Web Analytics
More
    Reklāma

    Gigabyte GSmart Guru G1 apskats

    Nedaudz nesaskaņota, pārāk augsta ekrāna izšķirtspēja procesora ātrdarbībai, bet ikdienā tas nav jūtams. Toties ekrāns ir labākais no budžeta klasē redzētajiem.

    Jaunākie raksti

    Kā jau esmu pāris reizes iepriekš atzīmējis, ir būtiski nenoslinkot un papētīt zāles zaļumu arī budžeta klases viedtālruņu segmentā, kas Latvijā nenoliedzami ieņem būtisku tirgus daļu. Ja iepriekš apskatītie budžeta klases viedtālruņi izcēlās ir vienu vai divām niansēm, tad šodienas varonis ir pavisam interesants viedtālrunis pietiekami zemā cenu kategorijā.

    Manuprāt, Gigabyte ir pietiekami liels un prestižs uzņēmums, lai no tā būtu jānāk nedaudz vienotākiem viedtālruņu dizainiem. Esošā pieeja, visticamāk, ir balstīta klasiskajā shēmā, kad uz kaut kāda viedtālruņa tiek uzlikt Gigabyte logo, bet tāda (vismaz manās acīs) nepiederētos Gigabyte.

    Gsmart Guru G1 007

    Otra pavisam konkrētā iebilde ir pret izvēlēto operētājsistēmas versiju. Var jau teikt, ka budžeta klasē neko nevar vēlēties, tomēr Android 4.2.1 ir „jaunums” no 2012. gada nogales. Jau esam rakstījuši, ka Android 4.3 un vecākām operētājsistēmas versijām atklāta ievainojamība WebView komponentē. WebView atbild par tīmekļa lapas apskati aplikācijās, neatverot interneta pārlūku. Ievainojamība teorētiski ļauj urķiem ietekmēt viedtālruņa darbību. Android 4.4 un 5.0 versijas šī ievainojamība neskar, bet tiek norādīts, ka aptuveni 60% Android lietotāju vēl arvien iztiek ar Android 4.3 un vecākām mobilās operētājsistēmas versijām. Šie 60% sastāda gandrīz vienu miljardu viedierīču visā pasaulē.

    Jaunākās Android 4.4 un Android 5.0 versijās WebView atbalsts ir pārnests no pašas Android operētājsistēmas uz Google Play Services aplikāciju, kas ļauj laicīgi salāpīt šādas ievainojamības, izlaižot aplikācijas jauninājumu Google Play veikalā. Diemžēl Android 4.3 un vecākās versijās WebView iestrādāts pašā operētājsistēmā, kas nozīmē tikai to, ka ražotājiem būtu jāparūpējas par labojuma nonākšanu pie lietotājiem Over-the-Air vai citādā jauninājumu veidā, bet Google apzinās, ka diez vai kāds ražotājs uzņemsies veidot savām neaktuālajām ierīcēm jauninājumu Android 4.3 vai vecākai operētājsistēmai.

    Gsmart Guru G1 004

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 4.2.1 Jelly Bean
    • Ekrāns: IPS LCD, 5.0 collas, 1920 x 1080 punkti, ap 441 ppi, OGS tehnoloģija
    • Procesors: MediaTek MT6589, četri 1.6 GHz Cortex-A7 kodoli, PowerVR SGX 544MP video apakšsistēma
    • RAM: 2 GB
    • Atmiņa: 32 GB (microSD nav)
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.0
    • Kameras: 13 megapikseļi, 4128 x 3096, autofokuss, LED zibspuldze. 1080p ar 30 fps video ar attēla stabilizāciju. 5.0 megapikseļu priekšējā kamera
    • FM Radio: ir
    • GPS: ar A-GPS
    • Papildus: e-kompass
    • Izmēri un svars: 147 x 72.1 x 7.2 mm, 158 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 2500 mAh
    • Krāsas: melna
    • Cena: ap 180 eiro

    Gsmart Guru G1 012

    Izskats un uzbūve

    Atklāšu uzreiz, ka Gigabyte GSmart Guru G1 uzbūve ir visai pamatīga un tā man atgādina aptuveni 2011. gada HTC modeļus ar metāla ielaidumu aizmugures vākā. Par piemēru gribētos minēt HTC Rhyme, lai nebūtu tukša mēles kulstīšana bez pierādījumiem. Šajā gadījumā līdzība noteikti nebūtu jāņem ļaunā, jo arī pēc rokās radītās sajūtas telefons neatpaliek no tā laika HTC produktiem.

    Kā varēja nojaust, GSmart Guru G1 priekšpusē nav logo kā jau pasūtītam, nevis pašu ražotam viedtālrunim. GSmart Guru G1 augšdaļā ir microUSB un 3.5 mm austiņu pieslēgvietas. Te arī pieminēšu, ka GSmart Guru G1 izmanto miniSIM karti (par miniSIM mazāka ir microSIM, par microSIM vēl mazākā ir nanoSIM). Godīgi atzīšos, ka pēdējo reizi miniSIM redzēju savā arhaiskajā Nokia 6700 classic.

    Gsmart Guru G1 014

    Interesantākais skats paveras GSmart Guru G1 aizmugurē – tur ir no korpusa kopējām līnijām izcelta kamera un GSmart logotips uz jau minētās metāla daļas. Nez kāpēc visas vadības pogas izvietotas GSmart Guru G1 kreisajā sānā. Tas varētu patikt kreiļiem, bet droši vien arī ne visiem.

    GSmart Guru G1 komplektācijā ir iekļauts lādētājs, USB vads, jēdzīgas austiņas, adata SIM kartes nodalījuma atvēršanai un arī ekrāna aizsargplēve. Vēlreiz uzsvēršu, ka GSmart Guru G1 nav aprīkots ar microSD atmiņas kartes pieslēgvietu, toties viedtālrunim ir 32 GB iebūvētā atmiņa. Šie 32 GB sašķelti daļās – ap 1 GB ir pieejams lietotņu uzstādīšanai, gandrīz 26 GB ir brīvi lietotāja datiem. Tiesa, lietotnes var pārcelt no niecīgās 1 GB atdalītās atmiņas uz 26 GB vietu, tomēr ne visas lietotnes „uz to parakstās”, kā arī lielāka izmēra spēles var ātri piepildīt brīvo 1 GB, kas paredzēts lietotnēm.

    Gsmart Guru G1 005

    Ekrāns

    GSmart Guru G1 citu budžeta klases viedtālruņu starpā izceļas ar pat par augstvērtīgu saucamu IPS LCD tehnoloģijas 5.0 collu ekrānu. Pārsteidzoši, bet tam ir 1920 x 1080 punktu izšķirtspēja, kas dod ap 441 ppi ekrāna punktu blīvumu. GSmart Guru G1 ekrāns veidots t.s. OGS tehnoloģijā, kas nozīmē samazinātu ekrāna slāņu skaitu, attiecīgi arī zemākus atspīdumus un plānāku viedierīces kopējo biezumu.

    Gsmart Guru G1 009

    Novērojumi liecina, ka GSmart Guru G1 ekrānu sedz kāds vārdā nenosaukts aizsargslānis, kas uzvedas ne sliktāk par Gorilla Glass 3 – ekrāns neskrambājas un ir ļoti viegli notīrāms arī no speķainiem pirkstu nospiedumiem. Tiesa, internetā lasīts, ka GSmart Guru G1 ekrāns ir visai trausls, tāpēc to nevajadzētu mest zemē arī no neliela augstuma.

    Man ir jāatzīst, ka šoreiz budžeta klases viedtālrunis saņēmis tiešām labu ekrānu ar augstu izšķirtspēju. Bieži novērots, ka budžeta klasē IPS ekrāna tehnoloģija ir čābīga un pat draņķīga, bet to nevar attiecināt uz GSmart Guru G1. Ekrāns pavisam noteikti ir GSmart Guru G1 stiprā puse.

    Lietotnes un saskarne

    GSmart Guru G1 darbina Android 4.2.1 Jelly Bean operētājsistēmas versija. Jau noskaidrojām, ka būtu gribējies ko svaigāku, bet arī Android 4.2 tiek uzskatīta par visai pieņemamu risinājumu. Jā, izpaliks dažas mūsdienu nianses, nebūs tā KitKat pelēkuma saskarnē, ko vismaz gribētos redzēt no šāda viedtālruņa.

    Patīkami, ka viedtālruņa ražotājs nav iejaucies Android izskatā, to saņemam tīru vai gandrīz tīru. Atklāšu, ka vairs neatminos visas Android 4.2 nianses, tāpēc par pilnīgu GSmart Guru G1 satura tīrību nespēšu apgalvot, bet nekas uzkrītošs saskarnē nav mainīts.

    GSmart Guru G1 scr 024 GSmart Guru G1 scr 026 GSmart Guru G1 scr 025

    GSmart Guru G1 scr 027 GSmart Guru G1 scr 028 GSmart Guru G1 scr 004

    Android 4.2.1 Jelly Bean operētājsistēma no lietotņu izstrādātāju viedokļa vēl arvien ir aktuāla operētājsistēma. Būtu jāuzmanās tiem, kuru viedtālruņi palikuši pie Android 4.1, tad varētu sākties kādas problēmas. Bet ar Android 4.2 pagaidām sadarbojas visi lielāki palaidēji (launcher), lietotnes un arī spēļu lietotnes.

    GSmart Guru G1 saņēmis pāris lietotnes, kas varētu tur arī nebūt – Kingsoft Office, Dropbox, lukturītis, Google Earth un, iespējams, arī TouchPal Keyboard. Viss pārējais GSmart Guru G1 lietotņu saturs ir standarta, tieši to pašu sastopam arī citu ražotāju Android viedtālruņos. Liekās lietotnes var atspējot, bet ne pilnībā atinstalēt.

    GSmart Guru G1 scr 030 GSmart Guru G1 scr 031 GSmart Guru G1 scr 002

    GSmart Guru G1 scr 003 GSmart Guru G1 scr 034 GSmart Guru G1 scr 001

    Kopumā var teikt, ka GSmart Guru G1 lietotņu klāsts ir pieņemams. To sarakstā nav nevienas viedtālruni bremzējošas vai RAM atmiņu aizņemošas lietotnes, ko būtu uzreiz jāvāc nost, kā tas ir redzēts daudzos līdzvērtīgos konkurentos. Tātad GSmart Guru G1 derēs arī pilnīgam iesācējam, kas pratīs uzstādīt runājošo kaķi Tomu un Facebook, bet ne velna nejēgs no piegānīta Android ātras optimizēšanas. Cik nu tas ir vienkāršam lietotājam iespējams…

    GSmart Guru G1 scr 008 GSmart Guru G1 scr 009 GSmart Guru G1 scr 005

    GSmart Guru G1 scr 006 GSmart Guru G1 scr 022 GSmart Guru G1 scr 023

    Akumulators un veiktspēja

    GSmart Guru G1 ticis pie lietotāja nenomaināma Li-Ion 2500 mAh akumulatora. Vērtēju, ka tas būs pietiekams aptuveni pusotras diennakts darbībai ar vienu uzlādes reizi. Taupīgāki lietotāji spēs iekļauties arī divās dienās.

    Viedtālruni darbina MediaTek MT6589 procesors ar četriem taupīgiem 1.6 GHz Cortex-A7 kodoliem un PowerVR SGX 544MP video apakšsistēmu. GSmart Guru G1 ieguvis 2 GB RAM, kas nav ierasts komplekts šādam procesoram. Četru Cortex-A7 kodoli parasti iegūst tikai 1 GB RAM. 2 GB RAM ir patīkama nianse, kad GSmart Guru G1 ikdienas lietojamību un plūdenumu salīdzina ar konkurentiem.

    Gsmart Guru G1 019

    Par 180 eiro GSmart Guru G1 saņēmis arī 32 GB iebūvēto atmiņu. Tiesa, izpalikusi ir microSD kartes pievienošanas iespēja. Jau iepriekš minēju, ka iebūvētie 32 GB sašķelti divās daļās – ap 1 GB ir pieejams lietotņu uzstādīšanai, bet gandrīz 26 GB ir brīvi lietotāja datiem. Dažas lietotnes var pārcelt no niecīgās 1 GB atdalītās atmiņas uz 26 GB vietu, tomēr ar to var nepietikt. Nu jau var teikt, ka daudzas spēles aizņem pamatīgi vietu atmiņā un lietotnēm atliktais 1 GB var izrādīties nepietiekams.

    GSmart Guru G1 scr 019 GSmart Guru G1 scr 018 GSmart Guru G1 scr 017

    GSmart Guru G1 scr 013 GSmart Guru G1 scr 021 GSmart Guru G1 scr 020

    Sintētiskās veiktspējas testi uzrāda, ka GSmart Guru G1 iepaliek aiz Snapdragon 400 līdziniekiem. Te gan jāņem vērā, ka vairāki veiktspējas testi ņem vērā arī reālo ekrāna izšķirtspēju. Tieši tāpēc ir tikai loģiski, ka līdzīgs procesors spēj ātrāk „kustināt” mazākas izšķirtspējas ekrānu.

