Web Analytics
More
    Reklāma

    Aqara Hub E1 un piecu noderīgu viedās mājas sensoru apskats

    Jaunākie raksti

    “Mājokļa automatizācija paša rokām”, aptuveni šādi varētu nodēvēt apskatam aizdoto Aqara ierīču klāstu. Šoreiz atceļojušas veselas sešas Aqara ierīces – galvenā mammas ierīce Aqara Hub E1, ko papildina vairāki sensori, viedā elektrības rozete un termometrs ar iebūvētu gaisa kvalitātes sensoru.

    Aqara izmanto Zigbee datu pārraides standartu. Aqara Hub E1 spēj vienlaikus apkalpot līdz 128 Zigbee ierīcēm – kamerām, gaismām, rullo žalūziju atvēršanas mehānismiem un sensoriem, bet esi visai pamatīgi ieslēgts Aqara ekosistēmā.

    Reklāma

    Ar Amazon Alexa, Google Assistant vai Apple HomeKit starpniecību kopā ar Aqara varēsi izmantot arī citas viedās mājas ierīces un sensorus. Arī IFTTT serviss atbalsta Aqara, bet te ir atkal citas nianses, piemēram, IFTTT recepšu izpildes ātrums.

    Pie mums atbrauca sekojošas ierīces:

    Aqara Hub E1

    Aqara Hub E1 ir galvenā ierīce, bez tās vai citas Aqara vārtejas šoreiz nevarēs iztikt, jo pie šādas vārtejas pievienojami Aqara sensori. Par laimi Aqara Hub E1 cena nav neko augsta, bet šī ir ļoti vienkārša ierīce, kas kalpo gandrīz tikai kā pārējo ierīču mamma. Aqara Hub E1 vēl vari izmantot par tā saucamo Wi-Fi atkārtotāju, bet Wi-Fi atkārtotāji noēd 50% no interneta ātruma un mēdz padarīt bezvadu tīmekli nestabilu.

    Aqara Hub E1 iestatīšanai atliek vien viedierīcē uzstādīt Aqara lietotni, iespraust Aqara Hub E1 USB uzlādes ierīcē un sekot lietotnes instrukcijām.

    Var sacīt, ka gandrīz nenotiek reģistrācija, atliek vien norādīt savu e-pastu, uz to saņemt kodu, kas jāievada lietotnē. Ar to arī reģistrācija beidzas. Izskatās, ka Eiropas datu vispārējā aizsardzība strādā, jo, cik varēja noprast, Ķīnas lietotājiem nākas ievadīt telefona numuru un citus datus.

    Te jāpiebilst, ka Aqara Hub E1 mīl tikai 2.4 GHz Wi-Fi, kas var novest pie tā, ka normālam, modernam mājas bezvadu maršrutētājam nākas atsiet zem viena SSID apvienotos 2.4 GHz un 5.0 GHz. Gudrākiem maršrutētājiem šo var apiet, izveidojot tā dēvēto viesu internetu tikai ar 2.4 GHz. Šis ir tāds sīkums, kas var radīt galvassāpes, ja mēģini Aqara Hub E1 pievienot atkal un atkal pie Wi-Fi, kuram zem viena SSID apvienoti 2.4 un 5.0 GHz.

    Pēc tam turpat Aqara lietotnē vienojam klāt citas ierīces. No saraksta izvēlies pievienojamo ierīci vai sensoru, lietotnē tiks parādīts, kā aktivizēt ierīces sapārošanu un jau pēc dažām sekundēm jaunā ierīce vai sensors uzrādīsies Aqara lietotnē.

    Lielāko laiku paņēma Aqara Hub E1 programmatūras atjaunināšana. Aqara Hub E1 uzstādīja veselus trīs atjauninājumus, kas kopā aizņēma aptuveni 15 minūtes. Tiek solīts, ka Zigbee signāls darbosies 30 metru attālumā no mammas ierīces, kas arī aptuveni atbilst novērotajam.

    Aqara TVOC Air Quality Monitor

    Aqara TVOC Air Quality Monitor vismaz manā mājā atrastu sev pielietojumu, jo šo nelielo ierīci, kas mēra mitrumu un temperatūru, savienotu kopā ar viedo Aqara Smart Plug, lai tas slēdz iekšā mitruma savācēju sanitārajās telpās pēc mazgāšanās vai pēc veļas izkāršanas, kad relatīvais gaisa mitrums sasniedz 65%. Protams, to pašu otrā virzienā var veikt mājās ar gaisa mitrinātāju, kad mitrums nokrīt zem 50%.

