Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Porsche Taycan 4S Cross Turismo elektroauto (video)

    Fotogrāfs: Mārcis Gaujenietis

    Jaunākie raksti

    Mēs ļoti ilgi šo gaidījām un beidzot tas brīdis ir pienācis – Porsche Taycan 1000 kilometru brauciens. Kā saka – trīs lietas labas lietas, jo tikai ar trešo mēģinājumu pirmais pilnībā elektriskais Porsche tika mūsu nagos. Un šis vairs nav pirmais. Abas iepriekšējās izmēģinājuma automašīnas tika pārdotas īsu brīdi pirms mūsu brauciena ieplānotā datuma. Pēdējais Taycan pat tikai 3 dienas pirms izmēģinājuma. Mēs plinti krūmos nemetam – jau zinājām, ka vienlaicīgi ar jauno Porsche super ātrās uzlādes stacijas atklāšanu mēs tiksim pie Porsche jaunuma. Jaunums? Nedaudz paaugstinātais Cross Turismo, kas ir pat nedaudz ģimeniskāks un latviskāks (jo paaugstināts) elektriskais auto. Pilnais nosaukums ir garš – Porsche Taycan 4S Cross Turismo.

    Tehniskā puse

    Cross Turismo, kā jau modeļa nosaukums pats sevi paskaidro, ir auto, kas paredzēts arī nobraukšanai no asfalta. Tātad ir pieejams tikai ar pilnpiedziņu, kas nozīmē, ka ir pieejams tikai divu elektromotoru versijā. Parastais Taycan bāzes versijā ir pieejams arī ar vienu elektromotoru. Porsche modeļu līnijā vārds Turbo jau sen vairs nenozīmē, ka auto ir aprīkots ar turbīnu. Tagad tas ir modeļa jaudas apzīmējums. Respektīvi – 4, 4S, Turbo, Turbo S ir četri jaudas/aprīkojuma līmeņi, kādos Cross Turismo ir iegādājams.

    Jaudas attiecīgi 380 Zs, 490 Zs, 625 Zs un 625 Zs. Bet tas vēl nav viss. Visām automašīnām ir īpašs starta kontroles režīms, kad uz īsu brīdi tiek iedots vairāk jaudas. Tabulā šo informāciju būs vieglāk uztvert:

      4 4S Turbo Turbo S
    Jauda/grieze 380 Zs (500 Nm) 490 Zs (650 Nm) 625 Zs (850 Nm) 625 Zs (1050 Nm)
    Overboost 476 Zs 571 Zs 680 Zs 761 Zs
    0-100 km/h 5.1 4.1 3.3 2.9

     

    Lieki teikt, ka šis auto paātrinās vienkārši vājprātīgi! Šī ir jau reālu sporta auto veiktspēja un ar auto jāapietas uzmanīgi. Ātrums izraisa atkarību! :)

    Cross Turismo nav baterijas izvēles – visām versijām ir viena 93.4 kWh baterija, no kuras lietotājam pieejamā kapacitāte ir 83.7 kWh. Automātiski visām versijām arī ir vienādi uzlādes parametri, proti, maiņstrāvas uzlāde līdz 22 kW un līdzstrāvas līdz 270 kW.

    Automašīnai ir divi uzlādes porti, pa vienam katrā pusē priekšējā spārnā. Labajā pusē varam lādēt lielajā DC jaudā, bet kreisajā pusē, piemēram, mājās no AC. Spraudņi ir jau mums ierastie – attiecīgi vienā pusē Type 2 un otrā CCS. Līdzīgu pieeju jau redzējām Lexus UX300e elektroauto.

    Ja 22 kW “lēnā” uzlāde nebūs pats izplatītākais mājas lādētāja tips, tad 11 kW jaudu privātmājās Latvijā ir diezgan viegli izbūvēt. Ar 11 kW baterija no 0 līdz 100% tiks uzlādēta 9 stundu laikā, tātad nakts laikā tas notiks bez jebkādas aizķeršanās. 22 kW gadījumā tās būs 5 stundas. Pie Porsche centra jaunajām 320 kW ātrās uzlādes stacijām visi Cross Turismo “apēdīs” 270 kW uzlādi, un no 5 līdz 80% auto uzlādēs nieka 22.5 minūtēs. Latvijas 50 kW staciju gadījumā 5 līdz 80% uzlāde prasīs 93 minūtes. No mājas rozetes uzlādi veikt šeit nebūs absolūti nekādas jēgas, ja vien auto neatstāsiet uz nedēļu, haha.

    Pēc uzticamā avota FastNed datiem Taycan uzlāde īsti nekad nenokrīt zem 50 kW jaudas, tātad pie Latvijas lādētājiem var “karāties” līdz pat 100% baterijas uzlādei un nebūs jāuztraucas par to, ka neefektīvi tiek tērēta nauda.

    Cross Turismo ieturēts esošajās Taycan dizaina aprisēs

    Līdz ar to uz ielas uzreiz auto varēsiet atpazīt. Es apskata video saku – tikpat seksīgs vēl ir tikai sievas dupsis.  Protams, salīdzināt dibenus nav pieklājīgi, bet jā, manuprāt, Taycan Cross Turismo ir pati izskatīgākā aizmugurējā daļa, kāda jebkad Porsche ir saražota. Katru reizi auto tuvojoties no aizmugures, skudriņas pārskrien pār visu ķermeni. To pašu gan es nevaru teikt par auto priekšgalu. Ja “parastajam” Taycan šis veidols pat ļoti piestāv, tad dēļ paaugstinātās virsbūves Mission E purngals sāna profilā izskatās kā pīļknābis. Aprauts. Arī par konkrētajiem diskiem es neesmu starā – tie ir gan savu collu pa lielu, gan arī dizains ir pārāk pārspīlēts. 21 collas ir mazliet pa daudz ne tikai Latvijas apstākļiem, bet arī nobraukt no asfalta vairs īsti nav iespējams. Labi, ka katalogā ir daudz 20 collu disku variantu.

    Interjers ir kā jau Porsche pieklājas – klasisks, skaists, kvalitatīvs. Ne ko pielikt, ne atņemt. Ir ne tikai patīkami skatīties, bet gribas arī visu laiku gramstīt. Kaut salons varēja būt plašāks, ļoti daudz plašuma sajūtu dod lielais stikla jumts. Ir daudz vietas arī aizmugurē sēdošajiem un garākiem cilvēkiem nav arī jānogriež puse galvas, kas parastajam Taycan ir raksturīgi. Un patiešām adekvāts bagāžas nodalījums – tomēr Cross Turismo ir universāļa formas auto. Un ir arī rokas čemodāna izmēra bagāžnieks zem priekšējā pārsega.

    Bet ja mēs runājam par interjera tehnoloģisko pusi, tad viss ir nedaudz bēdīgi. Paskatāmies vecos Porsche vai Lamborghini, Ferrari utt – tur tehnoloģiskā puse ir arhaiska un īpašniekiem tas viss ir dziļi pie vienas vietas. Jaunam Lamborghini vēljoprojām tas viss ir arhaisks un īpašniekiem ir dziļi pie vienas vietas. Es pavisam noteikti tam visam pievēršu pārāk daudz uzmanības. Tomēr – ja mēs pērkam dārgu elektrisku rotaļlietu, tad visam ir jāstrādā kā Šveices pulkstenim. Vadītāja informācijas displejam vienīgais pārmetums ir tā integrācija – displejs nesaplūst ar paneli un aiz tā ir superīga vieta, kur krāties netīrumiem. Un atceramies Cross Turismo mērķi nobraukt no asfalta – tātad putekļiem būs būt. Viss pārējais, godīgi sakot, ir diezgan slikti.

    Lielākā daļa visas vadības ir no ekrāniem – kopā Porsche tie ir trīs. Ir vēl iespēja tikt pie īpaša pasažieru informācijas displeja panelī, bet konkrētais auto nebija ar to aprīkots. Nemaz nerunājot par aizmugurējo pasažieru vadības ekrāniem, bet arī to šeit nebija. Tātad – klimata kontrole tiek vadīta no displeja un, protams, skārienjūtīgs info-izklaides ekrāns. Ja Audi (un Porsche tomēr ir Audi produkts) klimata kontroles vadība ir gan izskatīga, gan arī ērta, tad Taycan viss ir caur vienu vietu. Ekrānu nevar slidināt, tas ir jāspiež, pogas nav lielas un tas viss nestrādā labi. Ar info-izklaides ekrānu ir pat vēl bēdīgāk. Tas strādā izcili lēni un interfeiss ir sarežģīts. Pie tam – Panamera ar šo ekrānu viss bija vislabākajā kārtībā, problēma ir tikai Taycan. Es noskatījos vairāku lielu Youtube apskatnieku video, lai saprastu, ka neesmu stulbs un piekasīgs – sūdzas itin visi. Tāda sajūta, ka Porsche eksperimentē uz saviem lietotājiem un pat vairākus gadus pēc Taycan izlaišanas problēmu ar slikti strādājošajiem ekrāniem nav atrisinājis. Iznāks modernizācija un viss noteikti būs labi, bet visi pirmie “eksperimenta” upuri tiks atstāti ar eksistējošu problēmu.

