Web Analytics
More
    Reklāma

    Interneta lietotāji arvien vairāk filmas un mūziku straumē, nevis lejupielādē

    Jaunākie raksti

    Pieaugot dažādu viedo ierīču izplatībai un ātra interneta pieslēguma pieejamībai, Latvijā globālā tīmekļa lietotāji arvien vairāk dod priekšroku tā dēvētajai straumēšanai, kas sniedz iespēju vērot filmas vai klausīties mūziku bez nepieciešamības to lejupielādēt savā datorā, liecina “Inbox Polls” jaunākās aptaujas dati.

    Saskaņā ar tiem patlaban jau 71% globālā tīmekļa izmantotāju mūsu valstī izmanto straumēšanas iespēju, lai skatītos un klausītos viņus interesējošu multimediju saturu. Turklāt 14% no šiem respondentiem minēja, ka pēdējo sešu mēnešu laikā straumēšanas iespēju sākuši izmantot vairāk un biežāk, bet 57% respondentu teica, ka sev vēlamo saturu straumē iepriekšējā apmērā. Vien 12% aptaujāto interneta lietotāju atklāja, ka izvēlas lejupielādēšanas iespēju, bet 17% norādīja, ka straumēšanu neizmanto vispār.

    Reklāma

    SIA “Inbokss” pārdošanas vadītājs Andis Kulinskis straumēšanas straujo uzplaukumu skaidro ar ātra un stabila interneta pieslēguma pieejamību, kā arī pašu straumēšanas pakalpojumu kvalitātes būtisko pieaugumu – tādēļ, piemēram, filmu vairs nav nepieciešams lejupielādēt, lai to noskatītos augstas izšķirtspējas kvalitātē. Līdzīgi ir ar mūziku – piemēram, populārais mūzikas straumēšanas pakalpojumu sniedzējs “Spotify” nodrošina mūzikas klausīšanos MP3 formātā augstā kvalitātē un mūzikas krātuvi, kurā ir vairāk nekā 20 miljoni skaņdarbu.

    Aptauja arī liecina, ka 31% respondentu pēdējā mēneša laikā multimediju satura straumēšanai nedēļā veltījuši 2-4 stundas, 21% – 5-8 stundas, bet 17% – vairāk nekā deviņas stundas. Vienu stundu vai mazāk sava laika šai nodarbei atvēlējuši 14% aptaujas dalībnieku. Tikai 7% pēdējā mēneša laikā pārsvarā izvēlējušies lejupielādes, nevis straumēšanas iespēju, bet 10% straumēšanu nav izmantojuši vispār.

    “Ja cilvēkam ir pieejams augstas kvalitātes bezmaksas pakalpojums, ko viņš var izmantot tik vien kā noskatoties un noklausoties reklāmu, zūd vajadzība “piesārņot” savus datorus un citas ierīces. Pašreizējās tendences skaidri parāda, ka mūsu dzīvē arvien vairāk ienāk mākoņu tehnoloģijas, kas sniedz iespēju uzglabāt datus ārpus datora,” sacīja “Inbokss” pārstāvis.

    Viņš atsaucās uz digitālās bibliotēkas “Scribd.com” ekspertu prognozi, kas liecina – līdz 2017. gadam interneta lietotājs mēnesī vidēji izmantos datus jau 70 gigabaitu apmērā pretstatā 17 gigabaitiem pašlaik, jo jaunākās tehnoloģijas ļaus straumēšanas režīmā skatīties video saturu visaugstākajā – 4K izšķirtspējas kvalitātē.

    Interneta kino portāla “Megogo.net” Baltijas reģiona vadītājs Andžejs Pjateckis pastāstīja, ka straujš pieaugums straumēšanā vērojams viedajos televizoros, tālruņos un planšetdatoros, jo tirgū pieaug šo gudro ierīču īpatsvars.

    “Pēdējā gada laikā mūsu lietotāju skaits ir divkāršojies, un pašlaik mums ir 650 tūkstoši unikālo lietotāju mēnesī. Video satura krājumi palielinājušies līdz 70 tūkstošiem vienību, no kura bez maksas pieejami 95%. Veicot pētījumus par lietotāju paradumiem straumēšanas resursos, izveidojām maksimāli ērtu servisu, kurš ir pieejams visās “Android”, “iOS” un “Smart TV” iekārtās,” informēja “Megogo.net” pārstāvis.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Žans
    17.07.2014 13:23

    Es izmantojum dažiem seriāliem soap4.me servisu, kurš darbojas uz iOS, Mac, WIN, Apple TV utt.

    17.07.2014 14:47

    Šobrīd izmantoju Youtube, lai skatītos Saved by the bell sezonas, nav pc jāpiegrūž ar liekiem failiem.

    Krotow
    17.07.2014 14:58

    Mediju straumēšanai galvenais pluss ir iespēja noskatīties vai noklausīties tikai to tiešsaistē izliktā materiāla daļu, ko velamies redzēt vai dzirdēt. Nav jaielādē viss daudzdesmit MB vai GB lielais fails. tas palīdz arī noskaidrot, vai mēs šo materiālu vispār vēlamies saņemt pilnā apjomā. Rezultātā uzzinam, ko vēlamies un ietaupām trafiku.

    davfreim
    18.07.2014 13:28

    Seriālus skatos via torrents, arī uz iPada velku torrentus, jo tas ir ātrākais un bieži vienīgais veids kā skatīties ārzemju seriālus.
    Mūziku nestraumēju, ja nu vienīgi kādu LV radio staciju pa reizei un TV, kad ir kādas sporta spēles tiešraide un neesmu mājās.
    Tagad pa vasaru, kamēr esmu laukos man pietiek ar 50gb LMT internetu. Varu novilkt visus seriālus un sēdēt youtube un darīt visu ko gribu.

    Reklāma