Web Analytics
More
    Reklāma

    55 miljoni dolāru par iespēju apmeklēt Starptautisko kosmosa staciju. Kāpēc ne?

    Jaunākie raksti

    Tāda izklaide kā kosmosa tūrisms, ļoti iespējams, varētu sākties pēc gada, precīzāk, ja viss noritēs kā vajag – 2022. gada janvārī, kad “SpaceX” kosmosa kuģis “Crew Dragon” uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) nogādās trīs privātos klientus. Šī kosmosa ceļojuma organizētājs “Axiom Space” nesen paziņojis, ka četru cilvēku apkalpe iezīmēs pirmo pilnībā privāti finansēto ceļojumu Zemes orbītā mazliet vairāk nekā 400 km augstumā.

    Šajā misijā, kurai dots nosaukums “Ax-1“, dosies kanādiešu investors un filantrops Marks Patijs (Mark Pathy), amerikāņu uzņēmējs Lerijs Konors (Larry Connor) un bijušais Izraēlas gaisa spēku pilots Ītans Stibs (Eytan Stibbe). Zināms, ka katrs no viņiem par savu vietu uz “Crew Dragon” samaksās 55 miljonus ASV dolāru. Iespaidīga summiņa, vai ne? Ceturtais šajā kompānijā būs misijas vadītājs un bijušais NASA astronauts Maikls Lopess-Alegrija (Michael López-Alegría).

    Reklāma

    “Ax-1” misijas dalībnieki. No kreisās Maikls Lopess-Alegrija, Marks Patijs, Lerijs Konors un Ītans Stibs

    Zināms, ka kopumā šī četrotne SKS uzturēsies astoņas dienas un katrs no viņiem tur strādās pie sava projekta. Piemēram, Patijs sadarbosies ar Kanādas Kosmosa aģentūru un Monreālas bērnu slimnīcu pie projektiem, kas saistīti ar veselības pētniecību. Konors  sadarbībā ar farmācijas kompānijām “Mayo Clinic” un “Cleveland Clinic” arī strādās pie vairākiem pētniecības projektiem. Savukārt Stibs veiks zinātniskus eksperimentus priekš Izraēlas pētniekiem un uzņēmējiem.

    Būtiski, ka šī gluži nebūs pirmā reize, kad cilvēks samaksā par nokļūšanu uz Starptautisko kosmosa staciju. Bijušais raķešu inženieris Deniss Tito 2001. gadā kļuva par pirmo privāto pasažieri, kurš apmeklēja kosmosa staciju, par šo iespēju samaksājot 20 000 USD. Kopš tā laika SKS apmeklējuši vēl seši kosmosa tūristi, kurus uz galapunktu nogādāja Krievijas kosmosa kuģis “Sojuz”. Vienlaikus apmēram pēc gada plānotais brauciens būs pirmais, kas tiks veikts ar komerciāliem nolūkiem radītu kosmosa kuģi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma