versija ir TomTom Spark GPS pulkstenis ar 24 stundu aktivitāšu sekošanas iespēju. Pēc tam nāk TomTom Spark Cardio modelis ar GPS un optisko pulsa sensoru. Pieejams arī modelis TomTom Spark Music, kas aprīkots ar GPS un mūzikas atskaņotāju, bet pats pilnīgākais modelis TomTom Spark Cardio + Music ir ar GPS, ar mūziku un ar optisko pulsa mērierīci.

    Šobrīd tirgū TomTom Spark Cardio + Music iespējām pretī var stāties nevar gandrīz neviens.

    TomTom Spark Cardio+ Music 009

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāns: 144 x 168 punkti, 22 x 25 mm, melnbalts, izgaismots, ar skrambu drošu pārklājumu
    • Savienojumi: Bluetooth Smart, GPS (QuickGPSFix), GLONASS, USB (ar dokstaciju), A2DP un AVRC savienojumam ar austiņām
    • Atmiņa: 3 GB mūzikas glabāšanai (mp3 un aac)
    • Akumulatora darbības laiks: 11 stundas (tikai GPS sportojot), 5 stundas (GPS kopā ar sirds sitienu mērīšanu un mūziku), pulksteņa režīmā vismaz nedēļa
    • Papildus: TomTom MySports aplikācija un citu tiešsaistes servisu savienojums, skaņas un vibrācijas paziņojumi, iespēja pievienot velosipēda kadences sensoru, iebūvēts akselerometrs soļu skaitīšanai
    • Ūdensdrošība: 40 m
    • Cena: ap 250 eiro

    TomTom Spark Cardio+ Music 001

    Izskats un uzbūve

    Šoreiz TomTom nav aizrāvies ar dizaina un vizuālu noformējumu uzlabojumiem. Jaunie TomTom Spark pulksteņi tikai nedaudz atšķiras no iepriekš apskatītā Multi-Sport Cardio sporta pulksteņa. Ikdienas valkātājam varētu gribēties nedaudz interesantāku dizainu un varbūt arī kādu augstvērtīgāku materiālu izvēli.

    TomTom Spark daudzviet nodēvēts par plastmasas kluci bez dvēseles, bet tā gluži nav. TomTom izvēlējies iet ceļu ar kvalitatīvu, melnbaltu ekrānu, kuram uzstādīts apgaismojums. Ekrāns arī bez apgaismojuma ir ar augstu kontrasta līmeni un krēslā pietiekami labi saskatāms. TomTom Spark ekrānu sedz augstvērtīgs, skrambu drošs stikls. Pulksteņa valkāšanas laikā to tā arī nesaskrambāju.

    TomTom Spark Cardio+ Music 005

    Diemžēl siksniņas un aizdares sprādzes noformējums ir kļuvis lētāks. Iepriekš sporta pulksteņu modeļos TomTom piedāvāja klasisku aizdari ar pieņemamu brīvā siksnas gala nostiprināšanas iespēju. Jaunajos TomTom Spark modeļos ir izmantotas tikai tapiņas. Jā, tās spēj ļoti droši noturēt pulksteni uz rokas, bet viss izpildījums un materiāli ir lētāki.

    TomTom Spark pulksteņu uzlādei un datu pārsūtīšanai būs nepieciešams speciāls USB vads. Par vēl viena dīvaina USB vada nonākšanu kolekcijā diez vai kāds būs priecīgs, bet sporta pulksteņi nekur daudz tālāk nav tikuši. Gandrīz visi ražotāji izmanto specifiskas pieslēgvietas. MicroUSB izmantošana aizņemtu vairāk vietu pulkstenī, turklāt tur krātos netīrumi.

    TomTom Spark modeļos vadība tiek realizēta ar četru virzienu pogu. Skārienjūtīgi ekrāni līdz TomTom Spark nav atnākuši un tas pat ir labi. Fiziska, paliela poga neuzlabo TomTom Spark modeļu dizainu, tomēr sportošanas laikā tā ir daudz ērtāka par skārienekrānu un pat par sporta pulksteņa sānos izvietotām pogām.

    TomTom Spark Cardio+ Music 017

    Saskarne

    TomTom Spark ir nedaudz sakārtotāka saskarne, tā vairs nav tik piesātināta kā vecajos TomTom sporta pulksteņu modeļos, varbūt vienkārši esmu pie tās pieradis… Lai arī kā nebūtu, saskarne ir ērta, pārdomāta un lietotājam neliks maldīties šurpu turpu.

