Web Analytics
More
    Reklāma

    Airbus izstrādā ūdeņraža degvielas šūnu sistēmu lidmašīnām

    Jaunākie raksti

    Viens no pasaulē lielākajiem lidmašīnu ražotājiem Airbus oficiāli paziņojis, ka uzņēmums izstrādā ūdeņraža degvielas šūnu sistēmu lidmašīnām. Tāpat kā citiem transporta sektoriem, arī aviācijas nozare strādā pie savu izmešu samazināšanas un ūdeņradis ir viens no veidiem, kas tiek testēts – dzinēju ražotājs Rolls-Royce nesen ziņoja par lidmašīnas dzinēju, kas degvielas vietā sadedzina ūdeņradi.

    Airbus plāns paredz pielietot ūdeņraža mašīnām līdzīgu sistēmu, proti, ūdeņradis ir kā energoavots, kas tiek pārvērsts elektrībā un mašīnu uz priekšu dzen elektromotors. Šādu sistēmu Airbus vēlas izveidot komerciālo lidojumu vajadzībām. Uzņēmums cer, ka laika gaitā to varētu izmantot lidmašīnās, kas spēj pārvadāt ap 100 pasažieriem 1800 kilometru attālumā. Tātad, lidmašīnām, kas paredzētas reģionālo aviopārvadājumu veikšanai.

    Reklāma

    Uzņēmums plāno, ka jau šīs desmitgades vidū varētu notikt pirmie reālie izmēģinājumi. Šobrīd notiek izstrādes darbs, lai lidmašīnu pielāgotu un tajā varētu ievietot sašķidrināta ūdeņraža tvertnes. “Degvielas šūnas ir viens no iespējamajiem veidiem, kā varam realizēt mērķi un sasniegt nulles izmešu līmeni. Esam koncentrējuši spēkus šīs tehnoloģijas attīstībai un testēšanai, lai saprastu vai to iespējams ieviest lietošanā līdz 2035. gadam,” saka Airbus bezizmešu lidaparātu daļas viceprezidents Glens Levelins.

    Lidmašīnu ražotājs pagaidām nav izplatījis plašāku informāciju par savām iecerēm. Nav noslēpums, ka ūdeņraža degvielas šūnas vismaz mašīnās ir neefektīvākas par parastu, ar akumulatoriem darbināmu elektroauto, taču ūdeņraža auto spēj braukt krietni tālāk un arī uzpilde ir ātrāka nekā mašīnas uzlādēšana, turklāt, degvielas šūnu sistēma ir vieglāka, bet tas aviācijā ir būtiski.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    06.12.2022 09:33

    Tās būs propelleru lidmašīnas?

    Elektriķis
    06.12.2022 10:01
    Reply to  Skābene

    Izlasot oriģinālo rakstu, jā.

    Reklāma