Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ZenWiFi Pro XT12 bezvadu režģtīkla maršrutētāju apskats

    Jaunākie raksti

    Šis būs saldsērīgs apskats, jo diez vai kāds būs tik dulls, lai savu mājokļa Wi-Fi signālu uzticētu aptuveni 840 eiro ierīču pārim. ASUS ZenWiFi Pro XT12 bezvadu režģtīkla maršrutētāju komplekts ir ar milzu atrāvienu dārgākā mājas lietotājiem paredzētā bezvadu tīklu sistēma, ko esam redzējuši.

    ZenWiFi Pro XT12 ir paredzēts pamatīga klienta ierīču bara maksimāli efektīvai apkalpošanai. Turklāt tas viss smuki dzīvojas bezvadu režģtīkla sistēmā, kas atbalsta arī citu ASUS AiMesh ierīču pievienošanu. ZenWiFi Pro XT12 bezvadu režģtīkla maršrutētāju komplekts paredzēts aptuveni 600 kvadrātmetru nosegšanai ar bezvadu interneta signālu, piedāvājot vienus no lielākajiem vai pat lielākos datu pārraides ātrumus.

    Reklāma

    Pie mums ZenWiFi Pro XT12 bezvadu režģtīkla maršrutētāju komplekts atbrauca ļoti agri, YouTube tobrīd bija vien divi video par šīm ierīcēm – viens bija izpakošanas video ar šaušalīgu mūziku, otrā, ja pareizi atminos, indietis kaut ko runāja savā valodā. Ar to vēlos sacīt, ka ZenWiFi Pro XT12 pie mums, iespējams, bija ar visai pazaļu programmatūru, kas var ietekmēt ierīču stabilitāti un darbības ātrumu.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: tri-band, AX11000 ultimate AX performance 1148 + 4804 + 4804 Mb/s
    • Procesors: 2.0 GHz quad-core, 64 bitu
    • Atmiņas: RAM 1024 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: 4×4 MU-MIMO (2.4 GHz 4×4, 5 GHz-1 4×4 un 5 GHz-2 4×4), ASUS AiRadar, Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 2.5G BaseT for WAN x1, RJ45 2.5G BaseT for LAN x1, RJ45 Gigabit BaseT for LAN x2
    • LED indikatori: Power, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset, Power
    • Izmēri un svars: 115 x 115 x 241 mm, aptuveni 1500 g katrai ierīcei
    • Papildus: QoS, AiProtection Classic, Parental Control, Beamforming, AiMesh
    • Cena: apskata tapšanas laikā ap 840 eiro ārzemju tīmekļa veikalos par divu ierīču komplektu

    Izskats un uzbūve

    ZenWiFi Pro XT12 bezvadu režģtīkla maršrutētāji būvēti visai pamatīgi, bet te noteikti ir dažas piebildes par šiem negaidīti dārgajiem maršrutētājiem. Noteikti jāņem vērā, ka katra bezvadu režģtīkla ierīce ir tādas pamatīgas, resnas šampanieša pudeles kastes izmērā (115 x 115 x 241 mm) un katra no ierīcēm sver 1.5 kilogramus. Tas ir daudz gan izmēru, gan svara ziņā. Te gan uzreiz jāsaka, ka ASUS lepojas ar ZenWiFi Pro XT12 dzesēšanu, kas tik jaudīgām ierīcēm ir būtiski. Visus ZenWiFi Pro XT12 sānus nosedz ventilācijas atveres.

    ZenWiFi Pro XT12 virspusē ir caurspīdīga akrila vāki, tie nav noņemami, bet ir visai neizturīgi pret skrāpējumiem. Divas reizes noslaucīju no ZenWiFi Pro XT12 putekļus un jau šie vāki bija ar mikro skrambām. Zem vākiem var redzēt bezvadu režģtīkla maršrutētāju antenas un arī izgaismotu ASUS logo, kas ar krāsām ziņo par ierīču darbību. Izgaismojumu ir iespējams izslēgt.

    Pieslēgvietu klāsts ir pieklājīgs, bet te noteikti kāds gribētu redzēt vismaz vienu vai divas USB pieslēgvietas. ZenWiFi Pro XT12 ir divas 2.5 gigabitu LAN un WAN pieslēgvietas, kā arī divas gigabita LAN ar tā saucamo Link aggregation. Šīs pieslēgvietas ir katram no ZenWiFi Pro XT12. Turpat ir WPS un Reset pogas un ieslēgšanas slēdzis.

    ZenWiFi Pro XT12 apakšā ir švammes materiāla peka, kas savāc pilnīgi visu mēslus.

    Es teiktu, ka par šo cenu ASUS varēja paslēpt ZenWiFi Pro XT12 pieslēgvietas, gluži kā tas bija Ubiquiti AmpliFi Alien. AmpliFi Alien gan tas nebija realizēts ideāli, bet doma bija pareiza.

    ZenWiFi Pro XT12 enerģiju nodrošina pamatīgi, teju klēpjdatora spēju barošanas bloki ar 45 W jaudu. Izmēģināšanas laikā redzēju, ka tikai maksimums 0.1 A un 10 W pie manas ikdienas noslodzes (3 ierīces ar vadu un aptuveni 6 ierīces bezvadu režīmā).

    Iestatīšana

    Jau iepriekš minēju, ka veikalos ZenWiFi Pro XT12 vēl nav nonācis, arī tikai pāris cilvēki parādījuši šīs ierīces YouTube, attiecīgi varam sagaidīt nedaudz zaļu programmatūru. Un to arī sagaidījām! Nedaudz misējās ar vienas ZenWiFi Pro XT12 ierīces iestatīšanu – ASUS Router lietotne to atpazina tikai tad, kad noskenēju uz ierīces apakšas uzlīmēto QR kodu. Nekādi citādi (ne vada, ne bezvadu režīmā) ierīce neļāva sev piekļūt.

    Pēc tam gan abas ZenWiFi Pro XT12 ierīces atrada viena otru un savienojās bezvadu režģtīkla slēgumā. Interesanti, ka ZenWiFi Pro XT12 piedāvā izvēlēties manuāli arī vada savienojumu (wired backhaul), bet tik pat veiksmīgi vari izmantot bezvada savienojumu (wireless backhaul), kam tiek izdalīts atsevišķs Wi-Fi 6 kanāls.

    Plašākus iestatījumus var atrast, ja piekļūsti ZenWiFi Pro XT12 no datora tīmekļa pārlūka (router.asus.com). Bet te man atkal gribētos teikt, ka visu to pašu un ar ikdienišķām klientu ierīcēm sasniedzamus tos pašus ātrums nodrošina arī, piemēram, ASUS TUF AX5400, ko pats apskatīju un pats pēc tam nopirku. Divi šādi ASUS TUF AX5400 bezvadu režģtīkla slēgumā varētu būt lēnāki, jo tomēr ZenWiFi Pro XT12 ir ar atsevišķi izdalītu kanālu saziņai maršrutētāju starpā (wireless backhaul). ZenWiFi Pro XT12 nāks talkā, ja mājās ir īstenas 2.5 gigabitu ierīces, piemēram, atbilstošs NAS un moderns galddators. Ierīces atbalsta tā dēvēto LAN savienojumu agregāciju, lai nodrošinātu līdz 2 Gb/s ātrumus, kad saderīgi PC vai NAS pievienoti ar vadiem pie maršrutētāja.

    ZenWiFi Pro XT12 piedāvā Adaptive QoS (tiek automātiski pielāgoti ierīču iestatījumi tīmekļa kapacitātes izmantošanai). Visai ērti realizēta iespēja katrai klienta ierīcei noteikt dažādus ierobežojumus, kas gan pamatā kalpos kā bērnu piekļuves tīmeklim ierobežošana noteiktos laika periodos. Pastāv arī iespēja pārvaldīt maršrutētāju attālināti, atliek vien pieteikties ar Google vai ASUS lietotājvārdu un paroli.

    Ātrdarbība

    Ar pieejamo ZenWiFi Pro XT12 programmatūras versiju neveicās ideāli – ar vienu no pieejamajiem viedtālruņiem režģtīkla ierīces it kā uzrādīja maksimālo teorētisko savienojuma ātrumu, bet faktiski datu pārraide bija ap 30 Mb/s. Pieļauju, ka arī citi mērījumi nav maksimums, ko vajadzētu sagaidīt no ZenWiFi Pro XT12.

    Wi-Fi 6 (802.11ax) tīklā ZenWiFi Pro XT12 kopā ar Poco viedtālruni, kam ir Wi-Fi 6, uzrādīja 451 Mb/s (56.4 MB/s) lejupielādei un aptuveni 822 Mb/s (102.75 MB/s) augšupielādei, kad testu veic starp klēpjdatoru ar jau minēto viedtāruni, bet dators maršrutētājam pieslēgts ar vadu. Šis mērījums tika veikts tiešā redzamībā. Tālāk sekoja šie paši mērījumu tālākajā istabā aiz divām reģipša sienām, kur ātruma izmaiņas nebija kritiskas. Vismaz ne viedtālruņa izmantošanai.

    Lietotne uzrāda pie maršrutētāja aptuveni -30…-33 dBm 5.0 GHz, aiz vienām koka durvīm -53…-55 dBm, bet blakus istabā aiz divām reģipša sienām signāls vēl arvien ir ļoti pieņemami -61…-62 dBm. Ar ieslēgtu otru režģtīkla ierīci blakus istabā signāla stiprums gandrīz nekritās.

    Ja vēlies sataupīt kādu cenu par elektroenerģiju, tad ZenWiFi Pro XT12 iespējams aktivizēt arī Eco režīmu, kas samazina maršrutētāja jaudu.

    Tagad kārta mērīt ātrumu starp diviem datoriem. Viens pieslēgts ar vadu pie ZenWiFi Pro XT12, otram ir Intel AX200 bezvadu tīkla karte. Tiešā redzamībā ir sekojoši ātrumi – lejupielādei vidēji ap 718 Mb/s (89.75 MB/s) un augšupielādei vidēji ap 883 Mb/s (110.4 MB/s). Gigabita tīkla vads nu arī šajā mirklī ir teju sasniedzis savu maksimumu. Mūsu mērījumu rekordi iepriekš bija 732 Mb/s (91.5 MB/s) lejupielādei, kā arī 862 Mb/s (107.75 MB/s) augšupielādei, kas tika panākti ar būtiski lētāku ASUS bezvadu maršrutētāju.

    Blakus istabā veicu mērījumus ar izslēgtu otro režģtīkla ierīci.

    Tagad ieslēdzu arī otru režģtīkla ierīci, lai tālākajā istabā panāktu ātrāku un stabilāku signālu. Un to arī ieguvu – ātrdarbība pat uzlabojās, jo signālam nenācās meklēt ceļu, nu bija gandrīz tieša redzamība.

    Kopumā man ir jāsaka, ka ZenWiFi Pro XT12 uzrādīja ciešamus, bet ne ideālus datu pārraides ātrumus viedtālrunim. Starp datoriem ZenWiFi Pro XT12 uzrādīja vienus no lielākajiem un dažbrīd pašus labākos datu pārraides ātrumiem, kas mani patīkami pārsteidza. Gribētos sacīt, ka ZenWiFi Pro XT12 bezvadu maršrutētājs spēs noslogot visu mājokļa interneta pieslēgumu, ja vien neizmanto Tet solītos 10 gigabitus.

    Kā var labi redzēt, ZenWiFi Pro XT12 piedāvā ātrāko augšupielādi, bet ar lejupielādi kaut kā neveicas.

    Nobeigumā

    Ir jau viss bezgala skaisti un tā tālāk, un tā joprojām, bet 840 eiro par diviem bezvadu maršrutētājiem nav gluži ikdienišķa cena. Precīzu ZenWiFi Pro XT12 cenu Latvijā vēl nosaukt nevaru, jo maršrutētāju komplekts te nav vēl veikalos atrodams.

    Var just, ka ZenWiFi Pro XT12 vēl pagaidām ir ar pazaļu programmatūru, jo ne visas savienotās ierīces darbojās tā, kā to varētu sagaidīt, arī pirmreizējā iestatīšana bija ar saviem izaicinājumiem.

    Protams, ir patīkami redzēt ierīces, kas ir tik tikko izlaistas, bet tām ir savas problēmas, kuras, visticamāk, mēs neredzētu, ja ierīces saņemtu pēc pāris mēnešiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    karlis
    02.03.2022 11:22

    lai tests būtu pilnīgs tādai iekārtai, tad vajadzētu simulēt:
    1. 10 lietotāju vienlaicīgu noslodzi
    2. 20 lietotāju vienlaicīgu noslodzi.
    3. uzstādīt to vidēja ofisa (ja tādu vēl var atrast) telpās

    pēc cenas, tas acīmredzot nav mājas risinājums. un mājās arī nav vajadzīgi šādi briesmīgi ātrumi.
    bet, lai ofiss to nopirktu, tad nepieciešams to pārliecināt, ka tas strādās ar iekārtu zooparku.

    bet visumā ir bija ļoti interesanti.

    Reklāma