Web Analytics
More
    Reklāma

    Aicinu nobalsot par Kursora foruma un Mastodon instances nākotni

    Jaunākie raksti

    Jauns gads un jauna iespēja sakārtot saimniecību! Laika gaitā mēs papildus Kursora pamatdarbībai esam izmēģinājuši roku arī dažādos citos virzienos. Daļa no tiem ir izrādījušies ārkārtīgi veiksmīgi un mūsu lasītāju novērtēti (piemēram, podkāsts), daļa ir bijusi grūta un vidēji veiksmīga (piemēram, mūsu video apskati), bet daļa tā arī nav spējusi piesaistīt tādu auditorijas daļu, kas pamatotu to uzturēšanu. Šodien es vēlos palūgt mūsu dārgo lasītāju palīdzību noteikt likteni diviem šādiem projektiem.

    Es runāju par Kursora forumu un mūsu pirms pusotra gada izveidoto Mastodon instanci. Abi projekti bija nozīmīgi brīdī, kad tos aizsākām, taču laika gaitā nav pierādījies to noderīgums ne mums, ne mūsu lasītājiem, tāpēc ir tikai normāli kā pieaugušiem cilvēkiem apsēsties pie galda un izlemt to nākotni. Aicinu līdz šīs nedēļas beigām (4. februārim) nobalsot abās aptaujās un varam arī padiskutēt šī raksta komentāros par šo tēmu. Skaidrs, ka dienas beigās lēmums būs jāpieņem man, bet es vēlos uzklausīt arī jūsu viedokļus. Varbūt ir kāds aspekts par ko es neesmu aizdomājies.

    Ko mums iesākt ar Kursora forumu?

    Senos laikos interneta forumiem bija milzu nozīme un arī Latvijā ir bijuši nozīmīgi IT forumi. Tas pats Boot forums savulaik vai Eoz forums. Arī mums vienmēr ir bijusi foruma funkcija, taču tā nekad nav bijusi populāra. Esmu jau sen sapratis, ka forumi tukšā vietā nerodas un tas ir diezgan pamatīgs darbs uzturēt tajos kārtību. Plus, ja cilvēki jau ir pieraduši diskutēt šādā vai tādā forumā, tad viņiem nav nepieciešamība pēc cita līdzīga foruma, kas ir tukšs. Tas viss ir bijis skaidrs jau sen, tomēr vienmēr gribējās arī mūsu lasītājiem piedāvāt mūsu pašu izveidotu un uzturētu foruma risinājumu. Plus, mana tehniskā interese dīdīja iepazīties ar Discourse forumu rīku un to gan uzstādīt, gan administrēt.

    Foruma uzturēšana mums ik mēnesi izmaksā ap 20 eiro. Plus, ik pa laikam jāpadarbojas ar programmatūras atjaunināšanu vai kādu tehnisku kļūmju labošanu. Kopumā tā sistēma ir stabila, taču ne uz 100%. Vidēji nedēļā forumā tiek publicēti tikai daži komentāri.

    Ko mums iesākt ar Kursora forumu?


    • Slēdzam ārā (172 balsis)
    • Lai turpina darbību (78 balsis)

    Kopā nobalsojuši: 251


    Loading ... Loading ...

    Ko mums iesākt ar Kursora Mastodon instanci?

    Kad 2022. gadā Īlons Masks nopirka Twitter, pubiskajā vidē aktualizējās diskusijas par “rezerves plāniem”. Kā nekā Masks ir slavens ar savu nestabilitāti un daļa Twitter lietotāju jutās apdraudēti, kad viņu iecienītais sociālais tīkls nonāca Maska rokās. Viena pēc otras radās dažādas Twitter alternatīvas un uzmanību piesaistīja arī jau agrāk izveidotais decentralizētais sociālais tīkls Mastodon.

    Tā kā nākotne nebija skaidra, arī es izlēmu izveidot Mastodon instanci, kas joprojām darbojas kursors.social adresē. Tomēr tā kā Twitteris (vai X) nekur nav pazudis un Mastodon latviski runājošajā interneta daļā joprojām nelieto gandrīz neviens, tad tas liek izvērtēt arī mūsu instances nākotni.

    Es labi apzinos, ka ir gadījumi, kad ir vērts ieguldīt savā brīvībā (šajā gadījumā izteikšanās brīvībā), taču manā ieskatā Mastodon servisu lieto pārāk maz cilvēku, lai šis ieguldījums atmaksātos. Plus, jaunu instanci radīt var ātri un bez liekām problēmām. Šobrīd Kursora Mastodon instances uzturēšana mums ik mēnesi izmaksā ap 30 eiro + ik pa laikam jāvelta laiks tehniskiem darbiem, jo gluži bez pieskatīšanas šis serveris darboties nespēj. Kursora Mastodon instancei ir 10-15 aktīvie lietotāji.

    Ja kopā izlemsim, ka šī Mastodon instance ir jāver ciet, apsolu laicīgi painformēt tajā reģistrētos lietotājus un dot saprātīgu laiku savu kontu pārnešanai uz citu instanci. Piemēram, toot.lv, kas šobrīd ir Latvijā aktīvākā Mastodon instance.

    Ko mums iesākt ar Kursora Mastodon instanci?


    • Slēdzam ārā (218 balsis)
    • Lai turpina darbību (23 balsis)

    Kopā nobalsojuši: 241


    Loading ... Loading ...

    Paldies par iesaisti!

    Kā redzam, abu risinājumu uzturēšanas izmaksas nav vājprātīgi augstas, tomēr arī tie ~600 eiro gadā ir nauda un tā varētu tikt labāk pielietota. Mēs varētu apmaksāt vairāk noderīga satura radīšanu vai izmēģināt kaut kādas jaunas tehnoloģijas vai rīkus. Plus, būtu mazāk uzmanības jāvelta projektiem, kas gandrīz nevienam nav vajadzīgi.

    Kā jau augstāk rakstīju, aicinu līdz šīs nedēļas beigām (4. februāris) paust savu viedokli abās aptaujās un/vai komentāros. Ja ir kas sakāms man privāti, droši raksti uz kristaps@kursors.lv. Paldies!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Arcca
    31.01.2024 11:35

    Tā, lai šeit būtu arī kāds komentārs: pirms kāda laika mēģināju iesaistīties forumā, bet tas bija sen, aktivitāte īsti nekāda, līdz ar to jēga tur uzturēties beidzās.

    Kopš tika izveidots Discord serveris, tas savā ziņā ir kļuvis par foruma mūsdienu aizstājēju. Visloģiskāk varētu būt uzmest aci, kas forumā no topikiem šķiet noderīgākais/aktīvākais, pārnest to uz Discord, un forumu kā tādu slēgt, turpinot tā vietā reklamēt Discord, kur aktivitāte ir daudz lielāka.

    Protams, būs atsevišķi indivīdi, kuriem viss slikti, Discord ir sūc, un vispār kam to vajag, atkal jauns konts jātaisa, utt. Bet tādi būs vienmēr, īsti ne uz ko nenorāda. Ja ir daži komentāri nedēļā, nu tas jau visu izsaka.

    Vards
    31.01.2024 19:51

    Tā kā neesu ne fb, ig, tt, tw piedāvāju saglabāt

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    01.02.2024 01:26

    Slēdzam ārā/ slēdzam ārā un fokusējamies uz kaut ko perspektīvāku

    Labvēlis
    02.02.2024 13:27

    Kādreiz foruma jaunumu lodziņš bija augšā pa labi netālu no jaunāko komentāru loga.

    Līdz ar to vairs nevar uzreiz uztvert vai kāds ir uzsācis vai iekakmentējis kaut ko jaunu.

    Vards
    02.02.2024 17:56

    Kas ir Discord?
    Lūdzu atbildiet profānam, kurš nelieto ne vienu soc tīklu.

    Krotow
    04.02.2024 23:42

    Tad lūk kur forums pazuda :D Nupat mēģināju atvērt.

    Reklāma