Web Analytics
More
    Reklāma

    Citroen C5 X apskats – krosovers vai universālis?

    Foto: Mārcis Gaujenietis

    Jaunākie raksti

    Pēdējā laikā testētās francūžu mašīnas bijušas pārsteidzoši… normālas. Aizspriedumi par mašīnām no Francijas autoražotājiem mums visiem ir labi zināmi un tos atkārtoti netiražēsim, bet iepriekš testētās mašīnas no Peugeot un Renault ir bijušas tiešām saprātīgas, ļoti saprotamas un loģiskas. Pat mazliet pietrūkst kaut kā viegli šokējoša. Atradīsim arī pa kādam interesantākam piesitienam, piemēram, Peugeot salona dizains visiem nebūs pa prātam, taču lielos vilcienos francūžu mašīnas ir kļuvušas mazliet vāciskākas. Beidzot esam tikuši arī pie Citroen un uzreiz sāksim ar šī ražotāja jauno flagmani – C5 X

    Ieskats vēstures grāmatās

    Vispirms nedaudz atskatīsimies pagātnē, jo C5 nosaukums Citroen modeļu gammā nav jaunums, bet drīzāk kā daļēja atgriešanās – šāds modelis pirmoreiz parādījās jau 2000. gadā, kad Citroen to piedāvāja kā universāli un arī „liftback” formā. Grūti aprakstīt, kas ir „liftback”, tāpēc lai runā foto.

    Reklāma

    Šīs mašīnas, kā tas raksturīgi Citroen, turpināja priekšgājēju aizsākto un bija īpaši orientētas uz komfortu, autoražotājam attīstot un uzlabojot savu hidropneimatisko balstiekārtu, kas ļāva gan automātiski, gan manuāli regulēt braukšanas augstumu. Pirmās paaudzes modelis ražošanā atradās līdz pat 2007. gadam un šajā laikā Citroen paspēja saražot 720 tūkstošus vienību, kas ir diezgan iespaidīgs skaitlis.

    Tuvojoties ekonomiskajai krīzei, pasaules pirmizrādi piedzīvoja otrais un līdz šim pēdējās paaudzes C5 modelis. Citroen to bija padarījuši nedaudz vienkāršāku, piedāvājot aerodinamiski zemas, izstieptas formas sedanu un universāli. Ražotājs lētākajās komplektācijās pat atļāvās piedāvāt šo mašīnu ar pilnīgi parastām atsperēm, lai gan vairums mašīnu tik un tā izmantoja hidropneimatisko balstiekārtu. Šim modelim bija ļoti ilgs dzīvescikls – 10 gadi. Šajā laikā Citroen mašīnu vairākkārt atsvaidzināja un modernizēja, ieviešot dažādus digitālos risinājumus, taču pārdošanas rezultāti bija vilšanās un 2017. gadā C5 kā universālis/sedans pārtrauca savu eksistenci. Apjomu kritums zināmā mērā saistāms gan ar ekonomiskās krīzes sekām, gan arī strauji pieaugošo pieprasījumu pēc krosoveriem. Uz šo Citroen atbildēja, piedāvājot C5 krosoveru – 2017. gadā ieradās C5 Aircross krosovers, kas nesen piedzīvoja pusmūža modernizāciju.

    Kas vispār ir C5 X, kas ar to domāts?

    Tieši šādu jautājumu es uzdevu Citroen dīlera pārstāvjiem, kad ierados salonā pēc šīs mašīnas. Šī auto fotogrāfijas pirmoreiz redzēju pērn, kad Citroen iepazīstināja pasauli ar šo modeli, to stādot priekšā kā savu jauno flagmani. Un tieši publicētie preses attēli lika uzdot jautājumu – tas ir universālis? Vai tomēr krosovers?

    Atbilde patiesībā ir vienkārša – kaut kas no abiem un vēl mazliet. Nevienam nav noslēpums, ka universāļu tirgus sarūk, bet pieprasījums pēc krosoveriem ir lielāks nekā jebkad. Bet, ja nu meklējat mašīnu ģimenei, bet negribat krosoveru? Šī ir Citroen atbilde tieši šādiem klientiem – šī modeļa virsbūvē apvienots universāļa praktiskums ar „fastback” zemo, plūstošo jumta līniju, kā arī SUV lietošanas ērtībām un paaugstināto klīrensu. Paskatāmies apkārt un saprotam, ka kaut kas tamlīdzīgs nav pilnīgs jaunums – Audi A6 Allroad, Volvo XC90 Cross Country, Škoda Superb Scout un vēl pāris modeļi ir līdzīgi auto, kurus varam nosaukt par vienkārši nedaudz piepaceltu universāli. Modeļa nosaukumā atrodamais burts „X” neapzīmē pilnpiedziņu – šim modelim tāda nav paredzēta. Ar to apzīmēti tieši šī mijiedarbība starp dažādiem virsbūves stiliem.

    Vēlviena lieta, kas šim modelim pietrūkst, ir Citroen krāsu palete – viņu mašīnas iepriekš varējām nopirkt košos, dzīvespriecīgos toņos, turklāt varējām kombinēt vairākas krāsas kopā. Šajā gadījumā tā nav. Pieejama balta, melna, zila un trīs dažādu toņu pelēkā krāsa, bet pelēkos toņus citu no cita atšķirt nav nemaz tik vienkārši. Pie mums šīs krāsas, protams, ir populāras un saprotamas. Arī otrreizējā tirgū pārdot melnu mašīnu būs daudz vienkāršāk nekā koši oranžu, bet tik un tā…

    Citroen C5 X ir liels automobilis – tā garums ir 4,8 metri, 1,86 metrus plats, un 1,48 metrus augsts. Auto garenbāze ir 2,78 metri, kas īpaši priecēs aizmugurē sēdošos ļaudis, kā arī tos, kam nepieciešams liels bagāžas nodalījums, bet par to nedaudz vēlāk. Auto pieejams gan tikai ar benzīna dzinēju, gan arī plug-in hibrīda izpildījumā. Pagaidām nav ziņu, ka Citroen šim modelim plānotu elektrisko versiju.

    Pievēršoties pieejamajiem dzinējiem, auto nopērkams ar 1,2 litru trīscilindru benzīna turbomotoru, kas attīsta 130 zirgspēkus (230 Nm), kas 100km/h ļauj sasniegt 11,3 sekundēs. Visticamāk, krietni lielāku popularitāti iemantos 1,6 litru četrcilindru benzīna turbomotors ar 180 zirgspēku jaudu (300 Nm), kas 100km/h ļaus sasniegt pēc 8,8 sekundēm. Visbeidzot, plug-in hibrīda izpildījumā izmantots tas pats 1,6 litru motors, kas apvienots ar 110 Zs elektromotoru, bet sistēmas kopējā jauda ir 225 Zs (360 Nm). Auto aprīkots ar 12,4 kWh bateriju, kas pēc oficiālajiem datiem elektriskajā režīmā ļauj nobraukt ap 60 kilometriem, bet reālajā pasaulē noteikti būs mazāk. Visām versijām pieejama tikai un vienīgi 8-pakāpju automātiskā pārnesumkārba. Auto konstruēts uz PSA EMP2 platformas, kas nozīmē, ka tā tuvākie radinieki ir pilnībā jaunais Peugeot 408 un arī Peugeot 508 modelis.

    Kā ar auto salonu?

    Iekāpjot mašīnā, ar pēcpusi uzreiz sajūtam ērtos Citroen komforta krēslus, bet arī jūtams plašums. Lai arī no ārpuses mašīnas jumta līnija izskatās salīdzinoši zema, iekšā mašīnā tā nemaz nešķiet un telpas ir atliku likām, radot gana gaisīgu sajūtu. Tā kā runa ir par Citroen flagmani, tad autoražotājs ir pacenties mūs palutināt ar labas kvalitātes materiāliem viscaur salonam. Plaši izmantoti mīksti, uz tausti patīkami materiāli, bet cieto plastmasu tā vienkārši neatradīsim pat zemākās vietās un bagāžniekā. Francūži pie šī ir piedomājuši.

    Kā jau iepriekš minēju, auto konstruēts uz PSA (tagad Stellantis sastāvā) izstrādātas platformas, bet tieši salonā ir visvairāk kopīgo lietu ar citiem koncerna automobiļiem. Salona izkārtojumā, kā tas modernā automašīnā pierasts, dominē ekrāni. Galvenais no tiem ir 12 collu multimediju ekrāns (lētākās komplektācijās 10 collu ekrāns). Multimediju sistēma un ekrāns strādā samērā plūstoši, pats ekrāns ir košs un ar gana labu izšķirtspēju. Sistēma veidota no taisnstūra blokiem, kurus iespējams bīdīt un kombinēt, lai uz galvenā ekrāna iznestu lietas, kas visbiežāk tiek lietotas, tiesa, sistēma nav intuitīva un lietošanā mēdz būt pārāk sarežģīta. Visticamāk, tāpat izmantosim Android Auto/Apple CarPlay. Uzreiz zem multimediju sistēmas ir ventilācijas atveres, bet zem tās atrodam normālu klimatkontroles regulēšanas bloku. Iestatījumus varam regulēt mašīnas ekrānā, bet daudz ērtāk to izdarīt ar kloķīti. Turpat atradīsim pogas arī apsildāmajiem sēdekļiem. Viss ļoti ērti un saprotami. Arī citas pogas kopumā novietotas tur, kur tām būtu jābūt, tāpēc nav vajadzīgs ilgs adaptācijas process, lai saprastu, kas un kā šeit strādā. Viduskonsole ir viens pret vienu pārņemta no citām Stellantis mašīnām – gan izvietojums, gan funkcionalitāte ir identiska citām koncerna jaunajām automašīnām. Spīdīgā plastmasa pēc dažu dienu lietošanas būs putekļaina, bet funkcionāli un uzbūves kvalitātes ziņā viss ir kārtībā.

    Digitālais vadītāja ekrāns ir ļoti askētisks, sniedzot tikai pašu nepieciešamāko informāciju. Arī vadītāja ekrānam varam mainīt dažādus skatus, lai iegūtu sev ērtāko, bet neviens no piedāvātajiem man īpaši negāja pie sirds.

    Kā jau tas vairākkārt minēts, Citroen galvenokārt domā par iekšā sēdošo cilvēku komfortu, tāpēc jau standartkomplektācijā auto aprīkots ar „Advanced Comfort” sēdekļiem. No tiem nesagaidīsim lielu sānu atbalstu, kas noderīgs sportiskai braukšanai, taču tie ir tiešām ērti un plaši, kas ir lieliski garos braucienos, bet tieši tādiem šis auto ir domāts.

    Tehnisko parametru sadaļā jau ieskicēju, ka C5 X ir liela garenbāze – tas nozīmē, ka īpaši priecīgi būs aizmugurē sēdošie. Vietas tur būs daudz arī trim pieaugušajiem, kuriem būs pietiekami vietas gan ceļgaliem, gan galvai. Vietas daudzuma tematiku varam paturpināt arī bagāžas nodalījumā, kura ietilpība ir 545 litri. Tas nav tik daudz kā ietilpības gigantam Škoda Superb, taču vairāk nekā pietiekami teju jebkurai ikdienas dzīves situācijai. Ražotājs lepojas, ka bagāžas nodalījumā bez grūtībām var iekraut veļasmašīnu… Plug-in hibrīda versijai šis skaitlis būs 485 litri. Kas attiecas uz iekraušanas/izkraušanas ērtumu, tad te ir divas būtiskas nianses – no vienas puses bagāžniekam ir tikai minimāls slieksnis, tāpēc garus vai smagus priekšmetus var vienkārši ieslidināt. Taču bampera daļa jau ārpusē ir ļoti plata, tāpēc tas kraušanas darbus apgrūtina, vienlaikus riskējot apskrāpēt krāsu.

    Ļoti kluss un ērts uz ceļa

    Braukšanas komforts pēc būtības ir diezgan stiepjams jēdziens un atkarīgs no katra paša izpratnes. Ja bankas konts atļauj un ir vēlme pēc maksimālā iespējamā komforta, tad acis jāmet Rolls-Royce virzienā. Pilnībā izskatāma ir arī Mercedes S-klase. Ja bankas konta atlikums nav rakstāms ar 6 cipariem, bet komforts tik un tā ir absolūti galvenā prioritāte, tad C5 X varētu būt viens no modeļiem, ko izskatīt vispirms. Jau pirmajos kilometros ar šo auto novērtēju, cik ērta un plūstoši maiga, šķietami slīdoša, ir braukšana ar šo auto.

    Citroen savos mārketinga materiālos ieviesis apzīmējumu „magic carpet ride”. Tas nozīmē, ka Citroen savās mašīnās demonstrēja konkrētajai klasei vai cenu kategorijai neraksturīgi augstsvērtīgas braukšanas komforta īpašības. Lai nodrošinātu šādas braukšanas ērtības, Citroen turpinājis attīstīt savus balstiekārtas risinājumus. Mūsu izmēģinātais auto bija aprīkots ar progresīvi hidrauliskajiem amortizatoriem, bet plug-in versijā šim visam klāt nāk arī adaptīvā balstiekārta, kas braukšanas komfortu paceļ vēl soli augstāk. Autoražotājs norāda, ka šajā hibrīda izpildījumā borta dators kontrolē katru amortizatoru atsevišķi, reaģējot uz izmaiņām virsbūves sasverē, stūres leņķī un citos parametros. Runājot par progresīvo hidraulisko amortizatoru darbības principu, tas ir samērā vienkāršs. Abās piekares pusēs amortizatoriem pievienotas divas hidrauliskās atdures – viena paredzēta atsitienam, otra domāta saspiešanai. Palielinoties apstākļu radītajai slodzei uz balstiekārtu, amortizatori un atsperes strādā kopā ar tā dēvētajām hidrauliskajām atdurēm, kas pakāpeniski palēnina amortizatora kustību, lai amortizatori netiktu „izsisti”. Hidrauliskās atdures absorbē saņemto sitienu, un auto sēdošie tik ļoti neizjūt sitienu pret, piemēram, asu bedri.

    No asām bedrēm un aku vākiem ieteicams izvairīties, taču auto ļoti labi tiek galā ar nelieliem ceļa nelīdzenumiem, tos vienkārši absorbējot vai maigi izšūpojot. Tu it kā redzi, ka ceļš nav perfekts un ir šādi tādi nelīdzenumi, kurus esi jutis citos auto, taču no tā šajā Citroen sajūti tikai mazu daļu. Mašīnai pieejama braukšanas režīmu regulēšana, bet konkrētajā auto no tā lielas jēgas nebija – mainās tikai stūres smagums un motora/ātrumkārbas darbība. Šim auto pēc definīcijas ir jābūt komforta režīmā un viss pārējais ir tāda māžošanās vien. Pievienojam adaptīvo balstiekārtu, tā jau ir cita dziesma, bet tas auto pagaidām nav pieejams testiem.

    Varētu šķist, ka auto uz ceļa būtu jābūt kā valim ar lielām virsbūves svārstībām, taču tā nebūt nav – daļa no visas šīs gana sarežģītās piekares sistēmas ir panākt, lai virsbūve būtu stabila. Kopumā auto uz ceļa turas pārliecinoši. To nekādi nevar nosaukt par sporta auto, tā braukšanas īpašības ir drīzāk nomierinošas, vedinot ieslēgt adaptīvo kruīza kontroli un mērot daudzus kilometrus bez piepūles. Ja kādā līkumā arī gadās iebraukt maķenīt ātrāk, vadāmība un virsbūve ir gana precīza/savākta, lai neradītu nepatīkamas izjūtas.

    Dinamikas ziņā C5 X nav straujš auto, taču 1,6 litru motors kopumā tiek galā ar auto kustināšanu lielākajā daļā situāciju. Apdzīšanas manevrus varbūt vajadzētu pārdomāt nedaudz rūpīgāk, bet dinamikas kopumā ir gana. Pret 8-pakāpju automātiskās pārnesumkārbas darbību pretenziju nav, tai mierīgi pildot savu uzdevumu fonā. Tāpat uzteicama ir arī skaņas izolācija – ceļa un pretvēja trokšņi ir lieliski slāpēti, savukārt dzinēja rēcienu sadzirdēt var tikai, kad pedālis iespiests grīdā.

    Cenas

    Lētākie C5 X raksta tapšanas brīdī būs pieejami no 32 tūkstošiem eiro. Tas būs auto ar 130Zs dzinēju, taču kopumā labi aprīkots ar visām galvenajām braukšanas palīgsistēmām, LED lukturiem, automātiskajām tālajām gaismām. Populārākas varētu būt versijas ar 180Zs dzinēju, kur iegūstam arī lielo 12 collu multimediju ekrānu, adaptīvo kruīza kontroli, heads-up displeju, bezvadu viedtālruņa lādētāju un vēl dažus sīkumus, bez kuriem tīri labi var arī iztikt. Labāk aprīkotās versijas sāksies no 37 tūkstošiem, savukārt plug-in hibrīda cena būs virs 45 tūkstošiem.

    Rezumējums

    Citroen C5 X ir interesents auto un laba alternatīva klasiskajam ģimenes krosoveram. Laikā, kad visi ražotāji savus auto cenšas pasniegt kā ļoti sportiskus, Citroen dara savu lietu, piedāvājot komfortablu, ietilpīgu mašīnu. Cena gan kož, tomēr runa ir par ražotāja flagmani. Atliek vērot, vai cilvēki būs gatavi pirkt šo universāli ar krosovera piesitienu, un kā tas viss atainosies Citroen bilances pārdošanas skaitļos.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    16.09.2022 13:20

    Viss ir ir izdomāts:
    A liftback is a variation of hatchback with a sloping roofline between 45 to 5 degrees. Traditional hatchback designs usually have a 90 to 46 degree slope on the tailgate or rear door. As such the liftback is essentially a hatchback with a more sloping roof, similar to sedans/saloons from a styling perspective. Some liftbacks may also have an appearance similar to a coupe but with a tailgate hinged at the roof that is lifted to open.

    Vjačeslavs Gorins
    19.09.2022 14:46

    Brīvā dabā izskatās par bišķiņ piecelto universāli – tiešā analoģijā ar Volvo XC70 un Audi A6 Allroad. Bet pie SUV to gan pieskaitīt.. dīvaini?

    Reklāma