Web Analytics
More
    Reklāma

    Logitech G Yeti Orb mikrofona apskats

    Jaunākie raksti

    Blue Microphones (uzņēmuma nosaukums Baltic Latvian Universal Electronics) ir Amerikas audio ražošanas uzņēmums, kas pieder Logitech un izstrādā un ražo mikrofonus, austiņas, ierakstīšanas rīkus, signālu procesorus un mūzikas piederumus audio profesionāļiem, mūziķiem un ikdienas lietotājiem. Kā var redzēt nosaukumā Blue Microphones izcelsmes valsts ir Latvija.

    Blue Microphones tika dibināts 1995. gadā, to dibināja amerikāņu  mūziķis Skippers Vaiss (Skipper Wise) un latviešu ierakstu inženieris Mārtiņš Saulespurēns. Uzņēmums tika dibināts Latvijā, bet tā galvenais birojs atrodas Kalifornijā, Amerikas Savienotajās Valstīs.

    Reklāma

    Uzņēmums izveidoja zemas cenas kondensatora tipa USB mikrofonu ar nosaukumu Snowball lietošanai ar mūzikas ierakstīšanas programmatūru GarageBand divtūkstošo gadu beigās. Snowball mikrofons kļuva populārs gan topošajiem profesionālajiem mūziķiem, gan aizrautīgiem hobijistiem, jo tā cena un USB savienojums nodrošināja nepārspējamu sniegumu tā brīža tirgus situācijai.

    Pateicoties Snowball popularitātei, Blue Microphones turpināja ražot USB mikrofonus. Viņu vislabāk pārdotais mikrofons līdz šim ir Blue Yeti, kas tika izlaists tālajā 2009. gadā. Blue Yeti ir piedzīvojis daudzas uzlabotās versijas, tostarp Yeti X un Yeti Pro.

    2018. gada vasarā Logitech paziņoja par plāniem iegādāties Blue Microphones par 117 miljoniem dolāru. 2023. gada jūnijā Logitech paziņoja, ka Blue zīmols tiks izmantots audio apstrādes tehnoloģijām (programmatūrai), bet turpmākajos mikrofonu modeļos tiks izmantoti Logitech G un Yeti zīmoli.

    Šoreiz apskatam saņemts Snowball turpinājums Logitech G Yeti Orb mikrofons. Logitech G Yeti Orb mikrofons ir salīdzinoši vienkāršs, bet arī tā cena ir visai pieejama. Man gan uzreiz jāsaka, ka konkurenti šajā cenā mēdz piedāvāt labākus risinājumus.

    Tehniskie dati

    • Tips: kardioīda kondensatora mikrofons
    • Sample Rate: 24 bitu / 48 KHz
    • Frekvenču diapazons: 70 Hz – 20 KHz
    • Max SPL: 117 dB (THD 1% kHz)
    • Signal to Noise Ratio: 72 dB
    • Savienojums: USB Type-C uz USB Type-A
    • Papildu: RGB izgaismojums ar LIGHTSYNC un ¼” skrūves stiprinājuma vieta
    • Izmēri: 196 x 115 x 115 mm, 230 g
    • Cena: ap 60 eiro

    Izskats un uzbūve

    Var redzēt, ka Logitech ir pielicis savu ķetnu pie G Yeti Orb tapšanas – te ir izmantoti daži Logitech G zīmola triki, vienlaikus gan arī jāpiebilst, ka aiz smukā iepakojuma slēpjas tiešām sākuma līmeņa USB mikrofons.

    Logitech G Yeti Orb ir aptuveni sprīdi augsts, kad tas stāv uz savas plastmasas kājas, mikrofona lodes korpuss ērti iegulst lielākā plaukstā, no attāluma noteikti izskatās stilīgi. Protams, te jau nebūtu runa par Logitech G, ja mazā ierīcīte netiktu aprīkota ar RGB LED izgaismojumu, kas gan man šķiet visai lieks. Par RGB LED izgaismojuma izmaksām es labāk no Logitech būtu gribējis sagaidīt foršākus uzbūves materiālus vai varbūt pat 3.5 mm austiņu pieslēgvietu uz paša mikrofona.

    Nosacītajā Logitech G Yeti Orb apakšdaļā ir divas ¼” skrūves stiprinājuma vietas (viena, lai mikrofons būtu vērsts aptuveni 30 grādos uz augšu, otra, lai tas skatītos tieši uz priekšu), nosacītajā aizmugures daļā ir USB Type-C pieslēgvieta. Augšpusē ir izgaismots Logitech G logotips un uz priekšpusi vērsts RGB LED izgaismojuma ielaidums.

    Manuprāt, izmantotie materiāli ir uz robežas, ja ņemam vērā Logitech G Yeti Orb cenu. Faktiski ir sajūta, ka RGB LED izgaismojumā un iepakojuma materiālos aizgājusi ceturtā daļa no visas mikrofona cenas. Auduma detaļas vēl ir kaut cik jēdzīgas kvalitātes, bet plastmasa ir pamatīgs mēsls, uz pašam mikrofona plastmasa ir nevienmērīga, arī tās tekstūra un attiecīgi arī krāsa ir mainīga. Plastmasas kāja ir ļoti īsa un teju bezjēdzīga, lai veiktu kādu sakarīgu ierakstu.

    Jā, Logitech G Yeti Orb cena nav liela, bet par uzbūvi tāpat gribētos likt labākajā gadījumā trijnieku desmit ballu sistēmā. Konkurenti, piemēram, tas pats mūsu podkāsta ikdienā izmantotais Razer Seiren V2 X maksā līdzīgi, bet te ir metāla kāja, metāla aizsargrežģis un arī 3.5 mm austiņu pieslēgvieta.

    Programmatūra

    Logitech G Yeti Orb pavada Logitech G Hub programmatūra, tā pamatā atbild par mikrofona aparātprogrammatūras labojumu uzstādīšanu, RGB LED izgaismojumu un arī par skaņas iestatījumiem. Ja nevēlies, vari programmatūru savā datorā nelikt vai arī to izmantot tikai mikrofona aparātprogrammatūras labojumu pārbaudei ik pa laikam.

    Man laikam būtu godīgi jāsaka, ka tik lētam un idejiski vienkāršam mikrofonam, kāds ir Logitech G Yeti Orb, šī programmatūra un tās iespējas šķiet pārāk plašas un nevajadzīgas. Iesācējiem tās pat būs apgrūtinošas.

    Labākais, kas ir Logitech G Hub, varētu būt iespēja ierakstīt nelielu savas balss paraugu, ko var uzreiz pielāgot ar Blue skaņas iestatījumiem. Šī iespēja Logitech programmatūrā ir jau sen, iespēja ir fantastiski ērta skanējuma pielāgošanai.

    Skanējums

    Logitech G Yeti Orb bija vēlme pamēģināt kādā no Kursora podkāsta ierakstiem, bet nolēmu to nedarīt, jo šim mikrofonam trūkst elementāras iespējas pievienot austiņas, lai varētu dzirdēt savu balsi bez jebkādas aiztures vai apstrādes. Protams, vēl arvien varēsi Logitech G Yeti Orb izmantot skaņas ierakstam, saziņai spēlēs ar komandas biedriem vai pretiniekiem, bet podkāstiem tomēr Logitech G Yeti Orb nevarēšu ieteikt.

    Tāpat ir jāsaka, ka Logitech G Yeti Orb skan jūtami vājāk par jau pieminēto līdzīgas cenu kategorijas Razer Seiren V2 X. Ar Kristapu pirms podkāsta ieraksta izdevās nolikt blakus paklausīties Logitech G Yeti Orb un Razer Seiren V2 X, pēdējais uzreiz pat caur Google Meet izklausījās daudz pārliecinošāk un dzīvāk. Protams, šo to ar Logitech G Hub lietotni var uzlabot, bet ne visas nespējas var šādi sakopt.

    Parastais bezefektu ieraksts ir… parasts:

    Tālāk seko Blue softisko efektu ieraksta paraugs, konkrētais ir Boom Arm – Bass Boost efekts. Man šķiet, ka Blue efekti nez kāpēc sarausta skaņu, kas nu nemaz nav forši, diez vai datora jauda te būtu vainojama:

    Un viens paraudziņš no visai muļķīgiem skaņu efektiem, kas arī iebūvēti Logitech G Hub:

    Nobeigumā

    Šoreiz par Logitech G Yeti Orb īsti neesmu sajūsmā. Šis ir veidots kā sākuma līmeņa mikrofons, bet vienlaikus tas nevajadzīgi padarīts grūtāk izmantojams ar neesošu 3.5 mm pieslēgvietu austiņām un arī programmatūra, manuprāt, ir mikrofona iespējām pārspīlēta. Cik daudz būtu izmaksājis ielikt to nolādēto 3.5 mm austiņu pieslēgvietu skanējuma kontrolei un savas balss dzirdēšanai? Vai ar 3.5 mm pieslēgvietu Logitech G Yeti Orb pēkšņi sāktu kanibalizēt jūtami dārgākos un pilno iespēju klāsta Yeti mikrofonu modeļus?

    Pats par sevi Logitech G Yeti Orb skan (ieraksta) tīri ciešami, bet kaut kādas problēmas novēroju, kad tika izmantoti Logitech G Hub iebūvētie skaņu efekti. Tad skaņa nedaudz raustījās, tai dažbrīd mainījās skaļums, kas nu nemaz nav pieņemami un padara Logitech G Hub iebūvētās skaņas uzlabošanas iespējas ar ceļo Blue nosaukumu nelietojamas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma