Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA beidzot palaidusi visu laiku jaudīgāko, Džeimsa Veba vārdā nosaukto teleskopu

    Jaunākie raksti

    Kosmosa nozarē šī bija liela diena, jo NASA beidzot palaida Džeimsa Veba kosmosa teleskopu. Tas ir jaudīgākais teleskops un nosaukts par godu bijušajam NASA vadītājam Džeimsam Vebam (James Webb). Desmit miljardus ASV dolāru vērtais teleskops tika palaists ar nesējraķetes “Ariane 5” palīdzību no Francijas kosmodroma Franču Gviānā 25. decembrī 7:20 pēc vietējā laika.

    Džeimsa Veba teleskops, kas radīts, sadarbojoties NASA, Eiropas Kosmosa aģentūrai un Kanādas Kosmosa aģentūrai, aizstās slaveno Habla teleskopu, ko palaida 1990. gadā. Sagaidāms, ka Džeimsa Veba teleskops palīdzēs cilvēcei izzināt ko vairāk par Visumu – 400 miljonus gadus pēc Lielā sprādziena, pētīs vecākās galaktikas, melnos caurumus, identificēs eksoplanētas, kurās varētu eksistēt kāda dzīvība.

    Reklāma

    Būtiski, ka Džeimsa Veba teleskops ir sešas reizes lielāks un līdz 100 reizēm jutīgāks nekā Habla teleskops. Tas sver vairāk nekā sešas tonnas un sastāv no diviem galvenajiem elementiem. Pirmais ir spogulis, kas izgatavots no 18 ar zeltu pārklātiem sešstūra segmentiem. Tā kopējais diametrs sasniedz 6,6 metrus – trīs reizes lielāks nekā Habla teleskopam. Otrs – tenisa kortu lieluma saulessargs.

    Savu galapunktu teleskops sasniegs apmēram pēc mēneša, kad tas atradīsies 1,6 miljonu kilometru attālumā no Zemes, kur turpmākos desmit gadus veiks savu misiju.

    Jāpiezīmē, ka teleskopa palaišana ir liels notikums arī tāpēc, ka gatavošanās tam noritēja teju 15 gadus, projekta izmaksām šajā laikā pieaugot trīskārtīgi – līdz desmit miljardiem dolāru. Sākotnēji NASA to plānoja palaist 2007. gadā, taču negaidīti lielo izmaksu dēļ nācās teleskopu pārveidot. Par gatavu Džeimsa Veba teleskops tika pasludināts 2016. gadā, taču zināmu sarežģījumu dēļ to neizdevās palaist. 2019. gadā teleskops bija pilnībā samontēts, taču Covid-19 dēļ palaišanu atkal atlika. Neliela aizkavēšanās notika arī šajās dienās – teleskopu bija plānots palaist 18. decembrī, taču nelabvēlīgu apstākļu dēļ tas izdarīts nedēļu vēlāk. Šeit jāsaka tā – labs darbs, kas padarīts un labāk vēlu nekā nekad.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mmm
    27.12.2021 10:04

    Ar nepacietību gaidām pirmās bildes…

    Elektriķis
    27.12.2021 22:10
    Reply to  Mmm

    Šis tveršot infrasarkano starojumu. Kā tur būs ar bildēm, vai melnbaltas?

    Reklāma