Web Analytics
More
    Reklāma

    Pēdējo mēnešu laikā investori izrādījuši pastiprinātu interesi ieguldīt “Mastodon”

    Jaunākie raksti

    Pagājuši jau mazliet vairāk nekā divi mēneši, kopš Īlons Masks iegādājās “Twitter”. Lai arī tas nav pārāk ilgi, šajā laikā Masks diezgan nopietni transformējis daudziem iemīļoto mikroblogošanas vietni. Daudziem šīs pārmaiņas un Maska vadības stils nav šķitis diez ko pievilcīgs, tāpēc liela daļa no lietotājiem “pārcēlusies” uz “Mastodon“. Tā ir decentralizēta lietotne, kas šo dažu mēnešu laikā saskārusies ne tikai ar pastiprinātu lietotāju, bet arī investoru interesi. “Mastodon” dibinātājs Eugēns Ročko (Eugen Rochko) atklājis, ka līdz šim noraidījis “vairāk nekā piecus” potenciālos investorus.

    Ročko pastāstījis, ka saņēmis piedāvājumus no Silīcija ielejas privātā kapitāla uzņēmumiem, kas “Mastodon” lietotnē vēlējušies ieguldīt “simtiem tūkstošu dolāru”. Diezgan vilinoša summa, turklāt, gan jau “Mastodon” lieti noderētu. Tomēr Ročko vismaz pagaidām ir stingri nolēmis, ka “Mastodon” ir un paliks neatkarīga platforma, kas darbojas, izmantojot ziedojumus. Lietotnei šobrīd ir vairāk nekā 9200 šādu atbalstītāju, kas kopumā šim projektam novirza ap 31 tūkstoti eiro mēnesī.

    Reklāma

    Jānorāda, ka vēl šomēnes “Mastodon” tika ierauts nelielā skandālā, kad tā “Twitter” konts tika uz laiku nobloķēts. Īlons Masks arī uz brīdi aizliedza dalīties ar ierakstiem, kas satur saites uz “Mastodon”, kā arī īslaicīgi nobloķēja tos lietotājus, kuri “Twitter” dalījās ar saviem “Mastodon” lietotājvārdiem. Saistībā ar šo Ročko uzsvēris, ka tas esot spilgts atgādinājums tam, ka centralizētas platformas var uzlikt patvaļīgus un negodīgus ierobežojumus tam, ko drīkst un ko nedrīkst teikt. “Mastodon” šajā ziņā rīkojas pretēji un kā decentralizēta platforma ļauj brīvi izteikties un sasniegt mērķauditoriju.

    Jāpiezīmē, ka kopš Masks pārņēmis varu “Twitter”, “Mastodon” veicas arvien labāk. Kopš oktobra beigām lietotne piesaistījusi jau 2,5 miljonus jaunu lietotāju un aktivitāte šajā platformā pieaugusi vairāk nekā sešas reizes.

    Aicinājums pievienoties diskusijām kursors.social Mastodon serverī

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Usinss
    30.12.2022 12:53

    Hm… diez kā var investēt, ja mastadon nav domāts nest peļņu neizsekot lietotājus? Smieki nenāk. Mūk no vilka, iekrīt lāča nagos. Visi, kas ļauj savu servisu izmantot bez maksas, cenšas no tā dabūt kādu labumu. Nevainīgākais variants- emocionālu gandarījumu, bet pārsvarā tā ir nauda… Cik Kursoram mēnesī izmaksā savs serveris, kurā ir zem 100 aktīvu lietotāju?

    Kursors.lv
    30.12.2022 13:01
    Reply to  Usinss

    Kursora Mastodon serveris šobrīd mums ik mēnesi izmaksā zem 50 eiro.

    Karlis
    30.12.2022 22:38

    Tas ir daudz vai maz?

    Kursors.lv
    31.12.2022 08:53
    Reply to  Karlis

    Tas ir ne daudz, ne maz. Tā pa vidiņam pagaidām. Vienu brīdi mediju kešs bija paaudzies virs 140GB un tas sāka radīt papildus izmaksas, bet tagad sataisīju tā, lai katru dienu tas tiek padzēsts un neaugs arī izmaksas.

    Usinss
    31.12.2022 17:01
    Reply to  Karlis

    Tas ir daudz, reāli viens aktīvais lietotājs izmaksā ap 0.9€. Un tie aktīvie lietotāji ar ir ļoti pasīvi. Pats Kristaps ir joprojām aktīvāks Twitter. Gada laikā aizies vismaz 600€. Money well spent

    Kursors.lv
    31.12.2022 21:04
    Reply to  Usinss

    Es uz to raugos citādāk. Pirmkārt, es gribēju iepazīt Mastodon no praktiskās puses un vislabāk to šajā gadījumā ir izdarīt izveidojot un uzturot pašam savu instanci. Otrkārt, es gribu parūpēties, lai mums ir kur likties tad, kad (un ja) Twitter vairs nebūs iespējams lietot. Un vislabāk to izdarīt pašam savā uzturētā Mastodon instancē. Tāpēc es šīs izmaksas nerēķinu pret (mazskaitlīgo) lietotāju daudzumu. Tam ir krietni lielāka nozīme.

    digitalk
    01.01.2023 05:58

    yep, to dēvē par investīcijām, kur ne vienmēr tūlītēja peļņa kaut ko nozīmē. veiksmi eksperimentā un LJG :)

    Kursors.lv
    01.01.2023 09:18
    Reply to  digitalk

    Kaut kādā mērā, jā. Paldies, Tev un Tavai saimei arī novēlu veiksmīgu 2023. gadu! :)

    Reklāma