Web Analytics
More
    Reklāma

    “SpaceX” šī gada beigās plāno pirmo kosmosa misiju bez profesionāliem astronautiem

    Jaunākie raksti

    Kosmosa kompānija “SpaceX” ar Īlonu Masku priekšgalā šī gada beigās plāno kosmosā nogādāt pirmo “parasto” cilvēku apkalpi, kuri tātad nepārstāvēs profesionālu astronautu rindas. Šī kosmosa misija tiek organizēta labdarības mērķu vārdā, kurus cenšas īstenot  miljardieris, kosmosa entuziasts, uzņēmējs un apmācīts pilots Džareds Aizekmens (Jared Isaacman). Viņš ir tas, kurš no “SpaceX” iegādājās iespēju jau šī gada beigās nokļūt kosmosā, piedāvājot biļetes vēl trim līdzbraucējiem. Nav zināms, cik tieši šis viss prieks uzņēmējam izmaksājis.

    Fintech kompānijas “Shift4 Payments” izpilddirektora krēslā sēdošais Aizekmens atklāja, ka ziedojis 100 miljonus ASV dolāru Svētā Jūdas bērnu pētījumu slimnīcai un vēlas piesaistīt vēl 200 miljonus USD, mudinot cilvēkus ziedot vismaz 10 dolārus šai iestādei. Zināms, ka viens no ziedotājiem tiks atalgots ar šo vienreizējo iespēju doties kosmosā. Savukārt pārējie divi līdzbraucēji jau izvēlēti. Viens no tiem – minētajā bērnu pētījumu slimnīcā strādājošais un otrs – uzņēmuma īpašnieks, kurš izmanto “Shift4 Payments” pakalpojumus un palīdzējis Aizekmenam kļūt bagātam.

    Reklāma

    Džareds Aizekmens. Avots: SpaceX

    Kosmosa misija, kurai dots nosaukums “Inspiration4“, tiks uzsākta no NASA Kenedija kosmosa centra Floridā. Visticamāk, lidojums notiks ar “SpaceX” “Crew Dragon” kosmosa kuģi, kuru paredzēts palaist ar nesējraķetes “Falcon 9” palīdzību. Tā kā šajā misijā piedalīsies cilvēki, kuriem vairāk vai mazāk iepriekš nav bijis ciešs sakars ar kosmosa nozari, “SpaceX” brauciena dalībniekus iepriekš speciāli apmācīs, pievēršot uzmanību galvenajām niansēm par drošu ceļošanu kosmosā. Plānots, ka četru cilvēku apkalpe “Crew Dragon” kosmosa kuģī pavadīs līdz piecām dienām, tam riņķojot pa pielāgotu lidojuma trajektoriju apkārt Zemes orbītai.

    Jāpiezīmē, ka “SpaceX” iepriekš kosmosā jau ir palaidis divas apkalpes, taču tajās piedalījās arī apmācīti “NASA” astronauti. “Inspiration4” ir jaunākā izziņotā kosmosa misija, kurā piedalīsies, tā teikt, parastie cilvēki. Iepriekš jau rakstījām, ka 2022. gada janvāris oficiāli iezīmēs kosmosa tūrisma sākumu, kad uz Starptautisko kosmosa staciju misijas “Ax-1” ietvaros dosies trīs privāti klienti, katrs par šo braucienu samaksājot 55 miljonus USD.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma