Web Analytics
More
    Reklāma

    Garmin epix Gen 2 apskats – gluži kā fēnix 7, bet ar AMOLED ekrānu

    Jaunākie raksti

    Garmin nenoliedzami izdevies saviem sporta pulksteņiem atrast fanu pulku, kas gan nav nekas neparasts – gandrīz katram tehnoloģiju ražotājam ir savi kvēli sekotāji. Šogad Garmin mums parādījis fēnix 7 sēriju un arī epix Gen 2 sporta pulksteņu sēriju. Uzreiz atzīšos, ka neesmu liels fans Garmin pieejai, piedāvājot neskaitāmus apakšmodeļus un šiem apakšmodeļiem ir arī safīra versijas, kas padara visu vēl sadrumstalotāku. Bet, iespējams, citiem atkal patīk, ka ir milzu izvēle viena modeļa ietvaros.

    Ar ko tad Garmin fēnix 7 atšķiras no epix Gen 2? Zem motora pārsega apakšā mīt stipri vienādas dvēselītes un arī visi sporta sensori būtu dēvējami par identiskiem. Manāmākās fēnix 7 un epix Gen 2 atšķirības ir izmantotajos ekrānos un tajā faktā, ka epix Gen 2 nav pieejams Solar pašuzlādes versijā.

    Reklāma

    Atļaušos jau sākumā izteikt šaubas par fēnix 7 Solar versijas jēgu. Iepriekš esam vairākkārt redzējuši, ka pulksteņos ir iekšā Saules enerģijas panelītis, bet tā laukums vienkārši ir par mazu, lai dotu jūtamu akumulatora uzlādi. Latvijas krēslainajos apstākļos no tā vismaz 10 mēnešus gadā nav it nekāda pienesuma.

    fēnix 7 izmanto 64 krāsu MIPS skārienekrānu, kas ir bez apgaismojuma redzams Saules gaismā, kamēr epix Gen 2 ir spilgts AMOLED ekrāns ar 65 000 krāsu. epix Gen 2 ir skārienekrāns, bet to var atspējot vai daļēji atspējot, piemēram, sporta laikā, kā arī epix Gen 2 ir pāris triki, lai samazinātu ekrāna enerģijas tēriņus. Bet tāpat epix Gen 2 akumulatora darbības laiks būs īsāks un vairākos scenārijos pat divkārt īsāks par fēnix 7 darbības laiku ar vienu uzlādi. epix Gen 2 ekrāna izšķirtspēja arī ir manāmi lielāka (416 x 416), fēnix 7 sērijā ir 260 x 260 un izmēros mazākais fēnix 7S ir 240 x 240, bet 7X modelis saņēmis 280 x 280 izšķirtspēju.

    Noteikti izlasi Henrija iespaidus par fēnix 7S!

    Garmin fēnix 7S apskats – vai tiešām augstā cena ir tā vērta

    Ekrāna tehnoloģijas un visai atšķirīgās izšķirtspējas padara dažādi lietojamas Garmin kartes – lai arī karšu saturs ir vienāds, tomēr katrā pulkstenī tas attēlosies nedaudz citādāk. Te priekšroka, protams, ir epix Gen 2 spilgtajam un lielākās izšķirtspējas ekrānam, piemēram, epix Gen 2 sāk ātrāk rādīt dažādas detaļas kartēs, kamēr fēnix 7 sērijā nāksies vēl soli vai divus piezūmot, lai kartēs parādītos kāda sīkāka informācija.

    Izskats un uzbūve

    epix Gen 2 noteikti ir viens no vislabāk veidotajiem sporta pulksteņiem, par to nekādām šaubām nebūtu jārodas. Pie mums atbrauca epix Gen 2 dārgā versija ar safīra stiklu. Te gan uzreiz jāpiemin, ka epix Gen 2 Sapphire versija (uz iepakojuma tas tiek reklamēts kā titāna modelis, bet laikam safīra stikls tiek uzskatīts par patīkamu bonusu) nāk komplektā ar pāris jaukiem papildinājumiem – epix Gen 2 Sapphire ir lielāka atmiņa (16 GB parastajā pret 32 GB Sapphire versijā), Multi-band GPS un arī titāna korpusu. Sudrabota titāna izmantošana pulkstenī mani pat vilinātu vairāk, jo vēsturiski Garmin redzēts, ka melnie metāla pulksteņu modeļi pēc kāda laika izskatās sliktāk (vairāk nolietojušies, noskrambāti) par to sudrabainajām versijām.

    Tikai pulksteņa plāceņa vidusdaļa, skatoties no sāna, ir no plastmasas (šķiedru pastiprināts polimērs), ap ekrānu un pie rokas ādas piespiežas metāla daļas. Siksniņa veidota no visai elastīga silikona materiāla, turklāt siksniņām ir ātrā nomainīšanas iespēja. Siksnas aizdare ir pamatīga metāla sprādze.

    epix Gen 2 izmanto klasisko piecu pogu vadību, ko papildina skārienekrāns. Skārienekrāns ir pilnībā atspējojams iestatījumos vai arī vari skārienekrāna ieslēgšanu/ izslēgšanu uzticēt pogas īsceļam (to jāaktivizē iestatījumos). Tāpat skārienekrānam var noteikt, ka tas nedarbosies sporta laikā, kas var būt noderīgi, lai slapja jakas piedurkne kaut ko lieku nesāk darīt pulksteņa ekrānā. Diemžēl skārienekrāns sajūt tikai viena pirksta skārienu, attiecīgi nevarēsi kartēs zūmot ar ierasto pirkstu kustību. Kartēs man vismaz divus pirkstus reģistrējošs skārienekrāns šķistu visnoderīgākais. Skārienekrāns visai jēdzīgs ir arī mūzikas atskaņošanai un PIN ievadei bezkontakta maksājumu laikā, bet visu citu šķita patīkamāk nodot pogu pārvaldībai.

    Ekrāns

    Par epix Gen 2 ekrānu jau parunājām iepriekš, bet te vēl pieminēšu, ka šis 1.3 collu AMOLED ekrāns ir ļoti spilgts un tam ir arī iebūvēts ātrs un precīzs apkārtējās vides izgaismojuma sensors. Naktī ekrāns pāriet jūtami aptumšotā režīmā un nededzina ārā acis.

    epix Gen 2 parastajā versijā ekrānu sargā Corning Gorilla Glass DX, bet pats ekrāna aizsargstikls ir nedaudz (gandrīz nemanāmi) iedziļināts korpusā, lai to ikdienā neatsistu pret durvju stenderēm. Safīra versija noteikti būs izturīgāka, bet pieļauju, ka arī Gorilla Glass DX stikls pietiekami labi sargās ekrānu un netiks saskrāpēts.

    Kopumā teiktu, ka šoreiz tiešām uzbūve ir 10 no 10. epix Gen 2 nav nejēdzīgi biezs vai smags, vai vismaz tāds tas nešķiet uz rokas. Visvairāk man patika siksniņa – tā nav ne par biezu, ne par plānu, kā arī garuma regulēšanas iespējas ir ar lieliski izvēlētu soli.

    Akumulators

    epix Gen 2 uzlāde norit ar jau zināmo, ovālo Garmin kontaktu USB vada galā. Ikdienas režīmā ar ieslēgtiem paziņojumiem un ieslēgtu skārienekrānu epix Gen 2 sola 5 līdz 6 dienu darbību. Agresīvākajos karšu un navigācijas režīmos epix Gen 2 darbosies aptuveni 18 līdz 20 stundas. Ja vēl tam klāt ieslēgsi mūziku, epix Gen 2 darbosies vien aptuveni 10 stundas.

    Ja iespējosi akumulatora taupības režīmu (GPS, paziņojumi un citi labumi tad nestrādā), ar vienu uzlādi epix Gen 2 nodzīvos līdz 21 dienai.

    Jāsaka, ka akumulatora solījumi ir visai patiesi, bet tos visus nepārbaudīju, jo tik ilgi epix Gen 2 pie mums nesabija.

    Programmatūra

    Iepriekš biju sev netipiski pozitīvs, bet nu nonākam pie sadaļas, kas man šķita līdz galam nepabeigta. Vismaz daļēja taisnība būs tiem, kuri sacīs, ka epix Gen 2 ir sporta pulkstenis, kaut kādi softiski nieki nevienu neinteresē. Bet atļaušos atgādināt, ka epix Gen 2 gluži nemaksā 100 eiro, šis ir ļoti, ļoti dārgs sporta pulkstenis.

