Web Analytics
More
    Reklāma

    “ABB” prezentē līdz šim jaudīgāko elektroauto uzlādes iekārtu pasaulē

    Jaunākie raksti

    Pazīstamais Šveices uzņēmums “ABB” prezentējis elektroauto uzlādes iekārtu “Terra360”, kuru tas sauc par līdz šim jaudīgāko pasaulē. Kā jau noprotams no nosaukuma, šī iekārta spēj lādēt mašīnu ar 360kW jaudu, kas elektroauto ar šobrīd lielākajām baterijām spētu uzlādēt aptuveni 15 minūtēs, tiesa, šobrīd faktiski neviena mašīna nespētu izmantot šīs iekārtas pilnās iespējas. Nupat 1000 kilometru testu pieveikušais “Hyundai IONIQ 5” teorētiski ir spējīgs lādēties ar 350kW jaudu. Teorētiski. “Porsche Taycan” spējīgs lādēties ar 270kW jaudu, savukārt tikko ražošanā nonākušais “Lucid Air” dārgākajās komplektācijās var lādēties ar 300kW jaudu. Lielākā daļa pavisam jauno elektroauto šobrīd spēj lādēties ar 100-150kW jaudu, tātad, šādas iekārtas pilno potenciālu tās izmantot nespēj. Latvijā pagaidām gandrīz visas uzlādes iekārtas ļauj lādēties ar 50kW jaudu, arī lielākā daļa elektroauto Latvijā pagaidām nemaz neatbalsta lielāku uzlādes jaudu.

    Mazliet reālāks ir ražotāja piedāvātais risinājums, ka pie vienas šīs iekārtas vienlaicīgi lādējas uzreiz 4 mašīnas – katrai no tām ir mazāka pieejamā uzlādes jauda, taču vienlaicīgi un gana ātri tiek uzlādētas vairāk mašīnas.

    “Terra360” gan nav jaudīgākā uzlādes iekārta ar lielu atrāvienu – “Ionity”, “Electrify America” un citi uzņēmumi izmanto lādētājus, kas spēj nodrošināt 350kW uzlādes jaudu un tos ražo tieši “ABB”. Ražotājs gan īpaši uzsvēris, ka šī ir vienīgā iekārta, kura ražota ar domu, lai pie tās vienlaicīgi lādētos četras mašīnas. “ABB” skaidro, ka šādā veidā iekārtas īpašnieks nakts laikā var uzlādēt četras mašīnas (domāti autoparki) vai arī ātri papildināt enerģijas krājumus, atrodoties savās ikdienas gaitās.

    Tik lielas uzlādes jaudas arī nav īsti veselīgas elektroauto baterijām, pašiem ražotājiem iestatot dažādus ierobežojošus uzstādījumus, lai pasargātu baterijas un veicinātu to ilgmūžību. Kad mašīnas būs spējīgas lādēties ar tādu jaudu un izmantot pilno iekārtas potenciālu, 100 kilometriem nepieciešamās enerģijas ielāde prasīs aptuveni 3 minūtes. Plānots, ka “Terra360” uzstādīšana Eiropā sāksies jau šogad, savukārt nākamgad iekārta nonāks Ziemeļamerikā un citviet pasaulē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    BBA
    02.10.2021 12:29

    Oi, būs jautri. Ātrās lādēšanas laikā atgādinās neatrasties auto, rādīs reklāmas ar nu jau liesmojošiem zombijiem utt.

    Reklāma