    Diemžēl TomTom Spark nepiedāvās nekādus vizuālus saskarnes pielāgojumus. Pulksteņa ciparnīcas izskats un pat saturs nebūs maināms nekādā veidā. Protams, tas neattiecas uz sportošanas ekrānu darbību, tajos varēsi izvēlēties savu iecienītāko datu demonstrēšanu.

    Clipboard02

    TomTom Spark Cardio + Music, protams, klāt ir nākusi mūzikas atskaņošanas sadaļa, bet tā aprobežojas ar ļoti vienkāršotu Bluetooth austiņu savienošanu un dziesmu pārslēgšanu uz priekšu.

    Tieši TomTom Spark pulksteņu modeļu saskarne liek aizdomāties par tās tuvumu fitnesa aprocēm. Jāatzīst, ka pat daža laba fitnesa aproce ar ekrānu saņēmusi iespaidīgākas iespējas, tomēr tās ne vienmēr tiek pilnībā izmantotas. TomTom Spark saskarne ļauj uzreiz piekļūt tikai absolūti svarīgākajam.

    Clipboard01

    TomTom izveidojis Windows un OS X lietotni, kas ļauj piešķirt pulkstenim savu vārdu, sinhronizēt ar datoru pulksteņa laiku, kā arī ar tīmekli informāciju par sportiskajām aktivitātēm. Pieejama arī Android aplikācija, kas man pieejamajās ierīcēs nedarbojās – nebija iespējams pieslēgties savam TomTom lietotāja kontam. Arī aplikācija atļauj ar Bluetooth palīdzību sinhronizēt datus tīmeklī, lai katru reizi pulkstenis nebūtu jāsprauž pie datora. Galddatora TomTom MySports Connect programmatūra parūpēsies arī par jaunākās pulksteņa programmatūras uzstādīšanu un pulksteņa laika sinhronizēšanu.

    TomTom vēlas, lai lietotājs pamatā izmantotu tīmekļa pārlūka saskarni informācijas iegūšanai. Manuprāt, TomTom informatīvās iespējas ir nepamatoti zemākas par Garmin sniegto informāciju. TomTom nepiedāvā arī nekādus socializēšanās pakalpojumus, informācijas lejupielādi un citas nianses, kas ir svarīgas pieredzējušiem sporta entuziastiem. TomTom piedāvās sadarbību ar RunKeeper un Strava sporta lietotnēm.

    Ikdienas aktivitāšu sekošana

    TomTom Spark sērijas pulksteņi piedāvā 24 stundu (tātad arī miega) aktivitāšu sekošanu. Tiesa, TomTom Spark aprobežojas tikai ar kustību sensoru izmantošanu, tādējādi tiek skaitīti soļi, aptuvens attālums un ļoti aptuvenas sadedzinātās kalorijas. GPS un sirds sitienu sensors netiek aktivizēts.

    Minimālā sensoru darbināšana ikdienas aktivitāšu sekošanas laikā nodrošina pamatīgu TomTom Spark sērijas pulksteņa darbību ar vienu uzlādi. TomTom Spark pulksteņa un ikdienas aktivitāšu sekošanas režīmā būs jālādē retāk nekā reizi nedēļā.

    Garmin Vivosmart HR piedāvāja ikdienas aktivitāšu sekošanas laikā mērīt arī pulsu, kas saīsināja aproces darbību ar vienu uzlādi. Turklāt pulsa mērīšana bija briesmīgi neprecīza ikdienas aktivitāšu sekošanas laikā.

    TomTom Spark Cardio+ Music 014

    TomTom Spark sērijas sporta pulksteņi parādīs arī ikdienā savākto soļu un nodedzināto kaloriju skaitu. Pieejama arī informācija par nedēļas un mēneša saniegumiem.

    Teorētiski TomTom Spark sērijas pulksteņi kaut ko dara arī gulēšanas laikā. „Kaut ko”, jo netiek piedāvāta nekāda padziļināta informācija par miega fāzēm vai precīzu ilgumu. Manuprāt, gulēšanas laikā TomTom Spark vari mierīgi atstāt uz naktsskapīša.

