Web Analytics
More
    Reklāma

    Prestigio Grace X5 apskats

    Pārsteidzoši lēts un labi uzbūvēts Android budžeta klases viedtālrunis. Šādā cenu kategorijā konkurenti nobāl.

    Jaunākie raksti

    Jau pāris apskatos esam pieskārušies tautas klases budžeta viedtālruņu tēmai, lai nav tikai tā, lai neko lētāku par 500 eiro rokās neņemam. Nebūs melots, ja teikšu, ka tomēr tie dārgie modeļi ir pārdomātāki un atšķirīgāki viens no otra, tomēr lielu lasītāju daļu interesē arī saprotami aprakstīta budžeta klase. Ārkārtīgi sociāli atbildīgs projekts!

    Ar Prestigio ir līdzīgi kā ar citiem mazākiem ražotājiem, kuri pēdējā pusgada laikā ir spējuši saņemties un pakāpties virs pilnīgi kantainu un neizteiksmīgu kastīšu štancēšanas. Protams, vēl arvien atradīsies kāds, kam šķitīs, ka šodienas apstākļos pircējs spēj pilnīgi ignorēt vizuālas nolaidības, ka tik cena zema.

    Manuprāt, Prestigio Grace X5 ir ticis pie drusku neveikla nosaukuma, bet tā arī ir lielākā viedtālruņa problēma. 150 eiro maksājošs viedtālrunis, kas spēj pakustināt visas modernās lietotnes, vēl pirms pusotra gada būtu izklausījies pēc pasakām. Motorola ir iekustinājusi budžeta klases ierīču tirgu un tas šobrīd plaukst un zeļ gan kvantitatīvi, gan arī kvalitatīvi.

    Prestigio X5 022

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 4.4.2 KitKat
    • Ekrāns: IPS LCD, 4.7 collas, 720 x 1280 punkti, ap 312 ppi
    • Procesors: MediaTek MT6582M, četri 1.3 GHz Cortex-A7 kodoli, Mali-400MP2 video apakšsistēma
    • RAM: 1 GB
    • Atmiņa: 8 GB, microSD līdz 32 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.0
    • Kameras: 13 megapikseļi, 3120 x 4160, autofokuss, LED zibspuldze, HDR. 1080p ar 30 fps video. 5.0 megapikseļu priekšējā kamera
    • FM Radio: ir
    • GPS: ar A-GPS
    • Papildus: divas miniSIM kartes
    • Izmēri un svars: 137 x 68 x 8 mm, 137 g
    • Akumulators: lietotāja nomaināms Li-Ion 1800 mAh
    • Krāsas: balta vai tumši zila
    • Cena: ap 145 eiro interneta veikalos

    Prestigio X5 002

    Izskats un uzbūve

    Prestigio Grace X5 izskats ir pietiekami klasisks, man pat gribētos teikt, ka viedtālrunis ir simpātisks, bet varbūt šis ir viens no maniem vājuma mirkļiem. Tiesa, ir grūti nepamanīt, ka Grace X5 dažas vizuālās nianses diezgan pamatīgi atgādina kādu citu ražotāju, kas dizainā izmanto sudrabotas krāsas skaļruni aizsedzošu restes elementu, sudraba krāsas plastmasas apmali un, iespējams, kādreiz senā senatnē (tāltālā galaktikā) arī noapaļotus viedtālruņa stūrus.

    Prestigio ir izdevies Grace X5 noturēt tikai 8 mm biezu, kā arī to aprīkot ar lietotāja nomaināmu akumulatoru. Nelielo biezumu nodrošina plāns un ļoti precīzs aizmugures vāks. Testa Grace X5 tas ir balts, bet teorētiski pieejams arī Grace X5 tumši zilā krāsā.

    Prestigio X5 010

    Nedaudz uzmanīgu dara 3.5 mm austiņu pieslēgvietas un microUSB novietojums blakus, turklāt abas pieslēgvietas izvietotas Grace X5 augšdaļā. Neesmu milzīgs šādu risinājumu fans, bet tie tomēr ir tikai 150 eiro, par ko mēs tik pārgudri spriežam.

    Grace X5 lejas daļā ir izvietoti it kā stereo skaļruņi. „It kā”, jo tikai viens no tiem skan, otrs, visticamāk, slēpj balss zvanu mikrofonu. Šī nav pirmā reize, kad ražotājs mēģina vizuāli norādīt uz augstvērtīgāku saturu, nekā tas patiesībā ir. Mārketinga un citu pseido zinātņu eksperti norāda, ka preces pārdošanu var uzlabot arī tai piešķirot citas mītiskas, bet pilnīgi bezjēdzīgas īpašības – vienu zeltītu pogu, citronu smaržu vai uzrakstu „turbo”. Derot arī „eko”, „vegan” u.c. praktiski nekonstatējami, bet dažādās aprindās augstu vērtēti „raksturlielumi”. Nez kurš būs pirmais ražotājs, kas uzdrošināsies savu aparātu nodēvēt par „vegan”. Droid Turbo jau mums ir un internetā klīst baumas par Emporia Eco dumjtelefonu (dumbphone).

    Prestigio X5 016

    Labi, atlikt muldēšanu. Tātad Grace X5 pogas ir tajās vietās, kur cilvēka pirksti sniedzas, zem aizmugures vāka ir vieta divām miniSIM kartēm un microSD atmiņas kartei.

    Kopumā 150 eiro maksājošais Grace X5 uzbūves ziņā mierīgi sadauza lupatās daudzu citu ražotāju veikumus cenā līdz 200, varbūt pat 230 un 250 eiro. Korpusa materiālu izvēle būtu atbilstošāka gandrīz divas reizes dārgākam viedtālrunim. Apmales ap ekrānu ir pietiekami plānas, lai neradītu diskomfortu.

    Prestigio X5 007

    Ekrāns

    Pāris rindkopas par ekrānu. Prestigio uzsver, ka Grace X5 ekrānu sedz OGS jeb One Glass Solution tehnoloģijas ekrāns. OGS nozīmē, ka no visa ekrāna kārtu plāceņa ir izskausts skārienu reģistrējošā stikla slānis, to aizstājot vienkārši ar skārienu reģistrējošā pārklājumu. Ekrāns kļūst plānāks, tādējādi ir iespējams panāk zemākus atspīdumus, attēls ir tuvāk pirkstam utt.

    Grace X5 ekrānam ir kāds vārdā nenosaukts skrambu drošs pārklājums. Stikls arī visai pieņemami attīrās no šmucēm, bet Gorilla Glass 3 to dara daudz labāk.

    Prestigio X5 006

    IPS tehnoloģijas LCD ieguvis 4.7 collas un 720 x 1280 ekrāna punktu izšķirtspēju, kas dod ap 312 ppi punktu blīvumu. Manuprāt, visai pieņemami ir viss, kas neiet zem 300 ppi. Apple, starp citu, uzskata tāpat.

    Šeit man nākas norādīt, ka, attēlojot baltu krāsu ekrānā, Grace X5 var konstatēt nevienmērīgu ekrāna izgaismojumu tā lejas daļā abos stūros. Diezgan uzkrītoši tas ir redzams tīmekļa lapu apskates laikā, jo tajās mēdz būt daudz baltu, lielu laukumu.

    Saskarne un lietotnes

    Prestigio Grace X5 ieguvis nu jau par ierastu saucamu komplektu, kas sastāv no Android 4.4 Kitkat (šajā gadījumā 4.4.2), ko pārsedz citā vārdā nolamāts Google Now palaidējs. Var teikt, ka Grace X5 izmanto gandrīz tīru Android, no Prestigio ir ekrāntapete, pulkstenis un 3G nez kāpēc pārkrāsots, lai tas atšķirtos no KitKat pelēkās saskarnes.

    Iestatījumos slēpjas divu SIM karšu pārvaldīšanas iespējas un MediaTek procesora funkcijas papildinošas iespējas. Viss cits ir standarta Android komplekts. Google Now palaidēju atjaunināt no Play veikala nevarēs, nāksies to pašam uzstādīt atkārtoti vai izvēlēties kādu citu palaidēju.

    Grace X5 scr 001 Grace X5 scr 028 Grace X5 scr 027

    Grace X5 scr 026 Grace X5 scr 018 Grace X5 scr 019

    Grace X5 ticis pie visai kupla lietotņu klāsta, bet daudzas no tām ir Google uzspiestās lietotnes. Šajā sarakstā varējām iztikt bez pāris Prestigio lietotnēm, diezgan uzmācīga antivīrusa un atsevišķas lietotnes Lukturītis, jo tā kaut kā pārlieku asociējas ar internetā pieejamo informāciju, ka tieši zem lukturīša lietotnes tika slēpta ļaundabīga programmatūra.

