Web Analytics
More
    Reklāma

    “SpaceX” veiksmīgi uzsāk savu pirmo civilo misiju kosmosā “Inspiration4”

    Jaunākie raksti

    Īlona Maska vadītā kompānija “SpaceX” pāršķīrusi jaunu lappusi gan savā darbībā, gan nozarē vispār, pirmo reizi kosmosā nosūtot apkalpi, starp kuriem neviens nav profesionāls astronauts. Līdz ar to tā būs pirmā pilnībā privātā misija kosmosā. Neskatoties uz to, ceļš iesākts veiksmīgi. Nākamās trīs dienas dalībnieki pavadīs “Crew Dragon” kosmosa kuģī, kas riņķos pa pielāgotu trajektoriju apkārt Zemes orbītai. Tas ir ap 129 km augstāk par Starptautiskās kosmosa stacijas atrašanās vietu jeb ap 575 km augstumā. Pēc šīs misijas jau gan visi tās dalībnieki varēs sevi pilntiesīgi dēvēt par astronautiem.

    Misija, kurai dots nosaukums “Inspiration4”, sākās naktī uz 16. septembri. Nesējraķete “Falcon 9” pacēlās no NASA Kenedija kosmosa centra Floridā 20:00 pēc vietējā laika (ap 3 naktī pēc Latvijas laika). 12 minūtes pēc lidojuma uzsākšanas “Falcon 9” atdalījās no kosmosa kuģa, kas jau tagad riņķo orbītā ap Zemi.

    Reklāma

    Šī kosmosa misija tiek rīkota labdarības mērķu vārdā. Aiz tā visa kā idejas autors stāv miljardieris, kosmosa entuziasts, uzņēmējs un apmācīts pilots 38 gadus vecais Džareds Aizekmens (Jared Isaacman). Viņš pērn par mazāk nekā 200 miljoniem ASV dolāru nopirka četras vietas uz “Crew Dragon”. Uz trim no tām varēja pretendēt cilvēki, kuri piedalījās labdarības akcijā, lai palīdzētu Svētā Jūdas bērnu pētījumu slimnīcai.

    Džareds Aizekmens. Avots: SpaceX

    Parādot savu labo sirdi, šajā piedzīvojumā nokļuva arī 29 gadus jaunā Heilija Arseno (Hayley Arceneaux), kura kļūs par jaunāko ASV pilsoni, kas pabijusi kosmosā. Bez tam viņa uzveikusi vēža slimību un būs arī pirmais cilvēks, kurš Visuma plašumus iekaro ar protēzi – kājas kauls aizvietots ar metāla stieni. Taču tas viss netraucē piepildīt daudziem tik neaizsniedzamu sapni. Uz “Crew Dragon” klāja atrodas arī datu inženieris, Gaisa spēku veterāns 42 gadus vecais Kristofers Sembroski (Christopher Sembroski), kā arī 51 gadu vecā ģeoloģijas profesore un topošā NASA astronaute Siāna Proktore (Sian Proctor). Visi četri viņi šajā misijā reprezentē kādu noteiktu īpašību – Aizekmens – līderību, Arseno – cerību, Sembroski – dāsnumu, Proktore – labklājību.

    No kreisās: Kristofers Sembroski, Siāna Proktore, Džareds Aizekmens un Heilija Arseno.

    Tā kā visi četri “Inspiration4” dalībnieki nav profesionāli astronauti, obligāts nosacījums pirms misijas bija veikt apmācības, kas ilga septiņus mēnešus. Protams, tās viņus automātiski nepadarīja par profesionāļiem, tomēr ar to ir pietiekami, lai būtu gatavi pāris dienas pavadīt kosmosa apstākļos. Vienlaikus, lai sekmīgi varētu sekot līdzi apkalpes veselības stāvoklim, “SpaceX” paziņojusi, ka misijas laikā to uzraudzīs ar “Apple” ierīcēm.

    Zemāk vari noskatīties video, kas iemūžina “SpaceX” pirmās civilās misijas sākumu un apkalpes pirmos soļus šajā piedzīvojumā. Sekosim līdzi un informēsim par galveno šajā īpašajā notikumā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma