Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA atklāj simulētu Marsa dzīvotni, kas ļaus labāk sagatavoties misijām uz Sarkano planētu

    Jaunākie raksti

    Aizvadītā gada nogalē NASA aizvadīja pirmo no programmas “Artemis” Mēness misijām “Artemis I”, kuras laikā kosmosa kuģis “Orion” veiksmīgi aplidoja apkārt Mēnesim. Šobrīd kosmosa aģentūra fokusējas uz nākamajām divām “Artemis” misijām, kas galu galā ļaus  izveidot pastāvīgu Mēness bāzi, kura kalpos kā pieturas punkts lidojumiem uz Marsu. Pirmā no Marsa misijām plānota ap 2030. gadu, tāpēc ir īstais laiks tām sākt pienācīgi gatavoties. Saistībā ar to NASA atklājusi simulētu Marsa vidi, kurā dzīvos brīvprātīgie, ļaujot pārliecināties, ka jebkura apkalpe var droši un harmoniski ilgstoši dzīvot kopā tādā unikālā vidē kā Marss.

    Lai saprastu, vai un kā cilvēki var ilgstoši uzturēties vidē ārpus Zemes un tikt galā ar izaicinājumiem, kas sastopami uz Sarkanās planētas, NASA sākot no šīs vasaras veselu gadu ievietos četrus brīvprātīgos speciāli izstrādātā simulētā Marsa dzīvotnē. Uzstādīta Džonsona kosmosa centrā Hjūstonā, dzīvotne ir kopumā 157 m2 liela. Tajā ir deviņas telpas, tostarp guļamistabas, vannasistaba, tualete, koplietošanas istaba. Objekts izveidots, izmantojot lielus 3D printerus, kas arī ir daļa no pētījuma, lai noskaidrotu, vai līdzīgas būvniecības metodes var izmantot uz Marsa.

    Reklāma

    Uzturēšanās laikā četri brīvprātīgie, no kuriem katrs ir zinātniski izglītots, bet nav apmācīts astronauts, dzīvos un strādās komandā, veicot uzdevumus, kas līdzinās tiem, ko astronauti veiks uz Marsa. Tie ietvers salātu audzēšanu pārtikai, zinātnisko pētījumu veikšanu, iziešanu kosmosā, robotisko iekārtu izmantošanu un spēju to visu darīt gadu no vietas.

    NASA norāda, ka, lai to visu pēc iespējas pietuvinātu reālai dzīvei uz Marsa, brīvprātīgajiem būs jārisina dažādi izaicinājumi, kas saistīti, piemēram, ar vides pieejamību, resursu ierobežojumu, kļūmēm ar aprīkojumu utt. Būtiski, ka tiks nodrošināta arī saziņa ar ģimeni un draugiem, taču ziņojumu saņemšanai būs 20 minūšu aizture, ar ko jārēķinās komunikācijā starp Zemi un Marsu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma