Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Tapo P110 – viedā rozete ar elektrības patēriņa uzskaites funkciju

    Jaunākie raksti

    Pirms pāris gadiem savās mājās tā nopietnāk sāku izmantot viedās rozetes. Man tās ir vairākas un no dažādiem ražotājiem. Viena pēc noteikta grafika slēgā iekšā un ārā Click & Grow Smart Garden 3 zaļumu dārziņa apgaismojumu, cita atbild par balkona rotājumu apgaismošanu. Vēl viena automātiski izgaismo Ziemassvētku eglīti. Dažas rozetes kontrolēju no Xiaomi Home lietotnes, bet dažas man ērtāk darbināt no Apple Home. Šis noteikti ir viens no tiem mazajiem un nereti lētajiem gadžetiem, kas var dot reālu praktisku labumu.

    Iepriekš jau rakstīju par manu pieredzi ar TP-Link Tapo P100 viedo rozeti un šis ~15 eiro vērtais produkts izpelnījās Kursors.lv rekomendē novērtējumu. Pietiekami lēts, labi nostrādāts un noderīgs gadžets. Šodien aplūkosim jauno TP-Link Tapo P110, kas piedāvā jau pierastos labumus un tagad prot arī uzskaitīt mūsu elektrības patēriņu. Laikos, kad elektrība maksā ļoti dārgi, tā ir patiešām noderīga funkcija.

    Reklāma

    Ar savu 51 x 72.0 x 40mm izmēru Tapo P110 ir identisks iepriekš apskatītajam Tapo P100 modelim. Šī nav izmēros pati mazākā pieejamā viedā rozete, taču tā arī neaizņem pārāk daudz vietas un netraucēs citām rozetēm blakus.

    Produktam ir viena fiziska poga ar ko var ieslēgt un izslēgt rozeti manuāli. Par to, ka rozete ieslēdzas vai izslēdzas sapratīsim no diezgan labi dzirdama klikšķa.

    Ierīce veidota no ugunsdrošas UL94-V0 plastmasas, pieejama baltā krāsā un tajā ir iebūvēta arī atmiņa iestatījumu saglabāšanai situācijās, kad aptrūkstas elektrības padeve. Rozetes iestatījumos lietotnē mēs pat varam norādīt, kā rozetei rīkoties ieslēdzoties pēc elektrības pārrāvuma: ieslēgt iepriekšējo režīmu vai arī palikt izslēgtai. Manuprāt, glīts un kvalitatīvi uzbūvēts produkts.

    Attēlā zemāk mēs uzskatāmi redzam, cik daudz vietas šī rozete aizņem, kā arī to, ka ierīcei ir priekšpusē stūrī ir maza gaismas diode, kas informē par tās statusu. Gaismiņa ir diezgan nemanāma, tomēr, ja tā traucē, ražotājs piedāvā iespēju to vispār izslēgt vai ieprogrammēt, lai tā nodziest noteiktās stundās, piemēram, naktī. Sīkums, bet patīkami!

    TP-Link Tapo P100 sākotnējā iestatīšana

    Lai varētu lietot šo viedo rozeti, mums nevajag nekādu atsevišķu bāzes staciju. Pilnībā pietiek ar to, ka mājās, kur to šo ierīci izmantosim, ir 802.11b/g/n 2.4GHz bezvadu interneta tīkls un Android vai iOS mobilā lietotne uz kuras uzstādīt Tapo kontroles lietotni. Kad tas paveikts, varēsim vadīt rozeti gan no mājām, gan esot tālu prom.

    Kad esam savā telefonā uzstādījuši TP-Link Tapo mobilo lietotni un izveidojuši lietotāja kontu, varam pievienot tai mūsu ierīci. Kā redzam mobilajā lietotnē, TP-Link nu jau piedāvā diezgan plašu viedās mājas ierīču klāstu: kameras, rozetes un spuldzes. Izvēlamies mūsu rozeti un tad būs paturot ilgāk fizisko pogu uz rozetes, tā jāiestata savienošanās režīmā (indikators mirgo zaļš un oranžs). Interesanti, ka šīs paaudzes rozetes iestatīšanai vairs netiek prasīts Bluetooth savienojums, kas bija iepriekšējam modelim.

    Tālāk mēs tiksim aicināti pieslēgties viedās rozetes izveidotajam Wi-Fi tīkla un pēc tam mūsu mājokļa Wi-Fi tīklam. Pēc tam rozete jau spēs pievienoties mājas bezvadu interneta tīklam un uzsākt savu darbību.

    Kad esam nokārtojuši savienojuma jautājumu, varam turpināt ierīces iestatīšanu. Norādām rozetes nosaukumu, izvēlamies telpu, kurā tā darbosies un smukumam varam arī iestatīt atbilstošu ikonu.

    Sākotnējās iestatīšanas vedņa pēdējais solis ir viedās rozetes programmatūras atjauninājums. Jā, mūsdienās pat tik vienkāršām ierīcēm ir nepieciešams atjaunināt programmatūru. Par laimi, varam iestatīt noteiktu diennakts laiku, kad veikt šo procesu vai arī varam izslēgt automātisko atjaunināšanu, ja nevēlamies, lai rozete nepārstartējas nevēlamā laikā.

    Viedās rozetes iespējas

    Kad iestatīšanas process pabeigts, jauno rozeti redzēsim Tapo lietotnes galvenajā skatā. Varam pa taisno no šī skata ieslēgt/izslēgt to vai arī uzpiest uz rozetes ikonas un piekļūt krietni interesantākām funkcijām. Vispār jāsaka, ka lietotne izskatās glīši un tā ir diezgan saprotama arī bez augstākās izglītības inženierzinātnēs.

    Tapo P110 jaunieviesums ir elektrības patēriņa uzskaite. Mēs uzreiz varam redzēt, cik kWh elektrības esam iztērējuši tekošajā dienā un cik pēdējā mēneša laikā. Tagad elektrība kļūst arvien dārgāka un ar šādu rozeti varam ērti izmērīt, kuri ir lielākie elektrības patērētāji mūsu mājoklī. Piemēram, es noskaidroju, ka mans galddators pat gaidīšanas režīmā nekautrējas darboties ar 200+ vatu jaudu. Trakums. Laikam tiešām būs jāpāriet uz Apple Mac Mini, kas pat slodzē darbojas ar nepilnu 40W jaudu, kā arī ir pavisam kluss un vēss. Tāpat varam pavērot rozetes darbības laiku dienas un mēneša periodā.

    Lietotne piedāvā diezgan plašas iespējas izveidot rozetes ieslēgšanas vai izslēgšanas grafikus. Mēs varam iestatīt, lai tā slēdzas no rīta vai vakarā, kā arī izvēlēties konkrētus laikus un dienas. Grafiku skatā varam redzēt informāciju par grafikiem un nopauzēt tos, kas šobrīd nav aktuāli. Ja mums nav nepieciešamības pēc atkārtotām darbībām, varam izvēlēties taimera funkciju. Tajā uzstādām laiku un darbību, kas jāveic pēc šī laika beigām. Trešā ar laiku saistītā funkcija ir tā saucamais “Neesmu mājās” režīms, kad varam iestatīt dienas un laikus, kad rozetei uz savu galvu slēgāties iekšā un ārā, lai radītu sajūtu, ka esam mājās.

    Tapo lietotnē jaunums ir Smart Actions sadaļa, kas ļauj automatizēt Tapo produktu darbību. Piemēram, ja dodamies prom no mājām, varam iestatīt, ka ar vienas pogas piespiedienu tiks izslēgtas visas viedās spuldzes un viedās rozetes. Kaut ko līdzīgu esmu izdarījis Apple Home lietotnē (Tapo ierīces gan ar Apple Home izmantot nevarēsim), lai pirms gulētiešanas izslēgtu apgaismojumu visā istabā. Varam izmantot gan gatavus šablonus, gan veidot automatizāciju no nulles. Šī ir noderīga lieta, īpaši, ja mums mājās ieviešas vairāk viedo ierīču.

    Un visbeidzot, Tapo P110 piedāvā sadarbību ar Amazon Alexa un Google Assistant balss asistentiem. Praksē tas nozīmē, ka varēsim ar balss palīdzību slēgāt savas ierīces. Šajā gadījumā svarīgs kļūst korekts ierīču sadalījums pa telpām. Tad varam, piemēram, pateikt “Switch on the office light” un tiks ieslēgta mūsu galda lampa.

    Tapo lietotne piedāvā iespēju koplietot viedo ierīču pārvaldīšanu ar citiem cilvēkiem, piemēram, mājiniekiem. Viņiem būs jāizveido Tapo konts un jāuzstāda šī lietotne. Tad mēs varam iedot piekļuves tiesības konkrētām ierīcēm.

    Secinājumi

    Pēdējo pāris gadu laikā esmu iecienījis viedās rozetes, jo tās ir lētas un nodrošina vienkāršas automatizācijas iespējas. Man jau ieprieš patika Tapo P100 rozete un tāpat varu citiem rekomendēt arī jauno Tapo P110, kas papildus piedāvā elektrības patēriņa uzskaites funkciju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    36 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    04.01.2022 13:16

    Palasot funkciju sarakstu, gribās iebilst pret vārdu Smart nosaukumā. Šo varētu saukt par Connected. Nuja, mūsdienās kad veikalings par viedu sauc jebko ar wifi pieslēgumu, mana balss netiks pat sadzirdēta, kur nu vēl uzklausīta. Normāls verķis ar iespēju automatizēt virkni darbību? Vieds? Phe, es pat sevi nevaru saukt par viedu, kāpēc lai tāds būtu mehānisms ar predefinētu darbību kopu. Kaut gan…..

    gron
    04.01.2022 13:52

    Pasūtīju. Kristap raksti vēl par šiem rakstus. Patiesībā ir ļoti liels tukšums interneta dzīlēs ar uzticamu informāciju par viedās mājas gadžetiem budžeta cenu kategorijā. Liels piedāvājums, bet maza saprašana ko var pirkt un ko nevar.

    Dainis
    04.01.2022 17:50
    Reply to  gron

    Pievienojos. Interese liela par šo tematu, bet viegli uztveramas info maz. Pasūtīšu arī dažas, ar kut ko jau jāsāk padarīt māju gudrāku . Cīņā ar elektrisko boileri un elektrības patēriņu, cerams, ka palīdzēs.

    geksis
    05.01.2022 07:11
    gron
    05.01.2022 13:45

    Es pat īsti nezinu uz ko norādīt. Ja godīgi, tad man gribētos, lai kāds gudrāks man ar pirkstu iebaksta un pasaka – nepērc Tplink, nepērc Aqara, jo mēsli. Jāpērk ir XIAOMI MI sērija, jo tur nebūs tādu un tādu problēmu, bet būs tādas un tādas ekstras. Tagad skatos tirdziņu un pilns ar visu ko. Nav īsti skaidrības vai varēs visu saslēgt kopā. Vai nebūs tā, ka nopērku, piemēram, Aqara un tas īsti nesadarbojas labi ar Apple Homekit. Varbūt vajadzēja pirkt Xiaomi. Varbūt Acme :D Rodas sajūta, ka ir jāpērk un jāskaita pātarus, lai beigu beigās pēc 200e iztērēšanas nenonāktu pie secinājuma – īstenībā vajadzēja pirkt cita ražotāja iekārtas. Tagad sāku pētīt Aqara iekārtas. Viss bija labi līdz atradu, ka tirgojas tā paša ražotāja, bet XIAOMI MI brenda iekārtas. Ar ko viņas atšķiras? Kuras būs labākas? No kurām jāizvairās? Miljons jautājumu :( Tas tev nav mobilais tālrunis, kur ieraugi Snapdragon 888 proci un 12GB RAM, un ir viss skaidrs, ka var ņemt. Te ir baigais jūklis un nav īsti skaidrs, kura ražotāja visi sensori overall dos labāku pieredzi par citiem. Man personīgi interesē ar Apple TV sajūgt kopā kādu HUB (atkal katram ražotājam miljons Hubi (piemēram Aqara/Xiaomi). Tad pielikt klāt kādus… Read more »

    Krotow
    05.01.2022 15:23
    Reply to  gron

    Varbūt tev tos sensorus patiesībā nevajag. Logus tavā vietā tie neatvērs. Un suni pastaigāties neizvedīs.

    svimart
    05.01.2022 17:35
    Reply to  gron

    Man ir aqura hub m1, logu sensori, temperatūras sensors un relejs ar 0 ar kuru darbinu radiatoru kad t nokrīt zem 2 grādiem. Iet viss uz urrā, gan aqara app gan home kit.

    Svimart
    05.01.2022 20:21

    Vispār jau vajadzētu pārcelties uz aqaura produktu apskati nesen bija. https://www.aqara.com/en/single_switch_T1_with-neutral.html. šāds relejs pieslēgts 1000w radiatoram. https://www.aqara.com/en/smart_hub_m1s.html pieslēgts pie šī HUB. Un vēl ir temperatūras un logu sensori. Viss automatizēts tā jā logi vai durvis stāv vaļā radiators neiet. Tajā pašā laikā redzu gan temperatūru mājiņā gan varu ieslēgt radiatoru neatkarīgi no automatizācijas.

    svimart
    05.01.2022 21:19
    rudzu rikas
    04.01.2022 17:23

    Īpaši neiedziļinājos. Man patēriņu uzrāda UPS. Kompis ar visiem pribambasiem patērē vidēji ~40W. Epic win.

    Wseft
    04.01.2022 17:55

    Vai viņš 5GHz tīklā strāā?

    Edmunds
    04.01.2022 19:49

    Sakiet, kur to var pasūtīt?

    Andris
    04.01.2022 19:58

    Izklausās labi, bet gribas tomēr Apple Homekit atbalstu, lai viss vadāms vienuviet. Nopirku vienu Fibaro Wall Plug – viss jau jauki, bet vai nav kas lētāks par 60€, lai būtu Apple Homekit atbalsts?

    KKTK
    04.01.2022 20:07
    Reply to  Andris

    Fibaro toties ir dizainiski un funkcionāli lābākais izstrādājums. Arī termogalvām. Tie mazie releji ko var ieskrūvēt iekšā sienas slēdžos un rozetēs arī strādā nevainojami. Un tad slēdzi nomaini pret momentāno slēdzi, vai pat diviem un saprogrammē ko vien vēlies. Reāli nevajag nekādus telefonus ar aplikācijām, lai vadītu savas iecienītās darbības.

    Jānis
    05.01.2022 09:51
    Reply to  Andris

    Tā gan, ja lieto apple un nav homekit atbalsta, neredzu jēgu pirkt diemžēl.

    05.01.2022 11:36
    Reply to  Andris

    Apple Homekit šķiet ir visneērtākais un visnepārskatāmākais vadības tūlis. Man viss ir apvienots Google Home un viss ir daudz ērtāk un ātrāk. Nerunājot par to, ka 99% ierīču tur strādā, kamēr Apple vēl vajadzīgs atbalsts.

    Nav problēmu uz iPhone uzlikt Google Home un arī vadīt ar balsi (ko tāpat neviens latvietis nedara)

    Juris
    04.01.2022 23:05

    Cik lielu slodzi var uzkabināt šai rozetei.

