Web Analytics
More
    Reklāma

    Pirmais ar saules paneļiem aprīkotais pakomāts Latvijā jau aprīlī spējis sevi pilnībā nodrošināt ar elektroenerģiju

    Jaunākie raksti

    Pirmais ar saules paneļiem aprīkotais pakomāts Latvijā, ko uzstādīja sūtījumu piegādes loģistikas uzņēmums Omniva sadarbībā ar Latvijas tehnoloģiju uzņēmumu Tet, saražojis par desmito daļu vairāk elektroenerģijas, nekā tam nepieciešams darbības nodrošināšanai. Tas nozīmē, ka aprīlī pakomāts darbojies pilnībā ar ilgtspējīgu un zaļu enerģiju, kā arī jau veidojis elektroenerģijas uzkrājumu ziemas mēnešiem, tādējādi samazinot ikmēneša izmaksas arī ilgtermiņā.

    Pirmajā ar saules paneļiem aprīkotajā Omniva pakomatā aprīlī izdevies saražot 110% no nepieciešamā elektroenerģijas apjoma tā darbības nodrošināšanai. Šie rezultāti pārsniedz iepriekš aplēstās prognozes, ka saules paneļi spēs saražot 90% no nepieciešamā elektroenerģijas apjoma vidēji gadā, aprīlī vēl nesaražojot pietiekami daudz elektrības, lai nosegtu pašpatēriņu. Pirmie rezultāti liecina, ka projekts spēs nodrošināt arī nepieciešamo elektrību ziemas mēnešiem, jo pēc jaunajiem aprēķiniem prognozēts, ka vasaras mēnešos saules paneļi spēs saražot pat līdz 150% no nepieciešamā elektroenerģijas daudzuma. Tas liecina, ka paneļi ir uzlikti pareizā leņķī, ir precīzi veikti uzstādīšanas aprēķini un pakomāts spēj neatkarīgi darboties un nodrošināt sevi ar ilgtspējīgu un zaļu elektroenerģiju.

    Reklāma

    Projekta īstenošanā tika izmantoti vieni no kvalitatīvākajiem pasaules līmeņa ražotāja saules paneļiem, kurus raksturo ļoti labi efektivitātes un jaudas rādītāji. To pierāda arī reālie rezultāti pakomāta pirmajā darbības mēnesī – laika posmā no 27. marta līdz 27. aprīlim pakomāts patērējis 107,63 kWh, savukārt saules paneļi saražojuši 118,8 kWh. Tas nozīmē, ka papildus nepieciešamajam ir saražoti 11,17 kWh. Kopā ar saules paneļiem uzstādīts arī inventors, kas pārveido no saules iegūto enerģiju elektroenerģijā un gudrais skaitītājs, kas ļauj detalizēti monitorēt saražotās enerģijas apjomu un efektīvu tās izlietošanu. Dati arī rāda, ka saules paneļu saražotā elektrība ir ļāvusi samazināt CO2 izmešu apjomu dabā par aptuveni 159 kg.

    Jau ziņots, ka 28. martā, Ķemeros, Jūrmalā, tika atklāts pirmais Omniva pakomāts kura darbību nodrošinās uz tā uzstādīto saules paneļu saražotā elektrība. Plānots, ka pēc testa perioda, Omniva ar Tet saules paneļiem aprīkos vēl vismaz 100 savus pakomātus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    nedarata
    15.05.2023 12:00

    “Dati arī rāda, ka saules paneļu saražotā elektrība ir ļāvusi samazināt CO2 izmešu apjomu dabā par aptuveni 159 kg.”
    Ja pēdējo dienu vidējais ir 120g uz 1kWh, tad nav pat 15kg

    John
    15.05.2023 18:10

    Pakomāts nav Offgrid, tas joprojām ir pieslēgts sadales tīklam. Paneļi ir tikai tāds marketinga triks. Elektrības uzkrāšana nenotiek pakomātā izvietotos akumulatoros.
    Testu rezultātus paskatiet Oktobrī, Novembrī, Decembrī.
    Tad jau lielāks ieguvums būtu savu loģistikas kompleksu noklāt ar saules paneļiem

    KKTK
    16.05.2023 08:36
    Reply to  John

    Kāpēc lielāks ieguvums būtu loģistikas jumts? Tur arī paneļi tevis uzskatītajos mēnešos neražos elektrību…

    digitalk
    16.05.2023 12:06
    Reply to  KKTK

    lielāka platība vairāk saražo?

    Last edited 10 months ago by digitalk
    Reklāma