Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā radīta bezmaksas mērierīce gaisa kvalitātes monitoringam bērniem

    Jaunākie raksti

    Tehnoloģiju aktīvisti ir radījuši labdarības projektu “Gaisa Sargs” – bezmaksas gaisa kvalitātes monitoringa komplektu Latvijas bērniem un jauniešiem. Tajā ir apvienota ne tikai noderīga funkcija – noteikt gaisa kvalitāti telpās –, bet arī nodrošina arī lietderīgu aktivitāti, jo ir jāsaliek un jāsalodē pašu spēkiem, sekojot video instrukcijām.

    Projekta autori ir paredzējuši ierīci bez maksas piedāvāt skolām, bērnu namiem, bērnu un jauniešu interešu izglītības pulciņiem un citām organizācijām, kurās darbojas bērni un jaunieši.

    Reklāma

    Mērierīce “Gaisa Sargs” ir izstrādāta tā, lai to varētu salikt un salodēt gan bērni, gan jaunieši, rezultātā iegūstot strādājošu gaisa kvalitātes monitoringa rīku – supervaroni “Gaisa Sargs”. Tas tiek piegādāts picas kastē, kas satur visas detaļas un instrumentus, kas nepieciešami tā salikšanai.

    “Gaisa Sargs” labdarības projekts tiek finansēts no pašu projekta autoru privātajiem līdzekļiem. Tomēr, lai projekta “Gaisa Sargs” ražošana varētu attīstīties plašākos apmēros un tas varētu nokļūt visās augstāk minētajās iestādēs, projekta autori aicina cilvēkus iesaistīties ziedojumu kampaņā un veikt ziedojumu. Kā vienus no pirmajiem projekta atbalstītājiem projekta autoriem ir izdevies piesaistīt Latvijas uzņēmumus “AS SAF Tehnika”, SIA “Nākotnes Saule” un SIA “Erica Synths”, kuru ziedojumi ļaus piegādāt vismaz 145 supervaroņa komplektus. Projekta komanda aicina arī citus uzņēmumus un privātpersonas atbalstīt projektu ziedojot tam finanšu līdzekļus vai atbalstot projektu kādā citā veidā.

    Plašāku informāciju par ziedojuma veikšanu un pašu gaisa kvalitātes mērītāju “Gaisa Sargs” var uzzināt mājaslapā – https://gaisasargs.lv/ 

    Dažādas bērnu un jauniešu organizācijas, kā arī skolas, bērnu nami un interešu izglītības iestādes, ir aicinātas pieteikties bezmaksas komplekta “Gaisa Sargs” saņemšanai jau tagad. Pirmie komplekti pie jaunajiem lietotājiem nonāks jau janvāra mēnesī. Pieteikšanās “Gaisa Sargam” ir iespējama mājaslapā.

    “Iekštelpu gaisa kvalitātei ir ļoti būtiska nozīme cilvēka dzīvē un labsajūtā. It īpaši vidē, kurā apgrozās liels daudzums cilvēku vai arī ir ierobežots telpas izmērs, gaisa kvalitātei ir tendence strauji pasliktināties. Visvieglāk šo var novērot skolās un citās organizācijas, kurās vienkopus ilgas stundas pavada liels daudzums bērnu vai jauniešu. Manuprāt, šāds, bērniem vizuāli draudzīgs, supervaroņa formāts, kas aktīvi iesaista bērnus līdzdarboties, vairāk motivēs bērnus sekot līdzi gaisa kvalitātei un vēdināt telpas, kā arī ļaus apgūt tehnoloģiju prasmes, piemēram, elektronikā un programmēšanā,” uzskata Leo Seļāvo – Latvijas Universitātes profesors un “Gaisa Sarga” komandas biedrs.

    “Gaisa Sarga” vizuālo identitāti ir izstrādājis Latvijas mākslinieks ZAHARS ZE, uzburot draudzīga supervaroņa tēlu.

    “Skolā daudziem fizika un matemātika šķiet abstrakta un atrauta no ikdienas dzīves, tāpēc dodot iespēju bērniem pašiem uzbūvēt un saprogrammēt īstu elektronikas iekārtu, mēs varam ieinteresēt un aizraut bērnus ar eksakto zinātņu, tehnoloģiju un dizaina pasauli”, uzskata Kaspars Dambis, projekta idejas autors.

    Šī gada septembrī tieši viņš vietnē “Twitter” uzrunāja vietējo tehnoloģiju entuziastu komūnu un izrādījās, ka ir daudz līdzdomātāju, kuri piekrita un palīdzēja realizēt šo projektu.

    Projektu īsteno bezpeļņas organizācija, Nodibinājums “ATVĒRTĀ DARBNĪCA MAKE RĪGA”, plašāk pazīstams kā “Rīgas Hackerspace”. Šī organizācija jau kopš 2012. gada ir vieta, kurā tikties, līdzdarboties un kopīgi izmantot aprīkojumu dažādiem tehnoloģiju interesentiem.

    “Jau sen vēlējos uztaisīt kādu elektronikas “DIY” jeb “Dari pats” komplektu bērniem. Izlasot Kaspara ideju – bija skaidrs, ka to nepieciešams īstenot,” pauda Rihards Skrubis, “Rīgas Hackerspace” pārstāvis. Viņš, uzrunājot draugus un paziņas, ātri vien nokļuva līdz pirmajiem ierīces prototipiem: “Man patīk būvēt taustāmas lietas, mīlu elektroniku. Šai idejai piegāju kā izaicinājumam. Manuprāt mums ir izdevies veiksmīgi radīt supervaroni un tas lietderīgi uzlabos daudzu bērnu un jauniešu dzīvi.”

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    20.12.2021 12:40

    Spiežu milzīgu laiku!

    digitalk
    20.12.2021 13:13
    Reply to  KKTK

    ko tas suns tev nodarīja?

    Basics
    20.12.2021 13:22

    Kā lodēšanas vingrinājums bērniem – OK. Kā veids lai uzzinātu, ka telpas regulāri jāvēdina – stulbums. Aug paaudze, kas pa logu redzot snigšanu, skatās telefonā vai tiešām snieg.

    Caurvējš
    20.12.2021 13:41
    Reply to  Basics

    cik saprotu sāpe ir faktā, ka daudzas skolas moratoriju vēdināt īsteno ziemas laikā tupi turot logus visu laiku atvērtus. Šim vajadzētu palīdzēt vēdināt tikai tik daudz, cik vajag, tādējādi nespiežot sīčus sēdēt biezās jakās.

    Last edited 2 years ago by R Rihards
    Roberts
    20.12.2021 17:37
    Reply to  Basics

    Lodējot ieelpot veselīgos tvaikus..

    Basics
    20.12.2021 17:58
    Reply to  Roberts

    Viņi jau pa ceļam uz skolu paelpojuši veselīgi – kurš uz ielas izplūdes gāzes, kurš formaldehīdus vecāku jaunajā auto. Un visi – mājās, kas pieslānītas ar skaidu plati u.c. sintētiskiem materiāliem.

    Bet lodēt var klasē ar gaisa novilcēju galdā. Protams, ka kādu mūsu skolās un pat hobiju centros nav, jo lodēšana jau vairs nav prasme, ko apgūst centralizēti.

    digitalk
    20.12.2021 18:51
    Reply to  Roberts

    “Lodējot ieelpot veselīgos tvaikus..”

    idiots, saliecies vai jūtūbi pārskatījies?

    Flare
    21.12.2021 12:07
    Reply to  digitalk

    Palasi brīdinājumus uz lodēšanas izejmateriālu iepakojumiem iesākumam

    Čiekurs
    21.12.2021 12:42
    Reply to  Flare

    Jā, jā. Palasi to un palasi šito. Instrukcijās visādas galējības iekļauj, lai ražotāju nemēģinātu pie pirmās iespējas iesūdzēt.
    Par tādām lietām jāuztraucas tiem, kas to dūmu osta maizi pelnot, nevis sīkajam, iespējams, pirmo un pēdējo reizi turot lodāmuru rokās.

    digitalk
    22.12.2021 07:01
    Reply to  Flare

    cik labi tu pārzini cilvēka organismu no zinātnes viedokļa, ne preses un jūtūbes alternatīvo stāstnieku muldēšanas? jo citādi izklausās pēc kategorijām 1+3.

    Alberts Kviesis
    20.12.2021 13:51

    Kas notiek, ja ir (piemērs) saņemts 1 eksemplārā un lodējot gadās līko roku kļūda? Viss detaļu komplekts izmetams? 5 skolēniem jāsūta vismaz 7 komplekti, jo 1 stabili sačakarēs, plus 1 garantijai, ko kā piemēru salodēs darbmācību vadītājs.. par pašu projektu – laba ideja

    KKTK
    20.12.2021 14:19

    Pirms dot bērniem palīdzēt, liekas, vajag uzlīmēt krāsotāju līmlentu uz visiem daudzkāju “procesoriem” – lai nejauši neuzmet alvas kleksi. Vai iepludināt elektroķēpā, es pat nezinu kā to sauc. Ko tad citur tur var sačakarēt? Pārcepināt un noraut celiņu? Sataisīsi. Pazaudētu rezistoru var nopirkt veikalā. Galvenais nesalauzt plates un ekrānu.

    digitalk
    20.12.2021 16:18
    Reply to  KKTK

    šai diskusijā problēmas būtība ir slikta presrelīze. vārdu daudz (ar citātiem no svarīgiem cilvēkiem, protams), bet jēgas pamaz. īpaši, ja tādu PR iesniedz Kursoram, kur apgrozās arī tehniski orientēti cilvēki.

    viss pa vecam — meklējiet paši. github

    realitātē tur ir ļoti maz iespēju kļūdīties, ja tas ir kāds otrais-trešais lodēšanas projekts. manuprāt neapdomāti, ka detaļas nav ar rezervi. pāris centi, lai piemestu kādu pretestību un gaismas diodi rezervei?..

    ps. ah, jā. vēl viņiem ir laika mašīna. nu, vismaz mājaslapā.

    «to radījusi tā komanda 2021.—2022. gadā.»

    Last edited 2 years ago by digitalk
    boom
    20.12.2021 16:34
    Reply to  digitalk

    tas github arī vēl pajēls. ne normājas shēmas bilde, ne normāla dokumentācija, kur parakstīts, kur un kā pie kādiem piniem, kas pieslēgts. Tur vēl ir ko darīt, lai būtu ērti un viegli saprast arī cilvēkiem, kas nekā no tā nesaprot.

    digitalk
    20.12.2021 18:57
    Reply to  boom

    tā kā ar šī, manuprāt, pozitīvā projekta cilvēkiem neesmu sastapies irl vai virtuāli, tad negribu viņus kritizēt par dokumentēšanas daļu. varbūt nebija laika, varbūt ne pro, bet entuziasti. es, piemēram, neprastu.

    R Rihards
    20.12.2021 19:09
    Reply to  digitalk

    Labvakar! Es esmu persona, kas zīmēja HW. Noteikti, tad, kad sāksim piegādes dokumentācija un sources būs sakārtotas. Šobrīd shematikas ir pieejamas, t.sk. viss projekts(i) kicad formātos, ir visas iespējas taisīt pull requests un lietas sakārtot. Tas darba apjoms tomēr dažu darītāju bariņam ir diezgan paliels, priekšā ir grūtākā projekta fāze- saziņa, metodiskie materiāli un pašu dzelžu piegāde. Ja redzi, kādas nepilnības- ziņo, uzlabosim.

    Mārtiņš
    21.12.2021 10:15

    Labprāt pats tādu nopirktu, lai kopā ar puiku salodētu, bet tādu opciju neatradu :(

    Reklāma