Web Analytics
More
    Reklāma

    Aicinājums pievienoties diskusijām kursors.social Mastodon serverī

    Jaunākie raksti

    Jau šī gada pirmajā pusē, kad Īlons Masks tikai paziņoja, ka plāno iegādāties sociālo tīklu Twitter, rakstījām par tiešo alternatīvu – decentralizēto sociālo tīklu Mastodon. Nu Masks ir nopircis Twitter un sāk to pārveidot pēc saviem ieskatiem. Un mēs varam izlemt vai vēlamies turpināt būt pasažieri šajā Maska stūrētajā kuģī.

    Pēdējās dienās es redzu, ka arvien vairāk cilvēku vēlas pamēģināt Mastodon un saskaras ar citos modernajos sociālajos tīklos nepierasto Mastodon niansi. Proti, tu vari reģistrēties kādā no daudzajiem serveriem, lai sarunātos ne tikai ar šī servera reģistrētajiem domubiedriem, bet pēc savas izvēles sazinātos ar citu serveru dalībniekiem. Mastodon burvība ir iespēja organizēties domubiedru grupās un pašiem kontrolēt saziņu ārpus šiem sev interesanto personu lokiem. Nekāds citu veidots un finansiālu interešu ietekmēts algoritms tev šeit neuzspiež profilus vai saturu, ko redzēt.

    Reklāma

    Man ļoti patīk tas, kā aug un attīstās šī uzsaukuma tapšanas brīdī populārākais Mastodon serveris latviski runājošajiem – toot.lv. To veido pozitīvi noskaņotu labu cilvēku komanda un serverī redzu daudzas iepriekš Twitterī redzētas sakarīgu cilvēku sejas. Tieši šī server izveide pagrūda arī mani pašu izmēģināt uzstādīt Mastodon serveri. To var izdarīt ikviens, kam ir kaut kādas tehniskas zināšanas un vēlme paķimerēties.

    Kad izveidoju kursors.social Mastodon serveri, biju domājis to izmantot tikai savām vajadzībām, lai labāk iepazītu Mastodon un varētu objektīvāk par to stāstīt jums. Pēc dažām dienām paaicināju serverim pievienoties arī citus Kursora autorus un tagad esmu izlēmis spert nākamo loģisko soli – piedāvāt iespēju serverī reģistrēties arī jums. Lielā mērā jāsaka paldies Normundam no toot.lv servera.

    Kāpēc? Mēs ar šo blogu daudzu gadu darba rezultātā esam izveidojuši izteiktu komūnu, kurus vieno nerimstoša interese par tehnoloģijām. Šo blogu izmantojam ne tikai, lai paustu mūsu viedokli par tehnoloģiskām tēmām, bet arī, lai raisītu diskusijas un uzklausītu mūsu lasītāju domas. Tāpēc kaut kādā mērā varam par savu pienākumu uzskatīt arī iespēju piedāvāt sarunas iespējas Mastodon sociālajā tīklā. Skaidrs, ka uz šo jauno sociālo tīklu nepāries citu aktuālo alternatīvu lietotāji, tomēr mēs nebūsim sēdējuši rokas klēpī salikuši. Ja ir iespēja mēģināt iet savu ceļu un kopā izveidot kaut ko jaunu, tad es domāju, ka to ir jāizmanto. Neviens cits mūsu vietā to nedarīs!

    Es apzinos, ka šī ir diezgan liela atbildība. Gan par to, lai serveris darbotos, gan par to, lai tajā notiekošais tiktu pieskatīts. Nemelošu sakot, ka varu garantēt 100% nepārtrauktu servera darbību līdz pasaules galam. Bet sarunāsim tā – ja jūs šo diskusiju iespēju godam izmantosiet, es centīšos parūpēties, lai viss darbotos. Līdzīgi kā jau gadiem ilgi jūs priecē Kursors.lv. Labā ziņa ir tāda, ka Mastodon piedāvā iespēju pārnest lietotājus starp serveriem un es apsolos laicīgi painformēt servera reģistrētos lietotājus, ja tomēr kādā brīdī izlemšu pārtraukt tā darbību. Jums būs laiks nomainīt serveri un pārnest savus datus uz citurieni.

    Tāpēc aicinu piereģistrēties kursors.social un izveidot šo serveri par foršu tehnoloģisku diskusiju komūnu. Uzreiz pēc reģistrācijas serverī vari piesekot man @krizdabz.kursors.social – uzdod jautājumus, ja kaut kas nav skaidrs un saki, ja redzi kādas tehniskas nejēdzības, kas būtu jāizlabo.

    Tiekamies Mastodon diskusijās! ;)

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Oskars Pūris
    28.11.2022 09:41

    Pagaidām neko nesaprotu, bet izskatās kruta!

    mikrotiks
    28.11.2022 11:09

    Ooo Normis no Mikrotik :)

    KKTK
    28.11.2022 12:09

    Cerams viņš mani tur atkal nenobloķēs…

    Biteme
    28.11.2022 11:38

    fido atdzimst kā mastodonts? man likās, ka abi ir izmiruši!

    Nelabojams
    29.11.2022 10:07
    Reply to  Biteme

    Ooo, fido… skaistā jaunība…

    Krotow
    29.11.2022 15:54
    Reply to  Biteme

    Zināma līdzība ir. Mož retrofaniem fonā pieliks arī modēma pīkstoņu un čerkstēšanu.

    Andris
    28.11.2022 13:04

    Piereģistrējos, paldies!

    grh
    28.11.2022 13:24

    Esmu vienīgais, kurš pašlaik twitterī nav pamanījis nekādas izmaiņas, kas attiektos uz parasto cilvēkui?

    Oskars Pūris
    28.11.2022 13:39
    Reply to  grh

    Nē.

    Aldis Esmits
    28.11.2022 20:12

    Dīvaini, bet ne kursors.social, ne toot.lv aplikācija kā serverus neatrod ////

    Aldis Esmits
    29.11.2022 11:14

    Šodien salabojās .. :) Varu pieslēgties .

    devnull
    29.11.2022 13:48

    liberāļiem satraukums, ka twitter būs free speech :D

    Krotow
    29.11.2022 15:56
    Reply to  devnull

    Liberāļiem?

    Reklāma