Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS RT-AX86U Wi-Fi 6 maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Apskatam šoreiz saņemts ASUS RT-AX86U Wi-Fi 6 maršrutētājs, ko ik pa laikam esmu redzējis nodēvētu par vidējās klases Wi-Fi 6 maršrutētāju. RT-AX86U cena gan par to īsti neliecina, bet, jā, ASUS apcirkņos ir arī dullāki un pāris funkcijām bagātāki Wi-Fi 6 maršrutētāju modeļi.

    Mājas lietotājiem ar Wi-Fi 6 vēl arvien ir visai komplicētas attiecības, jo Wi-Fi 6 varbūt arī ir atnācis jaunākos viedtālruņos un arī svaigie klēpjdatori nu jau nāk ar Wi-Fi 6, ja vien pērc kaut ko cenā virs aptuveni 800 eiro, bet Wi-Fi 6 ik pa laikam atrodams klēpjdatoros no 550 eiro. Te gan jāsaka, ka Wi-Fi 6 bezvadu tīkla kartes ir lētas, Intel AX200 var iegādāties par aptuveni 15 eiro, kā arī Wi-Fi tīkla kartes nomaiņai nebūtu jābūt ļoti sarežģītai, ja vien tev nav super kompakts klēpjdators. Diemžēl Wi-Fi 6 maršrutētāji vēl arvien ir neganti dārgi. Lētākais pie mums iegādājamais Wi-Fi 6 maršrutētājs ir TP-Link Archer AX10, kura cena ir 75 eiro, bet pamatā Wi-Fi 6 maršrutētāju cenas ir no 150 eiro, tomēr lielais vairums Wi-Fi 6 maršrutētāju modeļu ir cenā starp 200 un 400 eiro.

    Reklāma

    Vai es pats esmu ticis līdz Wi-Fi 6 maršrutētājam? Nē. Iemesls ir jau minētā cena, kas vēl arvien ir salīdzinoši augsta, bet ieguvums no Wi-Fi 6 būs niecīgs vai nekāds, ja interneta pakalpojumu sniedzējs padod tikai aptuveni 250 megabitu internetu. Mani novērojumi parāda, ka līdz šiem 250 megabitiem (ap 31 MB/s) pietiek ar parastu Wi-Fi 5 2×2 vai ideālā gadījumā 3×3 maršrutētāju un attiecīgu datora tīkla karti. Bet Wi-Fi 6 maršrutētāju lauciņš ir divas un trīs reizes augstāki datu pārraides ātrumi vienlaikus uz vairākām klientu ierīcēm.

    Vēl viena Wi-Fi 6 maršrutētāju problēma ir enerģijas patēriņš – ja tavs Wi-Fi 5 maršrutētājs ēd līdz 12… 15 W, tad Wi-Fi 6 maršrutētāji iet līdz 35 W un pat 45 W. Protams, visu laiku netiek tērēti 45 W, bet kaut kā lielākās procesoru jaudas ir jānodrošina.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: dual-band, AX5700 ultimate AX performance
    • Procesors: Broadcom 1.8 GHz, četri kodoli
    • Atmiņas: RAM 1024 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: trīs ārējās, viena iekšējā antena, 4 x 4 MU-MIMO (2.4 GHz 3 x 3, 5 GHz 4 x 4), ASUS AiRadar, Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 WAN x 1, RJ45 LAN x 4, RJ45 2.5G BaseT WAN/LAN x 1, USB 3.2 Gen1 x 2
    • LED indikatori: Power, WAN, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset, Power, Wireless on/off , LED on/off, 2.5G
    • Izmēri un svars: aptuveni 224 x 154 x 160 mm, aptuveni 815 g
    • Papildus: Adaptive QoS, AiProtection Pro, Parental Control, AiDisk File Server, Beamforming, AiMesh
    • Cena: ap 290 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    ASUS RT-AX86U Wi-Fi 6 maršrutētājs ir viens no vienkāršākajiem un vismaz ASUS klāstā atturīgākajiem modeļiem. Tas veidots no ļoti kvalitatīvas plastmasas, kā arī RT-AX86U ticis tikai pie viena vizuāla uzsvara – sarkanas pazodītes. Maršrutētājam ir trīs pieskrūvējamas antenas un balti izgaismoti LED indikatori par visām pieslēgvietām un par visiem bezvadu tīkla savienojumiem.

    RT-AX86U paredzēts novietošanai tikai vertikālā pozīcijā, kā arī to nav paredzēt skrūvēt pie sienas.

    Abos RT-AX86U sānos ir pa vienai pamatīgai pogai. Kreisajā sānā ir WPS poga, labajā – LED indikatoru atslēgšanas poga.

    Aizmugurē ir pamatīgs pieslēgvietu klāsts – viena gigabita RJ45 WAN, četras RJ45 LAN, viena 2.5G RJ45 BaseT WAN/LAN un veselas divas USB 3.2 Gen1 pieslēgvietas. Maršrutētājs atbalsta arī LAN Link Aggregation.

    RT-AX86U līdzi tiek dots visai pamatīgs 45 W barošanas bloks. Šādi potenciālie enerģijas tēriņi man kā mājas lietotājam liktu apdomāties divas reizes pirms pirms balsotu ar savu naudu par šo maršrutētāju. Salīdzinājumam – klēpjdatori bez spēlēm paredzētām videokartēm parasti tiek pie 65 W lādētājiem, turklāt 13 collu klēpjdators ofisa režīmā ar visu ekrānu tērē ap 15… 25 W.

    Ja reiz runājam par enerģiju, tad jāsaka, ka RT-AX86U patīk arī silt. Var just, ka gaiss tiek paņemts no sarkanās pazodes, bet pie ASUS logo maršrutētāja augšdaļā ārā nāk jau jūtami uzsildīts gaiss. Arī visa RT-AX86U aizmugures daļa ir noklāta ar ventilācijas atverītēm.

    Iestatīšana

    Šoreiz atkal varu uzteikt ASUS par lieliski paveiktu darbu, jo ASUS RT-AX86U maršrutētāja iestatīšana neizvērtās par tīmekļa resursu pārlūkošanu – viss darbojas tieši, kā tiek solīts. Iestatīšana ir gludi nostrādāta, maršrutētājs no kastes izņemts jau saņēmis stabilu programmatūras versiju, kas kādreiz ASUS bija visai liels klupšanas akmens.

    ASUS RT-AX86U bezvadu maršrutētāju var ieteikt jebkuram iesācējam, jo tā pirmreizējā iestatīšana kopā ar Windows 10 datoru ir vienkārši ekselenta. Atliek vien ieslēgt RT-AX86U, ar datoru pieslēgties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam, lai Windows 10 pats atvērtu RT-AX86U konfigurācijas lapu tīmekļa pārlūkā. Arī tālākie soļi ir elementāri, viss ir paskaidrots, maršrutētāja programmatūra atjauninās pati. Nevienā mirklī neradās šaubas par darāmo, arī maršrutētājs uzvedās kā pieklājas. Varbūt varētu vēlēties, lai RT-AX86U nedaudz ātrāk pārstartētos un ieslēgtos, bet tie ir nieki, salīdzinot ar iepriekš redzētajiem tīkla produktiem.

    Tātad, lai iestatītu ASUS RT-AX86U, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 10 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt router.asus.com, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Iestatīšana aizņems ne vairāk par divām minūtēm, ja vien RT-AX86U nepieprasīt uzstādīt atjauninājumu. Tad gan pirmreizējā iestatīšana aizņems ilgāk.

    RT-AX86U iestatāms arī ar viedtālruņu lietotnes palīdzību. Te arī, visticamāk, neradīsies jautājumi pat pilnīgam iesācējam. Lietotne darbojas ātri, ne reizi nenovēroju kādu nepilnību vai muļķīgi izvietotu un nesaprotamu informāciju. Nedaudz dīvaini ir veikt RT-AX86U atjaunināšanu ar lietotnes palīdzību, jo uzspiešana uz maršrutētāja programmatūras versijas ļauj tikai nokopēt versijas numura tekstu, tā nepārmet lietotāju uz atjauninājuma veikšanu.

    Patīkami redzēt, ka ASUS vizualizē RT-AX86U procesora un RAM atmiņas tēriņus, attiecīgi varēsi slēgt iekšā vai arī funkcijas, kas ir nepieciešamas vai kas noēd pārlieku lielu maršrutētāja resursu. Visai saprotami atdalīti ātrie iestatījumi no dažādiem papildus iestatījumiem, kas paredzēti pieredzējušiem lietotājiem ar specifiskākām prasībām. Īsāk sakot – būs grūti kaut ko sačakarēt.

    Programmatūras iespējas

    Jāatzīst, ka šoreiz ar ASUS RT-AX86U nebūs dikti plašas iespējas izvērsties, iestatot un pārvaldot maršrutētāju, šis uzskatāms par vidējās klases un attiecīgi arī vidēji ar iespējām aprīkotu maršrutētāju. ASUS RT-AX86U atbalsta ASUS AiMesh, kas nodrošina iespēju ērti no vairākiem ASUS maršrutētājiem izveidot bezvadu režģtīklu. ASUS AiMesh iepriekš bija tikai jūtami dārgāko ASUS maršrutētāju modeļu priekšrocība.

    ASUS RT-AX86U piedāvā Adaptive QoS (tiek automātiski pielāgoti ierīču iestatījumi tīmekļa kapacitātes izmantošanai). Visai ērti realizēta iespēja katrai klienta ierīcei noteikt dažādus ierobežojumus, kas gan pamatā kalpos kā bērnu piekļuves tīmeklim ierobežošana noteiktos laika periodos.

    Maršrutētājs atbalsta Amazon Alexa komandas, kā arī varēsi izmantot IFTTT receptes.

    Ātrdarbība

    Lai arī RT-AX86U cena nav neko zema, tomēr šis ir ASUS acīs vidējās klases mājas maršrutētājs, kam nav atsevišķi nodalīts 5.0 GHz tīkls tikai spēļu datoru vajadzībām. Tas mums jāmeklē ir ASUS ROG sērijas Wi-Fi 6 maršrutētājos.

    Wi-Fi 6 (802.11ax) tīklā RT-AX86U kopā ar Intel AX201 klēpjdatoriem paredzēto tīkla karti uzrādīja gandrīz 890 Mbps (111.25 MB/s) lejupielādei un aptuveni 752 Mbps (94 MB/s) augšupielādei, kad LANBench testu veic starp klēpjdatoru ar jau minēto Intel AX201, bet otrs dators maršrutētājam pieslēgts ar vadu.

    RT-AX86U uzrāda ļoti spēcīgu signāla stiprumu. Wi-Fi Analyzer lietotne pie maršrutētāja uzrāda -35 dBm 5.0 GHz, aiz vienām koka durvīm -38 dBm, bet blakus istabā aiz divām reģipša sienām signāls vēl arvien ir ļoti pieņemami -52 dBm. Šķiet, ka neviens maršrutētājs nav uzrādījis tik spēcīgu signālu. Ja vēlies sataupīt kādu cenu par elektroenerģiju, tad RT-AX86U iespējams aktivizēt arī Eco režīmu, kas samazina maršrutētāja jaudu.

    Man gan jāsaka, ka ikdienas lietošanā pie man pieejamā aptuveni 600 megabitu interneta varēja just, ka RT-AX86U cauri padod aptuveni 50 megabitus zem tā, ko esmu citkārt no Wi-Fi 6 maršrutētājiem redzējis. Te gan nevar izslēgt to, ka visi strādā no mājām un rodas tīkla noslodze. Ikdienas lietošanā arī novēroju, ka tā dēvētais viesiem paredzētais Wi-Fi tiek veidots tikai 5.0 GHz, atstājot 2.4 GHz novērtā. Es, piemēram, viesu internetu izmantoju viedajām mājas ierīcēm (putekļu sūcēju roboti u.tml.), kuras bieži vien nedraudzējas ar 5.0 GHz.

    Nobeigumā

    Lai arī ASUS RT-AX86U ir ļoti ātrs un jaudīgs Wi-Fi 6 maršrutētājs ar gandrīz visām mājas maršrutētājiem pieejamajām iespējām, tomēr man ir visai pamatota sajūta, ka plašāka publika vēl arvien nav gatava noskaitīt 290 eiro par bezvadu maršrutētāju. Jau 70 līdz 80 eiro par bezvadu maršrutētāju ir tie griesti, kurus pārkāpt pircējam ir grūti, ja vien speciāli netiek meklēts kāds jaudīgāks modelis.

    Šīs nav kaut kādas manas iedomas par cenu griestiem – cilvēki saprot, ka no mājām nāksies strādāt vēl ilgāku laiku, tāpēc pirmais nežēlastībā parasti krīt vairāk nekā desmit gadus kalpojušais maršrutētājs, kas reiz iegādāts par 25 latiem. Labā ziņa gan ir tā, ka interneta servisa nodrošinātāji sākuši dot līdzi jau visai cilvēciskus, gana ātrus Wi-Fi 5 2×2 maršrutētājus. Ar šādu nepietiks gigabita pieslēguma izdalīšanai pa gaisu, tad noteikti būs jāmeklē kārtīgs Wi-Fi 6 maršrutētājs, piemēram, kā šoreiz apskatītais ASUS RT-AX86U.

    Ja esi spēļu entuziasts, tad jāņem vērā, ka šim maršrutētājam ASUS nav nodalījis speciālu 5.0 GHz kanālu tikai spēļu datoriem, bet nāksies iztikt ar QoS, liekot prioritāti datorspēlēm. Šādām izvirtībām būs jāmeklē ROG Rapture GT-AX11000, kas ir absolūts monstrs, nevis maršrutētājs.

    Patika

    • ātra iestatīšana un saprotama lietotne
    • lieli Wi-Fi 6 datu pārraides ātrumi
    • ļoti spēcīgs signāls ar iespēju to samazināt Eco režīmā
    • piezemēts dizains

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • gandrīz 300 eiro par maršrutētāju ir daudz
    • šādā cenā tomēr varētu vēlēties nodalītus 5 GHz spēļu datoram
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    rudzu rikas
    12.12.2020 14:44

    Jā, “metu” acis uz šo ierīci. Protams, arī nepatīk cena, kā arī jāpagaida arī normāls atbalsts no merlin (pašreiz laikam ir tikai BETA). Ar “defaulto” asus fw “nebūs aršana”, lai šo rūteri pilnvērtīgi izmantotu kā NAS.

    Janis
    21.12.2020 17:21

    Man patīk! Izskatās pēc laba SOHO (small office, home office) router’a. Cena liela, bet tas ir tā vērts!

    Normis
    09.01.2021 09:47

    Man pašam mājās ir tplink archer c5400. Esmu pārsteigts, ka ASUS interfeiss ir ērtāks nekā tplink, plus vairāk funkciju.
    Varbūt tajā laikā bija labāk jāņēm ASUS ne tplink… Varbūt ir kādi komentāri vai salīdzinājumi starp šīm kompānijām tīklu iekārtu ziņā?

    Martins
    06.02.2021 08:12

    Ābols – izlasīju tavu apskatu gan par šo modeli, gan ax88u labu laiku atpakaļ un nevaru saprast kāpēc tik skarbs biji par ax88u, kurš teorētiski ir nedaudz spēcīgāks (lai gan vecāks). Vai tiešām ax86 ir tik labāks par ax88 kā varētu nojaust pēc abu rakstu izlasīšanas? Vai arī problēma ir ar to,ka ax88 netika testēts brīdī,kad bija pieejams wifi 6?
    Šobrīd pats sliecos iegādāties kādu no šiem modeļiem, jo regulāri strādājot no mājām rūterim redzu citu vērtību.

    Reklāma