Web Analytics
More
    Reklāma

    Kalifornijas jaunais likums atklāj kādas algas saņem darbinieki lielajos tehnoloģiju uzņēmumos

    Jaunākie raksti

    Sākot no 2023. gada 1. janvāra Kalifornijas štatā spēkā stājies likums, kas paredz uzņēmumiem atklāt savu darbinieku algu apmērus. Līdz ar to ir iespējams ieskatīties aptuvenajos skaitļos, kādus saņem lielo tehnoloģiju uzņēmumu padotie.

    Šo likumu var salīdzināt ar Latvijā pirms vairākiem gadiem pieņemto prasību, ka darba sludinājumos ir jānorāda algas apmērs. Kalifornijā pieņemta identiska prasība, kur šī informācija jānorāda darba sludinājumos tiem uzņēmumiem, kuros ir vairāk nekā 15 darbinieki. Papildu tam esošie darbinieki var pieprasīt no uzņēmuma saņemt esošo algu skalu savai pozīcijai.

    Reklāma

    Jaunā likuma mērķis ir risināt ar dzimumu saistītās nevienlīdzīgās algas, pieprasot tās atklāt. Taču no otras puses tas ļauj ieskatīties algu apmēros, kādus piedāvā lielie tehnoloģiju uzņēmumi, jo pārsvarā tie bāzējas Kalifornijā. Līdzīgi Latvijā redzamajiem sludinājumiem, arī šajos ir norādīts ļoti plašs algu diapazons.

    Viens no dāsnākajiem uzņēmumiem ir Meta, kas arī prasa pietiekami lielu pieredzi, un tās vairāk ir pozīcijas pieredzējušiem profesionāļiem:

    • programmatūras inženieris var saņemt no 205 līdz 281 tūkstotim dolāru gadā;
    • datu zinātnieks no 197 līdz 269 tūkstošiem dolāru gadā.

    Apple gadījumā algas ir nedaudz zemākas, taču uzņēmums neprasa tik lielu pieredzi:

    • atbildīgais par ekrānu tehnoloģijām no 113,5 līdz 207 tūkstošiem dolāru gadā;
    • WiFi kvalitātes inženieris no 113,5 līdz 171 tūkstotiem dolāru gadā.

    Autobūves un tehnoloģijas uzņēmums Tesla savas algas norāda stundās, bet tās attiecinātas pret oficiālo darba nedēļu 40 stundu apmērā:

    • saules paneļu meistars varētu saņemt aptuveni no 30 līdz 109 tūkstošiem dolāru;
    • automašīnu krāsotājs no 37 līdz 170 tūkstošiem dolāru.

    Tas ir ieskats tikai dažās pozīcijās, un algu apmērā tiešām ir ļoti plaši, tomēr tas sniedz aptuvenu ieskatu cik dāsni pret saviem darbiniekiem ir lielie tehnoloģiju uzņēmumi.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pēča
    11.01.2023 08:54

    Jā, tikai Kalifornijā īpašumi īpaši ~100km rādiusā no ‘silikona ielejas’ maksā arī, kā zeltā un ir sakāpis pamatīgs burbulis. Jeb ja vēlies īrēt kaut ko tad vismaz ar 5K/mēn jāreiķinās īrē par sūdainu 1ist. Ja agrak bija 2x vai 3x mazak tad daudziem tas bija šoks, ka izīrētājs pasniedz līguma maiņu kur cipars kartīgi uzaudzis, daudzi protestēja un bija diezgan liels šums, beigās protams vai nu maksā vai lasies, jo rindā stāvēja daudz jauno īrnieku kas ir gatavi maksāt… Vienalga ka tu tur jau 10 gadus īrēji, biji labs un kārtīgs īrnieks… Nauda nosaka visu! Nopirkt kādu hauzi… Ja tev nav 500K tad šajā regionā vispār vari necerēt! Pa pus ļimu kādu necilu studio tipa bomž garažu vari nopirkt…. :D Tapēc daudzi izvēlas dzīvot savās automašīnās vai minivenos netālu no savām darba vietām jo nespēj maksāt par dzīvokli vai māju īrē vai hipotekāro. Mazgājas vietējās koplietošanas tālbraucēju pieturvietās u.t.t. Diezgan skarbi un patiesā dzīve ir tālu no glamūrīgās dzīves ko rāda holivudas filmās. Uz ielas dzīvojoši bezpajumtnieki un narkomāni ir liela problēma pat losandželosā vai sanfrancisko visi stūri piečurāti smird un visur mētajas izlietotas šļircītes, kā arī vakaros diezgan shady ir un nevari mierīgi, droši pastaigāt. Ja noej no centralās… Read more »

    Last edited 1 year ago by Pēča
    Jap
    11.01.2023 10:06
    Reply to  Pēča

    Zelta vārdi

    Kurbadinskis
    11.01.2023 12:05
    Reply to  Pēča

    Precīzi, patiesību sakot, ja Latvijā darbojies IT nozarē kādā ārzemju uzņēmumā, tad dzīves līmenis nebūs sliktāks, tā ir daudzās valstīs, par drošību arī jāpiekrīt, diemžēl, jo vairāk valsts nodarbojas ar bēgļu uzņemšanu/glābšanu, jo sliktāka situācija, daudz gasterbaiteru ieceļo no nabadzīgām valstīm, viņu dzīves uztvere bieži atšķirās no pārējiem.

    davix
    11.01.2023 09:50

    Kā automašīnu krāsotāja alga var būt tik plašā diapazonā no 37 līdz 170 tūkstošiem? Es saprotu, ka ir jaunākais darbinieks, kam vēl jāgūst pieredzi un vecākais darbinieks, kas var krāsot ar “vienu roku” un iegūt perfektu rezultātu, bet vai tiesām alga krāsotājam vienā uzņēmumā var atšķirties 4.5 reizes? Tas laikam acīmredzami parāda, ka tur nav kaut kas kārtībā ar atalgojuma vienlīdzību par vienu un to pašu darbu.

    wils
    11.01.2023 12:23
    Reply to  davix

    Var krāsot ar krāsas pistoli pats vai mācēt vadīt robotu, kas tajā pašā laikā nokrāso 5x ātrāk un, varbūt, pat kvalitatīvāk.

    Skābene
    11.01.2023 16:10
    Reply to  wils

    Var meksikānis krāsot mašīnai švīkas par 37k un var amerikānis taisīt Custom projektus, apgleznojot automašīnas! Cik ir būts Kalifornijā, tad cilvēki daudz un dažādi, ir bomāri, kas gadiem dzīvo uz ielas, ir meksikāņi, kas vakarā uzceļ telti, bet no rīta nojauc un dodas uz darbu celtniecībā. Ir labi situēti ļaudis, kas dzīvo okeāna tuvumā un ir parasti darba ļaudis, kas dzīvo dziļāk iekšienē savās mazajās mājiņās, kas saceltas cieši viena pie otras un tad vēl ir tie kas mitinās treileru parkos.

    KKTK
    11.01.2023 13:43
    Reply to  davix

    Tu vari tupa krāsot motortelpu, vai uzklāt grubuli, un tu vari arī programmēt un vadīt virsbūves krāsošanas robotu. Vai tu vari arī būt tikai krāsošanas kvalitātes uzraugs un pārkravātājs.

    davix
    11.01.2023 14:34
    Reply to  KKTK

    Šo es saprotu un pilnīgi piekrītu – ka var maksāt vienam par krāsošanu ar otu un citam par krāsošanas programmatūras izstrādi utml. Bet no rakstā pieejamās informācijas – var secināt, ka runa ir par viena veida amatu – automašīnas krāsotāju. Pieļauju, ka arī viena uzņēmuma ietvaros, kā šajā gadījumā Tesla, diez vai pastāv tik krasi atšķirīgas krāsošanas metodes. Ja reiz auto krāsotājs, tad krāsotājs. Ja kāds programmē krāsošanas programmu, tad viņš būtu klasificējams kā programmētājs, ne vairs kā auto krāsotājs.

    Nevar izslēgt, ka te rakstā, kas izrauts no konteksta vai pazudis tulkojumā. Iespējams tiešām vienā grupā salikts auto krāsotājs ar 37K un auto krāsošanas programmatūras izstrādātājs ar 170K. Tādā gadījumā nav korekts pētījums un tā metodoloģija.

    TopStar
    12.01.2023 05:23

    Pēc federālajiem un štata nodokļiem tur paliek puse. Sadali uz 12. Atņem 6000 par savu eksistenci (īre, pārtika, transports) un beigās brīvās naudas ir kādi 4000 dolāru. Kalifornijā grūti komentēt vai tas ir ahujenais piķis. 😁

    Reklāma