    Eksperimenta vārdā no Grace X5 aizvācu visas liekās lietotnes. To darbību var apturēt, bet ne pilnībā atinstalēt. Viedtālrunis uzreiz kļuva atsaucīgāks.

    Kā jau ierasts, ieminēšos – būtu patīkami, ja daudzlogu režīma pogas nospiešana tomēr nozīmētu attiecīga ekrāna skata izsaukšanu, nevis iestatījumu atvēršanu. Bet šī slimība ir ļoti daudziem viedtālruņiem ar MediaTek procesoru.

    Kā jau ierasts uz jautājumiem no malas atbildu proaktīvi – Waze strādā, GPS lasās pieņemami ātri, ar Ingress būs kā būs. Kopumā – Grace X5 nepieviļ.

    Grace X5 scr 025 Grace X5 scr 024 Grace X5 scr 023

    Grace X5 scr 022 Grace X5 scr 021 Grace X5 scr 020

    Akumulators un ātrdarbība

    Grace X5 darbina lietotāja nomaināms Li-Ion 1800 mAh akumulators. Tas nav ne palieku liels, nedz arī mazītiņš. Tiesa, 1800 mAh drīzāk „velk” uz mazo galu, bet daudzi līdzīgi budžeta klases viedtālruņi ar četru Cortex-A7 kodolu procesoru izmanto līdzīgus akumulatorus. Iespējams, kādas miliampērstundas ziedotas Grace X5 plānuma saglabāšanai.

    Manuprāt, normāli lietots, Grace X5 izvilks aptuveni divas diennaktis ar vienu uzlādi, bet tad gan akumulators būs nokritis jau zem 10% uzlādes atzīmes. Labā ziņa ir tā, ka gaidstāves laikā Grace X5 ar ievietotu SIM karti un ieslēgtu Wi-Fi neuzrāda nekādu vēlmi kaut kur pa kluso bezjēdzīgi rīt enerģiju. MediaTek procesori pieļauj arī iestatīt automātisku viedtālruņa izslēgšanu un arī ieslēgšanu. Tiesa, pēc ieslēgšanās tev pašam vien nāksies iebakstīt SIM kartes PIN kodu.

    Grace X5 scr 010 Grace X5 scr 032 Grace X5 scr 003

    Grace X5 scr 015 Grace X5 scr 014 Grace X5 scr 011

    Kā jau varēja gaidīt, MediaTek MT6582M procesors ar četriem 1.3 GHz Cortex-A7 kodoliem un Mali-400MP2 video apakšsistēmu ir tiešs Snapdragon 400 konkurents. Grace X5 saņēmis 1 GB RAM, tāpēc arī šeit nekādus brīnumus varam negaidīt no ātrdarbības.

    Neliela, bet patīkama nianse – pēc lieko lietotņu novākšanas Grace X5 aizņem vien 335 MB RAM. Ar atjauninātām visām ražotāja paredzētajām lietotnēm Grace X5 bija aizņēmis 477 MB RAM.

    Sintētiskās veiktspējas testi uzrāda, ka Grace X5 ir aptuveni Moto G, Galaxy S3 un Nexus 4 līmenī.

    Prestigio X5 004

    Fotogrāfijas

    Prestigio ir vēlējies Grace X5 apveltīt ar kameru, kas, vismaz pēc tehniskās specifikācijas spriežot, piederētos daudz dārgākiem viedtālruņiem. Budžeta klasē parasti vairums viedtālruņu iztiek ar 8 un pat 5 megapikseļu kamerām. Grace X5 ieguvis 13 megapikseļu galveno kameru ar 3120 x 4160 maksimālo izšķirtspēju, autofokusu, LED zibspuldzi un 1080p video uzņemšanu ar 30 kadriem sekundē. Viedtālruņa priekšā ir 5.0 megapikseļu pašiņu kamera. Grace X5 pat ir HDR funkcija.

    Grace X5 foto 009 Grace X5 foto 019 Grace X5 foto 017

    Ja teorijā un uz papīra viss ir glīti, tad praksē gadās šādi tādi nelīdzenumi. No lietotāja viedokļa samērā grūti ir telefona ekrānā novērtēt uzņemto fotogrāfiju, jo tā datora ekrānā izskatīsies pareizi izgaismota. Diemžēl Grace X5 paša uzņemtās fotogrāfijas parāda visai tumšas, it kā nepietiekami eksponētas. Beigās jau viss ir pieņemami, bet uzreiz pēc uzņemšanas gribas fotogrāfiju dzēst ārā un mēģināt vēlreiz.

    Cik man tās spriešanas spējas dotas, Grace X5 pieklibo autofokusa precizitāte. Uzmanīgi jāpārskata tās fotogrāfijas, kur priekšmets ir apmēram 20 – 60 cm no objektīva – ne vienmēr fokuss būs trāpījis. Aptuveni trešā daļa fotogrāfiju ar tuvumā esošu priekšmetu var neizdoties. Interesanti, ka, piemēram, dokumenta (teksta) pārfotografēšana pat ne pārāk labos gaismas apstākļos nerada nekādas problēmas. Atbilstoši gaidītājam strādā arī makro fotogrāfijas, kad priekšmets ir līdz 10 cm no objektīva.

    Grace X5 foto 028 Grace X5 foto 029 Grace X5 foto 008

    Kopumā jāatzīst, ka 150 eiro vērtam viedtālrunim kamera rāda pavisam nesliktu rezultātu. Protams, flagmaņi būs saņēmuši augstvērtīgākus objektīvus un precīzāku autofoksus, tie nezīmēs zilas kontūras ap koku zariem. Tomēr vēl arvien var uzskatīt, ka Grace X5 savu darbu paveic godam.

    Sākotnēji nepamanīju, ka arī priekšas kamera tikusi pie LED zibspuldzītes, kas varētu šad tad nākt talkā dullākajiem pašiņotājiem, piemēram, fotografējoties koncertu vai tumšu ballīšu laikā.

    Konkurenti

    Nesen apskatītais Gigabyte GSmart Akta A4 ierindojas arī 150 eiro viedtālruņu cenas kategorijā. GSmart Akta A4 ir zemākas izšķirtspējas ekrāns, veiktspējas ziņā GSmart Akta A4 būs nedaudz veiklāks, bet tas, visticamāk, pateicoties zemajai izšķirtspējai un astoņu kodolu procesoram. Tiesa, astoņi kodoli kaut ko dod tikai atbilstošās lietotnēs, piemēram, Chrome pārlūkā. Akta A4 kameras spējas ir ļoti līdzīgas Grace X5. Te gan jāņem vērā, ka Akta A4 testējām tumšā ziemā, bet Grace X5 – relatīvi gaišā pavasara laikā. Akta A4 zaudē uzbūves kvalitātē.

    LG G2 mini ir par 10 eiro dārgāks, tam ir būtiski labāks akumulators, nedaudz vājāka 8 megapikseļu kamera, zemākas izšķirtspējas ekrāns, ko sedz Gorilla Glass 2. LG G2 mini ir visai iecienīts viedtālrunis pircēju vidū.

    Samsung Galaxy S III Neo būs aptuveni 25 eiro dārgāks. Galaxy S III Neo vienīgais pluss ir 1.5 GB RAM, bet tā kamera ir būtiski vājāka par visiem iepriekš minētajiem viedtālruņu modeļiem. Noteikti nav tik labi būvēts kā Grace X5.

    Ap 180 eiro maksās Moto G 2014. gada modelis, kas jau saņēmis Android 5.0.1 Lollipop. Moto G ir 11 mm biezs un ieguvis ne to pašu izcilāko 8 megapikseļu kameru. 5.0 collu ekrānam Li-Ion 2070 mAh akumulators var izrādīties nedaudz par mazu.

    Ap 190 eiro jau var iegādāties Just5 Blaster, kas ir uzskatāms par vienu no labākajiem, ja ne labāko viedtālruni cenā līdz 200 eiro.

    Prestigio X5 012

    Gala vārds

    Nākas atzīt, ka budžeta klases Android viedtālruņi kļūts arvien pieejamāki, lētāki un pat lietojami. Prestigio Grace X5 lielākā problēma ir uzstādītās liekās lietotnes, bet pēc to aizvākšanas man nebūtu nekādi iebildumi šo viedtālruni izmantot arī ikdienā. Būtu jānoskaidro, vai ekrāna izgaismojuma nevienmērība ir tikai izņēmums, vai no tās cieš visi Prestigio Grace X5.

    Protams, ātrdarbība nav 150 eiro vērta viedtālruņa prioritāte, bet Grace X5 ar to tiek galā godam. Brīvās RAM atmiņa apjoms pieļauj arī prasīgāku lietotņu uzstādīšanu, bet diez vai tas būtu ļoti prātīgs solis. Ikdienas nepieciešamības Grace X5 nodrošinās lieliski.

    Prestigio X5 021

    Nevajadzētu pārsteigties un Grace X5 13 megapikseļu kameru salīdzināt ar LG G3 13 megapikseļiem, jo var nākties vilties, bet vēl arvien uzskatu, ka Grace X5 rada pietiekami labas fotogrāfijas viedtālrunim par 150 eiro.

    Viedtālruņa uzbūve pārsteigs visus. Tajā nav ne miņas no visām tām šausmām, ko mums vēl gadu atpakaļ ražotāji piedāvāja budžeta klasē. Atgādināšu, ka 2013./2014. gada mijā neviens pat neuzdrošinājās pieprasīt 100 latus vērtu viedtālruni, kas strādātu, spētu uzņemt fotogrāfijas un nejuktu ārā.

    Pārsteidzoši lēts un labi uzbūvēts Android budžeta klases viedtālrunis. Šādā cenu kategorijā konkurenti nobāl.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    7
    Displejs
    6
    Kamera
    6
    Veiktspēja
    5
    Programmatūra
    6
    Baterija
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    LOOK
    25.03.2015 11:12

    Kā šim aparātam veicas ar ekrāna automātisko izgaismojumu? Vai ārā tas labi saskatāms?

    25.03.2015 11:25
    Reply to  LOOK

    Manuprāt viss ir OK. Kā minēju – ekrāna lejasdaļā ir nevienmērīgs izgaismojums, kad lūkojas uz baltu fonu, bet tas arī viss.

    x
    25.03.2015 11:41

    bildes, kurās ir debesis, ir pāreksponētas.
    vienkāršākais veids būtu iegriezt -0.7 vai nolokot ekspoz. uz debesīm un sākt no turienes.
    protams, ja mērķis ir attēlot plaisas ēkās, tad nevienu neinteresē debesis un štrunts par tām.

    nezinu pat, vai fonkamerām ir exp. lock iespēja, bet exp+- ir, domāju, ka visām. Arī ar foķegu neviens šeit neiztiks bez minimālas palīdzības automātikai, tāpēc domāju ka ir mazliet negodīgi no telefona gaidīt mākslīgo intelektu.

    25.03.2015 12:51
    Reply to  x

    Šis jau ir apspriests vairākkārt – bildes “maucam” ar noklusējuma automātiskajiem iestatījumiem. Tieši tāpat kā 95% pircēju. Manuālie un daļēji manuālie iestatījumi ar Camera FV-5 un līdzīgām lietotnēm, lai paliek entuziastiem.

    x
    25.03.2015 12:56
    Reply to  Artis Abols

    interesanti, vai ir gadījis testos kāds telefons, kas auto režīmā ir bildējis normāli?

    25.03.2015 13:07
    Reply to  x

    He, iesākumā tad būtu jādefinē kas kuram skaitās “normāli”. Ja nav nekādas vēlmes nodarboties ar manuāliem kameras iestatījumiem (te ir runa par tiem >95% telefonu lietotāju), tad vairums >300 EUR telefonu kameras darbojas tīri OK. Flagmaņi pavisam noteikti.

    x
    25.03.2015 13:37

    Brīvākā brīdī paskatīšos kursora apskatus :)

    par tuvplāna bildi ar zīmuli jautājums – kā tiek turēts telefons? Pilnīgi iespējams, ka neasums ir no turēšanas veida (ja nav stingra atbalsta), arī spiežot ekrānu iespējams izkustināt telefonu un izskatās, ka slēdža laiki tur varētu nebūt draudzīgi rokāturēšanai. Un jo tuvāk fočējamais priekšmets (vai garāks fokālais attālums) jo vairāk redzami dažādas izcelsmes neasumi.

    25.03.2015 13:51
    Reply to  x

    Drīzāk te ir AF “aptuvenība” un roku trīcēšana vainojama.

    Bet, manuprāt, par šādām niansēm mēs varētu diskutēt LG G3 gadījumā ar lāzerfokusiem un ko tik vēl ne. Šis ir pilnīgi un galīgi budžeta klases telefons. Jāpriecājas par esošo guvumu, kas nemaz nav tik slikts 150 eiro telefonam.

    Reklāma
    Pārsteidzoši lēts un labi uzbūvēts Android budžeta klases viedtālrunis. Šādā cenu kategorijā konkurenti nobāl.Prestigio Grace X5 apskats