    Galvenās atziņas pēc 1000km brauciena ar Porsche Taycan 4S Cross Turismo

    • 1000 km brauciena gaitā es auto lādēju 3 reizes, kopā tam veltīju 2 stundas un 50 minūtes. Braucienā beigās auto rādīja vidējo patēriņu 19.7 kWh/100 km, kas ir jūtami zem brošūrā norādītā patēriņa. Brošūra ziņo 22.6 līdz 26.4 kWh/100 km. Brauciena gaitā ielādēju 130.4 kWh enerģijas. Kopā ātrajās uzlādēs man tas izmaksāja 26.50 EUR, jo E-mobi tīkla tarifs ir 0.15 EUR par katru uzlādes minūti. Mājās man šāds elektrības apjoms izmaksātu 14.35 EUR.
    • Ar šo auto vasaras apstākļos pavisam reāli ir nobraukt ap 420 kilometriem ar vienu uzlādi, neupurējot komfortu. Tā kā diena bija klasiski 30 grādus silta, tad strādāja gan kondicionieris, gan sēdekļu ventilācija. Nobraukuma atlikums pēc vidējā patēriņa nostabilizēšanās tika attēlots ļoti precīzi. Tas rada uzticama auto sajūtu.
    • Lādējot E-mobi tīklā auto atšķiras uzlādes jauda no pirmajā kārtā uzstādītajām ātrās uzlādes stacijām un otrajā kārtā. Ja pirmās kārtas stacijās Taycan nespēja paņemt vairāk par 42-43 kW jaudu, tad “jaunajās” stacijās tie bija stabili 50 un pat vairāk kW.
    • Braucot īpašajā Range režīmā auto balstiekārta atrodas pašā zemākajā pozīcijā, lai auto būtu vislabākā gaisa pretestība, bet auto kļūst ļoti ciets un Latvijas pilsētu sliktajos ceļos praktiski nelietojams. Auto gan ļauj arī īpašajam nobraukuma režīmam manuāli izvēlēties balstiekārtas iestatījumus.

    Secinājumi

    Jā – Taycan pagaidām ir kvalitatīvākais lielas jaudas dārgais elektromobilis. Tesla fani patiešām var nolikt kara sirpjus un pasēdēt malā. Kaut Porsche ir bagāto cilvēku rotaļlieta, Taycan ir lietojams ikdienā, tam ir adekvāts patēriņš, milzīgs komforts un prestižs. Izmēģinājuma auto maksā kolosālus 150 tūkstošus EUR, bet tam nav foršās Burmester audio sistēmas, tam nav dubulto stiklu, masāžas, trūkst čupiņa ekrānu. Un šis nav ne Turbo, ne Turbo S – tātad pat otrajā jaudas versijā labi komplektēts Taycan Cross Turismo var maksāt 180 tūkstošus EUR. Cross Turismo bildēs izskatās neliels, bet realitātē tas ir milzīgs un ļoti plats auto, pie izmēra būs jāpierod. Būs jāpierod gan arī pie skatieniem – šis atkal ir auto, uz kuru atskatās, cilvēki nekautrējas pienākt klāt un uzdot dažādus jautājumus, apbrīnot auto. Un visi izvizinātie interesenti no auto izkāpa ar plašām mutēm un fantastiskiem paātrinājuma iespaidiem. Gribi uzmanību – pat ne rozā krāsas Taycan ir pareizs pirkums. Gribi paslēpties no acu skatieniem – šis auto nav Tev.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Alberts Kviesis
    11.08.2021 14:34

    Sākums ar aizpampušo ģīmetni bija apšaubāms, vidus bija labs, nobeigums – kā zobu sāpes. Starpcitu, kas ar zobiem? Kāpēc šļupstam? :)

    Alberts Kviesis
    11.08.2021 16:08
    Reply to  Māris Gaugers

    👍

    abols
    11.08.2021 15:57

    Diezgan nožēlojami, ja auto pa 100+t EUR bremzē “kompis”. Nav jau nekāda budžeta klase… pat vidējās klases telefoni ir diezgan naski, bet auto ražotājiem kaut kā nesanāk. Nu OK… Tesla jau nav mašīna… tas tāds gadžets.

    Re:chekisti
    11.08.2021 16:26

    Video saka 16,5h, tabulā 15,5h – tā stunda salona filmēšanai utt. vai kur pazuda?

    hlors
    11.08.2021 17:37

    Tizls dizains > šim pārcenotajam sū…am + veicmeitu lūpukrāsas krāsa :D
    Nav skaidrs, kas te tik labs, lai piķotu tos 150 tūkstošus EUR … un vispār jābūt stipri apdauzītam lai par rūsējošu un lūztošu lūžņu kasti maksātu privātmājas cenu ;)

    Lauris
    11.08.2021 17:47
    Reply to  hlors

    Kad Tevi ienākumi būs 100k gadā vismaz,domāsi savādāk .

    Oicis
    11.08.2021 20:50
    Reply to  Lauris

    Ar 100k gadā būs par īsu

    Elektriķis
    11.08.2021 17:48
    Reply to  hlors

    Atver horizontu, apskati pasauli – tajā ir daudz miljonāru. Vai nav jābūt vēl apdauzītākam lai pirktu kuģi, kuru tagad sauc par jahtu un ar to pavizinātos reizi gadā? Esi bijis kādā Vidusjūras piestātnē, kur tādas stāv viena pie otras? Attiecīgajai cilvēku grupai tas 150k nav daudz, šos izķer kā karstus pīrādziņus.

    Elektriķis
    11.08.2021 18:00

    Pārsteidzoši – bagāžniekā normāli āķi iepirkuma maisiņiem.
    Paldies, Māri, nomierināji – domāju ka Porsche jau nu gan ir sataisījis savu info paneli, atšķirībā no citiem VW grupas e-auto. Izrādās tāda pati bremze…kā nekā viena “ģimene”.

    Elons*
    12.08.2021 11:47

    Ne1 nepārsteidz, ka varenais Tukāns nav pat trijniekā ?

    Tghh
    12.08.2021 12:29

    Riktīgs vāģis lv tirgum. Gan jau katrā ģimenē pa diviem tādiem būs. NOT

    KKTK
    12.08.2021 12:49

    Klau džeki, sāk apnikt tie video, kur to vien stāsta, kā lādēšanas ciparus un mūsu zemes nevarību. Šim auto toč gribēju dzirdēt arī vadamības īpatnības, cik jūtas caur sturi, cik jāspiež akselerators, lai pātrinātos jūtami, bet neapstādinātu zemes rotāciju. Kā piekare slāpē negludumus, cik liels apgriešanās rādius. Cik viegli ieparkoties, kā ar aklajām zonām? Kas nosmērējas ārā kāpjot, kas traucē bagažniekā utt. Cik āķu pārtikai, lai tā nelidotu apkārt pa bagažnieku. Nu tā apmēram…

    Elektriķis
    12.08.2021 13:06
    Reply to  KKTK

    Vispār jau nāksies Tev piekrist. Tie, kuri var nopirkt tādu auto (arī lētākus), diez vai skaitīs centus par lādēšanu, interesē sajūtas braucot. No šī video uzzināju ka visi testi tiekot taisīti EKO režīmā, tas izskaidro samērā labos patēriņa skaitļus, kādus man neizdodās saniegt, jo tādu režīmu nelietoju.
    Āķus pamanīju bildē…

    Kursors.lv
    12.08.2021 15:52
    Reply to  KKTK

    Uz daļu no tevis pieminētajām niansēm atbildes meklējamas video/tekstā.

    Lauris
    12.08.2021 16:36
    Reply to  KKTK

    Pilnīgi piekrītu, un visu sakāmo mierīgi varētu iespiest minūtēs ~15. Kam ir laiks skatīties gandrīz 40minūtes garu video? Nevienu šīs sērijas video neesmu noskatījies pilnā garumā, apnīk. Bet kopumā protams pozitīvi, ka kāds kaut ko tādu dara.

    Kursors.lv
    12.08.2021 16:47
    Reply to  Lauris

    Kad plānosi iegādāties elektroauto, tad šie video noderēs. Bet piekrītu, ka šova elementu šajā video sērijā nav. Nav arī paredzēts.

    Alberts Kviesis
    15.08.2021 02:36

    Sasmējos par šo: “šova elementu šajā video sērijā nav. Nav arī paredzēts”
    Diena izdevusies. Un kā tad mūsu draugs – Māris Gaugers ?
    Viņš tač ir staigājošs pielūgsnas cienīgs tēls ar visiem šova elementiem, kas auto jomā sit pušu visus “sveiki, Pupsiki” :)
    Veči, darāt labu darbu! Prieks! Saņemās, turat buras, un tā turpināt. Prieks piekāpt ik pa reizei nedēļā 🚗

    Reklāma