    Sportisti noteikti varētu kurnēt par karšu ielādes laiku. epix Gen 2 (un arī fēnix 7) nākas atjaunināt karti, jo rūpnīcā ielādētā karte nav diez ko precīza. Kartes atjauninājums ir gandrīz 11 GB, kas tiek ielādēti tikai tad, kad pulkstenis lādējas un ir Wi-Fi zonā. Kartes atjaunināšana aizņēma aptuveni 14 stundas, kas ir mūsdienām neaptverami lēni.

    Otrā sūdzība būtu par Garmin Pay darbību – pāris nedēļu laikā man tā arī neizdevās pievienot nevienu no divām maksājumu kartēm, ko Garmin Pay teorētiski atbalsta. Parādījās uzraksts, ka banka netiek atbalstīta un ar to arī viss noslēdzās.

    Trešā sūdzība ir par paziņojumiem no viedtālruņa – te Garmin piedāvā visu vai neko. Vidusceļa nav. Vai nu atļauj visus paziņojumus, kas nozīmē arī paziņojumu saņemšanu par laika prognozi un viedtālruņa pāriešanu enerģijas taupīšanas režīmā, vai tad arī nenāk nekādi paziņojumi. Šo Garmin noteikti varēja izveidot niansētāk, lai var katrai lietotnei aktivizēt paziņojumu saņemšanu atsevišķi. 25 eiro Xiaomi fitnesa aproce to var, Garmin gudrie prāti par 1000 eiro pulksteni arī varēja parūpēties…

    Neliela piebilde par mūzikas atskaņošanu – epix Gen 2 to atbalsta ar visu Bluetooth austiņu pievienošanu, bet arī šis viss ir kaut kā nevajadzīgi sarežģīti realizēts. Spotify uzstādīšanai vajadzēs Garmin Connect un Connect IQ lietotnes, tad vajadzēs arī viedtālrunī uzstādīt Spotify lietoti, lai pulkstenis prastu ielogoties. Protams, nevajag piemirst, ka varēsi izmantot tikai Spotify Premium, bezmaksas Spotify te nestrādās, kas gan ir tikai loģiski, jo mūzika tiek ielādēta, nevis straumēta. Te der atcerēties, ka karšu dati aizņem aptuveni 11 GB no maksimāli teorētiskiem 16 GB vai 32 GB, ja esi izvēlējies safīra stikla versiju. Safīra versijā brīvi ir aptuveni 19 GB no 32 GB ar ielādētu Eiropas topo karti. Attiecīgi parastajā pulksteņa versijā brīvi būs ne vairāk par 3 GB.

    Sportošana

    Par sportistiem gan ir padomāts līdz sīkākajām niansēm, diez vai kāds varētu sūdzēties par švakiem datiem. Garmin ir arī sava veida ekosistēma ar viedajiem svariem. Man kā svētdienīgam sporta piekritējam jāsaka, ka epix Gen 2 ir superīga un negaidīti precīza automātiskā sportošanas uzsākšanas noteikšana, kas uzskaitīs arī velosipēda braucienu pēc piena. Šajā režīmā gan tiek reģistrēts tikai sākuma laiks un ilgums. Man gribētos, lai šajā režīmā arī būtu kādi niansētāki dati.

    Savā pēckovida izslimošanas un krekšķēšanas periodā dikti neaizrāvos ar sportošanu, bet pāris reizes ar velosipēdu izbraucu, kad nebija pārāk noledojis, un varu par epix Gen 2 precizitāti visās jomās teikt tikai to labāko. Jā, sākumā vajag ielādēt kartes labojuma 11 GB kluci, bet pēc tam viss iet kā pa diedziņu.

    Man ļoti patika, ka epix Gen 2 sirdsdarbības sensori ir pietiekami jutīgi, lai nenāktos trīs reizes sporta laikā pārregulēt siksniņas savilkšanas stiprumu. Vari pat siksniņu turēt nedaudz vaļīgāk, ja vien neskrien (nekraties), arī tad mērījumi no plaukstas locītavas ir salīdzināmi ar pulsa jostiņas sniegto informāciju.

    Ar epix Gen 2 gulēšanas datiem arī viss izskatās ticami, bet šo ir ļoti grūti novērtēt. Pulsa oksimetrs iestatāms visas dienas vai tikai nakts režīmā, kā arī manuālā režīmā, bet te laikam nospēlēja mana nepatika nēsāt visai cieši pievilktu siksniņu un pulsa oksimetra sniegtie dati neizskatījās diez ko vienmērīgi.

    Dārgākie epix Gen 2, fēnix 7 no lētākajiem Garmin modeļiem atšķiras ar visai plašu iebūvēto sporta veidu klāstu. epix Gen 2 atradīsi izturības, kardio, HIIT un kombinētā trenažiera treniņus, kāpšanu pa kāpnēm, stāvu kāpšanu, airēšanu telpā, pilates un jogu. Lētākos Forerunner modeļos šīs iespējas var iet secen, bet vari tās daļēji aizstāt ar manuāli izveidotiem treniņu sekošanas režīmiem.

    epix Gen 2 ir arī vairākas treniņu plānošanas un analīzes funkcijas – te ir pēctreniņa atgūšanās laiks, ielādējami treniņu plāni, aklimatizēšanās, treniņa efektivitātes mērījumi, virtuālais treniņu partneris un citi labumi. Pulkstenī ir arī Garmin Live un Strava Live segmentu atbalsts.

    Skrējēji ir aplaimoti ar parastu skriešanu, skriešanu pa skrejceliņu, skriešanu uz trenažiera, skriešanu pa iekštelpu skrejceliņu, taku skriešanu, virtuālo skriešanu un ultramaratonu skriešanu. Ar papildu aksesuāriem mērāmi skriešanas dinamikas dati, saskares ar zemi laiks, soļa garums u.c. dati.

    epix Gen 2 atrodamas plašas golfa spēles iespējas un pat vari pulkstenī iemest aci, lai redzētu, cik tālu jāsit līdz bedrītei. Aktīvās atpūtas cienītājiem ir pārgājienu, klinšu kāpšanas pa mākslīgu reljefu, klinšu kāpšanas tehnikas apguves, kāpšanas kalnos, kalnu riteņbraukšanas, slēpošanas, snovborda, distanču slēpošanas, airēšanas uz dēļa, airēšanas, smaiļošanas, sērfošanas, kaitošanas, vindsērfinga, pastaigas sniega kurpēs, medību, lēkšanas ar izpletni, taktiskā treniņa, tenisa un citi režīmi.

    Nobeigumā

    Safīra + titāna versijā epix Gen 2 maksā 999 eiro, ko atļaušos vērtēt kā visai pamatīgu cenu. Brūna ādas siksniņa vēl maksās 100 eiro klāt. Vienkāršākajā versijā epix Gen 2 cena tāpat nav zema – 899 eiro.

    epix Gen 2 ir ir ļoti līdzīgs fēnix 7, piedāvājot glītāku un kontrastaināku AMOLED ekrānu, bet zaudējot iespējas veikt uzlādi ar Saules enerģiju. Par Saules panelīti jau izteicos – mūsu platuma grādos šī iespēja nav tā vērta, lai fēnix 7 par to piemaksātu. Te gan jāpiebilst, ka fēnix 7 safīra versijā jau uzreiz nāk arī Saules panelītis.

    epix Gen 2 pircējs saņems perfekti nostrādātu sporta pulksteni, kas fēnix 7 pārspēj ekrāna jomā, bet iepaliek aiz fēnix 7 akumulatora darbības ziņā. Man būtu gribējies, lai viedās iespējas būtu noslīpētākas, bet daudziem sporta entuziastiem tas šķitīs maznozīmīgi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kas
    17.02.2022 16:30

    ” Latvijas krēslainajos apstākļos no tā vismaz 10 mēnešus gadā nav it nekāda pienesuma”
    ūja, ūja – pirmkārt jau tumšie periodi ir tikpat cik gaišie (ja ir paris mēneši, kad tiešām dienas gaismu ieraugam tik uz brīdi, tad ir arī pārītis tādu mēnešu, kad aizejam gulēt ar gaismu un pamostamies no rīta ar sajūtu, ka ir pusdienlaiks. Atlikt depresiju!

