Web Analytics
More
    Reklāma

    Vienuviet iespējams aplūkot datus par gaisa kvalitāti ikvienā Latvijas skolā

    Jaunākie raksti

    Nav noslēpums, ka, ilgstoši atrodoties telpā ar sliktu gaisa kvalitāti (CO2 līmenis sasniedz 1200 un vairāk ppm), negatīvi tiek ietekmēta smadzeņu darbība, koncentrēšanās, garastāvoklis un veselība kopumā. Līdz šim tā bija sasāpējusi problēma arī Latvijas skolās, taču pandēmijas laikā tika aktualizēta. Līdz ar maija beigām visās Latvijas skolās nu ir uzstādīti gaisa kvalitātes mērītāji, kas sniedz informāciju par CO2 līmeni, temperatūru un mitrumu katrā telpā. Tagad visi šie dati pieejami vienotā portālā, kur tos arī ikviens interesents var aplūkot.

    Reklāma

    Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) informē, ka CO2 gaisa kvalitātes mērītāji ir uzstādīti visās valsts un pašvaldību vispārējās, profesionālajās un speciālās izglītības iestādēs atbilstoši skolēnu skaitam. Pavisam kopā uzstādīti 14 000 šo mērierīču, kam no valsts budžeta tika atvēlēti 4,3 miljoni eiro.

    IZM norāda, ka galvenais ieguvums no gaisa kvalitātēs mērītājiem būšot visaptverošie dati par gaisa kvalitātes problēmām Latvijas skolās. Ja gaisa kvalitāte kādā telpā ir neapmierinoša jeb 1200 ppm un vairāk, izglītības iestādes vadītājam ir jāveic pasākumi problēmas risināšanai. Šādā gadījumā, ja regulāra telpu vēdināšana nav variants, obligāti jāuzstāda ventilācijas sistēma, kas uzlabos gaisa kvalitāti. No 2024. gada gaisa kvalitātes prasību ievērošana būs viens no kritērijiem, kas tiks ņemts vērā, lai izglītības iestāde tiktu akreditēta.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Usinss
    02.06.2022 12:40

    Nu būtu precīzāk, ja mērījuma vidējo vērtību tomēr skatītos pēc darba laika (8.00-17.00) Jo tukšā telpā vidēji ir 420 CO2 līmenis. Jo reāli, kad klasē ir pilns ar audzēkņiem, tad līmenis aug vismaz līdz 700-800 un bieži vairāk.

    Biteme
    03.06.2022 18:49

    Droši pirmajā rīta stundā un stundā pec pusdienām)

    Elektriķis
    02.06.2022 13:42

    Interesanti ka telpas relatīvais mitrums ir goda vietā.

    digitalk
    02.06.2022 16:53
    Reply to  Elektriķis

    varbūt tāpēc, ka pārējiem parametriem daudz grūtāk izvēlēties diapazonu?

    Elektriķis
    03.06.2022 12:01
    Reply to  digitalk

    Savukārt relatīvais mitrums ir visgrūtāk kontrolējamais parametrs – var tikai noplātīt rokas, ja tā ir par maz, jo telpu mitrināšana ir ventilācijas augstākā pilotāža.

    Reklāma