Web Analytics
More
    Reklāma

    Pirmā oficiālā Artemis misija uz Mēnesi gaidāma 29. augustā

    Jaunākie raksti

    Aiz kalniem nav tā diena, lai cilvēka veidota raķete un paši cilvēki atkal nonāktu uz Zemes dabiskā pavadoņa Mēness. Jau 29. augustā notiks ilgi gaidītā projekta Artemis pirmā misija, kas būs bezpilota lidojums uz Mēnesi.

    Artemis ir ASV un arī visas pasaules centieni atgriezt cilvēkus uz Mēness virsmas, kā arī turpināt iekarot tālākus kosmosa nostūrus. Pēc vairāku gadu izstrādes, kas nu jau principā iesniedzas vairāk nekā desmit gadu robežā, cilvēki ir gatavi atgriezties uz Mēness. Viss Artemis projekts sākās 2012. gadā, un pirmais plānotais lidojums bija paredzēts jau 2017. gadā, tomēr tas notiks piecus gadus vēlāk. Kas gan nav nekas neierasts, zinot sarežģīto raķešu attīstību.

    Reklāma

    Līdz ar to 29. augustā beidzot debesīs savu ceļu sāks Space Launch System (saīsināti SLS) raķete, kura uz Mēness orbītu nogādās cilvēku pārvadāšanas modeli Orion, kura izmēģinājums iepriekš saskārās ar ķibelēm. Līdz ar to šis būs pirmais lielais tests SLS sistēmai, kā arī vēl viens nopietns tests cilvēku pārvadāšanas modulim. Tiesa, izmantojot mūsdienu iespējas, šajā misijā vēl neatradīsies īsti astronauti, bet gan manekeni, kuri būs aprīkoti arī speciāliem sensoriem, lai pārbaudītu, kam būs pakļauti dzīvi cilvēki.

    Paredzams, ka oficiālais palaišanas laiks būs 15:33 pēc Latvijas laika ar divu stundu logu, kas ir ērti platuma grādos. Tam varēs sekot līdz NASA YouTube kanālā. Mēnesi Orion kapsula varētu sasniegt pēc četru dienu lidojuma, bet atgriezties uz zemes aptuveni pēc 26 līdz 42 dienām. Patiesībā šis ir liels un vēsturisks notikums, kuru iepriekš varēja pieredzēt 60. gados, līdz ar to būs interesanti pavērot šo lidojumu, kā arī cerams, ka viss noritēs veiksmīgi.

    AvotsNASA
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    22.08.2022 12:47

    Vai jau ir bijušas neoficiālās misijas?

    Reklāma