    Sportošana

    TomTom Spark sērijas sporta pulksteņi piedāvā sniegt informāciju skrējējiem, velobraucējiem, peldētājiem, kā arī iekštelpu sporta veidu cienītājiem. Velobraucēji varēs pievienot arī kadences sensoru. Pārējiem nāksies iztikt ar soļu skaitīšanas, GPS un pulsa mērīšanas iespējām.

    TomTom Spark Cardio Music 1

    Satelītu sameklēšanu uzlabo QuickGPSFix datubāze, tāpēc TomTom Spark sērijas sporta pulksteņi ir vieni no veiklākajiem vietas atradējiem. Gandrīz uzreiz izejot no telpām vari uzsākt treniņu. Vienu reizi nogāju aptuveni 30 metrus, lai TomTom Spark atrastu GPS signālu, bet tas bija ilgākais pulkstenim nepieciešamais laiks GPS atrašanai.

    Sportošanas laikā tiek piedāvāti būtiskākie mērījumi – attālums, temps, sirds sitienu skaits, laiks, sirdsdarbības zonas. Vienā ekrāna skatā būs vienlaicīgi pieejami tikai trīs parametri, piemēram, sirds sitieni, attālums un pavadītais laiks.

    TomTom Spark piedāvās arī sacensību pašam pret saviem iepriekšējiem rezultātiem, ja skrien vai brauc ar velosipēdu pa vienu un to pašu maršrutu. TomTom Spark informēs, cik esi priekšā vai iepaliec pats sev.

    Pēc sportošanas pabeigšanas TomTom Spark tevi „aizmet” uz pašu sākuma ekrānu (pulkstenis un datums), neparādot sportošanas sasniegumus. Tā būtu gandrīz vienīgā iebilde pret TomTom Spark darbību.

    TomTom Spark Cardio+ Music 015

    TomTom Spark akumulatora darbība ar ieslēgtu GPS un sirdsdarbības monitoru ir vismaz 5 stundas, kas būtu pietiekami maratona noskriešanai. Tikai GPS režīmā TomTom Spark darbosies 11 stundas.

    TomTom Spark tiek izmantots jauna tipa sirds sitienu sensors. Iepriekš TomTom paļāvās uz Mio izveidoto tehnoloģiju, bet jaunie TomTom Spark sērijas sporta pulksteņi aprīkoti ar LifeQ sensoru, kas tiek uzskatīts par daudz precīzāku un uzticamāku.

    Dažviet tīmeklī ir informācija, ka jaunie TomTom Spark sērijas sporta pulksteņi ar LifeQ sensoru ir tikpat precīzi kā sporta pulksteņi ar krūšu jostiņu, bet es tam pilnībā negribētu piekrist. Samērā bieži TomTom Spark Cardio + Music rādījums atšķīrās no sporta pulksteņa ar krūšu jostiņas rādījumu par aptuveni 5 līdz 10 sitieniem minūtē uz augšu. Tas nav kritiski daudz, bet par prasīto cenu ne visi potenciālie pircēji būs sajūsmināti. Tiesa, konkurentiem ar optisko sirds sitienu sensoru bieži klājas vēl vājāk.

    Mūzikas atskaņošana

    TomTom Spark Cardio + Music modelis (un arī vienkāršākais TomTom Spark Music modelis) var no iebūvētās atmiņas atskaņot mūziku. Atliks vien TomTom Spark Cardio + Music savienot ar Bluetooth austiņām, iekopēt mp3 vai aac mūzikas datnes un muzikāls skrējiens var sākties.

    TomTom Spark Cardio + Music datorā uzrādās kā ārējais datu nesējs, atliek vien iekopēt mp3 datnes. Iespējams izmantot arī tā saucamās pleilistes (playlist), tomēr to izmantošana un uzstādīšana ir pietiekami ķēpīga.

    Pilnīga atbrīvošanās no viedtālruņa skrējiena laikā ir gandrīz neticama. TomTom Spark Cardio + Music spēj izdarīt visu nepieciešamo un netraucē ar zvaniem un paziņojumiem. Jāatzīmē, ka TomTom nav iekļāvis TomTom Spark Cardio + Music austiņas, tās nāksies iegādāties atsevišķi vai pievienot esošas Bluetooth austiņas.

