Web Analytics
More
    Reklāma

    AmpliFi Alien Wi-Fi 6 maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Ubiquiti ražoto AmpliFi maršrutētāju kluss fans esmu jau vairāk nekā divus gadus, kad manā mājsaimniecībā ienāca mazā, baltā AmpliFi HD kastīte. AmpliFi HD vēl arvien ir ļoti cienījamas veiktspējas maršrutētājs, bet tam nav šobrīd aktuālā Wi-Fi 6 standarta. Laikam ir jāsaka, ka AmpliFi HD man pieejamajam interneta pieslēgumam un tīklā esošo ierīču klāstam ir pat vairāk nekā pietiekošs. Mītu vidēja izmēra trīs istabās ar visai maz piesārņotu ēteru un ienākošo internetu virs 600 megabitiem sekundē.

    Ubiquiti Networks saknes saistāmas ar Latviju, 2014. gadā, nodibinot U Labs, pirmo patērētāju produktu izpētes centru Latvijā, uzņēmums sāka virzību uz risinājumu mājas lietošanai izstrādi un ražošanu. AmpliFi HD bija pirmais Ubiquiti Networks produkts lietošanai mājās. Latvijas inženieri joprojām izstrādā arī citus Ubiquiti produktus, ko lieto un iecienījuši cilvēki visā pasaulē. AmpliFi Alien seko AmpliFi HD pēdās, piedāvājot vēl dižākus ātrumus un modernāku iespēju klāstu.

    Reklāma

    Ar ko tad mūs vilina jaunais AmpliFi Alien? Arī AmpliFi Alien uzskatāms par tā dēvēto bezvadu režģtīkla maršrutētāju (mesh router), mums gan šoreiz atsūtīts ir viens pats AmpliFi Alien bez otras bezvadu režģtīkla ierīces. Tiek apgalvots, ka AmpliFi Alien ir jaudīgāks, tam klāt nācis ekrāns ar plašāku parādīto saturu, kā arī AmpliFi Alien ir Wi-Fi 6 maršrutētājs. AmpliFi Alien saglabājis to pašu vienkāršo apkalpošanu ar viedierīces lietotni.

    Pie AmpliFi Alien mīnusiem droši vien būtu jāmin 160 MHz kanāla neesamība, tātad ar AmpliFi Alien sasniegt maksimālos Wi-Fi 6 ātrumus neizdosies, bet man ir jāsaka, ka līdz šim testos tā arī neesmu redzējis 160 MHz ieguvumus, lai arī man ir datorā Intel AX200 bezvadu tīkla karte ar 160 MHz atbalstu un Windows 10 pat ar atsevišķiem maršrutētājiem ir uzrādījis 160 MHz pie tīkla kartes un Wi-Fi savienojuma informācijas. Ierīces pārstāvji Latvijā gan apgalvo, ka 160 MHz kanāls tiks pievienots ar atjauninājumu nākamā gada sākumā.

    Apskata tapšanas laikā AmpliFi Alien nopērkams tikai ražotāja lapā par 386 eiro. Nevienā tīmekļa veikalā apskata tapšanas laikā maršrutētājs nav pieejams. AmpliFi Alien un MeshPoint komplekts maksā 700 eiro. AmpliFi mājaslapā tiek brīdināts, ka ierīču komplekti ir sakodēti kopā, nebūs iespējams tos sadalīt, lai izmantotu tos atsevišķi, piemēram, citā mājā. Šādu iespēju piedāvā gandrīz visi citi bezvada režģtīklu ierīču ražotāji.

    Tehniskā specifikācija

    • Wi-Fi Standarti: Wi-Fi 6 (Wi-Fi ac/n/g/a/b/ax)
    • Datu pārraides ātrumi: Dual band 2.4Ghz (Wi-Fi 6) 4×4 MIMO līdz 1148 Mbps; 5Ghz (Wi-Fi 6) 8×8 MIMO līdz 4804 Mbps (MU-MIMO, OFDMA, Tx-Beamfroming)
    • Wi-Fi kanāli: 20 MHz, 40 MHz, 80 MHz, tiek plānots arī 160 MHz
    • Ekrāns: skārienjutīgs, 4.7 collas, 274 x 1268, ap 279 ppi
    • Procesors: četru kodolu Cortex A53, 2 GHz
    • Pieslēgvietas: 4 x Gigabit Ethernet (LAN), 1 x Gigabit Ethernet (WAN)
    • Drošība: WPA2
    • Enerģijas patēriņš: līdz 35 W
    • Izmēri: 110 x 110 x 250 mm
    • Svars: 1.2 kg
    AmpliFi Alien un MeshPoint komplekts

    Izskats un uzbūve

    Izmēru ziņā AmpliFi Alien ir aptuveni divu litru kolas pudele, kas ir gandrīz trīskāršs izmēru kāpums, kad to salīdzina ar AmpliFi HD. Turklāt jaunais AmpliFi Alien pieejams tikai un vienīgi melnā krāsā, kas vismaz man nešķiet super vilinoši. Šo modeli, gluži kā AmpliFi HD, arī varēja veidot gan melnu, gan arī baltu. Tiesa AmpliFi HD melnā ir geimeru versija. AmpliFi Alien ir viegli matēts, to būs visai vienkārši tīrīt.

    Uzkrītošākās pazīmes ir zaļais izgaismojums zem maršrutētāja, bet tāds pats (tikai balts) ir vecākajam AmpliFi HD. Toties pamatīgi uzlabots AmpliFi Alien ekrāns – tas ir daudz kontrastaināks un tajā satilpst plaša informācija par AmpliFi Alien darbību. Es gan klusi atzīšos, ka pat mani šie gīkainie dati nespēj aizkustināt ilgākā rūtera izmantošanai laikā. Parādītais pulksteņa laiks ir saskatāms no aptuveni 2 metru attāluma, pārējā informācija, manuprāt, ir ar diezgan nosacītu jēgu ikdienai un tās nolasīšanai jālien pie ekrāniņa pavisam tuvu.

    AmpliFi Alien ekrāniņš rāda pulksteni, iespējams nomērīt pieslēguma ātrumu (nav gan zināms pret kādu serveri šis tiek mērīts), tāpat ekrānā parādās šībrīža tīkla aktivitāte, visai dīvains Wi-Fi kvalitātes parametrs, pieslēgto ierīču klāsts un dati par procesora izmantošanu un temperatūru. Ražotājs uzsver, ka šis ir pasaulē vienīgais šāds produkts ar skārienjutīgu ekrānu, ja neskaita pirmo AmpliFi HD modeli, kam arī ir skārienjutīgs ekrāns, bet tas ir ar zemāku kontrastu un jūtami vājākiem skatu leņķiem.

    Wi-Fi kvalitātes parametrs apkopo un sniedz informāciju klientam par Wi-Fi tīklu kopumā, kurā ietilpst signāla kvalitāte (pakešu zudumi, signāla stiprums, atslēgšanās utt.), Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 standartu lietošana, 2.4 GHz vai 5 GHz lietošana, u.c. Pēc šī parametra klients var novērtēt, vai ir problēmas ar Wi-Fi attiecībā pret bezvadu klientierīcēm, kas tam ir pieslēgušās. Piemēram, klients, kas ir pieslēdzies ar 2.4 GHz savienojumu samazina Wi-Fi novērtējumu, bet, ja tas pats klients pieslēgtos ar 5 GHz savienojumu, Wi-Fi novērtējums būtu augstāks. Vismaz šādi šo parametru skaidro ražotāja pārstāvji Latvijā. Man gan tas vēl arvien izklausās pēc mērījumiem papagaiļos vai slotaskātos pret govsmāvieniem. Ekrānā parādīto saturu lietotājs vismaz šobrīd nevar nekā izmainīt vai pielāgot.

    Ekrāniņš ir skārienjutīgs, kā arī ierīcē ir iebūvēts vibromotors, līdzīgi kā viedtālrunī ziņojot par skāriena reģistrēšanu. AmpliFi Alien iebūvēts arī neliels skaļrunis, kas ik pa laikam izdveš dažādas skaņas, to gan uzreiz izslēdzu, jo tas tikai bļaustās pie maršrutētāja pārstartēšanas un programmatūras atjauninājumiem.

    Ekrāna un zaļā apakšas izgaismojuma spilgtums ir regulējams, tos iespējams arī pavisam izslēgt un pat iestatīt nakts režīmu, kad viss spīdošais tiek atslēgts.

    AmpliFi Alien aizmugures daļā (pa diagonāli pret ekrānu) ir izvietotas četras gigabita LAN pieslēgvietas, bet ienākošais LAN vads kopā ar barošanas vadu ir ievietojami AmpliFi Alien apakšdaļā. Maršrutētājam līdzi tiek dots arī mīkstāks un saplacināts LAN kabelītis, to droši vien būtu ieteicams izmantot, jo parasts vads var būt par stīvu, mani novērojumi liecina, ka parasts vads lauž pieslēgvietu un var pat pazust signāls. Šis var būt paliels mīnuss, kas liek izmantot kabeļu savienojumus, ja ar līdzi dotā mīkstā vada garumu nepietiek.

    AmpliFi Alien nav iespējas pievienot USB atmiņu vai cieto disku, toties barošanas bloks ir iebūvēts pašā ierīcē, tas neatrodas uz elektrības vada. AmpliFi HD tika nobarots ar microUSB vada palīdzību, turklāt šis vecākais maršrutētājs tērēja līdz 11 W, kamēr jaunajam ir jau īstens elektrības vads un AmpliFi Alien tērē līdz 35 W, kas ir visai traks maksimālā teorētiskā patērējamā elektrības apjoma pieaugums. Cik papētīju, tad vairākiem Wi-Fi 6 maršrutētājiem enerģijas patēriņš norādīts ap 10 – 12 W, piemēram, TP-Link Archer AX1500. Pāris dārgajiem ASUS Wi-Fi 6 maršrutētājiem ir barošanas ierīces ar jaudu ap 30… 33 W.

    Protams, AmpliFi Alien nestrādā visu laiku ar 35 W, bet, ja strādātu, tad mēnesī tas izmaksātu ap 4 eiro. Ja AmpliFi Alien darbojas ar 20 W, tad tāpat tas mēnesī izmaksā ap 2.50 eiro. Daudz nav, bet gadu gaitā starpība sakrājas. Ražotājs gan runā analoģijās, ka “sporta auto” nav nepieciešamības pēc degvielas ekonomijas.

    Iestatīšana un lietotne

    AmpliFi Alien iestatīšana ir perfekti vienkāršota, bet te laikam vismaz daļu lomas spēlē tas, ka arī citi iestatījumi ir ļoti vienkāršoti. Atliek vien viedtālrunī uzstādīt AmpliFi lietotni un sekot instrukcijām. Iestatīšanai aizņems aptuveni 5 minūtes, turklāt šajā laikā ir iekšā arī pirmreizējā programmatūras atjaunināšana.

    Pati lietotne sadalīta Overview, Performance, Guest, Devices daļās Diagnose. Overview rāda ierīces statusu, pieslēgto ierīču klāstu un ļauj ātri iekļūt tīmekļa ātruma mērīšanai. Performance sadaļā var redzēt tīkla noslodzi, kā arī veikt jau minēto ātruma mērīšanu. Guest sadaļā ir iespēja izveidot vēl vienu viesiem paredzētu bezvadu tīklu (viesi netiek, piemēram, pie taviem NAS diskiem un citām tīkla ierīcēm), viesu Wi-Fi var arī iestatīt automātisku izslēgšanos.

    Devices sadaļa ir veltīta pievienotajām ierīcēm, te var ne tikai pārsaukt ierīces, bet arī tām piešķirt atbilstošas ikonas no visai plaša ražotāju un ierīču klāsta. Tāpat var katrai ierīcei atsevišķi aktivizēt tādu kā QoS – ierīce tīklā var būt kā standarta ierīce bez prioritātēm, kā spēlēm vai kā straumēšanai paredzēta ierīce. Nekādas izmaiņas gan nejutu. Šīs te pašas iespējas ir arī vecajā AmpliFi HD, arī tur pie aptuveni 8 aktīvām ierīcēm nekādas izmaiņas just nevar.

    AmpliFi Alien un citas AmpliFi tīkla ierīces piedāvā Teleport iespēju, kas ir sava veida VPN, bet tas iet caur tavas mājas tīmekli, kad pats esi ceļojumā. Tādējādi vari izmantot AmpliFi Alien, lai piekļūtu savam Netflix vai citam ģeogrāfiski ierobežotam saturam. Te gan jāsaka, ka es laikam labprātāk tiktu pie ASV Netflix, nevis pie Latvijas nožēlojamā piedāvājuma. Teleport darbināšanai nāksies ielādēt atsevišķu bezmaksas lietotni.

    AmpliFi Alien nodrošina port forwarding, MAC adreses klonēšanu. Tiek piedāvāta iespēja pārvaldīt AmpliFi Alien, kad esi ārpus mājas un šis nelielais triks man izglāba saldētavas saturu, kad biju izbraucis vasarā uz pāris dienām, bet Rīgā un tās apkārtnē pazuda elektrība. Pēc tam tā pati neatjaunojās, redzēju, ka maršrutētājs nav pieejams.

    Ātrdarbība

    Teorētiskais AmpliFi Alien datu pārraides ātrums Wi-Fi 6 tīklā ir 4804 Mbps, ja vien tev pašam mājās ir kas saderīgs, ko likt pretī 8 x 8 Wi-Fi 6 maršrutētāja antenām (spēju sarakstā ir arī MU-MIMO un beamforming).

    Sāku mērījumus ar signāla stiprumu. Wi-Fi 4 tīklā mērījumi AmpliFi Alien un vecākajam AmpliFi HD bija gandrīz identiski. Wi-Fi 5 tīklā pie maršrutētāja vecais AmpliFi HD uzrāda -39 dBm, kamēr jaunais AmpliFi Alien parāda nez kāpēc -47 dBm. Blakus istabā aiz vienas reģipša sienas AmpliFi HD ir -47 dBm, bet AmpliFi Alien ir -36 dBm, kamēr aiz divām reģipša sienām vēl nākamajā istabā abi maršrutētāji uzrāda -64 dBm signāla stiprumu.

    Wi-Fi 6 tīklā AmpliFi Alien uzrāda attiecīgi -35, -48 un -70 dBm, kur pēdējais jau skaitās gandrīz nelietojams signāla stiprums.

    Ķeramies pie ātruma mērījumiem. Ienākošais internets man šobrīd ir ap 630 Mbps, kas ir aptuveni 79 MB/s. To arī AmpliFi Alien ekrāns uzrāda, kad veicam mērījumu pašā maršrutētājā. Bet ātrumi visai jūtami krīt, kad pārbaudām datora spējas, kas pieslēgts Wi-Fi 6. Protams, te jāņem vērā, ka Wi-Fi signāls var būt mainīgs, mainīgi var būt arī ārējie apstākļi, piemēram, traucējumi no citām ierīcēm. Dažkārt arī nav zināms, pret kādiem serveriem tiek veikti mērījumi, tāpēc mērīju piecas reizes un parādu ātrākos datus.

    3 – 4 metru attālumā var no AmpliFi Alien sagaidīt aptuveni 510 Mbps, kas ir aptuveni 63 MB/s. Blakus istabā ātrumi visai strauji krīt, tur ir vien 230 Mbps, kas ir ap 29 MB/s. Tālākajā istabā ir knapi 150 Mbps, kas ir ap 18 MB/s. Nav slikti, bet ātrumu kritums ir novērojams. Te, protams, nāktu talkā otra AmpliFi MeshPoint ierīce, bet pilns komplekts mums šoreiz netika atsūtīts.

    Ekrānkopija no eu.store.ui.com; mūs kā pircēju interesē cena ar PVN (VAT Incl.)

    Cik noprotams, AmpliFi Alien gan nav uzskatāms par īstenu bezvadu režģtīkla maršrutētāju, jo AmpliFi Alien un AmpliFi MeshPoint neizmanto tā dēvēto wireless backhaul, kas ir speciāli nodalīts 5 GHz signāls ierīču saziņai savā starpā. Tātad, visticamāk, AmpliFi Alien un AmpliFi MeshPoint komplekts noēdīs bezvadu tīmekļa ātrumu, bet šis ir tikai mans pieņēmums, neesmu šo AmpliFi Alien un AmpliFi MeshPoint komplektu dzīvē redzējis. AmpliFi Alien un AmpliFi MeshPoint pastāv iespēja savienot ar vadu (wired backhaul), bet tad šīs ierīces nevajadzētu dēvēt par īsteniem bezvadu režģtīkla maršrutētājiem. Te atļaušos atgādināt, ka viens pats AmpliFi Alien maksā 380 eiro, bet divu ierīču komplekta cena ir 700 eiro.

    Nobeigumā

    Laikam biju visai skarbs pret AmpliFi Alien, bet tomēr ir jāsaka, ka gandrīz 386 eiro par bezvadu maršrutētāju ir pietiekami daudz, lai no tā tad arī prasītu atdevi. Ja skatāmies uz AmpliFi HD un AmpliFi Alien, tad no redzamo funkciju viedokļa klāt nācis tikai Wi-Fi 6 atbalsts, bet ar to arī viss beidzas. Protams, ar Wi-Fi 6 kopā nāk vesela uzlabojumu jūra, kas gan mājas lietotājam ar pāris ierīcēm un ne pārāk ātru internetu var palikt nemanāma. AmpliFi HD un AmpliFi Alien ir gandrīz identiskas iespējas lietotnē, te gan jāsaka, ka AmpliFi HD startēja ar vēl nabadzīgāku iespēju klāstu, bet šo gadu laikā tika nedaudz pieaudzētas iespējas klāt ar programmatūras atjauninājumiem.

    Esmu arī pamatīgi vīlies par AmpliFi Alien un AmpliFi MeshPoint nespēju korekti sadarboties, izmantojot trešo, nodalīto wireless backhaul tīklu, tas ir ļoti nesaprotams solis šajā cenu kategorijā. Ja reiz runājam par AmpliFi Alien spējām, tad ir jāpiemin, ka AmpliFi ierobežojis savu bezvadu režģtīkla produktu tikai nopērkamā 700 eiro komplekta ietvaros – režģtīkla ierīces ir rūpnīcā sakodētas kopā, nevarēsi komplektu sadalīt izmantošanai citās vietās. Šajā ziņā citi ražotāji ir daudz fleksiblāki. Pie jau esoša AmpliFi Alien vai AmpliFi MeshPoint komplekta mājās vienmēr varēsi pievienot vēl neskaitāmus AmpliFi Alien, te gan nekādu ierobežojumu nav.

    Zinu, ka mājas lietotājam tas gandrīz neko šobrīd nedotu, bet redzēt 2.5 Gbps WAN būtu bijis patīkami, jo to dod arī ASUS un TP-Link līdzīgas un pat zemākas cenas Wi-Fi 6 produktos, piemēram, ASUS RT-AX86U. Šobrīd pērkot NAS ierīci droši vien prasītos to meklēt ar 2.5 Gbps atbalstu.

    Mani kā ikdienas lietotāju mulsinātu ekrānā redzamais visai bezjēdzīgais saturs. Nezinu kā citiem, bet man ikdienā noderētu būtiski lielāka izmēra pulkstenis, bet kaut kādi papagaiļos izteikti Wi-Fi kvalitātes rādītāji ir pilnīgi vienaldzīgi.

    Iemetu aci Wi-Fi Alliance mājaslapā, tur nav informācijas par AmpliFi Alien, tātad šim maršrutētājam nav pilna Wi-Fi 6 sertifikāta. Daži citi Ubiquiti produkti gan pie sertifikāta ir tikuši.