    Pigors
    05.01.2022 06:44

    Gan jau šī rozete arī ir tik gudra, ka nemaz nedarbojas, ja slodze pārsniedz maksimālo. Tad jau var pieskaitīt pie viedierīcēm :)

    Ansis
    06.01.2022 13:06

    Hmm… Pirmajā bildītē uz korpusa citi cipari. Mānās?

    reiny
    05.01.2022 00:11

    Paldies! Tieši biju sācis interesēties par šādiem verķiem. Būs viens jāpaņem akvārija apgaismojumam.

    Skābene
    05.01.2022 08:18

    No lētā gala Sonoff ir baigi ok. Man cirkulācijas sūknis, āra apgaismojums, ziemassvētku rotājumi un fito lampas viss uz šitiem wifi slēdžiem griežas.

    Strapchs
    09.01.2022 18:19
    Reply to  Skābene

    Un tos var DEPO nopirkt, par Aļika cenām.

    Skābene
    10.01.2022 09:00
    Reply to  Strapchs

    Depo kāreiz redzēju stikla plauktā aiz atslēgas, cenu nepētīju. Esmu sūtījis no sonoff.lv uz pakomātu, un cena sanāca pat lētāk, kā sūtīt no aliexpress+muita+sūtīšana.

    05.01.2022 11:33

    Izmantoju daudz un dažādas viedās lietas. Bet kas man visvairāk besī šajos viedajos rīkos, ka katram sava aplikācija.
    Man telefona app folderī AUTOMATION ir nu jau 14 aplikācijas – vienas rozetēm, vairākas dažādiem LED, vienas gudrajai apkurei, kamerām, utt. drazai. MEGA kaitinoši.

    Ir kaut kādas aplikācijas, kas spēj apvienot vairākus ražotājus, bet tādu ir maz.

    AJAX īstenībā ir labs pietiekami budžeta risinājums gan signalizācijai, gan viedajām lietām.

    Sonic
    05.01.2022 12:25
    Reply to  Māris Gaugers

    Pamēģini “samsung smart things” apu.
    Man uz šī iet mājas apkures, dzesēšanas un ventilācijas risinajumi, apgaismojums, automātiskās žalūzijas, dārza laistīšana, putekļu sūcējs, veļas mašīna un kameras.
    Aps sadarbojas ar daudz dažādiem ražotājiem, tie paši ikea, danfoss, Bose, Aeotec, Bosch, Honeywell, Osram, Philips, Sonos, Tp- Link, protams samsung un vela kādiem 100 dažādiem brendiem.
    Un to visu var vadīt arī no pulksteņa.

    Skābene
    05.01.2022 16:26
    Reply to  Sonic

    Par Smart things kaut kā biju palaidis garām! :)

    Elektriķis
    05.01.2022 13:54
    Reply to  Māris Gaugers

    Vai esi paskatījies uz Homey? Tas esot populārs skandināvijā.

    Alvis Kūms
    06.01.2022 13:39
    Reply to  Māris Gaugers

    Nu Homeassitant ir risinājums. Laikam arī divi labākie skaitās Samsung smart things un Homeassistant. Alexa tad nākamais, kas visu apvieno, jo ar Alexu ļoti daudz lietām integrācija + balss vadība.. Es pats sēžu uz Shelly (wifi) izstrādājumiem + HomeAssitant. Tagad sākšu spēlēties ar Aqara(zigbee) durvju sensoriem (skaitās vieno no labākajiem) un to visu vadīt/pārvaldīt iekš HomeAssitant. Lai to darītu, datoram pasūtīts ir USB Zigbee adapteris, ar to tad varu jebkuru Zigbee ierīci uzreiz HomeAssistan dabūt.

    Kaspars Bīlands
    07.01.2022 19:51

    100-to izmantoju pāris gadus, ir OK. Pie kam arī Tapo cam, viena aplikācija.

    Reklāma