Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy Note Pro 12.2 lielā planšetdatora apskats

    Interesants mēģinājums saprecināt planšeti ar ikdienā lietojamu ekrāna izmēru.

    Jaunākie raksti

    Kā vēsta gudras ekonomikas grāmatas, nav jēgas plēsties kā plikam pa nātrēm milzīgas konkurences apstākļos, bet labāk izgudrot pašam savu nišu, kurā tu esi labākais vai vienīgais. Samsung ik pa laikam nāk klajā ar dažādiem brīnumrīkiem, ar kuriem gan ķirbi par karieti nepārvērtīsi, bet tie atšķiras no ierastā nospraustā pamatkursa.

    SONY DSC

    Reklāma

    Samsung Galaxy Note Pro 12.2 ir viens no šī gada Samsung milzu plāniem piedāvāt tirgū lielāka izmēra planšetdatorus. Vēl ir pāragri spriest par lielo planšetdatoru funkciju un ērtību novērtējumu no pircēju puses, toties man bija iespēja ar šo milzeni padzīvoties pāris dienas un gūt priekšstatu par to.

    Lai ieskicētu kopējo savu nostāju atklāšu, ka centos Galaxy Note Pro 12.2 pārlieku skarbi nevērtēt, jo pagaidām to uzskatu par īsti nepabeigtu produktu. Konkrētam modelim ir kur augt programmatūras stabilitātes ziņā un ir grūti vērst pozitīvu skatu gaišajā nākotnē, ja planšetdators ik pa pārdesmit minūtēm paziņo, ka atkal kaut kas „nokrašojis”.

    Apskatam saņemtais planšetdators bija t.s. parauga versija. Cerams, ka nepilnības tik izlabotas Galaxy Note Pro 12.2 versijās, kas nonāks pie pircēja.

    SONY DSC

    Tehniskā specifikācija

    • Android 4.4.2 KitKat operētājsistēma
    • Exynos 5 Octa 5420 čipkopa, četri 1.9 GHz Cortex-A15 kodoli un četri 1.3 GHz Cortex-A7 kodoli, Mali-T628 MP6 video apakšsitēma
    • Super Clear LCD 12.2 collu ekrāns ar 2560 x 1600 izšķirtspēju (ap 247 ppi)
    • 3 GB RAM, 32 vai 64 GB iekšējā atmiņa, microSD līdz 64 GB
    • Izmēri 295.6 x 203.9 x 8 mm, svars 750 g
    • S Pen irbulis
    • Savienojumi WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0, microUSB 3.0, infrasarkanais raidītājs
    • 8 megapikseļu galvenā kamera (3264 x 2448), autofokuss, LED zibspuldze, 1080p@30fps video uzņemšana
    • 2 megapikseļu priekšējā kamera, 1080p@30fps video
    • GPS ar GLONASS
    • Pieejams melnā vai baltā krāsā
    • Li-Ion 9500 mAh akumulators
    • Interneta veikalos cena ap 680 eiro

    Klasisks Samsung izskats

    Galaxy Note Pro 12.2 ir vēl viens Samsung modelis, kas iznācis laikā starp Galaxy S4 un Galaxy S5 viedtālruņu flagmaņiem. Galaxy S4 vēl nesaņēma mākslīgās ādas imitācijas aizmuguri, bet Galaxy S5 jau vairs to nesaņēma, vairāk atgādinot milzīgu, pamīkstu plāksteri. Jau iepriekš Kursors.lv apspriedis ar viltus diegiem „šūtos” Samsung aizmugures vākus un Galaxy Note Pro 12.2 gadījumā it nekas nav mainījies. Plastmasa ir kvalitatīva un patīkama, bet tomēr tā ir plastmasa.

    SONY DSC

    Lielais planšetdators saņēmis ierasto pogu komplektu sānos, kā arī fizisku pogu un divas skārienpogas blakus ekrānam. Šoreiz planšetdatora uzlādi veiks microUSB 3.0 pieslēgvieta un attiecīgs kabelis, kas nodrošina ātrāku šīs darbība izpildi. Diemžēl testam saņemtajā komplektā microUSB 3.0 kabeļa nebija un nevarēšu komentēt par microUSB 2.0 un microUSB 3.0 uzlādes ātruma atšķirībām.

    Galaxy Note Pro 12.2 sver 750 gramus (iPad 4 sver ap 650 gramiem un tam ir tikai 9.7 collu ekrāns), bet šādam svaram nav būtiska nozīme, ja planšetdatoru lietosi mājās. Somā gan ir pamatīgi jūtams svara pieaugums, it īpaši, ja planšetdatoram uzliec arī kādu aizsargvāku.

    SONY DSC

    Milzīgais virsmas laukums padara Galaxy Note Pro 12.2 nedaudz ļodzīgu. Planšetdators ir tikai 8 mm biezs (atļaušos atzīmēt, ka iPad 4 ir 9.4 mm biezs) un, iespējams, ka nelielais biezums nenāk par labu noturībai pret vērpi. Ļodzīgumu neuzskatu par lielu mīnusu, bet planšetdators zaudē to premium sajūtu, kas rodas turot rokās ideāli stingrus planšetdatorus.

    S Pen irbulis

    Nevar nepamanīt būtiskāko Galaxy Note sērijas iezīmi irbuli S Pen, kas ievietots planšetdatorā un ikdienā palīdzēs darboties ar lielo skārienekrānu. S Pen irbuļa izvilkšana no Galaxy Note Pro 12.2 aktivizē Air Command izvēlni un funkcijas – Action Memo, Scrap Booker, Screen Write, S Finder un Pen Window. Tās visas ir Samsung veidotas aplikācijas, kas paredzētas irbuļa izmantošanai.

    SONY DSC

    S Pen piedāvā arī tā saucamo Activate Air iespēju, kas nozīmē, ka ar irbuli pat nav jāpieskaras ekrānam, lai tas reģistrētu darbības ar irbuli. Šī funkcionalitāte ir diezgan ierobežota, jo S Pen irbuļa kustības tiek reģistrētas tikai kādu centimetru nost no ekrāna un ir pamatīgi jāpiešaujas, lai tomēr ar irbuli nepieskartos ekrānam.

    S Pen irbulis ļoti noder turot Galaxy Note Pro 12.2 vertikālā stāvoklī dokstacijā. Tad ar irbuli būs ērtāk aizsniegt ekrānu un izpildīt komandas, ko fiziskā klaviatūra neļauj.

    SONY DSC

    Tehnoloģiski citādāks ekrāns

    Galaxy Note Pro 12.2 saņēmis interesantu Super Clear LCD ekrānu. Tas nav ierastais RGB tipa ekrāns, bet gan RGBW, kur „W” apzīmē „white”, jeb balto apakšpikseli. Baltais apakšpikselis nodrošina labāku ekrāna spilgtumu un ekonomiskāku darbību, bet tas arī palielina cilvēka acij saredzamā pikseļa izmēru un ekrāna radītais attēls vairs nav tik ass.

    SONY DSC

    247 ppi pikseļu blīvums nav nekas neierasts planšetdatoros arī ar 10.1 collas ekrānu. Tas nodrošina gandrīz pieņemamu satura attēlošanu, bet atsevišķi pikseļi tomēr ir saskatāmi. Lielāks pikseļu blīvums un izšķirtspēja (attiecīgi arī to skaits) nozīmētu papildus slodzi procesoram un akumulatoram. Iespējams, ka pikseļu skaitu varētu nedaudz palielināt un ekrāns izskatītos daudz labāk, bet nevaru prognozēt, cik ļoti tas ietekmētu ātrdarbību un akumulatoru.

    Kopumā ekrāna darbība ir pieņemama, bet tas ne tuvumā nestāv mūsdienu 400+ ppi pikseļu blīvuma ekrāniem.

    SONY DSC

    Produktivitātes aplikācijas

    Kā jau ierasts, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 iekļautas dažādas vairāk un mazāk noderīgas aplikācijas. Protams, aplikāciju sarakstā redzēsim ierastās Flipboard, Dropbox (ar 50 GB divu gadu garumā), Evernote un TripAdvisor. Neierasti, ka pievienota arī pilnvērtīga ofisa programmatūra Hancom Office (Hword, Hcell un Hshow).

    2014-03-27 19.16.29

    Pievienotā ofisa programmatūra ir tik pilnīga, ka pat tās saskarne atgādina galddatoru ofisu programmas. Diemžēl tas nozīmē sīciņas ikonas un visai neērtu darbību ar pirkstu un pat ar S Pen irbuli. Vienīgā kaut cik jēdzīgā iespēja ir pievienot Bluetooth klaviatūru un peli. Galaxy Note Pro 12.2 testam saņemtajā komplektā bija gan pele, gan klaviatūra. Ja ar peli viss ir identiski galddatoram (pievieno un aizmirsti), tad ar klaviatūru tik vienkārši nebūs. Pievienošana, protams, nesagādās sarežģījumus, bet ai ai ai – nepastāv iespēja definēt mēmo taustiņu, arī Alt nepalīdz latvisko zīmju ievadei.

    2014-03-27 19.12.57

    Vienīgā atrastā iespēja bija AnySoftKeyboard un latviešu valodas paka, bet taapat tas noziimeetu rakstiit liidziigi kaa ssobriid. Par eertu ssadu ievadi saukt nevaru. Samsung oficiālie pārstāvji Latvijā norāda, ka tiekot strādāts arī pie ierastas ievades metodēm ar fizisko klaviatūru. Bet šobrīd jāiztiek kā katrs spēj.

    Iespējams, ka kāds spēs novērtēt bezmaksas viena gada BusinessWeek+ un trīs mēnešu NY Times aplikāciju pilnās versijas.

    Saskarne un veiktspēja

    Samsung Galaxy Note Pro 12.2 darbina jaunākā Android 4.4.2 KitKat operētājsistēma, kas līdz nepazīšanai pārvērsta ar TouchWiz saskarni. TouchWiz saskarne ir ļoti līdzīga iepriekš Galaxy Tab Pro 8.4 aprakstītajai, bet lielākās Note Pro 12.2 gadījumā ir vēl vairāk pielāgota, lai vienā ekrānā rādītu nu jau četru dažādu aplikāciju saturu. Galaxy Note Pro 12.2 saskarnē izmantota arī agresīvāka Magazine saskarnes daļa.

    2014-03-27 19.36.37

    Jāatzīst, ka ja Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 gadījumā TouchWiz un Magazine izskatījās svaigi un interesanti, tad Galaxy Note Pro 12.2 jauno saskarni spēj izmantot pilnībā, lai nodrošinātu ērtu ikdienas ar planšetdatoru. TouchWiz un Magazine saskarņu savienojums lietotāju nodrošina ar lielām flīzēm, bet pretēji galddatoru Windows 8 Metro flīžu minimālajam informatīvajam saturam, katra Magazine flīze rāda darbam derīgu informāciju daudzās teksta rindās.

    2014-03-27 19.28.45

    Jau sākumā minēju, ka Galaxy Note Pro 12.2 programmatūra nav pati stabilākā un ik pa laikam (vairākas reizes stundā) parādījās informācija, ka MagazineWidget darbība apturēta. Mazākā Galaxy Tab Pro 8.4 gadījumā Magazine darbojās nevainojami. Iespējams, ka Galaxy Note Pro 12.2 saskarne ir pārāk piesātināta ar iespējām un ražotājs vēl nav izķēris visas nepilnības. Saskarnes uzkāršanās ļoti bojā kopējo iespaidu par planšetdatoru.

    Veiktspējas ziņā sintētiskajos testos var redzēt, ka Exynos 5 Octa 5420 piekāpjas gandrīz visos aspektos Snapdragon 800 priekšā. Ražotāja pārstāvis apgalvo, ka Galaxy Note Pro 12.2 planšetdators Latvijā būs pieejams kā Exynos 5 versijā (tikai WiFi), tā arī Snapdragon 800 versijā (LTE). Mazais, iepriekš apskatītais Galaxy Tab Pro 8.4 saņem Snapdragon 800 visās versijās – tikai WiFi, 3G un arī LTE versijā.

    2014-03-29 06.06.52 2014-03-29 06.09.53 2014-03-29 06.03.52

    Galaxy Note Pro 12.2 ir ļoti ātrs planšetdators, bet ja man burtiski ik pārdesmit minūtes jāpēta uzraksts, ka saskarne ir kapitulējusi pati savā priekšā un tas viss par „tikai” 700 eiro… Diez kas nav. Atgādināšu, ka testam saņemtā versija varētu būt nepilnīga un, iespējams, atšķiras no tās, ko pircējs iegādāsies veikalā.

    2014-03-29 09.21.15

    Patīkami, ka Galaxy Note Pro 12.2 saņēmis ietilpīgu Li-Ion 9500 mAh akumulatoru. Tas spēs nodrošināt apmēram trīs dienu normālu lietošanu. Iespējams, ka pat nedaudz vairāk. Protams, spēles enerģiju iztērēs ātrāk, bet tāpat ar vienu uzlādi varēsi šaudīties vai braukāties vismaz piecas vai sešas stundas.

    Fotografēšana ar milzu planšetdatoru

    Labā ziņa ir tā, ka koncertā ar šāda izmēra planšetdatoru ielaists netiks neviens. Lai kaut ko fotografētu ar Galaxy Note Pro 12.2 planšetdatoru ir jāsaņemas un jāsagatavojas. Lielie izmēri apgrūtina fotogrāfiju uzņemšanu, jo foto aplikācijas saskarnē tikpat kā neko nevar aizsniegt.

    2014-03-29 11.03.13

    2014-03-29 11.03.13 - Copy
    100% crop

    Uzņēmu dažas fotogrāfijas ar Galaxy Note Pro 12.2 planšetdatoru un, manuprāt, to kvalitāte ir identiska iepriekš apskatītā Galaxy Tab Pro 8.4 planšetdatora sniegumam. Tā arī vajadzētu būt, jo kameras pikseļu skaits ir identisks, identiskam vajadzētu būt arī gaismjūtīgajam sensoram.

    Jāatzīmē, ka Snapdragon 800 planšetdatora versija atbalsta video uzņemšanu ar 60 kadriem sekundē, kamēr Exynos 5 versija video uzņems ar 30 kadriem sekundē.

    2014-03-29 11.03.38

    2014-03-29 11.03.38 - Copy
    100% crop

    Kopumā kamera savu darbu padara godam un nepamet sajūta, ka šī 8 megapikseļu kamera ir labāka, nekā līdzvērtīgas kameras vecākos viedtālruņos, kaut tai pašā Galaxy S3.

    Gala vērtējums

    Galaxy Note Pro 12.2 planšetdators ir viens no Samsung mēģinājumiem izspiest no ikdienas portatīvos datorus. Ceļš vēl ejams ļoti tāls, jo Galaxy Note Pro 12.2 pagaidām nespēj pilnībā saprasties ar fizisku Bluetooth klaviatūru latviešu valodas ievadei.

    Ja vēlētos ar Galaxy Note Pro 12.2 aizstāt galddatoru, nāktos piemeklēt pamatīgāku statīvu ar regulējamu ekrāna (planšetdatora) leņķi. Prasītos arī atdalīt uzlādes ligzdu no video izejas ligzdas, jo šobrīd abus darbus veic microUSB pieslēgvieta (video gadījumā – ar pāreju).

    SONY DSC

    Manuprāt, šāda izmēra planšetdators ir uzskatāms par darba instrumentu, ja tam piešķir galddatora vaibstus. Pretējā gadījumā tas ir liels un smags planšetdators e-pastu lasīšanai un spēlītēm. Diemžēl šobrīd Samsung mājas lapā nav informācijas par ražotāja izveidotiem aksesuāriem šāda izmēra planšetdatoriem.

    SONY DSC

    Galaxy Note Pro 12.2 vēl ir pazaļš produkts. Ir jāpilnveido tā pielietojuma iespējas un jāsakārto nestabilā saskarne. Izmērs to padara par šauras nišas produktu, jo apkārt nēsāšanai tas nav ērts un pietiekami viegls. Mājās vai darbā to ierobežo vairakkārt minētā klaviatūras nespēja.

    Apskatam saņemtais planšetdators bija t.s. parauga versija. Cerams, ka nepilnības tik izlabotas Galaxy Note Pro 12.2 versijās, kas nonāks pie pircēja.

    Pozitīvais:

    • Liels ekrāns, teorētiski lietojams darba vajadzībām
    • Laba ekrāna izšķirtspēja
    • Ilgs darbības laiks ar vienu uzlādi
    • Pietiekami plāns un salīdzinoši (ar 11.6 collu klēpjdatoriem) viegls

    Negatīvais:

    • Salīdzinoši dārgs (nopietnam darbam pieejami HP, Acer, Dell 11.6 collu klēpjdatori cenā no 300 eiro ar skārienekrānu, klaviatūru un Windows 8)
    • Nav nopietnas latviešu valodas ievades ar fizisku klaviatūru
    • Ražotājs pagaidām nepiedāvā nekādus aksesuārus

    Samsung Galaxy Note PRO 12.2 cenas Latvijas interneta veikalos

    Interesants mēģinājums saprecināt planšeti ar ikdienā lietojamu ekrāna izmēru.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Displejs
    8
    Kamera
    7
    Veiktspēja
    9
    Programmatūra
    5
    Baterija
    9
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    davfreim
    03.04.2014 21:23

    Pele + klaviatūra? Tas takš ir laptops ne planšete.

    davfreim
    06.04.2014 11:26

    Mhm un tad kād jēga no planšetes? Ja gribi strādāt, tad imanto vienkārši laptopu?

    Krotow
    29.04.2014 10:42

    Mums darbā pāris tādus nopirka testiem. Pēc ekrāna izmēra par lielāks par mazo MacBook Air :) Apkārt skraidīšanai planšetei 12″ jau vairs nav ērti. Taču prasās pēc ārējiem peles un klaviatūras un pilnvērtīgas ofisa paketes. Ideāli, ja tur varētu palaist OpenOffice va ko analoģsku, kas ņem pretīm un prot saglabāt poplāros ofisa dokumentu formātus. Iznāktu mazā pārnēsājamā darbstacija tiem, kuriem bez pārlūkprogrammas un ofisa paketes neko citu nevajag. Kopā ar USB MHL pāreju kā prezentāciju avots slēgšanai pie projektora arī būu labs.

    Reklāma
    Interesants mēģinājums saprecināt planšeti ar ikdienā lietojamu ekrāna izmēru.Samsung Galaxy Note Pro 12.2 lielā planšetdatora apskats