Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Tapo H100 bāzes stacijas un noderīgu viedās mājas aksesuāru apskats

    Jaunākie raksti

    Šoreiz uz testu ir atbraukusi vesela kaste ar svaigiem un noderīgiem TP-Link Tapo viedās mājas produktiem. Visa centrā ir Tapo H100 bāzes stacija un kopā ar to šoreiz izmēģināsim Tapo T100 viedo kustību sensoru, Tapo T110 kontakta sensoru (durvīm vai logiem), kā arī Tapo S210 viedo gaismas slēdzi un Tapo L530E krāsaino viedo spuldzi. Tā kā ne pirmo reizi saskaros ar Tapo sērijas produktiem, sagaidu kvalitatīvu sniegumu!

    TP-Link Tapo H100 bāzes stacija

    Tapo H100 ir elektrības rozetē spraužama bāzes stacija pie kuras varam pievienot līdz 64 dažādus Tapo aksesuārus (slēdžus, sensorus, spuldzes u.c.). Ar šiem aksesuāriem bāzes stacija komunicē 868Mhz un 922MHz frekvencēs. TP-Link norāda, ka izmantojot šādas zemākas frekvences, iegūstam mazākus traucējumus no citām ierīcēm, kā arī ilgāku baterijas darbības laiku. Šajā bāzes stacijā ir iebūvēts arī skaļrunis un to varam izmantot kā signalizāciju vai durvju zvanu. TP-Link savā mājaslapā raksta, ka drīzumā savām ierīcēm piedāvās Matter atbalstu, taču šobrīd nav skaidrs vai tas pienāksies arī Tapo H100 bāzes stacijai. Latvijā šī bāzes stacija maksā 20-30 eiro.

    Reklāma

    Principā ierīce ir ļoti līdzīga Aqara bāzes stacijai, ko esam nesen testējuši un ko pats izmantoju ikdienā. Tikai šajā gadījumā ierīce ir kantaina nevis apaļa. Visādi citādi tā lietošanā ir ļoti vienkārša – iespraud elektrības rozetē, iestati Tapo mobilajā lietotnē un aizmirsti. Ja nu kaut kas noiet greizi, tad piespied Sync pogu, lai vēlreiz to iestatītu savienošanās režīmā.

    Gan šo bāzes staciju, gan pārējos šajā rakstā pieminētos produktus varam lietot izmantojot TP-Link Tapo mobilo lietotni, kas ir pieejama Android un Apple iPhone mobilajām ierīcēm. Lietotne ir vienkārši lietojama, saprotama un es pat teiktu, ka glīta.

    Lai iestatītu Tapo H100 bāzes staciju, Tapo lietotnē izvēlamies iespēju pievienot jaunu ierīci un izvēlamies konkrēto produktu. Tālāk sekojam iestatīšanas vednim un dažu minūšu laikā bāzes stacija būs gatava darbam. Šī procesa noslēgumā neaizmirsti atjaunināt programmatūru un iestatīt, lai arī turpmāk tā automātiski tiek atjaunināta. Starp citu, varam norādīt, lai šis darbs tiktu paveikts mums ērtā laikā, piemēram, naktī.

    Kad bāzes stacija ir sagatavota darbam, varam tai pievienot pārējos aksesuārus. Savukārt, Tapo lietotnē pašas bāzes stacijas sadaļā varam iestatīt ierīces zvana toni, pieregulēt tās indikatorgaismiņas darbību, aplūkot pievienotās ierīces, kā arī aplūkot viedās mājas automatizācijas idejas.

    TP-Link Tapo T100 kustību sensors

    Viedās mājas automatizācijā noderīgs aksesuārs ir šāds kustību sensors. Ar Tapo T100 mēs varam automātiski ieslēgt apgaismojumu, kad, piemēram, ieejam noteiktā zonā savā mājoklī vai aktivizēt signalizāciju, ja kāds vazājas, kur nedrīkst. Šī ir pilnībā autonoma ierīce, kas darbojas ar baterijām un tādējādi mums nebūs jādomā par vadiem vai elektrības rozetēm tās tuvumā. Latvijā šī ierīce maksā nepilnus 20 eiro.

    Šī ir pavisam maza ierīce, ko varam ērti pielipināt jebkur ar komplektā iekļauto abpuslīmējošo līmlenti vai magnētiņu. Sensoru varam uzspraust uz kājiņas, kuru varam pagrozīt, lai precīzi nomērķētu uz to zonu, ko vēlamies pieskatīt. TP-Link norāda, ka sensors darbosies temperatūru diapazonā 0-40 Celsija grādi, tātad laukā to izmantot nevarēsim. Sensoram ir 120 grādu “skata” leņķis un tas spēj uztvert kustības līdz 7m attālumam. Tapo lietotnē varam samazināt sensora jūtīgumu un likt tam uztvert kustības ne tālāk par 3 metriem.

    Tapo T100 darbojas ar vienu CR2450 tipa bateriju un ražotājs norāda, ka tās jāpietiek 25 000 darbības reizēm. Proti, ja dienā sensors darbojas 50 reizes, tad baterijas stabili pietiks pilnam gadam.

    Sensora pievienošana notiek Tapo lietotnē un process ir gaužām vienkāršs. Paša ērtības labad norādām korektu ierīces nosaukumu un istabu, kurā tas novietots. Arī šai ierīcei ir programmatūra, ko der atjaunināt. Un visbeidzot mēs tiksim aicināti piesaistīt svaigi pievienoto ierīci saderīgai bāzes stacijai. To mēs uzstādījām iepriekšējā solī.

    Sensora skatā Tapo lietotnē varam aplūkot laiku, cikos tas ir nostrādājis, kā arī sensora iestatījumos varam pieregulēt tā jūtīgumu un tā darbības laika intervālus. Respektīvi, cik ilgi pēc kustības noteikšanas tam iepauzēt un nereģistrēt šo darbību vēlreiz. Tāpat varam norādīt arī nosacījumus ar kādiem mums uz telefonu tiks nosūtīts paziņojums par kustības piefiksēšanu.

    TP-Link Tapo T110 kontakta sensors

    Viena lieta ir kustību sensori, bet vēl noderīgi mēdz būt durvju/logu sensori. Arī šīs ir pagalam vienkāršas ierīces, kas pielīmētas pie durvīm vai logiem ļauj mums ērti noskaidrot vai tie vaļā, kā arī automatizēt noteiktas darbības, kas izpildās atverot vai aizverot durvis vai logus. Tāpat šādus sensorus varam pielīmēt plauktos vai pat ledusskapī, lai uzskaitītu cik bieži tā durvis virinām. Latvijā Tapo T110 sensors maksā ap 20 eiro.

    Tapo T110 sastāv no divām daļām un komplektā ir iekļauti arī ļoti lipīgi abpuslīmējošā materiāla gabaliņi. Esmu redzējis mazāka izmēra kontakta sensorus, taču tā kā starp abām daļām var būt līdz 15mm liels attālums, lai ierīce nostrādātu, to varēsim piestiprināt bez problēmām. TP-Link norāda, ka sensors darbosies temperatūru diapazonā 0-40 Celsija grādi, tātad laukā to izmantot nevarēsim.

    Šī sensora darbību nodrošina CR2032 baterija. TP-Link norāda, ka tās enerģijas pietiks 22 000 darbību noteikšanai. Tātad, atkal 1-2 gadi, ja aktīvi virināsim durvis vai logus.

    Arī šī sensora iestatīšana ir tikpat vienkārša kā iepriekšējā solī ar kustību sensoru. Iestatīšanas vednī izvēlamies pareizo ierīci, aktivizējam to savienošanās režīmā un tad sekojam vedņa norādēm, lai norādītu sensora nosaukumu, istabu, ikonu un atjauninātu programmatūru, kā arī pievienotu pareizajai bāzes stacijai.

    Arī kontakta sensora sadaļā Tapo lietotnē mēs uzskatāmi varam redzēt laikus, cikos sensors ir nostrādājis un kāda ir sensora pozīcija. Tas mums ļaus pamanīt, ka kāds nav aizvēris durvis vai logu. Iestatījumu sadaļā varam piekoriģēt paziņojumu sūtīšanas laikus vai vispār tos izslēgt.

    TP-Link Tapo S210 gaismas slēdzis

    Tapo S210 ir viedais gaismas slēdzis ar kuru varam kontrolēt gan viedās, gan parastās spuldzes. Šis konkrētais modelis ir ar vienu slēdzi, taču eksistē arī Tapo S220 produkts, kam ir divi slēdži. Latvijā šis produkts maksā ap 30 eiro.

    Tā kā šo slēdzi baro 2 x 1.5V AAA (LR03) tipa baterijas, to varam izmantot arī autonomi nemaz neieskrūvējot sienā. Šādā režīmā varēsim kontrolēt citas Tapo viedās ierīces. Tiesa, šādam pielietojumam labāk noderēs Tapo S200B viedā poga. Šo slēdzi tomēr pareizi būs ieskrūvēt mūsu parastā sienas slēdža vietā. Komplektā saņemam skrūves un vadu savienošanas uzgali.

    Arī šo slēdzi ir jāpievienot bāzes stacijai un tas jādara no Tapo mobilās lietotnes. Tajā, kā redzējām iepriekš citiem produktiem, arī norādām ierīces nosaukumu, istabu un ikonu. Īpašu uzmanību jāpievērš slodzes rādītājam. Šis slēdzis paredzēts apgaismojuma (līdz 600W LED) vai mazas jaudas elektroierīču (līdz 50W) darbināšanai. Arī šis produkts ir veidots izmantošanai iekštelpās.

    Ar slēdzi mēs pavisam vienkārši varam izveikt noderīgas automatizācijas darbības. Piemēram, varam Tapo lietotnē slēdža sadaļā ieprogrammēt, lai tas automātiski noteiktā laikā ieslēdzas vai izslēdzas. Tāpat varam aktivizēt t.s. “Away” režīmu, kad, piemēram, apgaismojums ieslēgsies un izslēgsies dažādos laikos, lai no ārpuses izskatītos, ka kāds ir mājās. Protams, nekur nav pazudis vecais labais taimeris, kas ļauj iestatīt, lai slēdzis nostrādā pēc kāda noteikta laika. Savukārt, slēdža iestatījumos pamanīju vēl kādu noderīgu funkciju. Ar aizturētās izslēgšanas funkciju varam paspēt aizcilpot līdz gultai neapsitot kājas pirkstus pret gultas malu. Noderīgi!

    TP-Link Tapo L530E krāsainā viedā spuldze

    TP-Link Tapo produktu sērijā atradīsim vairāku tipu un iespēju viedās spuldzes. Konkrēti Tapo L530E ir 60W ekvivalenta dimējama LED apgaismojuma spuldze, ko varam vadīt no Tapo lietotnes. Tā spēj attēlot līdz 16 miljoniem krāsu toņu un tās maksimālais spožums ir 806 lūmeni. Ražotājs norāda, ka tās krāsu temperatūra variē 2,500K ~ 6,500K. 1000h darbības laikā šī spuldze patērēs 9kWh elektroenerģijas un ražotājs sola tai līdz 15 000 ieslēgšanas/izslēgšanas ciklu ilgmūžību. Latvijā šo spuldzi var nopirkt cenā zem 20 eiro.

    Šī spuldze var darboties neatkarīgi no Tapo bāzes stacijas, tāpēc uzstādīšanas vednis to mums palīdzēs pa taisno pievienot pie mājokļa Wi-Fi bezvadu interneta tīkla. Tālāk jau kā ierasts norādīsim spuldzes nosaukumu, istabu un atjaunināsim tās programmatūru.

    No Tapo mobilās lietotnes varam pilnībā kontrolēt to, kā šī spuldze darbojas. Varam ne tikai regulēt apgaismojuma krāsu un spilgtumu, bet arī iestatīt, lai tā automātiski pieregulē apgaismojumu atkarībā no diennakts laika. To spuldzei priekšā pateiks Tapo lietotne, kas pēc telefona atrašanās vietas zinās, cikos pie mums aust un riet saule. Tiem, kas sirdī jauni, patiks arī Party režīms, kas praksē nozīmē spuldzes mirgošanu dažādās krāsās. Iespējams, kādā ballītē tas arī varētu noderēt.

    Līdzīgi kā tikko redzējām slēdža gadījumā, arī spuldzei varam iestatīt dažādus taimerus vai pat likt tai darboties norādītās dienās un laikos, lai simulētu to, ka esam mājās.

    Savukārt, spuldzes iestatījumos mēs varam norādīt kā tai reaģēt, kad pēc pārrāvuma atkal ieslēdzas elektrības padeve. Intereses pēc varam arī papētīt, cik daudz laika spuldze ir ieslēgta un cik daudz elektrības tā ir iztērējusi.

    Ko ar visu šo saimniecību varam iesākt?

    Skaisti, tagad mums ir iestatīta Tapo H100 viedās mājas bāzes stacija un tai pievienots vesels lērums dažādu aksesuāru. Tapo lietotnē visus pievienotos produktus varam apskatīt visus vienuviet. Te, starp citu, arī redam kāds kuram produktam ir statuss un sensoru gadījumā redzam arī pēdējās darbības laiku. TP-Link Tapo produkti nav iedabūjami Apple Homekit platformā, taču tā vietā mums tiek piedāvātas integrācijas ar Amazon Alexa, Google Assistant un IFTTT servisiem. Tādējādi varam tikt pie balss vadības.

    Ja runājam par automatizāciju, tad Tapo lietotnē mums jau ir sagatavotas vairākas gatavas automatizācijas idejas dažādām ikdienišķām situācijām (piemēram, “ierašanās mājās” vai “iešana gulēt”) un mums atliek vien norādīt ko tieši darīt ar kurām tieši darbībām. Protams, neviens neliedz mums arī pašiem pilnībā no nulles veidot savas automatizācijas. Piemēram, es izmantoju Tapo S210 slēdzi, lai ērti ieslēgtu un izslēgtu savu galda lampu. Nostrādāšanas laiks mēdz pavariēt par kaut kādām sekundes daļām, taču ne reizi šī testa mēneša laikā šī automatizācija mani nepievīla. Tāpat ar kustību sensoru es izsekoju kaķa ēšanas paradumus, bet ar kontakta sensoru pieskatīju balkona durvis. Īpaši noderīgs šis sensors ir gadījumos, kad no rīta vēl esi pavisam miegains un neatceries vai ejot prom no mājām esi tās durvis aizvēris. Pāris reizes tas mani glāba no absolūti nevajadzīgas mājokļa izsaldēšanas.

    Secinājumi – TP-Link Tapo nu ir plašs produktu klāsts!

    Atceros, ka TP-Link Tapo viedās mājas produktus sākām testēt vēl tad, kad šo produktu bija pavisam maz. Toreiz bija pagrūti iedomāties, ka Tapo ierīces varētu iemājot arī manās mājās. Tomēr tagad situācija ir mainījusies un nu ar Tapo ierīcēm un sensoriem varam pilnībā aprīkot mūsu mājokli. Starp citu, TP-Link tagad piedāvā arī robotizētos putekļusūcējus! Ar katru jaunu Tapo produktu šī ekosistēma kļūst arvien noderīgāka un Tapo lietotne telefonā iemājo uz palikšanu. Tālāk jau viss atkarīgs no paša izdomas un vajadzībām pēc dažādām ierīcēm un to automatizācijas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    08.03.2023 16:12

    Vot intereseē – vai šo “gudro” slēdzi var saprogrammēt, ka naktī (00:00-06:00) viņš pēc gaismas ieslēgšanas nogaida 5min un pats izslēdzas, dienas vidū (11:00-16:00) tāpat tikai 15min splīd, tad izslēdzas, bet visā citā laikā ieslēgt, izslēgt darbības tādas normālas, kā parastam gaismas slēdzim.

    svimart
    08.03.2023 22:10

    Kontakta sensors vienkārši milzīgs salīdzinot ar aqara. Ir arī saimniecībā tapo p110 – vienkārši ideāls produkts. Aqara arī vel nav tikusi pie Mater…

    09.03.2023 00:46

    vai Tapo lietotne prasa reģistrāciju un bez interneta nestrādā? kas notiek, ja nav interneta — gudrā māja pārvēršas par dārzeni? šādai informācijai bija jābūt rakstā.

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Taksofons
    09.03.2023 09:12

    Šī ir mākoņtipa sistēma, ar visām tās blaknēm, katra kustība iet caur mākoni, tikko mākonis nav pieejams, – pilna māja smārto dārzeņu. Pretstatā HA un līdzīgajiem.

    09.03.2023 09:50

    nav gan pašsaprotami, cik autonoms ir šis risinājums. uzstādījumi saglabājas, ja noraustās elektrība vai tiek atjaunoti no interneta? uzstādījumi ir maināmi bez interneta? utt.

    Last edited 1 year ago by digitalk
    svimart
    09.03.2023 10:33
    Reply to  digitalk

    Tapo p110 strādā arī bez interneta. tas ir esmu uzlicis taimeri dažādos laikos slēdzas iekšā āra utt. arī bez interneta.

    09.03.2023 11:02

    atkārtoju, šādai informācijai bija jābūt rakstā.

    ps. par slēdzi kaut kas sajaukts — “mazas jaudas elektroierīču (līdz 50W)”

    Amuns
    09.03.2023 11:00

    Diemžēl šādas “gudrās” mājas bez interneta nevar iztikt, kā vēl viens mīnuss – pseido “šifrētās” 900Mhz (866 vai 433) izmantošana. Šim visam droša alternatīva ir ZigBee protokola ierīces , kas nav īpaši dārgākas(vai proprietārās – ZWave, etc., kas ir dārgas). Bez interneta var iztikt, ieviešot Apple HomeKit sistēmu (pietiek ar lētāko iPAD planšeti vai AppleTV ierīci kā serveri )

    Reklāma