Web Analytics
More
    Reklāma

    Radīts spilvens, kas enerģiju ražo pateicoties galvas kustībām

    Jaunākie raksti

    Labs miegs ir svarīga ikdienas sastāvdaļa, lai mēs justos veselīgi un patīkami, tāpēc mūsdienās pievēršam lielu uzmanību tā kvalitātei ar dažādiem gadžetiem. Ķīnas zinātnieki radījuši interesantu spilvena prototipu, kas tajā esošos sensorus varēs darbināt vien ar galvas kustībām.

    Miega kontrolei šobrīd vairāk pieejami ir viedpulksteņi, gredzeni un Google produkti, kas daļu mērījumu spēj veikt attālināti. Tomēr šādi risinājumi pieprasi ierīces valkāt, kas nebūt nav ērtākais risinājums. Tāpēc zinātnieki radījuši sensorus, kas būtu iebūvēti spilvenā, un lai izvairītos no tā pieslēgšanas pie elektrības vai bateriju izmantošanas, enerģija tiks saražota ar galvas griešanās kustībām.

    Reklāma

    Šajā spilvenā tiks izmantota tehnoloģija, ko sauc par triboelektriskajiem nanoģeneratoriem, kas spēj kustību un berzi pārvērst izmantojamā enerģijā. Triboelektriskā principa pamatā ir dažādu materiālu spēja iegūt elektrisko lādiņu tajā mirklī, kad tas tiek fiziski atvienots no cita materiāla. Attiecīgajā gadījumā pētnieki papildināja standarta spilvenu ar vairākiem pielāgota poraina polimēra triboelektriskā materiāla slāņiem, kas savienoti ar elektrodiem. Tie ģenerēs strāvu tajā brīdī, kad uz materiāliem tiek izdarīts spiediens no guļošā galvas. Šis risinājums pat ļautu pateikt, kurā virzienā skatās cilvēks, kad guļ.

    Avots: Haiying Kuo

    Protams, pamatmērķis paliks miega kvalitātes mērījumu veikšana ikdienā. Taču vēl viens labs piemērs šādai spiedienu atpazīšanai būtu iespēja pateikt, kad lietotājs ir izkritis no gultas. Tas īpaši svarīgi tiem cilvēkiem, kuri ikdienu pavada guļus stāvoklī un paši nevar par sevi parūpēties. Beigu beigās mēs iegūtu svarīgus veselības mērījumus, pilnībā aizmirstot par to, ka tam vajag kādu enerģijas avotu, jo tie būtu mēs paši.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    bobis
    06.06.2022 11:56

    Tie sensori razo energiju, citadi es neredzu jegu vinos? Istuket so bordelos zem deka, tur berzes cik uzziet un dazi to mil ar elektribu.

    Reklāma