    Wi-Fi 6 mūsu dzīvēs vēl īsti nav ienācis. Jā, modernie viedtālruņi sāk saņemt Wi-Fi 6, arī nesen iegādātā biznesa klases vai dārgā spēlēm paredzētā klēpjdatorā būs iekšā Wi-Fi 6, bet maršrutētāji ar Wi-Fi 6 vēl arvien ir dārgi. Lētākais pie mums pieejamais Wi-Fi 6 maršrutētājs ir TP-Link Archer AX10. Neesmu TP-Link Archer AX10 un AmpliFi Alien blakus licis, bet ir sajūta, ka šie abi bezvadu maršrutētāji ātrdarbībā un iespēju klāstā būs ļoti tuvu viens otram, kamēr cenas starpība ir 200 eiro. Par viena paša AmpliFi Alien cenu jau var iegādāties Netgear MK62 AX1800 dual-band komplektu, kas sastāv no diviem Wi-Fi 6 bezvadu režģtīkla maršrutētājiem.

    Patika

    • Wi-Fi 6 un pieklājīgi bezvadu tīkla ātrumi
    • super elementāra iestatīšana
    • noslīpēta lietotne
    • glīts dizains

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • nav īstenas bezvadu režģtīkla iespējas (nav atsevišķi izdalīts wireless backhaul)
    • nav 160 MHz
    • ļoti augsta cena
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Eriks Heibergs
    04.02.2021 15:29

    Jau pasens laiks kā pagājis kad šo skaistuli prezentēja. Neparasti ka tik ilgi LV viņu nevar nopirkt! Dizains jau nu man ļoti patīk :))
    Ja kas AmpliFi HD barojās ar USB-C.

    Artis Abols
    04.02.2021 19:52
    Reply to  Eriks Heibergs

    Varbūt melnā geimeru versija barojas no C, bet parastā baltā versija ir ar veco, labo microUSB. Par to esmu gatavs saderēt.

    Rodžers Vilko
    04.02.2021 20:16
    Reply to  Artis Abols

    Baltā versija arī ar usb c

    8D704902-C302-4393-ACAF-C51E3AB1EBC7.jpeg
    Eriks Heibergs
    05.02.2021 03:18
    Reply to  Artis Abols

    No, no, baltā versija arī ar USB-C :)) Man divi tādi rūterīši ir, viens ar režģtīkla versiju un otrs bez.

    Eriks Heibergs
    05.02.2021 16:59
    Reply to  Artis Ābols

    Varbūt ar! Kad nopirku tad jau tā nobrīnijos ka rūterim un pie tam ne svaigākā gājuma jau USB-C 😀

    Artis Abols
    04.02.2021 19:58
    Reply to  Eriks Heibergs

    Eiropas versijai ir 8×8, kamēr ja nemaldos ASV versijā ir tikai 4×4. Bet nu tāpat cena ir salīdzinoši ļoti augsta. Par šo cenu jau konkurenti dod 2.5G LAN un pat 8 gab. gigabita portus.

    Eriks Heibergs
    05.02.2021 17:05
    Reply to  Artis Abols

    Jā, cena tāda, diez kas nav. Man vairāk tas gaumīgais dizains patīk. Varētu paķert priekš lauku mājām tīri lai nomainītu veco AmpliFi HD režģtīklu, bet priekš sevis dzīvoklī labāk kaut ko no Netgear. Bet atkla jautājums ja Alien neklasificējās īsti režģtīkla statusam pa 100% tad jādomā.

    Oskars
    05.02.2021 17:43

    Kas taa par modi tagad visu taisiit piizdiigaak? Man piemeram tas gaisminjas trauceetu. Un ekrana visu zaljo. Drausmas, nu ja patik shmekot, tad varbut nokraso to visu kasti zalju arii? Man piemeram patiik ha mazaak uzkriitoshi gaismekli un pati ieriice.

    Čiekurs
    05.02.2021 20:36
    Reply to  Oskars

    Nju ja tjeu njepatiik gajsminjjas tat mosh taa ieriice nau domaata teu koa a?

    Reklāma