    Kopsavilkums

    Jaunā TomTom Spark sporta pulksteņu sērija nonākusi pie pircējiem četrās versijās – katrs var sev izmeklēt tīkamāko. Manuprāt, šāda pieeja pat varētu atmaksāties, jo neviens cits ražotājs nepiedāvā tik plašu viena modeļa versiju klāstu. TomTom Spark sporta pulksteņi ir iespēju ziņā kaut kas starp fitnesa aproci un pilnvērtīgu sporta pulksteni, kas varētu būt gan pluss, gan arī mīnuss.

    Jau otro reizi pēc kārtas nākas atzīt, ka TomTom par prasīto cenu varētu tomēr izmantot augstvērtīgākus materiālus vai vismaz piedāvāt patīkamākas siksniņas kā papildus iegādājamus aksesuārus. Pašam pulkstenim nav ne vainas – tam ir ērta vadība, pietieki labs displejs un perfekta ekrāna aizsardzība pret skrambām.

    Nekādi nespēju uzvarēt TomTom viedierīču lietotni, tā mani pārspēj jau otro reizi pēc kārtas. No tīmekļa pārlūkā atrodamās saskarnes nav iegūstama plaša informācija, kas varētu neapmierināt prasīgākus lietotājus. Mazāk prasīgie sporta entuziasti varētu pat būt visai priecīgi par vienkāršoto informāciju. Manuprāt, tuvu prefektam nostrādāta pulksteņa saskarne, tā demonstrē tikai nepieciešamāko informāciju treniņa laikā, bet pēc treniņa derētu parādīt kopsavilkumu.

    Pulsa mērierīce ir viena no labākajām savā klasē, bet vēl arvien tā precizitātē atpaliek no krūšu jostiņām. Optiskās pulsa mērierīces precizitāti ietekmē ne tikai pulksteņa precīza piegulšana rokai. Starp pulksteni un roku var iespraukties cimds vai jaka. Arī roka treniņa laikā var nedaudz uzpampt, kas liek pārregulēt pulksteņa siksnas garumu. Pulksteņa siksnas aizdare nav tik ērta, lai to bieži pārregulētu.

    Milzīgs pluss ir akumulatora darbība. Ar ieslēgtu GPS sportošanas laikā akumulators iztur vismaz 11 stundas, 5 stundas, kad GPS darbina kopā ar sirds sitienu mērīšanu un mūziku. Tikai pulksteņa režīmā TomTom Spark ar vienu uzlādi darbosies vismaz nedēļu.

    TomTom Spark sērija ir pieslīpēta, kad to salīdzina ar vecākiem TomTom sporta pulksteņiem, tomēr biju gaidījis arī būtiskus iespēju un materiālu kvalitātes uzlabojumus.

    Prasīgi lietotāji TomTom Spark metīs līkumu, bet sporta entuziastiem šis varētu būt viens no ērtākajiem veidiem iegūt vispārēju informāciju sportošanas laikā.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    5
    Ekrāns
    7
    Programmatūra
    4
    Akumulators
    9
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kristaps
    08.02.2016 18:24

    Man ir vecais modelis un viens liels miinus ir: nevar pulksteni noblokjeet!!! Skrienot varbuut taa nav probleema, kaitojot, kad veel pa virsu naak cimds vai hidra, taa ir probleema. Peec paaris stundu sesijas tu redzi, ka taa ir pusceljaa apraavusies…
    Vai shii pati probleema ir arii jaunajaa modelii? Peec pogu izvietojuma liekas, ka jaa…

    08.02.2016 19:35
    Reply to  Kristaps

    It kā iestatījos ir automātisks pogu bloķētājs, bet tas gluži nestrādāja kā biju gaidījis.

    Jokman
    09.02.2016 10:05

    Ļoti gribētos redzēt Samsung Gear S2 apskatu viss to liela, ka tas ir labākais pagājušā gada viedpulkstenis. Bet kā tam iet ar fitnesa lietām īsti nav skaidrs un kā tas draudzējas ne ar Samsung telefoniem…

    O
    09.02.2016 12:41

    Mūzika ir jāklausās pirms skriešanas, nevis skrienot, tā ka MP3 funkcija ir lieka

    10.02.2016 16:00
    Reply to  O

    Ir jau arī šī modeļa atvasinājumi bez mp3 un par vismaz 50 eiro lētāki.

    Reklāma
    Prasīgi lietotāji TomTom Spark metīs līkumu, bet sporta entuziastiem šis varētu būt viens no ērtākajiem veidiem iegūt vispārēju informāciju sportošanas laikā.TomTom Spark Cardio + Music apskats