Web Analytics
More
    Reklāma

    Click & Grow Smart Garden 3 viedā dārza apskats

    Jaunākie raksti

    Savu pirmo datoru es vecākiem izdīcu aptuveni piektajā klasē. Tomēr nevarētu teikt, ka laiks līdz šim vēsturiskajam momentam bija drūms un bezcerīgs. Es apzinīgi mācījos skolā un piemājas dārziņā aptuveni viena kvadrātmetra platībā audzēju labību. Es vairs neatceros precīzi, bet, manuprāt, tie bija kvieši. Iesēju un ar prieku vēroju kā no zemes sāka spraukties laukā spēcīgi zaļi asni. Tie pieauga un sāka stiepties garumā līdz kārtējā vasaras lietusgāze nolieca manu acuraugu pie zemes. Sezonas beigās ar šķērēm nogriezu vārpiņas, izlobīju graudus un priecīgs devos pabarot mūsu vistas.

    Ziemā kalu plānus par to, ka nākamajā pavasarī vajadzētu pamēģināt mājās izaudzēt arbūzu un visnotaļ saistoša šķita ideja par ābeļu potēšanu. Biju pie radinieka atradis grāmatu par ābeļu selekcionēšanu un sāku plānot, ko iesākt ar ābelēm, kas aug ap māju. Bet tad uzradās dators un mana lauksaimnieka karjera beidzās īsti nesākusies.

    Reklāma

    Pirms nepilna mēneša uz testu saņēmu igauņu uzņēmuma Click & Grow izstrādāto Smart Garden 3 viedo dārzu. Tas, protams, ir skaļš nosaukums, bet īsumā – šis verķis bez praktiski nekādas mūsu iesaistes spēj izaudzēt puķes vai dažādus garšaugus un mazizmēra dārzeņus. Kopā mūsu izvēlei tiek piedāvāti ap pussimtu dažādu interesantu augu. Hei, šajā verķī var izaudzēt pat egli!

    Click & Grow šo augu audzēšanu salīdzina ar Nespresso kafijas aparāta izmantošanu. Tik vienkārši un paredzami tas ir!

    Ierīce savā būtībā ir absolūti triviāla

    Click & Grow šobrīd piedāvā divu izmēru viedos dārzus. Uz apskatu saņemtais Smart Garden 3 ļauj vienlaicīgi audzēt līdz 3 augiem un maksā ap 100 eiro. Eksistē arī lielāks Smart Garden 9 modelis, kas maksā par 100 eiro dārgāk un tajā ir vieta 9 augiem. Abas ierīces ir pieejamas baltā, pelēkā un bēšā krāsā.

    Smart Garden pēc būtības ir absolūti triviāla ierīce. Tā ir no plastmasas veidota kaste, kurā varam iepildīt ūdeni un tad virs ūdens kastes vākā ievietojam zemes kapsulas, kas pašas uzsūc ūdeni un cikliski no augšas tiek apspīdētas ar ekonomiskām gaismas diodēm.

    Konkrēti testējamais Smart Garden 3 ir 300mm plats, 120mm dziļš un 210-470mm augsts, un sver 1.2 kilogramu. Ierīcē varam ieliet 1.2 litrus ūdens, kas būs pietiekami aptuveni 3 nedēļām. Ar vienkārša pludiņa palīdzību varam noskaidrot, kad ir jāpapildina ūdens krājumi.

    Ar 1.9m garo vadu pieslēdzam ierīci pie elektrības un ieslēdzas taimeris, kas 3 vienkrāsainas gaismas diodes turēs ieslēgtas turpmākās 16 stundas. Pēc tam gaisma uz atlikušajām 8 stundām tiks izslēgta, lai pēc tam atsāktu šo ciklu. Apgaismojuma jauda ir 8W un mēneša laikā gaismā tiks notērētas 3.8kWh, jeb padsmit eiro centi. Gaisma spīd spoži un būs jāatrod, kur šo verķi nolikt, lai tas netraucē nevienam naktī gulēt. Mans kaķis pirmo nedēļu ar šo jauno gaismekli bija pagalam neapmierināts.

    Ar ierīces komplektā iekļautajām plastmasas kājām varam fiziski pacelt augstāk apgaismojumu, kad šādu nepieciešamību radīs mūsu pastiepušies augi. Tas arī ir viss, nekā sarežģītāka šajā ierīcē nav.

