Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA gatavojas izmēģināt pasaulē pirmo komerciālo kosmosa lidmašīnu

    Jaunākie raksti

    NASA paziņojusi, ka drīzumā sāks testēt transportlīdzekli, ko dēvē par pasaulē pirmo komerciālo kosmosa lidmašīnu “Tenacity”. Tas ir viens no “Dream Chaser” flotes lidaparātiem, ko radījis uzņēmums “Sierra Space”. Lidmašīna ir spējīga veikt orbitālos lidojumus, un plānots, ka tā piegādās kravu Starptautiskajai kosmosa stacijai (SKS), ko pašreiz veic “SpaceX” kosmosa kuģi.

    Paredzēts, ka tuvāko nedēļu laikā “Tenacity” tiks nogādāta uz kosmosa aģentūras izmēģinājumu poligonu Ohaio štatā, kur tiks testēta dažus mēnešus. Šajā laikā NASA plāno veikt vibrācijas, akustiskos un temperatūras testus, lai pārliecinātos, ka palaišanas fāzē viss noritētu bez aizķeršanās un kosmosa lidmašīna veiksmīgi sasniegtu SKS.

    Reklāma

    Ja viss noritēs kā plānots, “Tenacity” aprīlī aizvadīs pirmo misiju kosmosā, visticamāk, izmantojot uzņēmuma “United Launch Alliance” nesējraķeti “Vulcan”, kurai vēl priekšā decembra tests.

    Kosmosa lidmašīna uz SKS spēs nogādāt ap 5 tonnām smagu kravu un ap 1800 kg atpakaļ uz Zemi. Taču misijas uz SKS nebūs vienīgais “Tenacity” pielietojums. Ar to paredzēts arī veikt apkalpes lidojumus uz Zemes zemo orbītu.

    Jāpiezīmē, ka šobrīd “SpaceX” ir vienīgais uzņēmums, kas NASA misijām izmanto pilnībā sertificētus kosmosa kuģus. Tiesa, arī “Boeing” ir parakstījis līgumu ar NASA par kosmosu kuģu izmantošanu, taču “Starliner” testa lidojums tiek atlikts un atlikts.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    06.11.2023 16:20

    Atkal Space Shuttle. tikai maziņš. Šis arī jāstumj orbītā ar raķeti un lejā tikai planē. Interesanti kad būs verķis, kas pats spēs pacelties un nolaisties jebkur?

    Flare
    06.11.2023 16:49
    Reply to  Krotow
    Krotow
    07.11.2023 19:07
    Reply to  Flare

    Teorētiski ir tas ko vajadzētu. Taču neizskatās ka tur kaut kas kustētos uz priekšu.

    Flare
    08.11.2023 08:53
    Reply to  Krotow

    Cik noprotu, te sarežģītākais ir 2vienā dzinējs (šajā projektā ‘SABRE engine’) kas var darboties gan kā turbo dzinējs (lai paceltos gaisā) gan pēc tam pārslēgties uz raķešdzinēja režīmu. Nu ne vienmēr šādi projekti virzās uz priekšu tik ātri cik gribētos.

    Biteme
    06.11.2023 17:09

    Lidmašīna kosmosā taču nevar lidot?

    Reklāma