Web Analytics
More
    Reklāma

    ECB valdes loceklis uzskata, ka digitālais eiro oficiāli varētu tikt ieviests 2026. gadā

    Jaunākie raksti

    Februārī jau rakstījām par Eiropas Savienības (ES) plāniem jau tuvāko gadu laikā palaist digitālo eiro. Šajā sakarā svarīgi ir vienoties ar Eiropas Centrālo banku (ECB) par nepieciešamajiem likumiem un regulējumiem, lai šo plānu varētu īstenot. Tikmēr ECB valdes loceklis Fabio Paneta (Fabio Panetta) nedēļas sākumā norādījis, ka digitālais eiro dienas gaismu oficiāli varētu ieraudzīt nākamo četru gadu laikā, izmantojot to person-to-person jeb P2P maksājumiem.

    Paneta atklāja, ka jau 2023. gadā ES dalībvalstis testa režīmā varētu sākt izmantot digitālo eiro. Šis izmēģinājuma posms ilgtu līdz trīs gadiem un attiecīgi ap 2026. gadu ES būtu gatava to oficiāli un plaši izmantot. Paneta martā norādījis, ka eiropieši, visticamāk, pieņems digitālo eiro, kas varētu apmierināt šodienas pircēja vēlmes un vajadzības. Tāpat arī izskatās, ka digitālo eiro akceptēs gan maksājumiem tiešsaistē, gan fiziskos veikalos.

    Reklāma

    Runājot par digitālo eiro, nevar nepieminēt arī kriptovalūtu tirgus nepastāvību. ECB valdes loceklis norādījis, ka arī tā sauktās stablecoins, jeb digitālās valūtas, kas piesaistītas oficiālai valūtai, piemēram, ASV dolāram, arī “nav gluži bez riska” un “joprojām ir neaizsargātas”. Runājot par kriptovalūtām, Paneta uzskata, ka, lai arī brīvas no valsts kontroles, tās ir riskantas un nevar funkcionēt kā uzticams norēķinu līdzeklis. Viņa skatījumā tās ir spekulatīvas un rada finanšu stabilitātes problēmas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    karlis
    19.05.2022 11:10

    būs mums atkal naudas vairāk nekā nekad iepriekš.

    hmmm :)
    19.05.2022 13:39

    Es tik un tā īsti nesaprotu ar ko atškirsies digitālā valūta no jau tad esošās internetbankā esošas naudas ?
    Tad mēs nemaksāsism komisijas naudu bankai par pārskaitijumu un neglabāsim naudu privātā bankā bet centrālajā bankā ?

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    19.05.2022 23:15
    Reply to  hmmm :)

    Galvenokārt jā. Vēl ar CBDC nākotnē var sagaidīt ierobežojumus tam, ko varēs iegādāties ar CBDC (piem., nevarēs iegādāties lietas, kas nav “zaļas”), konta ierobežojumus par nepareiza viedokļa paušanu, naudu, kas jāiztērē noteiktā laikā, citādi tā zaudēs vērtību, negatīvas procentu likmes konta atlikumam u.c.

    Last edited 1 year ago by Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    Reklāma