Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas galvenās atslēgas uz kosmosu – “Ariane 6” raķetes debija atkal pārcelta

    Jaunākie raksti

    Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) nākusi klajā ar neiepriecinošām ziņām, paziņojot, ka atkal atlikta Eiropas galvenās nesējraķetes “Ariane 6” debija. Šāds lēmums pieņemts, jo tai vēl nepieciešams veikt virkni testu, pārbaužu un kādu uzlabojumu.

    “Ariane 6” ir plānota kā Eiropas galvenā raķete un principā atslēga uz kosmosu. Tās debija sākotnēji bija paredzēta jau 2020. gadā, vēlāk 2022. gadā un tad 2023. gada beigās. Taču arvien nākas veikt testus un pārbaudes, lai to droši varētu palaist. Tagad paredzēts, ka tā savu debiju piedzīvos 2024. gadā pēc pamata sistēmas pārkonfigurācijas. Gan visu vasaru, gan arī rudenī “Ariane 6” tiks pakļauta dažādām pārbaudēm.

    Reklāma

    “Ariane 6” augstums sasniedz 60 metrus, un tā ir spējīga pacelt līdz 10,5 metriskajām tonnām smagu kravu. Šo raķeti EKA uzdevumā izstrādā Francijā bāzēts uzņēmums “Arianespace”. Tā būtībā ir pēctece “Ariane 5“, kas nokalpoja veselus 27 gadus un savu pēdējo lidojumu veica jūlijā. “Ariane 5” bija arī tā, ar kuras palīdzību 2021. gada beigās tika palaists 10 miljardus dolāru vērtais Džeimsa Veba teleskops, kas ik pa laikam priecē ar kādu neparastu attēlu no Visuma dzīlēm.

    Tagad, kad nav ne “Ariane 5”, ne arī darbam gatava “Ariane 6”, Eiropai jāmeklē iespējas, kā nogādāt lietderīgās kravas orbītā. Kad vēl Krievija nebija iebrukusi Ukrainā, varēja  izmantot “Sojuz” nesējraķetes, taču tagad tas, protams, nav iespējams. Tāpēc EKA  palīdzību meklē pie “SpaceX, ar kura nesējraķeti “Falcon 9” 1. jūlijā orbītā nogādāja Eiklīda teleskopu.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma