Web Analytics
More
    Reklāma

    Foxconn rūpnīcā, kurā tiek ražoti iPhone, izcēlušies vardarbīgi protesti

    Jaunākie raksti

    Jauno Apple iPhone 14 Pro modeļu piegādes varētu vēl vairāk kavēties, jo lielākajā viedtālruņu ražotnē Džendžou pilsētā izcēlušies vardarbīgi streiki. Foxconn darbinieki protestē pret kavēto algu izmaksu un necilvēcīgajiem darba apstākļiem.

    Par drastiskajiem darba apstākļiem dažādos tehnoloģiju ražošanas uzņēmums ir zināms jau iepriekš, un tā ir ēnas puse tam, par ko mēs ikdienā pārāk neaizdomājamies, kad tas tieši mūs neskar. Konkrētajā gadījumā Ķīnas pilsētā, kurā izcēlies darbinieku streiks Foxconn ražotnē, situācija ir saistīta ar striktajiem koronavīrusa pandēmijas ierobežojumiem.

    Tā kā Ķīnā joprojām spēkā ir saucamā “0 gadījumu” saslimšanas politika, tad darbinieki ikdienā dzīvo uz vietas rūpnīcas teritorijā, lai tādējādi ierobežotu vīrusa izplatību. Tagad papildu tam ticis paziņots, ka kavēsies bonusu izmaksa, kas raisījusi sašutumu darbiniekos. Tie ir izgājuši ražotnes teritorijā, lai protestētu pret notiekošo, sastopoties gan ar policiju, gan drošības uzturētājiem speciālajos tērpos.

    Papildu tam daļa Foxconn darbinieku norādījuši uz problēmām ar ēdiena pieejamību, kā arī izcelts tas, ka esošajā teritorijā nemaz nav pieejama medicīniskā palīdzība saslimušajiem darbiniekiem. Šī visa rezultātā daļa darbinieku ir aizbēguši no darba, uz ko Foxconn atbildējis ar algas palielinājumu un bonusiem palikušajiem strādniekiem. Video no nemieriem tikuši publicēti sociālajos tīklos, bet daļa no tiem visai ātri tika izņemti.

    Konkrētajā Foxconn rūpnīcā strādā aptuveni 200 000 darbinieku, tāpēc tā tiek uzskatīta par lielāko iPhone ražotni pasaulē. Pagaidām, protams, nav saņemti komentāri ne no Foxconn, ne Apple.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    25.11.2022 10:21

    Atgādiniet – kāda ir eipl peļņa šogad?

    stm
    25.11.2022 10:46
    Reply to  KKTK

    ai nu beidz … paskaties labāk kādas ir Exxon, Aramco, Shell, BP peļņas … bet Ķīnā iet jautri … vakar manuprāt Beijing ari uz lockdown aizgāja … un šis jau sāk atgādināt koncentrācijas nometņu laikus … vēl būs digital ID … digital nauda un full control …

    https://twitter.com/WallStreetSilv/status/1595806264486944768?s=20&t=91L6JJFI4UY1RvBmyOajiw

    Kursors.lv
    25.11.2022 12:31
    Reply to  KKTK

    Šī ir Foxconn nevis Apple rūpnīca. Attiecīgi, jāprasa kāda ir Foxconn peļņa?

    KKTK
    25.11.2022 12:50

    Tā nav jāprasa, tā ir zināma un ir ļoti maza. Diezgan tieši eipl ir vainīgs sliktajos darba apstākļos, spiež termiņus, grūž ražot atkal un atkal jaunu štrunaifonu. Un Foxconn darbinieki vēl ir salīdzinoši labos darba apstākļos. Un nav tā ka eipl peļņa būtu maza un nevarētu atļauties investēt arī cilvēcīgos darba apstākļos un piebremzēt viena un tā paša teleofna ražošanu katru gadu tikai ar citu nosaukumu.
    https://newsroom.unsw.edu.au/news/business-law/apple-and-foxconn-how-can-suppliers-fight-tech-giant

    Last edited 1 year ago by KKTK
    REALAIS
    25.11.2022 14:38
    Reply to  KKTK

    Foxconn ir atbildīgs par visu. Ja dod labāko piedāvājumu priekš Apple, tad tā ir viņu biznesa izvēle. Neviens ar varu nepakļauj Foxconn, paši tur atrodas savas biznesa izvēļu dēļ. Un bizness galu galā ir ar vienu domu, nopelnīt maksimāli daudz.

    Kursors.lv
    25.11.2022 14:40
    Reply to  REALAIS

    Tieši tā.

    KKTK
    25.11.2022 15:21
    Reply to  REALAIS

    Redzams, ka neesat piedalījušies sarunās, kad lielais taisa durvis vaļā ar kāju un nelietīgi spiež ražotāju kā citronu, ar vienīgo argumentu, bet mēs pirksim daudz… Tik tā no m alas var likties viss tik viennozīmīgi.

    REALAIS
    25.11.2022 19:48
    Reply to  KKTK

    Jā. Bet Apple nav ķīnas uzņēmums. Foxconn ir. Te ir daudz lielāka atbildība par notiekošo Ķīnas likumiem darba devējiem nekā, ka Apple tur ražo savus produktus. Kāpēc, lai pasūtītājs galu galā uztrauktos kā tiek ražots produkts svešā valstī? Ne jau rietumeiropā un amerikā darba apstākļi ir salīdzinoši labi strādniekiem tāpēc, ka uz to uzstāja uzņēmumi. Jā, es saprotu, ka Apple iekasē nereālu peļņu kopumā un apgroza neiedomājamas summas gadu no gada, bet tas nenozīmē, ka viņiem ir vara pār Ķīnas uzņēmumu.

    kkjk
    26.11.2022 02:53
    Reply to  KKTK

    neviens pasaulē nesaka AIPL, ekspert. Ko heito, sēdi uz sava Meizu vai Hujaveja un relaksē.

    Mazcenasmobilaistelefons
    25.11.2022 19:04

    KTKK ir pilnīga taisnība. Tad, kad es mājās runāju par jaunu putekļsūcēja iegādi, paņemot planšeti rokās, apple pēkšņi zina par ko runāju un piedāvā putekļsūcējus, bet to kas notiek rūpnīcās to viņi nezin. Mūsdienās cilvēki dzird tikai to ko grib dzirdēt, šis fakts nav patīkams apple klientiem, tāpēc viņi saka, apple nav nekāda sakara, bet apple jau izvēlas, kas ražo viņu ierīces. Domāju, ka konkurentu rūpnīcās nav labāka sitācija.

    kkjk
    26.11.2022 02:54

    tur noteikti latviski runājošs ķirzakcilvēks sēž un tevi klausās

    Reklāma