    Aqara TVOC Air Quality Monitor ir smuks, paliels ekrāns ar augstu kontrasta līmeni, kas informēs par temperatūru, mitrumu un gaisa kvalitāti. Te gan jāņem vērā, ka Aqara TVOC Air Quality Monitor nav gluži Aranet vai Maple konkurents, kas spēj darboties autonomi.

    Aqara TVOC Air Quality Monitor darbina divas nelielas un visai reti redzētas CR2450 baterijas. Tās darbosies līdz aptuveni diviem gadiem, tad nāksies mainīt. Vairumam Aqara ierīču ir norādīts, ka tās darbosies līdz diviem gadiem ar līdzi dotajām baterijām.

    Man ir jāsaka, ka Aqara TVOC Air Quality Monitor man taisīja pigorus – ierīce gandrīz katru dienu aizgāja kaut kādā enerģijas taupīšanas režīmā un nebija redzama Aqara lietotnē. Tas nebūt nav forši, kad Aqara TVOC Air Quality Monitor uzticēts rūpēties par mitrumu, bet vēl sliktāk būtu, ja no Aqara TVOC Air Quality Monitor tiktu ņemta informācija viedajiem radiatoru regulētājiem.

    Aqara Door and Window Sensor

    Aqara Door and Window Sensor ir visai lēta un ļoti vienkārša iespēja pieskatīt durvju virināšanu, kā arī to, cik ilgi durvis vai logi bijuši atvērti. Atliek vien abas Aqara Door and Window Sensor ierīces pielīmēt pie durvīm vai loga.

    Aqara Door and Window Sensor ir pirmais no mūsu sensoriem, kas pilnībā paļaujas uz ļoti vienkāršu programmēšanu, bet nevajag satraukties, jo programmēšanā ir tikai divi soļi – ja kaut kas notiek (IF), tad darām šo (THEN). Vienkāršākais piemērs būtu ja atveras durvis, tad Aqara lietotnē atnāk paziņojums. Var arī uzrīkot, ka atvērtas durvis ieslēdz gaismu un atkal aizvērtas durvis izslēdz gaismu. Aqara Door and Window Sensor spēj saskaitīt laiku, ko durvis vai logi bijuši vaļā, tam arī var iestatīt paziņojumu par nepieciešamību aizvērt logus vai durvis. Iespējas ierobežo tikai tava iztēle un savienotās ierīces.

    Aqara Door and Window Sensor būtu ērts, lai redzētu, kad mājās pārnāk skolēns. Tāpat Aqara durvju sensoru var savienot ar kādu viedo signalizāciju.

    Aqara Motion Sensor

    Aqara Motion Sensor ir sava veida divi-vienā ierīce, jo šis kustību sensors mēra arī apkārtējās vides izgaismojumu. Tātad varēsi ne tikai pieskatīt, kas notiek mājās, bet arī ieslēgt viedo telpu vai ārā izgaismojumu. Aqara Motion Sensor var arī pats aizvērt krēslā aizkarus, ja izmantosi kādu viedo ierīci, kas to spēj paveikt. Aqara ir sava rullo žalūziju virināšanas ierīce.

    Kā kustību sensors Aqara Motion Sensor arī ir visai vērtīgs, jo tas ir ļoti sīciņš. No attāluma Aqara Motion Sensor atgādina šaha figūriņu, to var pielīmēt pie sienas vai uzlikt uz skapja.

    Aqara Smart Plug

    Aqara Smart Plug ir ierastākā no visām šīm ierīcēm, bet tās lielākā sāpe ir nepieciešamība pēc mammas ierīces, kas kontrolē Aqara Smart Plug darbību. Daudzi citi ražotāji piedāvā viedos kontaktus uzreiz ar iespēju tos pieslēgt pie mājas Wi-Fi, kas bieži vien padara visu ērtāku un lētāku. Aqara Smart Plug cena ir ap 34 eiro, par šo naudu var Amazon atlaižu laikā dabūt uzreiz četrus viedos TP-Link kontaktus, kas slēdzas uzreiz pie mājas Wi-Fi, neizmantojot nevienu citu galveno ierīci.

    Aqara Smart Plug manā mājoklī atrada vietu, lai slēgtu iekšā un ārā LED lentes apgaismojumu virtuvē uz skapīšiem. Aqara lietotnē var arī redzēt elektrības tēriņus, kas iet caur Aqara Smart Plug.

    Par Aqara Smart Plug man ir dalītas jūtas, jo tas ir maza izmēra un vienkārši iestatāms, bet tas arī ir salīdzinoši dārgs.

    Aqara Leak Sensor

    Aqara Leak Sensor novietojams vietās, kur būtu bez kavēšanās jākonstatē ūdens noplūdi no dušas, ūdens sūkņa. Visai biežs vaininieks kaimiņu nopludināšanā ir maināmie, zilganie ūdens bačoki – ja tajā ir kāda ieplīsusi vīle, visi teju 19 litri var iztecēt uz kaimiņa svaigā eiroremonta. Diemžēl cilvēki šādus ūdens noplūdes sensorus sāk novērtēt tikai tad, kad jau vismaz vienu reizi kāda šaize notikusi. Protams, pirmais aizsardzības līmenis ir nenožmogoties un paņemt klāt pie mājokļa polises arī civiltiesisko apdrošināšanu vismaz 3000 eiro apmērā, kas gadā izmaksās 2 eiro.

    Aqara Leak Sensor darbību arī iespējams automatizēt, lai uz viedtālruni pienāk paziņojums par noplūdēm.

    Nobeigumā

    Aqara ierīces ir foršas mirklī, kad izvēlies vairākas kopā, jo vienu pašu viedo elektrības rozeti diez vai ir jēga pirkt – tai klāt jāpērk arī mammas ierīci (vārteju). Ļoti patika iespēja ātri un bez problēmām iestatīt Aqara Hub E1 un pēc tam pievienot klāt pārējās ierīces un sensorus.

    No otras puses jāsaprot, ka Aqara visai jūtami iesprosto savā ekosistēmā. Jā, no tā var izvairīties ar digitālo asistentu palīdzību un talkā nāks arī IFTTT serviss, bet tad automatizētās darbības noritēs ar pamatīgu aizturi. Tiks arī zaudēta ērtā iestatīšana un ierīču sadarbības programmēšana. IFTTT nez kāpēc nepiedāvās uzreiz savas receptes Aqara ierīcēm, kas man šķita dīvaini. Tīmeklī tiek ieteikts labāk izmantot Amazon Alexa, Google Assistant vai Apple HomeKit, lai Aqara ierīces un sensorus izmantotu kopā ar citu ražotāju viedajām ierīcēm.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Opis
    22.12.2021 16:15

    Aqara, Xiaomi un citu ražotāju gudrās mājas ierīces esmu saslēdzis kopā iekš Home Assistant, kurš griežas uz Raspberry Pi 3. Piepirku Zigbee USB moduli un viss feini saliekas kopā. Izveidoju Apple HomeKit integrāciju tā kā ar balss vadību caur Siri arī viss labi.

    Saf
    22.12.2021 20:30
    Reply to  Opis

    Man tas pats. Pērc jebkura ražotāja zigbee iekārtu un lieto ar Homeassistant.

    Guntars K
    25.01.2022 16:56
    Reply to  Saf

    Raspberry Pi vispār tumša bilde. Tur ir jāsaprot kas un kā un cik saprotu, vēl programmēt jāmāk, lai tiešām perfekti stradātu.
    Teiksim es esmu nedaudz vīlies Xiaomi iekārtās. Kad jau biju sapircis, daļa izrādijās ir čaina versija un daļa EU. Šobrīd galvenais viss saistīts ar čainas serveriem., attiecīgi bremzes, attiecīgi ik pa laikam cikliski viss norefrešojas un no jauna jāsinhronizē ar GW. Piemēram Philips spuldze atvienojās un vairs nevaru savienot. Neredz un viss. Nosprāga vecāka versija tējkannai, nopirku jaunāku un pro versiju un fig, neredz. BT nekonektē.
    Pastāsties, kas ar to Zigbee un Home Assistant. Vai var risināt manu problēmu? Vai es braucu tagad auzās? :D

    gron
    23.12.2021 12:40

    Kad runāji par lēnumu – cik lēni tad tas strādā?
    Sekundes aizture? Minūtes?

    Roberts
    23.12.2021 17:27

    Kursors varētu izbeigt transfobiju!!!
    Kā varēja pienemt ka ierīce ir māte ?

    gron
    23.12.2021 22:52

    Vēl ieteikums DATEKS komandai salabot savu lapu. Spiežot uz rakstā esošajiem linkiem, šīs preces tiek atrastas. Meklējot pašā lapā – nekā tāda nav. Atverot lapā SMART HOME sadaļu – nekā tur no šiem produktiem nav. Gribēju papētīt vai ir vēl kādas iekārtas no šī ražotāja, bet nav iespējams to izdarīt. Atlasot pēc ražotāja – nekā nav.

    Muah
    27.12.2021 13:39
    Reply to  gron

    Toties viņiem ir “obudowa wodoodporna”

    Reklāma