Web Analytics
More
    Reklāma

    Visā Latvijā atklāj “E-prasmju nedēļu 2014”

    Jaunākie raksti

    Eiropas Savienības mājā svinīgi tika atklāta gadskārtējā “E-prasmju nedēļa”, kas visā Latvijā norisināsies jau piekto reizi. Atklāšanas pasākuma ietvaros augsta līmeņa nozares līderi un politikas veidotāji apkopoja gada laikā paveikto, kā arī vienojās par sadarbību e-prasmju attīstības veicināšanā Latvijā, parakstot paplašināto memorandu par „E-prasmju partnerības” izveidi Latvijā.

    „E-prasmju nedēļas” laikā teju 100 Latvijas novados notiks vairāk nekā 815 pasākumu, e-prasmju apguvē iesaistot vairākus desmitus tūkstošus valsts iedzīvotāju – sākot no jauniešiem un beidzot ar senioriem. Jau pirmajā aktivitāšu dienā dažādos pasākumos piedalījušies ap 7 000 dalībnieku, kuri reģistrējuši savu dalību.

    Reklāma

    Kampaņa notiek no 24. – 30. martam un aktivitātēs Latvijā iesaistījušies pāri par 200 partneriem: IKT nozares uzņēmumi, ministrijas, pašvaldības, skolas, bibliotēkas un nevalstiskās organizācijas. „E-prasmju nedēļas” laikā darbosies digitālais skaitītājs-aptauja, kas ļaus uzskaitīt visus “E-prasmju nedēļas” dalībniekus un attēlot kopējo skaitu tiešsaistes režīmā – pieskaitīties var mājas lapā www.eprasmes.lv, kur arī pieejams kampaņas pasākumu kalendārs.

    Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa ir gandarīta par gada laikā paveikto: „Pagājušajā gadā e-prasmju partnerības Latvijā ietvaros ieguldīts nozīmīgs darbs tieši jauniešu uzrunāšanā saistībā ar plašajām karjeras iespējām IKT nozarē. Tā, piemēram, LIKTA sadarbībā ar „Microsoft Latvia” īstenoja projektu “IT manai nākotnes karjerai”, kurā piedalījās 1200 jaunieši, bet vēl 700 piedalījās dažādos semināros. Tāpat, IKT nozare ir atbalstījusi Latvijas talantīgāko skolēnu sagatavošanu un dalību programmēšanas olimpiādēs, kurās jaunie talanti uzrādījuši teicamus rezultātus. Pērn notikušajā Baltijas informātikas olimpiādē pirmo reizi vēsturē visi seši Latvijas dalībnieki izcīnīja godalgas, to skaitā – zelta medaļu. Taču Vispasaules skolēnu informātikas olimpiādē Austrālijā Latvijas komanda saņēma vienu sudraba un 2 bronzas godalgas.”

    Signe Bāliņa izceļ arī LIKTA sekmīgo sadarbību ar LIAA un Ekonomikas ministriju, kā rezultātā tika īstenots projekts, kura mērķis ir darbinieku kvalifikācijas celšana un jaunu zināšanu, prasmju un iemaņu apguve. „Šīs prasmes nepieciešamas nozares uzņēmumu attīstības un konkurētspējas nodrošināšanai, kā arī inovatīvu tehnoloģiju un procesu ieviešanai un izstrādei. Trīs gadu laikā, kopš projekta uzsākšanas 2010. gadā, ir organizēti 620 dažādi apmācību kursi, to ietvaros apmācīti 3 150 uzņēmumu darbinieki,” stāsta Signe Bāliņa.

    Veicinot plašāku e-prasmju attīstību Latvijā, „E-prasmju nedēļas” atklāšanas pasākuma laikā IKT nozares un nevalstisko organizāciju pārstāvji svinīgi parakstīja paplašināto memorandu par „E-prasmju partnerības” izveidi Latvijā. Šogad tam pievienojās nozares uzņēmumi SIA “Lattelecom”, “Microsoft Latvia” un A/S “RIX Technologies”, kā arī bibliotēku tīkls, ko pārstāv Kultūras informācijas sistēmas centrs. Parakstot memorandu, puses vienojās sadarboties šādos virzienos: izglītība atbilstoši darba tirgus prasībām, jauniešu piesaiste IKT jomai, interaktīvs un mūsdienīgs mācību process un digitāls saturs, kā arī sabiedrības izglītošana par digitālo prasmju nepieciešamību un e-iekļaušana.

    “Esmu patiesi priecīga, ka “E-prasmju nedēļas” atklāšana atkal notiek Eiropas Savienības mājā. E-prasmju attīstībai arī Eiropas Savienībā pievērš pastiprinātu uzmanību, tāpēc ir patīkami redzēt, ka arī Latvijā “E-prasmju nedēļa” ir ieguvusi plašu popularitāti. Svarīgi apzināties, ka e-prasmju apgūšana palīdzēs ikvienam cilvēkam kļūt konkurētspējīgākam darba tirgū,” pasākuma atklāšanā uzsvēra Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

    Tieslietu ministre un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ministra p.i. Baiba Broka uzsvēra e-prasmju nozīmi gan ikdienā, gan profesionālajā sfērā, atzīmējot, ka šobrīd e-prasmes ir noderīgas ikvienam cilvēkam, jebkurā dzīves situācijā, turklāt tās atrisina daudzas problēmas, padarot dzīvi un darba ikdienu mobilāku un ērtāku. Arī apcietinājuma vietas un tiesu zāles ir modernizētas, aprīkojot tās ar video un audio iekārtām, kas ļauj tiesas sēdes rīkot arī tiešsaistē.

    “Prieks, ka aktivitātēs iesaistās gan jaunieši, gan seniori. Tas lieku reizi pierāda, ka e-prasmes ir noderīgas ikvienam, kaut vai tikai tāpēc, lai varētu apmaksāt rēķinus neizejot no mājas. Sabiedrības izglītošanā esam paveikuši lielu darbu, tomēr, protams, mēs neapstāsimies pie sasniegtā,” teica labklājības ministrs Uldis Augulis.

    „Latvija var lepoties ne tikai ar vienu no ātrākajiem internetiem pasaulē, bet arī ar e-prasmīgiem iedzīvotājiem, un to apliecina Lattelecom organizēto aktivitāšu dalībnieku skaits pērn. Vairāk kā 2500 mazo un mikrouzņēmumu pārstāvji izmantoja iespēju papildināt savas zināšanas apmācībās par tehnoloģiju izmantošanu konkurētspējas un produktivitātes veicināšanai, savukārt vēl vairāk kā 2000 IKT jomas profesionāļi izgājuši apmācības un kārtojuši dažādu veida starptautiskos sertifikācijas testus. Vēl 10 000 cilvēku vecumā virs 50 gadiem apguvuši datorprasmes sociālās iniciatīvas „Pieslēdzies, Latvija!” ietvaros, no kuriem gandrīz puses uzlaboja savu konkurētspēju darba tirgū. Jāatzīmē, ka vairāk kā 3500 vietās visā Latvijā bez maksas pieejams Lattelecom bezvadu wifi internets, kas padara e-iespējas pieejamākas ikvienam iedzīvotājam – ik mēnesi šo iespēju izmanto vairāk kā 70 000 lietotāju,” stāsta Juris Gulbis, Lattelecom valdes priekšsēdētājs.