    180 eiro maksājošam viedtālrunim mazāk interesanta ir sintētiskā, teorētiskā veiktspēja. Mūs vairāk interesē reālā ikdienas darbība, GSmart Guru G1 plūdenums. Pieļauju, ka te daudz dod 2 GB RAM – Gsmart Guru G1 lietošana ir patīkama. Jāatzīst, ka varētu vēlēties, lai viedtālrunis veiklāk uzstāda un atjauno lietotnes; te ir jūtama procesora mazspēja. Citkārt – nav nekādu sūdzību pret GSmart Guru G1 ātrdarbību. Pat vizuāli iespaidīgo Real Racing 3 var pietiekami veikli darbināt. Ar Modern Combat 5: Blackout un Colin McRae Rally negāja tik gludi, kā varētu vēlēties. Varētu pat teikt, ka šīs abas spēles ir nespēlējamas. Pieļauju, ka vainīga ir 1080p izšķirtspējas, kas apvienota ar ne visai jaudīgu procesoru.

    Gsmart Guru G1 010

    Fotogrāfijas

    GSmart Guru G1 ieguvis 13 megapikseļu galveno kameru ar 4128 x 3096 izšķirtspēju. Tai, protams, ir autofokuss, LED zibspuldze un HDR. Viedtālrunim ir arī 5.0 megapikseļu priekšējā kamera. Interesanti, ka 1080p video uzņemšanu ar 30 kadriem sekundē pavada video attēla stabilizācija. Manuprāt, tā nav optiska, bet gan digitāla attēla stabilizēšana, kaut gan nekādu saprātīgu skaidrojumu nespēju par šo GSmart Guru G1 niansi atrast. Fotogrāfijām nav pieejama attēla stabilizēšana.

    GSmart Guru G1 foto 011 GSmart Guru G1 foto 012 GSmart Guru G1 foto 013

    Jāatzīst, ka no 13 megapikseļu kameras gaidīju nedaudz augstāku sniegumu. GSmart Guru G1 veido visai pareizas krāsas, kā arī nebūtu iemesla viedtālrunim pārmest ko citu, ja neskaita nedaudz pazemināto detalizāciju. Ir tāda sajūta, ka nesen apskatītais Prestigio Grace X5 daudz kur grēkoja, bet tas arī sniedza augstāku attēla detalizāciju. Kopumā, vismaz manās acīs, GSmart Guru G1 iegūst smukākas bildes.

    GSmart Guru G1 foto 008 GSmart Guru G1 foto 005

    Konkurenti

    180 eiro vēl arvien var uzskatīt par budžeta klasi, kaut gan jau ap 200 eiro ir atrodami visai pamatīgi viedtālruņi. Viens no pēdējā laika pārsteigumiem bija daļēji par pašmāju dēvējamais Just5 Blaster. Just5 Blaster cena ir ap 190 eiro un par to tiek iegūts veiklāks procesors, 720p ekrāns, 13 megapikseļu Sony matricas kamera. Jāatzīst, ka pirms Just5 Blaster parādīšanās GSmart Guru G1 būtu viens no labākajiem (ja ne labākais) Android viedtālrunis cenā ap/zem 180 eiro.

    Gigabyte GSmart GX2 ir vēl viens Android viedtālrunis, kas cenā zem 200 eiro ieguvis 1080p ekrānu (manuprāt, GSmart Guru G1 ekrāns ir ar labākiem skatu leņķiem un izgaismojumu), pieņemamu kameru un 2 GB RAM. Gigabyte GSmart GX2 uzvar ar svaigāku Android 4.4.2 operētājsistēmu varbūt kāds vēlēsies divas SIM kartes. Tiesa, Gigabyte GSmart GX2 ir mazāks akumulators un īsāks darbības laiks ar vienu uzlādi.

    Gsmart Guru G1 024

    Par aptuveni 60 – 80 eiro dārgāki būs Samsung Galaxy A5, Huawei Ascend G7 vai Huawei Ascend P7. Tie visi (it īpaši Galaxy A5 un Ascend P7 ar Snapdragon 410 un 2 GB RAM) man ļoti patika no lietošanas un plūdenuma viedokļa. Protams, 180 eiro vai 260 eiro par viedtālruni ir milzīga satarpība.

    Gala vārds

    GSmart Guru G1 ir vēl viens budžeta klases viedtālrunis, ko būtu bijis grēks neapskatīt. Viedtālruņu budžeta klases tirgus līdz aptuveni 200 eiro Latvijā spēlē būtisku lomu. Tiesa, lauvas tiesu no tā aizņem Just5 un Samsung, bet nevajadzētu noniecināt arī citu ražotāju produkciju.

    GSmart Guru G1 bija pirmais budžeta klases Latvijā nopērkamais viedtālrunis ar 1080p ekrānu un 2 GB RAM. Tikai vēlāk tam piebiedrojās konkurentu sadaļā minētie viedtālruņi. Lielākais GSmart Guru G1 mīnuss ir pavecā Android 4.2.1 operētājsistēmas versija. Visi konkurenti jau piedāvā Android 4.4 KitKat. Prasīgas spēles un lietotnes var darboties smagnēji – procesors nespēj apkalpot 1080p izšķirtspēju.

    Gsmart Guru G1 022

    Viedtālruņa uzbūve atgādina vecāku HTC modeļu kvalitāti, bet tas nebūt nav slikti. Nedaudz metāls viedtālruņa korpusā vienmēr ir patīkami. 1080p ekrānu papildina skrambu drošs un viegli tīrāms aizsargstikls. Bet uzmanīgi – internetā tiek runāts, ka tas ir patrausls.

    GSmart Guru G1 ir izvairījies no resursus rijīgām, liekām lietotnēm. Pāris gan būtu saucamas par ne katram nepieciešamām, bet šis noteikti ir paraugs citu budžeta klases ierīču konkurencē, jo ļoti bieži uzstādīti visādi bateriju doktori un RAM atmiņa tīrītāji, kas paši patērē vairāk resursus, nekā spēj ko sataupīt. Akumulatora ietilpība ir nedaudz virs vidējās, bet 1080p ekrānam būtu gribējies nedaudz lielāku akumulatoru aptuveni Just5 Blaster 2700 mAh apjomā.

    GigaByte GSmart Guru G1 cenas Latvijas Interneta veikalos

    Nedaudz nesaskaņota, pārāk augsta ekrāna izšķirtspēja procesora ātrdarbībai, bet ikdienā tas nav jūtams. Toties ekrāns ir labākais no budžeta klasē redzētajiem.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Displejs
    8
    Kamera
    6
    Veiktspēja
    4
    Programmatūra
    6
    Baterija
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    varis
    31.03.2015 16:44

    Par veco android 4.2 nav ko brīnīties jo telefons ir izlaists 2013. gada novembrī un mēs visi zinām cik” labi ” tiek atjaunināti mediatek telefoni.

    PS. Pie konkurentiem noteikti jāpiemin LG G2 un Sony xperia z1 compact un z ultra ,kuri visi ir paslīdējuši zem 250 eiro robežas.

    Artjoms
    12.04.2015 17:35

    Gsmart ir labs var teikt jaudīgs procesors. Kas dažreiz uzkāras. Man bija šis telefons un viņš uzkārās kādas 8 reizes pa pus gadu un nācās gaidīt kamēr tas izlādējas (jo restartēšanas poga nestrādāja). Un tad telefons izkrita no kabatas (tam bija silikona ”maciņš”),un telefonam saplīsa ekrāna augšējā daļa. Telefona remonts maksāja 190 eiro.
    P.S. Priekš izklaides telefons ir diezgan labs, bet dažreiz uzkāras.

    Marta
    12.07.2015 16:07

    Man šis telefons gandrīz gadu. Ideālas bildes, superīgi velk spēles. Sapņu telefons, nopietni! Gadījās pat izmērcēt ūdenī, bet viņam nekas nenotika.

    Aigars Terorists Koroļovs
    07.09.2016 04:57
    Reply to  Marta

    Man tocsskrims sablisa ,un nevaru nekur dabūt, varbūt kāds zin kur var dabūt,vai ari kādam vel ir gsmart guru g1,varbūt kāds pārdot.

    Reklāma
    Nedaudz nesaskaņota, pārāk augsta ekrāna izšķirtspēja procesora ātrdarbībai, bet ikdienā tas nav jūtams. Toties ekrāns ir labākais no budžeta klasē redzētajiem.Gigabyte GSmart Guru G1 apskats