Web Analytics
More
    Reklāma

    Piezīmes uz prezentācijas malām – par Apple jaunumiem

    Jaunākie raksti

    Centīšos ne tikai uzrakstīt, ko tad Apple prezentēja pagājušajā ceturtdienā, bet arī īsi aprakstīt to, ko tas nozīmē mums – Apple produktu lietotājiem.

    Sākšu ar īsu jaunumu uzskaitījumu –

    Reklāma


    Vispirms, par dzelžiem:
    • jauns Mac mini;
    • jauns iMac 5K;
    • jauns iPad mini 3;
    • jauns iPad Air 2.
    Pārejam pie programmatūras un pakalpojumiem:
    • OS X Yosemite (10.10);
    • iOS 8.1;
    • iWork aplikāciju – Pages, Keynote un Numbers – atjauninājums OS X un iOS.

    Tā, īsumā jaunumi uzskaitīti. Pārejam pie to tulkošanas:

    Mac mini: ticis pie ceturtās paaudzes Intel procesoriem komplektā ar tiem piesaistītajiem Intel HD Graphics 5000 un Intel Iris Graphic grafiskajiem risinājumiem, kas ir labi. Lētākais modelis kļuvis lētāks (pie mums maksās ap 520 €), kas ir labi, taču tam, līdzīgi kā lētākajam 21” iMac, ir 1,4 GHz divkodolu i5 procesors, kurš nodrošina tieši tādu pat veiktspēju, kā aktuālajiem MacBook Air modeļiem. Ne tik labi ir tas, ka jaunie Mac mini vairs nav pieejami modeļi ar četrkodolu procesoru, un lietotājs lācīša vēderā vairs netiek – no šī brīža, kādu Mac mini nopērkam, ar tādu arī dzīvojam.

    Mac mini 2014

    Gluži, kā ar MacBook Air vai MacBook Pro Retina. Un – nē, vairs neveram iemontēt divus cietos diskus (ir vieta PCI-e SSD diskam un 2,5 collu parastajam diska, bet, kā jau teicu, lēmums par atmiņas konfigurāciju ir jāpieņem jau, ierīci iegādājoties. Servera modelis ir pagātne, respektīvi – ja vēlējāties četrkodolu MacMini ar diviem 2,5” cietajiem diskiem (kurus ja vēlamies, varam paši mainīt), ķeram un grābjam vēl palikušos iepriekšējos modeļus. Ja esam lietotājs_parastais, tad savādāk – jaunais Mac mini ir kļuvis lētāks un modernāks.

    iMac ar Retina 5K displeju: neapšaubāmi, lielākais notikums prezentācijā. Galu galā, paredzēt, kāds būs jaunais iPad Air, nebija grūti. iOS 8 un OS X bija parādītas jau agrāk. Mac mini – jauki, taču nekā tāda, kas elpai liktu aizrauties. Cita lieta – iMac 5K. 5120 x 2880 IPS matricas displejs ar dažādām tehniskām viltībām, plus respektējama veiktspēja pat sākuma modelī.

    iMac Retina 5K

    Tiesa, “sākums” šai gadījumā nozīmē 2699 €, taču, cik maksājam – tik arī dabūjam. Ja vajag un vēlamies, varam uzkāpt līdz 3999 €, pretim saņemot 4 GHz QuadCore i7 procesoru, un AMD Radeon R9 M295X 4GB GDDR5 grafisko karti (cita starpā, tie ir arī 3,5 Teraflopi skaitļošanas jaudas), 1 TB SSD disku. Standarta konfigurācijā ir 1 TB Fusion Drive, kas nozīmē no diviem fiziskiem diskiem (128 GB SSD un 1 TB HDD) izveidotu vienu loģisko disku, kurš dod SSD tuvu lietošanas komfortu un HDD ierasto atmiņas apjomu. RAM lētāk būs ielikt pašam – iMac Retina 5K, līdzīgi, kā pārējiem aktuālajiem 27” modeļiem, operatīvās atmiņas ligzdas paslēptas aiz lietotājam pieejamām durtiņām. Ja tomēr vēlamies saņemt jau ar maksimālajiem 32 GB RAM, tad esam uzkāpuši cenas virsotnē – 4599 €. Ja palika žēl naudas, varam 1 TB SSD diska vietā izvēlēties 3 TB Fusion Drive, un nule par RAM izdotos 600 € ar 50 € uzviju atgūt. Labi, tā tāda matu skaldīšana, taču ir skaidrs, ka Retina iMac, par spīti tā kodelīgajai cenai, kļūs par de facto standartu grafiskā lauka arāju, kā smejies, liesajos tīrumos, un spēcīgu konkurentu Mac Pro sākuma modeļiem.

