Web Analytics
More
    Reklāma

    Veicinot Latvijas energoneatkarību, uzsākts Baltijas vēja parku enerģijas pilotprojekts mājsaimniecībām

    Jaunākie raksti

    Attīstot Baltijas atjaunīgās enerģijas ražošanas jaudas un meklējot jaunus risinājumus elektroenerģijas izmaksu kāpuma mazināšanai, energouzņēmums Enefit sācis pilotprojektu Latvijas mājsaimniecībām, piedāvājot tiešā veidā iegādāties elektrību no vietējiem vēja parkiem. Tādējādi tiek veicināta atteikšanās no energoresursu importa, jo vēja enerģijas spēkstacijas jau šobrīd uzrāda būtiski zemākas ražošanas izmaksas, kas ļauj piedāvāt par aptuveni 30% zemāku fiksēto elektrības cenu nekā aktuālie piedāvājumi Latvijas tirgū.
    Pilotprojekts paredz jaunas iespējas lietotāju un ražotāju sadarbībai ar abpusēju ieguvumu.  Mājsaimniecībām tiek piedāvāta iespēja slēgt līgumu ar vēja enerģijas ražotājiem un vienoties par ilgtermiņā fiksētu un izdevīgāku elektroenerģijas cenu, kamēr ražotājs iegūst patēriņa garantijas un iespēju stabili plānot savu attīstību. Pašlaik vienošanās ar Baltijas vēja parku attīstītājiem paredz fiksētu cenu sešu gadu periodam, garantējot vienas kilovatstundas cenu 0,164 eiro. Salīdzinājumam – šī brīža vidējā elektroenerģijas cena fiksētas cenas līgumiem Latvijā svārstās ap 0,23 eiro par kilovatstundu.

    “Elektroenerģijas izmaksu kāpums ir jaunā realitāte, ko nosaka Latvijas atkarība no energoresursu importa. Pavasarī vērojama cenu krituma tendence, ko nosaka augsts ūdens līmenis reģiona hidroelektrostaciju rezervuāros. Tomēr jau tagad ir skaidrs, ka ilgtermiņā elektrības cenas būs ļoti svārstīgas ar tendenci atsevišķos periodos saglabāties ļoti augstām. Vienlaikus jau šodien Baltijas vēja enerģijas parki spēj piedāvāt būtiski lētāku elektrību. Pagaidām gan ierobežotā apjomā. Tomēr, jo vairāk lietotāju būs gatavi iegādāties zaļo enerģiju, jo vairāk šādu spēkstaciju varēs attīstīt Baltijā un attiecīgi arī paplašināt lētākas elektrības pieejamību.

    Reklāma

    Ar šo pilotprojektu vēlamies parādīt, ka jau šobrīd varam reālistiski runāt par Latvijas un Baltijas energoneatkarību, turklāt tas nenozīmē izmaksu kāpumu. Drīzāk pretēji – nodrošinot vienkāršu lietotāju pieeju zaļajai enerģijai, arī tās ražošanas izmaksas var būt konkurētspējīgas pat bez valsts atbalsta. Turklāt tādējādi arī veicinām ilgtspējīgu tautsaimniecības attīstību un CO2 izmešu mazināšanas mērķu izpildi,” norāda energouzņēmuma Enefit valdes priekšsēdētājs Krists Mertens.

    Kaut arī šī gada martā veiktā aptauja rāda, ka 65% iedzīvotāju ir gatavi atbalstīt Latvijas pāreju uz enerģijas ražošanu no atjaunīgajiem energoresursiem, pagaidām jārēķinās ar jaunu ražošanas jaudu pieejamību šādas gatavības īstenošanai. Pašlaik pieejamās atjaunīgās enerģijas ražošanas jaudas ir ierobežotas, un pilotprojekta ietvaros paredzēts, ka elektrību tiešā veidā no atjaunīgās enerģijas uzņēmuma Enefit Green attīstītajiem vēja parkiem Somijā, Igaunijā un Lietuvā varēs iegādāties 10 000 mājsaimniecību.

    Kā skaidro Krists Mertens, šāda risinājuma versija aizvadītā gada laikā ir pārbaudīta arī biznesa klientu segmentā: “Ilgtermiņa līgumus ar vēja parkiem izvēlējušies slēgt visdažādākā profila uzņēmumi, kuriem ir svarīgi prognozēt savas enerģijas izmaksas ilgākā laikā periodā. Līdzšinējā pieredze liecina, ka vēja parku piedāvātās enerģijas izmaksas veidojušas 30% un pat līdz 70% ietaupījumu, ņemot vērā tirgus cenas straujās svārstības. Savukārt vēja parkiem tas ir nodrošinājis garantētu investīciju plūsmu, kas ļauj paplašināt ražošanas jaudas. Iesaistot atjaunīgās enerģijas spēkstaciju attīstībā arī mājsaimniecības, jau tuvāko piecu gadu perspektīvā varam veicināt straujāku modernu vietējo enerģijas ražošanas jaudu attīstību.”

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Munins
    23.04.2022 10:10

    Ne vārda par to, kas notiks bezvēja gadījumā.

    digitalk
    23.04.2022 10:21
    Reply to  Munins

    tas pats, kas parasti. preses relīze nav jāsāk ar 9. klases fiziku.

    Munins
    24.04.2022 19:35
    Reply to  digitalk

    Nav runa par fiziku, bet par to, ka gribētos zināt, kā vēja parku īpašnieki taisās nodrošināt elektropadevi bezvēja gadījumā. Kaut kā par to nekad neraksta.

    digitalk
    24.04.2022 19:44
    Reply to  Munins

    uz iepriekš saražotās rēķina vai ja sava beigusies, tad ņems kredītā no citiem. tu tak nedomā, ka tavai zaļajai enerģijai tiks pievilkts atsevišķs kabelis pa taisno no tava vēja parka? viss nāk no kopējās elektrības biržas un zaļums tiek nodrošināts papīriski uzskaitot saražoto un patērēto.

    Munins
    24.04.2022 20:02
    Reply to  digitalk

    Problēma tāda, ka bezvējš var uznākt visā Eiropā vienlaikus. Tad kaut kur jābūt pamatīgām rezerves jaudām, lai to kompensētu. Atkal no krieviemn pirksim?

    digitalk
    24.04.2022 20:38
    Reply to  Munins

    HES, TEC, AES, saule

    Munins
    24.04.2022 21:17
    Reply to  digitalk

    Kāds speciāli uzturēs nestrādājošas HES, TEC, AES, saules parkus ar visiem speciālistiem, lai vajadzības gadījumā padotu Latvijai strāvu?

    digitalk
    24.04.2022 21:25
    Reply to  Munins

    nestrādājošas tās ir tikai tavā iedomu pasaulītē. tā kā pamatklasēs tev elementāro loģiku nav iemācījuši, tad parodija par diskusiju ir beigusies.

    Munins
    24.04.2022 21:32
    Reply to  digitalk

    Elementāras loģikas tev nav pašam.

    Kārlis
    24.04.2022 22:38

    Man ar patīk zaļā elektrība. Es tikai par. Pats nelietoju ar gāzi iegūto elektrību. To skatos uzmanīgi un nelaižu mājās.

    Reklāma