Web Analytics
More
    Reklāma

    Kursors.lv iesaka Ziemassvētku dāvanas – 2014. gada labākie planšetdatori

    Jaunākie raksti

    Runā, ka planšetdatoru laiks ir beidzies. Tas aizsākās neticami veiksmīgi, jo planšetdatoram nebija jāsacenšas ar viedtālruņu ekrāniem. Pirmā iPad iznākšanas laikā 9.7 collu planšetdatora konkurenti bija 3.5 līdz 4.0 collu viedtālruņi, kas, protams, nav nekādi dižie konkurenti. Šodien planšetdatoru pārdošanas apjomi krīt apmēram 10 – 15% gadā. Tiek vainoti izmēros lielie viedtālruņi, kā arī nelielā vēlme iegūt īpašumā jaunu planšetdatoru – vecais vēl arvien pilda savas funkcijas. Planšetdatoru maiņa tiek salīdzināta ar galddatoru, to visbiežāk maina tikai tāpēc, ka vecais vairs nav labojams vai to neatmaksājas labot.

    Apple iPad Air 2 un Apple iPad mini 3

    Pat man kā zvērinātam Android fanam vispievilcīgākā planšetdatora izvēle šķiet tieši no Apple apcirkņiem. iPad Air 2 (9.7 collas) un iPad mini 3 (7.9 collas) ir jaunākais Apple veikums un attiecīgi šie ir arī iekārojamākie modeļi. Jāatzīmē, ka iPad mini 2 (lētākā versija) ar 300 eiro cenu uzskatāms par daudz vērtīgāku pirkumu, nekā iPad mini 3 par gandrīz 400 eiro. Tehniskā ziņā abi mazie planšetdatori atšķiras minimāli.

    Reklāma

    Ar iPad Air 2 (ap 480 eiro lētākā versija) un vecāko iPad Air (ap 410 eiro) nav tik vienkārši, jo jaunais iPad Air 2 tomēr saņēmis būtiskus jaudas (procesora), operatīvās atmiņas (RAM) un kameras uzlabojumus.

    Kopējā cenu aina ar aipadiem ir visai sarežģīta, jo to cena pamatīgi variē atkarībā no iebūvētās atmiņas (16/32/64/128 GB), kā arī mobilo datu tīklu iespējas.

    iPad Air 2
    iPad Air 2
    iPad mini 3
    iPad mini 3

    Sony Xperia Z3 Tablet Compact

    Sony Xperia Z3 Tablet Compact uzskatāms par vienu no labākajiem, ja ne pašu labāko šī gada Android planšetdatoru. Tas ir plāns, ļoti ātrs, ūdens un putekļu noturīgs. 8.0 collu ekrānam ir 1200 x 1920 punktu izšķirtspēja, kas Sony veikumu padara mazāk pievilcīgu par, piemēram, Samsung Galaxy Tab S 8.4. Bet tāpat Xperia Z3 Tablet Compact ekrāns ir patīkams. Xperia Z3 Tablet Compact cena ir nedaudz zem 400 eiro, kas to ierindo vienā kategorijā ar iPad mini 3. Apple iPad mini 2 būs pamatīgus 100 eiro lētāks. Xperia Z3 Tablet Compact līdz nākamā gada vidum saņems Android 5.0 Lollipop jauninājumu.

    Sony Xperia Z3 Tablet Compact
    Sony Xperia Z3 Tablet Compact

    Sony Xperia Z2 Tablet

    Nedaudz padzīvojušais Sony Xperia Z2 Tablet uzskatāms par labāko, kas pieejams ap 10 collām. Sony Xperia Z2 Tablet gadījumā 1200 x 1920 punktu izšķirtspēja izstiepta 10.1 collā, kas nozīmē diezgan zemu 224 ppi punktu blīvumu. iPad Air ir 264 ppi un acīm redzami vairāk ir Galaxy Tab Pro 10.1 (299 ppi). Qualcomm Snapdragon 801 čipkopa un 3 GB RAM nodrošinās fantastisku planšetdatora veiktspēju. Xperia Z2 Tablet līdz nākamā gada vidum saņems Android 5.0 Lollipop jauninājumu.

    Sony Xperia Z2 Tablet
    Sony Xperia Z2 Tablet

    Samsung Galaxy Tab S 8.4 un Tab Pro 8.4

    Samsung Galaxy Tab S 8.4 ir aprīkots ar vienkārši fantastisku Super AMOLED ekrānu. Tam ir 1600 x 2560 pikseļu izšķirtspēja, kas 8.4 collās dod ap 359 ppi punktu blīvumu. Planšetdatoram tas ir nenormāli daudz. Patīkami, ka augstā izšķirtspēja neietekmē Galaxy Tab S 8.4 veiktspēju. Galaxy Tab S 8.4 aprīkots ar Exynos 5 Octa 5420 čipkopu (četru kodolu 1.9 GHz Cortex-A15 un četru kodolu 1.3 GHz Cortex-A7 procesori), Mali-T628 MP6 video apakšsistēmu un 3 GB RAM. Izklausās diezgan dulli un tā arī tas ir. Exynos ir paša Samsung izstrādātā čipkopa, kas šajā gadījumā ir veidota no četriem ātriem kodoliem, kā arī četriem lēnīgākiem un enerģiju tik daudz netērējošiem kodoliem. Teorētiski izklausās labi un arī praksē šāda kombinācija nodrošina pieņemamus akumulatora darbības laikus. Uzskatu, ka Galaxy Tab S 8.4 šī brīža cena ap 300 eiro ir ļoti atbilstoša.

    Nevajag piemirst Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 planšetdatoru, kuram būs līdzvērtīgs ekrāns, 2 GB RAM un Qualcomm Snapdragon 800 čipkopa, toties Galaxy Tab Pro 8.4 cena internetā tikai nedaudz pārsniedz 200 eiro.

    Samsung Galaxy Tab S 8.4
    Samsung Galaxy Tab S 8.4
    Samsung Galaxy Tab Pro 8.4
    Samsung Galaxy Tab Pro 8.4

    Google/HTC Nexus 9

    Tikko Latvijā arī ir nonācis Nexus 9 planšetdators (tiesa, neoficiāli). Tam ir Nvidia Tegra K1 čipkopa ar divu kodolu 2.3 GHz Denver procesoru un Kepler DX1 video apakšsistēmu. Nexus 9, visticamāk, ir veiklākais šajā rakstā minētais planšetdators. Tam ir pilnvērtīga 64-bitu operētājsistēma (Android 5.0 Lollipop). Diemžēl Nexus 9 vēl nav izdevies rokās paturēt un par uzbūves niansēm un ekrānu neņemos spriest. Nexus 9 šobrīd ar cenu 400 eiro uzskatāms par pamatīgi dārgu pirkumu.

    HTC Nexus 9
    HTC Nexus 9

    Google/Asus Nexus 7

    Atļaušos pieminēt arī mūžam jauno Asus Nexus 7 (2013), kas līdz ar Android 5.0 Lollipop saņemšanu piedzīvo savu kārtējo renesansi. Nexus 7 gan ir tikai 7 collu planšetdators, toties tam ir vairāk kā apmierinoša jauda un visai patīkams ekrāns. Nez kāpēc Nexus 7 šobrīd kļuvis neganti dārgs, bet tā nav patiesā planšetdatora vērtība. Nexus 7 var savā īpašumā iegūt par aptuveni 200 eiro.

    Asus Nexus 7
    Asus Nexus 7

    Lenovo ThinkPad 8

    Nevaru sevi saukt par milzīgu Windows 8 planšetdatoru piekritēju. Tiem tomēr pieklibo funkcionalitāte, kā arī prasīt prasās Windows 8 planšetdatoram pieslēgt peli un klaviatūru, novietot to uz galda un lietot galddatora vietā. Modernā Windows 8 saskarne vēl ir lietojama planšetdatorā, bet klasiskais Windows skatījums ir bezgala sīks un neparocīgs.

    Lenovo ThinkPad 8 fiziskais izskats daudz neatšķiras no ierasta planšetdatora. Tam tāpat ir ekrāns, ieslēgšanas un skaļuma regulēšanas pogas, zem ekrāna ir skārienpoga ar Windows logo. Lenovo ThinkPad 8 ir diezgan pasmags, apmēram 100 gramus smagāks par Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 un pat nedaudz smagāks par 10 collīgo Sony Xperia Z2 Tablet. Toties Lenovo ThinkPad 8 nešķobīsies un neļodzīsies. Lenovo ThinkPad 8 tiešs konkurents ir zemāk minētai Lenovo Miix 2, kas ir nedaudz vājāks planšetdators bez HDMI izejas un ievērojami zemākas izšķirtspējas ekrānu. Funkciju un iespēju ziņā abi planšetdatori ir ļoti līdzīgi.

    Šī Windows 8 planšetdatora cena ir virs 400 eiro.

    Lenovo ThinkPad 8
    Lenovo ThinkPad 8

    Lenovo Miix 2

    Lenovo Miix 2 ir vēl viens šogad apskatītais Windows 8 planšetdators. Lenovo Miix 2 reprezentē pieejamo maza izmēra Windows 8.1 planšetdatoru kategoriju, kurā var sastapt vēl tādas ierīces kā Dell Venue 8 Pro, Toshiba Encore vai Acer Iconia W3. Izmēros mazajā un diezgan gaumīgi nostrādātajā ierīcē ir iestrādāts gana ņiprs 1.3 GHz četrkodolu procesors ar 2 GB operatīvo atmiņu, 32 GB iebūvētā atmiņa, ko var paplašināt ar microSD atmiņas kartēm, ne pārāk augstas 1280 x 800 pikseļu izšķirtspējas astoņu collu displejs un baterija, kas ierīci pie dzīvības noturēs savas 7 stundas. Tomēr pats lielākais ierīces pluss ir tā spēja darbināt Windows 8.1 Pro versiju, kas ļauj uz mazās ierīces darbināt visas tās pašas programmas, ko esam pieraduši lietot uz “parastā” datora. Par sliktu nenāks arī Microsoft Office, kas par velti pienākas visiem “mazajiem” Windows planšetdatoriem. Eksistē arī Lenovo Miix 2 10 collu modelis.

    Lenovo Miix 2 astoņu collu modeļa cena ir ap 200 eiro.

    Lenovo Miix 2
    Lenovo Miix 2

    Samsung Galaxy Note Pro 12.2

    Samsung Galaxy Note Pro 12.2 ir vēl viens Samsung modelis, kas iznācis laikā starp Galaxy S4 un Galaxy S5 viedtālruņu flagmaņiem. Galaxy S4 vēl nesaņēma mākslīgās ādas imitācijas aizmuguri, bet Galaxy S5 jau vairs to nesaņēma, vairāk atgādinot milzīgu, pamīkstu plāksteri. Jau iepriekš Kursors.lv apspriedis ar viltus diegiem „šūtos” Samsung aizmugures vākus un Galaxy Note Pro 12.2 gadījumā it nekas nav mainījies. Plastmasa ir kvalitatīva un patīkama, bet tomēr tā ir plastmasa.

    Galaxy Note Pro 12.2 saņēmis interesantu Super Clear LCD ekrānu. Tas nav ierastais RGB tipa ekrāns, bet gan RGBW, kur „W” apzīmē „white”, jeb balto apakšpikseli. Baltais apakšpikselis nodrošina labāku ekrāna spilgtumu un ekonomiskāku darbību, bet tas arī palielina cilvēka acij saredzamā pikseļa izmēru un ekrāna radītais attēls vairs nav tik ass.

    Milzīgā planšetdatora cena ir nedaudz virs 400 eiro interneta veikalos.

    Samsung Galaxy Note Pro 12.2
    Samsung Galaxy Note Pro 12.2

    Microsoft Surface Pro 3 un Nvidia Shield Tablet

    Microsoft Surface Pro 3 un Nvidia Shield Tablet ir mītiski tālu aizjūras zemju planšetdatori, to izvēli varētu apskatīt tie, kuri dodas uz ASV. Kā viens, tā arī otrs ir pietiekami unikāli un plaši apspriesti planšetdatoru modeļi. Diemžēl pie mums šobrīd nav un, visticamāk, tik drīz nebūs iespējas iegādāt kādu no minētajiem planšetdatoriem.

    Microsoft Surface Pro 3
    Microsoft Surface Pro 3
    Nvidia Shield Tablet
    Nvidia Shield Tablet
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Arturs
    28.11.2014 21:47

    Nejauc lietas. Tab S un Tab Pro noteikti nav līdzvērtīgi ekrāni. Pirmajam ir sAMOLED, bet otrajam ir TN matricas.. Tas izsaka daudz.

    29.11.2014 08:31
    Reply to  Arturs

    Nu nu! Viens ir AMOLED, otrs ir Super LCD.

    Veciitis
    28.11.2014 23:46

    Šķiet ka autors nav spaidījis ios. Lielāku gemaroju pasaule nav pieredzējusi. Kā dzelzis jau protams labs, overpraisots bet labs.

    29.11.2014 08:30
    Reply to  Veciitis

    Smaidījis ir, sajūsmā nav.

    Loks
    29.11.2014 15:28

    Es te vēl ieliktu LG G Pad, manuprāt pat ļoti laba price/performance attiecība

    Guestttt
    29.11.2014 22:43

    Nav nevienas citas planšetes, ir tikai iPad, pārējie kaut kādi wanabee. Ja grib planšeti, kas kalpos gadiem, tad iPad ir īstā izvēlē, vēl šodien mājās stāv 1st gen iPad, sīkais spēlē spēlītes un pat bača vēl tur un pats galvenais, sēdi internetā, skaties youtube utt. bez jebkādiem laggiem, ar ko daudzām android lietām parasti ir problēmas un gribas mest pret sienu to sūdu, kad laggo un nokaras.

    Muah
    30.11.2014 14:01
    Reply to  Guestttt

    Uz krāna gala uztetovē ābolīti, liksies, ka garāks.

    davfreim
    30.11.2014 14:44

    Jup, iPad ir vienīgā planšete, augstskolā pārsvarā visiem iPad, konferencē, kurā biju arī vienīgās planšetes, ko redzēju ir iPad.

    Esmu mēģinājis lietot arī andoid planšeti, kaut kādu Galaxy tab vai kā viņu sauc, bet iPadam tuvu pat nestāv tas Samsungs.iPad Air 2 ir labākā izvēle, turēju rokās, vēl plānāks un vieglāks par Air1, tagad vairs nav grūti izvēlēties starp mini un Air, jo Air ir daudz lielāks ekrāns un rokās noturēt viņu ir viegli, kad bija iPad4, tad gan labāk mini, jo 4. bija smags un resns salīdzinto ar Air2 :)

    Mareks
    30.11.2014 17:03

    Ir vēl tāda Mipad no kautkāda ķīnieši padibeņa Xiaomi… ieliek daudziem gan un ar rezervi…

    30.11.2014 23:55
    Reply to  Mareks

    Kamēr Xiaomi ierīces pie mums nav nopērkamas oficiāli, tās var pieminēt, tomēr īpaši lielu uzsvaru uz tām es neliktu.

    Reklāma