    “Laikā, kad Rīga ir kultūras galvaspilsēta, vēlamies uzsvērt kultūras un radošo industriju nozīmi tautsaimniecības attīstībā. Bija laiks, kad skaitījās teju vai nepieklājīgi vienā teikumā lietot vārdus kultūra un bizness. Šodien ir skaidrs, ka stereotips par to, ka kultūra ir tikai patērējoša, nevis ražojoša, ir lauzts un par kultūru un radošajām industrijām mēs runājam kā par ļoti būtiskām valstu, nāciju un reģionu ilgtspējīgas attīstības virzītājām, tūristu, investīciju un radošā talanta piesaistītājām. Gan Eiropā, gan Latvijā kultūras nozarei sadarbojoties ar tehnoloģiju izstrādātājiem ir tapušas vietnes, mobilās lietotnes un risinājumi, kas mūsu kultūrvēsturisko mantojumu ir pietuvinājuši sabiedrībai, ļaujot iedzīvotājiem mācīties, pilnveidoties, izklaidēties ērtā un mūsdienīgā interaktīvā veidā,” norādīja AS RIX Technologies valdes locekle Eva Butāne.

    “Ja skatāmies uz digitālās kultūras apcirkņiem Latvijā, tad, piemēram, no 5,9 miljonus lielā muzeju krājuma ir izdevies digitalizēt vairāk nekā 700 000 priekšmetus. Muzeju pastāvīgajās ekspozīcijās ir skatāmi tikai 2,7 % no kopējā krājuma, bet digitalizēti ir veseli 13%. Vairāk nekā 10 000 kultūras objektus varam apceļot, apskatīt, izpētīt, Latvijas digitālajā kultūras kartē. Ar mobilo lietotņu palīdzību varam apmeklēt muzeju pat neizejot no mājas. Izveidotie risinājumi ir ne vien uzticamas informācijas resurss zinātniskajam darbam, pētniecībai, studijām un vienkārši personīgajai pilnveidei, bet arī iedvesma jauniem IKT produktiem, jaunai sadarbībai, lai līdz Latvijas 100gadei kultūras mantojums kļūtu vēl pieejamāks. Tāpēc uzsākot e-prasmju nedēļu, gribu novēlēt, lai kultūras mantojums, ko saucam par mūžīgu, būtu arī patiešām mūsdienīgs,” pauda Eva Butāne AS „RIX Technologies” valdes locekle.

    Šogad “E-prasmju nedēļa” fokusējas uz divām galvenajām rīkoto aktivitāšu tēmām – tās ir “E-prasmes nodarbinātībai un IKT karjerai” un “E-prasmes ikvienam”. Pirmā ir saistīta ar e-prasmju apmācību aktivitātēm nodarbinātības veicināšanai, e-prasmju novērtēšanas metodēm un tās nodrošinošiem tiešsaistes rīkiem, IKT prasmju apliecināšanu un sertifikāciju. Šīs tēmas ietvaros tiek rīkotas IKT karjeras dienas un citi IKT karjeras motivācijas pasākumi, IKT sacensības un konkursi jauniešiem, IKT un e-prasmju semināri uzņēmējiem. Otrā, “E-prasmes ikvienam”, pievēršas cilvēkiem, kas uzsāk lietot datoru un internetu, “veic pirmo klikšķi”. Tā saistīta ar e-prasmju apguvi senioru vidū, digitālo sociālo mediju lietošanu – iepazīstinot ar jauniem e-pakalpojumiem, drošības un aizsardzības pasākumiem Internetā, ar virtuālās vides ētikas un autortiesību ievērošanas principiem.

    „E-prasmju nedēļu” rīko LIKTA sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), bet galvenie partneri ir nozares uzņēmumi – SIA „Lattelecom” un AS „RIX Technologies”. Galvenais informatīvais partneris ir lielākais izglītības portāls Latvijā E-klase.lv, bet informatīvais atbalstītājs ir portāls Skolotajs.lv.

    Šī informatīvā kampaņa Latvijā un citās ES dalībvalstīs, demonstrējot digitālajā laikmetā dzīvojošajai sabiedrībai e-prasmju nozīmi darbā, karjeras attīstībā un cilvēka personiskajā izaugsmē, tiek organizēta EK programmas “e-Skills for Jobs 2014” ietvaros.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma