Web Analytics
More
    Reklāma

    Jau šovasar teju puse no “Virši” stacijām būs aprīkotas ar saules paneļiem

    Jaunākie raksti

    Veicinot energoefektivitāti un palielinot atjaunīgo enerģijas avotu īpatsvaru savā portfelī, energoresursu tirgotājs un ērtas iepirkšanās veikalu tīkls AS VIRŠI-A (turpmāk – “Virši”) nākamo piecu mēnešu laikā ar saules paneļiem plāno aprīkot vēl vismaz 20 tīkla stacijas, kā arī biroja jumtu Aizkrauklē. Tādējādi šovasar no saules enerģijas iegūtā elektrība apgādās jau teju pusi no 70 “Virši” stacijām visā Latvijā.

    Šobrīd saules paneļi ir uzstādīti 13 “Virši” tīkla stacijās, nodrošinot 220 kW lielu jaudu. Jaunās saules paneļu sistēmas, kas tuvāko mēnešu laikā tiks uzstādītas vēl vismaz 18 tīkla stacijās, spēs nodrošināt ap 300 kW lielu jaudu. Pārsvarā visās esošajās stacijās ir izvēlēts mikroģenerācijas iekārtu risinājums, lai saražoto elektroenerģiju stacija varētu uzreiz patērēt savas darbības nodrošināšanai. Saulainos laika apstākļos mikroģenerācijas iekārtu sistēmas spēj nosegt no 10% līdz pat 45% no stacijas elektrības patēriņa, kas, skatoties gada griezumā, varētu veidot līdz pat 20% no kopējā elektrības patēriņa.

    Reklāma

    “Enerģētiskās krīzes apstākļos energoneatkarības un energoefektivitātes jautājumi izvirzās priekšplānā. Līdz šim mums bija izveidota ilgtermiņa stratēģija un skaidrs plāns saules enerģijas risinājumu ieviešanai, taču esošajos apstākļos vēlamies vēl aktīvāk iet šajā virzienā un šogad jau pirmajā pusgadā aprīkot ar saules paneļiem vairāk objektu, nekā visa aizvadītā gada laikā. Tas ir būtisks solis ne tikai enerģētiskās neatkarības stiprināšanā, bet arī klimatneitralitātes mērķu sasniegšanā, arvien lielāku patērētās elektroenerģijas daļu nodrošinot ar ilgtspējīgu enerģijas avotu,” uzsver Jānis Bethers, “Virši” biznesa attīstības vadītājs.

    Saulainākās ir Ventspils un Liepājas stacijas

    “Ņemot vērā, ka ar saules paneļiem ir aprīkotas stacijas dažādos reģionos, uzņēmumam ir iespēja sekot līdzi elektroenerģijas ražošanas datiem visā Latvijas teritorijā. Mums ir iepriekš nebijusi iespēja sekot laikapstākļiem, precīzāk – saulainībai dažādās Latvijas vietās, jo visas mūsu saules paneļu sistēmas ir pieslēgtas tīklam un to saražotās enerģijas datiem varam sekot līdzi tiešsaistē. Šobrīd, vērtējot aizvadītā gada rezultātus, varam secināt, ka saulainākās uzpildes stacijas mūsu tīklā ir Ventspilī un Liepājā, taču arī mākoņainos un lietainos laikapstākļos saules paneļi spēj daļēji nosegt tūlītēji staciju darbībai nepieciešamo elektroenerģiju,” stāsta Jānis Bethers.

    Pirmā ar saules paneļiem aprīkotā uzpildes stacija “Virši” tīklā no 2021. gada novembra darbojas Brocēnos, kur šobrīd uz trīs lielākajiem jumtiem ir uzstādīta 50 kW liela saules elektrostacija. Tāpat, saules paneļu sistēmas šobrīd ir uzstādītas “Virši” stacijās Liepājā, Ventspilī, Rīgā, Daugavpilī, Jelgavā, Jaunolainē, Baložos, Rēzeknē, Valkā un Babītē.

    Kursors.lv komentārs: Šis ir laiks, kad uzņēmumi mēģina rast jaunus veidus, kā kļūt energoneatkarīgākiem un saražot sev enerģiju izmantojot saules vai vēja enerģiju (to testē Neste). Piefiksējam vēsturei Virši darbības. Būs interesanti uz tām atskatīties pēc gada vai diviem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma