Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA orbītā plāno izvietot mākslīgo zvaigzni

    Jaunākie raksti

    Kosmosa aģentūra NASA paziņojusi, ka līdz šīs desmitgades beigām plāno Zemes orbītā izvietot mini satelītu “Cubesat”, kas varētu kļūt par vienu no svarīgākajiem astronomiskajiem instrumentiem. Šis satelīts darbosies kā mākslīgā zvaigzne, ko astronomi varēs redzēt no zemes, ļaujot viņiem precīzāk izmērīt kosmosa objektu spilgtumu un labāk izprast dažus no mūsu Visuma lielākajiem noslēpumiem, piemēram, tumšo enerģiju.

    “CubeSat” izšaus lāzerus ar noteiktu gaismas daļiņu vai fotonu skaitu, ko astronomi var izmantot, lai kalibrētu savus teleskopus gaismas mērīšanai. Astronomiem būs iespēja precīzi zināt, cik fotonu un gaismas sekundē nāk no šī “CubeSat” satelīta, un šos datus pēc tam varēs izmantot, lai salīdzinātu un precīzāk izmērītu gaismu no citiem objektiem, piemēram, īstām zvaigznēm. Izdevums “Live Science” ziņojis, ka misija palīdzēs astronomiem izmērīt gaismu, ko izstaro zvaigznes, ar 10 reižu lielāku precizitāti nekā pašreizējie aprēķini.

    Reklāma

    Paredzēts, ka “Cubesat” riņķos ap Zemi un atradīsies 22 236 jūdžu jeb 35 785 km attālumā. Tādā attālumā tā ātrums atbildīs Zemes griešanās ātrumam, un to varēs redzēt naksnīgajās debesīs, izmantojot teleskopu.

    Plānots, ka “CubeSat” mini satelīts tiks palaists 2029. gadā Landolta kosmosa misijas ietvaros, kas nosaukta par godu mirušajam astronomam Arlo Landoltam. NASA nesen apstiprināja šis misijas finansējumu 19,5 miljonu dolāru apmērā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    20.06.2024 17:09

    Iedomājos ka taisās palaist kādu mini zvaigznes analogu un nejauši uzraut gaisā visu un visus. Taču tad viss kārtība, pastardienas nebūs.

    Reklāma