    Augsnes kapsulas satur visu nepieciešamo

    Reāli visa šī produkta maģija slēpjas augsnes kapsulās. Click & Grow raksta, ka viņi ir iedvesmojušies no NASA tehnoloģijām un savu augsni dēvē par viedo augsni (smart soil). Tai ir pārdomāts blīvums, lai kapsula vienmērīgi uzsūktu ūdeni un skābekli. Ir padomāts par to, lai augam būtu pietiekams uzturvielu līmenis un perfekts augsnes skābums, jeb pH līmenis. Kapsulās neatradīsim ne smakas no dažādiem pesticīdiem, fungicīdiem, hormoniem u.c. veida nevēlamas ķīmijas. Viss ir maksimāli ekoloģisks.

    Kapsulas tiek tirgotas pa 3 vai 9 gabaliem vienā iepakojumā. 3 kapsulu komplekts maksā ap 10 eiro, bet 9 kapsulas – mazliet pāri 25 eiro.

    Click & Grow piedāvā arī eksperimentālās augsnes kapsulas bez sēklām. Ražotājs saka, ka viņu sagatavotā augsne ir krietni labāka un veiksmīgāk apgādās augu ar tam nepieciešamo ūdeni, skābekli un uzturvielām. Atliek vien kapsulā iebakstīt interesantu augu sēklas un ļaut viedajam dārzam izaudzēt mūsu eksperimentu!

    Mūsdienās ir modīgi piedāvāt dažādus abonēšanas servisus. Mūziku mēs abonējam no Spotify, filmas no Netflix un augus tagad varam abonēt no Click & Grow. Izvēlamies kapsulu daudzumu, augus un pasūtījumu atkārtošanas biežumu. Click & Grow šajā gadījumā pat uzsauks mums bezmaksas piegādi!

    Kā tas viss darbojas praksē?

    Nopērkot Smart Garden 3, mēs uzreiz saņemam 3 bazilika kapsulas un varam ķerties pie šī garšauga audzēšanas.

    Uz ierīces iepakojuma ir diezgan saprotama instrukcija, kas ļauj ātri saprast, kā ierīcē jālej ūdens un kur jāliek zemes kapsulas. Te tiešām nav nekā sarežģīta un Smart Garden var lietot par četrgadnieks.

    Saliktā stāvoklī Smart Garden 3 izskatās šādi. Tagad sākam domāt, kur un kā jāliek iekšā augsnes kapsulas.

    No ierīces aiz ļipiņām (uz tām uzrakstām auga nosaukumu vai audzēšanas uzsākšanas datumu) varam izķeksēt laukā kapsulu turētājus. Redzam, ka apakšā tiem ir tāds kā cigaretes filtra materiāls pa kuru uz augsnes kapsulu pats sūcas ūdens no rezervuāra apakšā. Jep, tik vienkārši tas ir!

    Kapsulu turētājā ieliekam augsnes kapsulu, kurā jau ir iestrādātas sēklas un tad turētāju ievietojam Smart Garden ierīcē. Iesākumā vēl uzliekam komplektā iekļautos caurspīdīgos kupoliņus (izskatās pēc caurspīdīgiem saldējuma vāciņiem), kurus noņemsim nost pēc kādas nedēļas vai divām, kad augs būs pietiekami izstiepies garumā.

    Pēc tam noliekam Smart Garden ierīci tai paredzētajā vietā, pieslēdzam pie elektrības un kreisajā malā piepildam ar ūdeni līdz pludiņš ir vienā līmenī ar virsmu. Pēc trīs nedēļām būs ūdens jāpapildina atkal. Viss, par ierīci var aizmirst, tā darīs savu darbu un mūsu baziliks augs.

    Pēc kādām sešām dienām jau visos trīs “podiņos” varēju redzēt mazliet zaļumiņa.

    Pēc nepilna mēneša biju pagarinājis par vienu posmu apgaismojuma kāju un mans baziliks jau bija izaudzis tādā apmērā, lai to sāktu lietot uzturā. Kā garšo? Baziliks kā baziliks :)

    Secinājumi

    Interesanta pieredze. Ikdienā mēs testējam telefonus vai datorus, tāpēc prieks par katru cita žanra gadžetu, kas nonāk mūsu rokās. Visupirms, man ir liels prieks par igauņiem, kas divos Kickstarter piegājienos savam projektam spēja savākt gandrīz miljonu ASV dolāru lielu finansējumu un novest savu ideju līdz reālam un nopērkamam produktam.

    Click & Grow Smart Garden produkts tiešām darbojas! Mums ir pieejams diezgan plašs dažādu augu un skaistumaugu klāsts un tos visus ir vienlīdz vienkārši audzēt. Ieliki ierīcē augsnes kapsulu, pielēji ūdeni un pieslēdzi pie elektrības. Pienāc pēc dažām nedēļām un jau varēsi nošķīt kādu lapiņu, ko likt uz kārā zoba. Vēl šāda ierīce varētu kalpot par kaut kādu dizaina elementu, kas uzskatāmi parāda, ka dziļi dvēselē esi moderni domājošs dabas draugs. Tas tagad ir moderni.

    Vai man pašam ikdienā šādu ierīci vajadzētu? Neesmu drošs, jo tai gluži vienkārši neredzu pietiekami lielu pievienoto vērtību pret tās cenu un triviālo uzbūvi. Ja man sagribētos kaut ko dikti audzēt, es varu aizbraukt uz Depo un nopirkt zemes maišeli, dažas paciņas sēklu un kaut kādu augsnes mēslošanas līdzekli. Pasmērētos pusstundu un rezultāts būtu līdzīgs. Tikai 10 reizes lētāks un mazliet čakarīgāks, jo būtu regulāri jāatceras par laistīšanu un podi jāliek kaut kur apgaismotā vietā. Neesmu drošs, bet pieņemu, ka mājas apstākļos visādus sīkumus es arī DIY formā varētu audzēt visu cauru gadu. Palabojiet, ja kļūdos.

    Tomēr varbūt ir kādi reģioni, kur Depo-veidīgi veikali nav nemaz tik ērti piejami un tad saprotamāk saņemt jau gatavu šādu komplektu pa pastu un palaist sev ērtā laikā. Iespējams, ja es dzīvotu Ņujorkā vai kādā citā bezdvēseliskā megapolē, man Click & Grow Smart Garden šķistu noderīgāks verķis.

    Man patika: Man nepatika:
    • Diezgan plašs audzējamo augu klāsts
    • Patiešām ērta lietošana
    • Vienmēr garantēts iznākums
    • Cena
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    07.05.2019 14:22

    Vienmer garantents iznakums nebutu korekti definets…

    Bet – ari bez sis iekartas un ar parastam seklam smukos podinjos audzet nav sarezgitak, augi esot jalaista kartigi 1 reizi nedelja…

    Agris
    07.05.2019 14:54

    Precizēšu – par 100x zemāku cenu..

    07.05.2019 15:08

    Īzī pīzī – noliec aiz stikla pusdienas saulē – apdegs lapas vienā setā. Tur katram augam var būt stipri individuālas temperatūras prasības, mitruma prasības un arī atšķirīgs augsnes skābums.

    DMG
    07.05.2019 15:07

    A tīri teorētiski pēc tam nevar nopirkt depo zemi, sēklas un audzēt šajā aparātā? Ir kaut kāds iemesls tam augam neaugt?

    RRR
    07.05.2019 16:39
    Reply to  DMG

    Tiešam. Ierosinājums veikt atkārtotu testēšanu. Tas pats aparāts, bet jau ar parasto Depo zemi un parastām sēklām.

    07.05.2019 19:16

    Kārtējais aparāts, kur prasts taimeris nodēvēts par SMART.

    Juris
    07.05.2019 23:59

    Rezultāts diez vai būs garantēts. Pirms 2 gadiem uzdāvināja šo brīnumu, audzēju bazilikas, bet pie kādiem 25cm bazilikas sāka palikt nu ļoti gaiši zaļas, ka ēdiena izmantot būtu nepieklājīgi. Tagad garāžā audzēju putekļus

    Juris
    08.05.2019 10:53
    Reply to  Juris

    Atcerējos, kādēļ pārstāju lietot, jo vakaros reāli kaitināja spilgtā (nemājīga) LED gaisma. Mēģināju likt priekšā gaismas barjeras, vai arī noslēpt bunkurī, bet sapratu ka gaismas trokšņi ir apgrūtinoši.

    Juris
    09.05.2019 08:00

    Pagaidām tas ok, bet ziemas periodā kaķis ar tevi nerunās.

    Dāvids
    08.05.2019 07:29

    Es gribu smart tualetes papīru, sinhronizācija ar eveselību, fēču testi tikai kā noslaukot *irsu!

    Janis
    08.05.2019 12:42

    Ļoti moderns veids kā izaudzēt kaut ko garšīgu pilsētā. (uz sava galda) Man patīk!

    Reklāma