    Otrkārt, diez vai šo pulksteņa mērķa auditoreja ir cilvēki, kuri neiziet saules gaismā ;)
    Tās smagakās outdoor aktivitātes(kurām šis pulkstenis ir radīts) tomēr ietver būšanu ārā, ka arī došanos uz mazāk krēslainām vietam (ekspedīcijas kalnainos apvidos vai augstkalnos piemēram)

    Nevajadzētu (lai gan bieži tiek darīts) likt šos pulksteņus rindiņā pēc cenas un teikt, ka sakārtots pēc krutuma. Dažādi pulksteņi dažādiem mērķiem. Nu nebūs lielais fēnix vai epix piemērotākais ļoti sportiskai ofisa žurkai, kas katru izskrien ne to mazāko 10km aplīti

    Kas
    18.02.2022 17:19
    Reply to  Artis Ābols

    Emm, bet saules panelīši nav lai uzlādētu vai aizvietotu lādēšanas vadu. Tie ir, lai paildzinātu darbību starp uzlādēm. Rekur no garmin lapas
    “convert sunlight into battery power, extending your time between charges”
    Jā, jaunajam Instinct ir arī dažas kategorijas, kur solar darbības, laiks ir norādīts kā “unlimted”, bet tas nav pie gps aktivitātēm

    Ir ļoti forši, ja saules panelis spēj nodrošināt to, ka starp aktivitātēm procenti neiet mazumā pie ikdienas lietošanas, bet tieši tik efektīvs tas mehanisms arī ir paredzēts

    Nelabojams
    19.02.2022 15:19
    Reply to  Artis Ābols

    Man ir Solar instinct. Cita starpā, iegādāts tieši pēc “Kursora” apskata izlasīšanas. Pievienojos Arta viedoklim – mūsu platuma grādos ar saules lādēšanu ir vairāk nekā švaki. Taču augstkalnos, kur tam patiešām ir nozīme (kaut vai tāpēc, ka nav elektrības), tas strādā lieliski. Pērnruden trekingā nodzīvojos virs 3500 metriem nedēļas 3 un konstatēju, ka “mierīgajā” režīmā šis pulkstenis vispār nav jālādē – no saulītes pietiek! Taču “aktīvajā” – GPS+sensori – garākam 10 stundu pārgājienam bij mazliet par īsu un bez powerbankas līdzi staipīšanas iztikt tomēr nevarēja. Ja iet 4 – 5 stundas un pulkstenis visu dienu dabū uzturēties saulītē, tad pietiek 4 – 5 dienām.

    Kursors.lv
    19.02.2022 17:17
    Reply to  Nelabojams

    Lieliski, paldies par komentāru! Es arī nopirku sev Garmin Instinct pēc Kursora apskata izlasīšanas :D Vasarā fantastisks verķis, kas principā nekad nav jālādē. Ar Apple Watch es normālā ceļojumā vai pārgājienā nedotos – absolūti bezjēdzīga ierīce šādos apstākļos.

    Edgars
    18.02.2022 10:54

    Kas ir safīra stikls? Tas ir kaut kāds mārketinga izdomājums, līdzīgi kā Apple “sapphire glass”. Stikls ir stikls un safīrs ir safīrs. Citiem vārdiem sakot, stikls tiek iegūts izkausējot kvarca smiltis, savukārt safīrs ir minerāls – kristāls.

    kontradmiral
    18.02.2022 12:45
    Reply to  Edgars

    Man šķiet, ka galvenā izšķiršanās starp Fenixu un šo ir par to, kas svarīgāks. Smukākas krāsas vai drošība no skāpējumiem. Gan F3 vai F6 man “safīra” stikls iztur bez skāpējumiem, ka dažreiz pat jābrīnās

    Nelabojams
    19.02.2022 15:24
    Reply to  Edgars

    Kausēts alumīnija oksīds, tātad ne gluži konvencionālais stikls, kam pamatā SiO2. Safīrs – jā, mārketinga paņēmiens, bet pēc sastāva un mehāniskajām īpašībām tomēr ir vairāk rada safīram, nevis parastā veida stikliem.

    Didzis
    19.02.2022 00:31

    Varētu palūgt Jūsu komandai uztaisīt apskatu Fitbit Charge 5. Vēlētos zināt Jūsu profesionāļu viedokli cik ļoti šī ierīce ir labākā cenas/veiktspējas kategorijā!
    Manuprāt, ļoti nenovērtēts zīmols Latvijā.

    Jānis Rišis
    19.02.2022 18:01

    Tas ir lidmašīnu avionikas displeju ražotājs

    NZZZ
    24.02.2022 09:59

    Lai ar kā vēlētos uz šo EPIX “apgreidoties”, bet nē, labāk skatos uz Fenix 7.
    Pašlaik staigāju ar Venu un tam jau AMOLED ekrāns ir “izdedzis”, baidos ka ar šo EPIX būs tas pats.
    Paies 1-2gadi un viss, smukais AMOLED būs metams..

    Last edited 2 years ago by NZZZ
    Reklāma