    iPad mini 3 prezentācijā veltītās uzmanības daudzums ir ietverts 7,9” nosaukumā :). Tas tika pieminēts tikai garāmejot, un tā vienīgā atšķirība no iPad mini iepriekšējā gada modeļa ir Touch ID pirkstu nospieduma lasītājs. Acīmredzot, ar to Apple dod zīmi, ka joprojām par “pareizo” planšetes  izmēru uzskata 9,7” ekrānu, bet tiem kuri šādam uzskatam nepiekrīt un vienlaikus vēlas ierīci jaudīgāko no Apple mobilo ierīču procesoriem, tiek piedāvāts iPhone 6 Plus. Pāridarījums iPad mini cienītājiem tiek kompensēts ar zemāku cenu – oriģinālais iPad mini turpmāk maksās, sākot no 249 € (tikai 16 GB WiFi un Cellurar), gadu jaunākais iPad mini ar Retina ekrānu (tagad – iPad mini 2) maksās par 90 € lētāk – sākot no 309 € – un būs pieejams ar 16 un 32 GB atmiņas ietilpību (WiFi un WiFi+Cellurar). Ja vēlamies iPad mini 3 ar Touch ID, tad nāksies šķirties no 409 € par sākuma modeli. Lai visi saprastu, ka tas ir trešais, ir iespēja izvēlēties jauno plāceni zelta krāsā :):

    iPad mini 3

    Secinājums: labākā 7,9” planšete tirgū ir kļuvusi pieejamāka, un tas ir labi.

    iPad Air 2 – jaunais Apple plāceņu flagmanis, kurā apkopots viss tas pats moderno tehnoloģiju spožums (un posts :) ) – A8 64 bitu procesors, M8 koprocesors, kurā tagad ir arī barometrs, ar iPhone 6 salīdzināma kamera un jaunās tehnoloģijas displeja panelis, kurš tad arī ir tas veids, kā Apple izdevās samazināt jau tā plānā iPad Air biezumu par veseliem 0,6 mm – acīmredzot, Apple to izdarījusi uz likvidētā gaisa slāņa rēķina ekrānā. Cits interesants vērojums biezuma (vai plānuma) sakarā ir tas, ka iPad Air 2 6,1 mm biezajā korpusā Apple ir izdevies iesēdināt to pašu kameru, kura iPhone 6 par 0,8 mm biezākajā rumpī, kā zinām, neievietojās un rezultējās Apple pilnīdi neraksturīgā gredzenveidīgā punā… OK, nvm – tā vai citādi, tagad labākais plācenis pasaulē ir iPad Air 2. Maksās, sākot no 509 € un būs pieejams ar 16, 64 un 128 GB atmiņas ietilpību un trīs krāsās – sudraba, khm, kosmosa pelēkā :) un zelta, kā WiFi, tā WiFi+Cellurar izpildījumā.

    IPad Air

    Papildu labā ziņa – iepriekšējais iPad Air ir kļuvis lētāks, un maksās tikpat, cik iPad mini 3 – sākot ar 409 €. Tiesa, 64 GB un 128 GB “vecā” iPad Air modeļu vairs nebūs. Ja atgriežamies pie iPad Air 2, tad 100 € cenas atšķirība starp modeļiem ar 16 GB un 64 GB atmiņas ietilpību nepārprotami norāda, ka Apple vēlas, lai mēs šos 100 € izdodam. Un, kolīdz sākam rēķināt – papildu 48 GB par simts naudiņām – kāpēc gan ne?

    Laiks pāriet pie lietām, ko rūsa un kodes nemaitā – pie programmatūras:

    Beidzot mēs savas Apple mobilās ierīces varam lietot sasaitē ar Mac tā, kā tam bija jābūt (lai piedod Apple, bet tomēr uzskatu, ka abām sistēmām vajadzēja parādīties vienlaicīgi). Šķiet, lielākais guvums ir Continuity un Handoff – tas, ka starp saviem tik dažādo izmēru datoriem (būsim reāli – mūsdienu telefons ir tāds pats dators, tikai kabatā ieliekams) varam pārslēgties tik viegli un ātri, ir brīnišķīgi. Un nav vajadzības karināt dokumentus mākonī vai sūtīt pašam sev uz e-pastu – viss notiek gluži, kā pats no sevis – rakstāma e-pastu telefonā vai plāceni un iedomājamies, ka datorā tomēr ērtāk – vienkārši, pagriežamies ar seju pret datoru (ar OS X 10.10) un doka kreisajā pusē redzam atdalītu segmentu, kurā redzama mobilās ierīces Mail aplikācijas ikona – kliks! – un esam tai pašā e-pastā un tai pašā teksta vietā, kur bijām savā mobilajā ierīcē. Ja vēlamies to pašu, tikai pretējā virzienā – arī bez kādām aizķerēm – rakstām, piemēram, Pages teksta dokumentu un izdomājam, ka turpināsim to darīt plācenī – pamodinām plāceni, un lokskrīna kreisajā pusē redzam mazu Pages ikoniņu – brauciens ar pirkstu augšup, un esam klāt. Lai šī tehnoloģiju maģija darbotos, abām ierīcēm ir jābūt ar ieslēgtu Bluetooth, ierakstītām vienā un tai pašā iCloud kontā, un jāatrodas Bluetooth 4.0 darbības rādiusā, respektīvi, 30m maksimums. Līdzīgi, ja zvana telefons vai atsūtīta īsziņa, varam atbildēt, negrābstoties kabatā vai nerakājoties somā – no sava Mac, pie kura sēžam, vai iPad, kuru turam rokā.

    OS X & iOS 8 - Continuity

    Ir, protams, arī daudzas citas jaunas iespējas, taču tieši Handoff, manuprāt, visprecīzāk trāpa mērķī. Man patīk un es lietoju.

    Un kā jums šķiet?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ahmdhm
    21.10.2014 14:32

    man nenormāli patīk, ka tagad var ierakstīt iPhona vai iPada ekrānu iekš video caur quicktime. superīga fīča

    Reklāma