Web Analytics
More
    Reklāma

    Hārvarda varētu uzlabot un samazināt objektīvus ar plakanu lēcu izveidi

    Jaunākie raksti

    Hārvarda universitātes (Harvard School of Engineering and Applied Sciences) pētnieki nākuši klajā ar tehnoloģiju, kas spētu radīt plakanus objektīva elementus (lēcas). Jaunā tehnoloģija nākotnē krasi samazinātu objektīvu izmērus un svaru. Jaunā lēcas uzbūve tiek raksturota kā niecīga izmēra silīcija izvirzījumi, kas atrodas uz plakana stikla elementa. Izvirzījumi novirza gaismu uz gaismjūtīgo matricu. Tādējādi nav jāpaļaujas uz biezām stikla lēcām, kas lauž gaismu vēlamajā virzienā.

    Parastā objektīvā gaismas novirzīšanu uz gaismjūtīgo matricu (filmu vai citu gaismjūtīgu plakni) veic vismaz trīs lēcas, bet jaunā tehnoloģija to piedāvātu paveikt ar vienu plānu objektīva elementu. Zinātnieki apgalvo, ka jaunā tehnoloģija spēs visu paveikt tikai ar viena elementa palīdzību, kas ar esošiem objektīvu risinājumiem nav iedomājams.

    Reklāma

    Jau 2012. gadā zinātniekiem bija izdevies fokusēt viena gaismas starojuma viļņa garumu (vienu krāsu), izmantojot metāla nanoantenas, bet pēcāk nosliekušies par labu silīcijam. Silīcija izvirzījumi ļauj vienlaikus novirzīt sarkano, zaļo un zilo krāsu.

    diagram2

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    12.03.2015 15:07

    neesmu kompots optikā, bet tur vēl jāpaštuko, vai ar vienu elementu būs līdzēts.

    tehniski, protams, tas ir iespējams – galu galā, arī tagad ir t.sk. meniski – objektīvi ar vienu elementu, bet daudzie elementi vajadzīgi, lai samazinātu attēla ģeometriskos un optiskos kropļojumus.

    visādām vienreizlietojamām štellēm tas aizies uz urrā, bet pamēģiniet leica pircējam iestāstīt, ka tagad objektīva jaunā, mazākā versija maksās par 40-60% dārgāk, bet elementu tur būs…tikai viens, un nebūs ASPH vārdiņa, ko likt forumu parakstos :)

    12.03.2015 15:13
    Reply to  x

    Heh, laikam nevajadzēja Noctilux likt kā titulbildi.

    Uldis M.
    12.03.2015 15:31

    Interesanti! Šim būtu laba nākotne viedtālruņos – lai var ielikt lielāku sensoru un nav jātaisa izvirzīts objektīvs…

    No otras puses – progresīvāka varētu būt Sony tehnoloģija ar ieliekto sensoru – kas arī pamatīgi vienkāršo optikas sistēmu. http://technave.com/data/files/mall/article/201406171216589696.jpg

    Krotow
    12.03.2015 18:44
    Reply to  Uldis M.

    No otras puses tas sarežģī pašas matricas izgatavošanu un iespējamo brāķa procentu.

    Ksspars Lccis
    12.03.2015 19:04
    Reply to  Krotow

    vai tad tie rgb stari nelūzt dažādos leņķos?

    13.03.2015 08:35
    Reply to  Ksspars Lccis

    Lūzt gan dažādi. Kas vairāk satrauc, ir tas, ka teorētiski filmai gaismjūtīga ir plakne jeb 2D, bet digitālām matricām ir arī dziļums. Neliels, bet esot. Līdz ar to digitālām kamerām ir svarīgi, lai gaisma ienāk perpendikulāri matricas plaknei, kamēr filmai tas ir mazsavrīgi.

    Šis ir iemesls, kāpēc ne visus vecos objektīvus digitālās kamera spēj smuki apkalpot. Protams manuālie fokusi un tādā garā, bet, ja gaisam krīt uz matricu ne-90′-leņķī, tad rodas visādas problēmas. Īpaši izteikti tas esot vecajiem platleņķu “stikliem” līdz 35 mm vai vēl nedaudz vairāk.

    Reklāma